Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre. Poseu-vos al dia en 10 minuts!

01. L’artista alemany Mario Klingemann ha creat Botto, una intel·ligència artificial que produeix obres que van millorant a partir del criteri dels usuaris.  La comunitat de Botto està formada per més de 6.000 persones que cada setmana voten la millor de les 350 peces. Les obres guanyadores es subhasten a SuperRare. Botto aprèn a partir del feedback de la seva comunitat i modifica les creacions a partir d’aquestes tries. Fins el 6 de març la galeria Vellum LA, la principal galeria d’art de Los Angeles per a l’art digital, acull The Decentralized Unicists, la primera exposició individual de Botto. Com diu la web de la galeria, “Botto es converteix en un artista emissari del futur, revelant com els nous modes en què l’art, les tecnologies emergents i la societat podrien interactuar en els anys (o dies) vinents.” Si voleu saber més de Botto, podeu llegir la seva primera entrevista.

02. Quan llegiu aquesta notícia, l’artista Ye, anteriorment conegut com a Kanye West, ja haurà tret Donda 2, el seu nou àlbum. Però aquesta vegada no el podreu escoltar a cap de les xarxes habituals, ni Amazon Music ni Spotify ni YouTube ni Apple Music. Ye ha afirmat que només es podrà accedir al seu àlbum a Stem Player, la seva plataforma. “Avui els artistes només reben el 12% del que guanya la indústria. És hora d’alliberar la música d’aquest sistema opressiu. És hora de prendre el control”, va dir West. L’àlbum només es podrà escoltar amb un aparell de 200 dòlars, creat per Kanye West en col·laboració amb Kano Computing, on els controls són llums tàctils interactius incrustats a la carcassa. Aquesta no és la primera vegada que West treu un disc en exclusivitat a una plataforma. El febrer de 2016, va publicar The Life of Pabloexclusivament a través de Tidal, la plataforma de Jay Z, i va dir que l’àlbum “mai no estarà mai a Apple. I mai estarà a la venda”. L’1 d’abril d’aquell any, The Life of Pablo es va llançar en streaming a Spotify, Apple Music i Google Play.

03. La relació entre música i videojocs és cada dia més propera. I no estem parlant només de la música que consisteix en la banda sonora de videojocs, ni dels videojocs que acullen temes musicals d’artistes coneguts, ni de la utilització d’alguns llocs per acollir concerts. Ara, arran del llançament de l’esperat videojoc Horizon Forbidden West (la seqüela del famós Horizon Zero Dawn), el joc protagonitzat per la jova caçadora Aloy, la cantant i compositora argentina Nathy Peluso ha fet públic Emergencia, un tema i un videoclip lligats al videojoc i al personatge. “Amb l’Aloy comparteixo sobretot aquesta energia de superació, aquesta valentia i la força que desprèn quan fa tot el que fa. El joc és un estat d’emergència constant perquè el món s’està enfonsant i l’Aloy ha d’anar a la batalla i lluitar per sortir endavant”, va dir Peluso sobre el tema. El vídeo ha aixecat comentaris diversos. Als fòrums relacionats amb la música, els fans n’han lloat la creativitat i l’empoderament. En canvi, als de videojocs hi ha comentaris dubtant de la relació del tema i del tipus de música amb l’estil del joc, una aventura postapocalíptica en un món obert ple de muntanyes, boscos i deserts. Aquí teniu el vídeo perquè creeu la vostra opinió!

04. Wordle és el passatemps de moda, un puzzle lingüístic que enganxa però a la vegada només pots resoldre un cop al dia. L’èxit va ser tan gran que el New York Times el va comprar a finals de desembre passat per una quantitat milionària. I no ha trigat ni dos mesos en afegir-hi un programari de rastreig. Diversos aficionats a Wordle amb coneixements de codi han descobert que la pàgina que acull el passatemps ja té una dotzena de trackers que no tenia abans. Alguns són, lògicament, rastrejadors del New York Times, però n’hi ha d’altres que es fan servir per enviar dades a tercers com Google.

Per cert, si vols crear els teus propis puzzles Wordle aquí t’expliquen com fer-ho. I si t’interessa conèixer les dades de Wordle, nombre de puzzles resolts diàriament, les paraules més difícil ens anglès, aquí tens les dades extretes a partir de Twitter, on és habitual compartir la resolució amb una imatge que ensenya el nombre d’intents abans de trobar la paraula amagada.

