És indiscutible que les sèries de dibuixos japoneses, els “animes”, han marcat la infantesa i joventut de diverses generacions, que han passat hores davant la televisió gaudint amb els seus animes preferits! si parlem d’animes, però, no podem deixar de mencionar les seves cançons, tant les d’obertura com les de tancament. Ja sigui en català o en japonès, aquestes peces musicals son totalment reconeixibles, es queden al nostre cap i les vinculem amb un moment concret, segurament la nostra infància i joventut. Memoritzem les lletres i les melodies, i no ens cansem mai de cantar-les, encara que les escoltem durant nombrosos capítols. 

La cultura japonesa ha estat i continua estant molt present a través de manifestacions artístiques com ara el manga o l’anime i també durant experiències gastronòmiques i culturals, com les que es donen cada any al Saló del Manga. Aquest tipus d’animació va ser integrada per diverses generacions de catalans i catalanes de forma molt natural, gràcies a la programació de TV3, amb el Club Super 3 o del K3 (actiu del 2001 al 2009).

En aquest article fem un petit homenatge a aquestes breus peces musicals que són a la vegada carta de presentació i  en ocasions vara de mesura per establir la qualitat del propi anime.

1. Hattori, el ninja, Hattori, el ninja

Any: 1981

Autors: Shunsuke Kikuchi (compositor)

Intèrprets: Junko Hori (versió japonesa), Inés Moraleda (versió catalana)

Obrim aquest top 10 amb un opening que tots recordem i continuem cantant. L’enganxosa cançó ens teletransporta als moments distesos en que poc més haviem de fer que veure al petit ninja acompanyat pel seu fidel germà Shinzo i el seu gos Shishimaru, que també és ninja en les seves múltiples missions i aprenentatges. 

2. Bola de Drac Z, Cha-la head-cha-la

Any: 1986

Autors: Chiho Kiyooka (compositor), Yunikojo Mori (lletrista), Kenji Yamamoto (arranjament)

Intèrprets: Hironobu Kageyama (versió japonesa), Manel Català (versió catalana)

Impossible no cantar a pulmó la consigna “Llum, foc, destrucció!” a l’inici de cada capítol d’un dels animes més icònics de la història. Les aventures d’en Son Goku, que van començar a emetre’s a Catalunya a principis dels noranta, ja és recorden amb certa nostàlgia afectuosa. L’entrenament del noi amb cua de mico, la cerca de les famoses boles de Drac i un doblatge al català inolvidable col·loquen a Bola de Drac Z en aquest top d’openings imprescindibles.

3. Sailor Moon, Moonlight Densetsu

Any: 1992

Autors: Tetsuya Komoro (compositor), Kanako Oda (lletrista)

Intèrprets: DALI (versió japonesa), Anna Herebia (versió catalana) 

Cabelleres quilomètriques, habilitats màgiques i modelets fabulosos al crit de “Transformació” van acompanyar els berenars de molts nens i nenes que veien les entregues de Sailor Moon al canal K3, més tard substituït pel canal Super3. La sèrie segueix les vivències de l’adolescent Bunny Tsukino, que s’encarrega de salvar la galàxia de les forces del mal juntament amb altres superheroïnes.  

4. Neon Genesis Evangelion, The Cruel Angel’s Thesis

Any: 1995

Autors: Hidetoshi Sato (compositor), Neko Oikawa (lletrista) 

Intèrprets: Yoko Takahashi (versió japonesa)

En la tercera posició trobem una proposta més adulta i més complexa. Una de les animacions japoneses més ben valorades tant per la profunditat dels personatges com per la seva aposta estètica. La sèrie relata les dificultats psicològiques i materials de l’organització NERV, una unitat de pilots especialistes, que han de lluitar contra uns éssers gegantins anomenats apòstols. L’objectiu sempre és el mateix: salvar a l’humanitat d’un destí esgarrifós. The Cruel Angel’s Thesis també es converteix en tot un himne pels devots de la proposta futurista. 

5. Detectiu Conan, Truth

Any: 1996

Autors: Minami Takayama (compositora),  Shiina Nagano (lletrista)

Intèrprets:TXO-MIX (versió japonesa)

Si parlem d’intros d’animes no podem deixar de parlar de la peça “Truth”, inclosa a la sèrie Detectiu Conan, en la que se’ns desvela gran part de la trama. La sèrie, cita obligada per a nens i per a no tant nens durant moltes tardes i migdies, ens presenta a Shinichi Kudo el perspicaç protagonista que resol de forma brillant els crims més misteriosos. La peculiaritat del personatge és ben notable ja que se’ns presenta com a un nen de set anys que haurà de lluitar per fer-se escoltar. 

6. Sakura, la caçadora de cartes, Catch You Catch Me

Any: 1998

Autors: Kohmi Hirose (compositora i lletrista)

Intèrprets: Megumi Hinata (versió japonesa)

La vida de la jove Sakura és veu trastocada quan descobreix un misteriós mall de cartes i l’animaló que les custodia. Tots recordem a l’adorable Keroberos, el guardià que encomana a la noia la important missió de trobar totes les cartes. Així descobrim com la protagonista té poders màgics i quedem enganxats tant a la sèrie com a una melodia inicial, que continuem recordant passats els anys.

7. One Piece, We are!

Any: 1999

Autors: Kohei Tanaka (compositor), Shoko Fujibayashi (lletrista)

Intèrprets: Hiroshi Kitadani (versió japonesa), David González (versió catalana)

Aquest opening narrat a mode de presentació ens col·loca davant d’un anime extraordinàriament longeu. Amb una vintena de temporades i un miler de capítols, One Piece ens explica la història de Monkey D. Luffy i la seva dilatada travessia per trobar el llegendari tresor que li permetrà convertir-s en l’home més poderós: el Rei dels Pirates. L’animació es va convertir en un dels passatemps predilectes dels joves catalans que encara avui la consumeixen. 

8. Inuyasha, Change the World 

Any: 2000

Autors: Miki Watanabe (compositor), Rie Matsumoto (lletrista), Keiichi Ueno (arranjaments)

Intèrprets: V6 (versió japonesa), Eduard Doncos (versió catalana) 

Continuem amb “Change the World”, la peça que enceta les aventures d’Inuyasha, una criatura meitat humana i meitat dimoni, i l’estudiant Kagome Higurashi. Molts personatges, moltes situacions i molta barreja de gènere en aquesta proposta que abraça acció, fantasia i romanç en un sol anime ambientat al període Sengoku, al segle XVII. La sèrie va ser emesa de forma íntegra pel Canal 3XL i va formar part de l’imaginari de joves i adults. 

9. La màgica Do-Re-Mi, Ojamajo Carnival!!

Any: 2000

Autors: Takeshi Ike (compositor) Shoko Omori (lletrista), Masayuki Sakamoto (arranjaments)

Intèrprets: Maho-dō (versió japonesa), Anna Herebia (versió catalana)

A la posició número vuit trobem la sèrie La màgica Do-Re-Mi i la celebrada cançó “Ojamajo Carnival!”. Aquest cop seguim l’emocionant transformació de la Do-Re-Mi que un bon dia es topa amb una botiga esotèrica i s’endinsa en el mon de la bruixeria. Si vol ser una autèntica bruixa haurà d’aprovar una sèrie de divertides proves amb l’ajuda de les seves inseparables amigues. La sèrie emesa al canal Super3 va ser tot un èxit, un esdeveniment primordial per al públic infantil a l’acabar la jornada escolar.

10. Dr. Slump, Waiwai World

Any: 1981

Autor: Shunsuke Kikuchi

Intèrprets: Ado Mizumori i el grup Koorogi ’73 (versió japonesa) Maria Carme Ros (versió catalana)

I no podem acabar aquest recull sense parlar de Dr. Slump, sèrie d’animació inoblidable, que va marcar tota una generació de nens i nenes a Catalunya. Creada Akira Toriyama, creador també de la mítica Bola de Drac, es va estrenar a TV3 el 12 de gener de 1987. Des d’aleshores, les aventures de Senbei Norimaki i la seva creació, un robot humanoide amb forma de nena de 13 anys anomenada Arale, ja formen part de la imaginació col·lectiva de tota una generació. Una sèrie plena de personatges surrealistes, excèntrics i divertits, que habiten la Vila del Pingüí