05. Cada cop es parla més dels metaversos. Global Web Index ha analitzat el grau de coneixement i interès dels usuaris respecte al metavers en estudi realitzat entre més de 12.000 usuaris entre 16 i 64 anys en nou mercats diferents, entre els quals hi ha el Brasil, la Xina, França, Itàlia, el Japó o els Estats Units. Els resultats diuen que el coneixement dels ciutadans sobre el metavers es divideix gairebé per igual en tres grups: un 33% que entenen el concepte, un 37% que n’han sentit a parlar, però no estan segurs realment del que significa, i el 30% que no estan segurs en absolut del que significa el metavers. Entre els usuaris més grans de 45 anys només el 18% estan familiaritzats amb el terme. No obstant això, els consumidors semblen disposats a participar al metavers. El 51% dels enquestats es mostra disposat a participar al metavers, mentre que el 25% van dir no estar-ne segurs. A més, un de cada tres usuaris que no han sentit a parlar prèviament del metavers asseguren que volen participar-hi. No obstant això, malgrat un cert desconeixement generalitzat, els consumidors semblen disposats a participar al metavers. És més, segons GWI, el 51% dels enquestats es mostra disposat a participar al metavers, mentre que el 25% van dir no estar-ne segurs. A més, un de cada tres usuaris que no han sentit a parlar prèviament del metavers asseguren que volen participar-hi. Podeu veure més dades d’aquest estudi aquí.

06. El deteriorament del planeta, el canvi climàtic, les emissons de carboni… cada dia rebem notícies de com el planeta pateix i es deteriora i ens plantegem què podem fer per canviar-ho. Hi ha diverses iniciatives per conèixer quina és la petjada de carboni d’allò que fem a les xarxes.

L’artista Joana Moll, que fa anys que treballa aquests temes, ha creat conjuntament amb el Barcelona Super Computing Centre el projecte Carbolytics, un projecte que uneix art i recerca i que pretén “conscienciar i fer una crida a l’acció sobre l’impacte ambiental de la vigilància generalitzada dins de l’ecosistema de la tecnologia publicitària (AdTech), així com oferir una nova perspectiva per abordar els costos socials i ambientals de les pràctiques de recollida de dades opaques”. Després de la presentació prèvia a la darrera edició del Sonar+D, aquest mes de febrer s’ha fet públic el projecte sencer que podeu veure aquí.

07. I si voleu conèixer quina és la vostra petjada de carboni, ha aparegut una nova calculadora de Compare the Market, que mostra una mitjana de les emissions de carboni per minut que genereu quan utilitzeu les aplicacions de xarxes socials, mostrades en grams de CO₂ equivalent (basada en dades de Greenspector). Per utilitzar aquesta calculadora  només heu de posar la quantitat de minuts que passeu cada dia a les xarxes socials. La calculadora els multiplicarà per les emissions estimades per minut per a cada xarxa per tenir la dada diària, i després per 365 per calcular la petjada anual.

08. Un pare de la localitat francesa de Messanges ha portat una mica massa lluny les accions perquè els seus fills deixin de fer servir els dispositius mòbils a la nit: ha deixat la ciutat sencera sense connexió a internet. L’home va compra un inhibidor d’ones multibanda, amb l’objectiu de bloquejar el senyal WiFi i les dades mòbils, i el va connectar cada nit de 12 a tres del matí. El dispositiu era realment molt potent de manera que va deixar sense cobertura wifi mig poble. L’ús d’aquest tipus de dispositius per part de particulars està prohibit en diversos països, entre ells a França (i a Espanya), per la qual cosa l’Agència Nacional de Freqüències de França ANFR ha denunciat aquest home, que s’enfronta a una pena de fins a sis mesos de presó i a una multa de fins a 30.000 euros. Podeu llegir la història sencera a la web de l’ANFR.

09. Ruidong Zhang, un estudiant d’informàtica de la Universitat de Cornell, als Estats Units, ha desenvolupat SpeeChin, un dispositiu que permet donar ordres a la Siri en silenci. L’aparell és un dispositiu de reconeixement de veu silenciós (SSR) que identifica ordres en un volum baix a partir de la deformació de la pell del coll i la cara que capta amb una càmera infraroja muntada en un collaret i orientada perquè apunti a la barbeta. O sigui, SpeeChin és una intel·ligència artificial entrenada per reconèixer ordres de veu per mitjà dels moviments de la barbeta. Aquesta IA és capaç de reconèixer 54 ordres en anglès i 44 ordres en xinès, amb un percentatge d’encert del 90,5 i el 91,6%, respectivament.

10. La revista digital sobre tecnologia del MIT ha fet un llistat dels 10 avenços tecnologics que arribaran aquest 2022. Com és lògic, la lluita contra el Covid hi te un lloc destacat per detectar noves variants i amb medicació contra el virus. També hi apareixen aplicacions de la intel·ligència artificial, la vacuna contra la malària o la fi dels passwords. I finalment, demanen l’opinió sobre quin seria una 11ª tecnologia que podria completar la llista. Metaversos? NFTs? Robots? No us perdeu aquest article per conèixer, també, els propers temes del nostre blog!

Marisol López

%d bloggers like this: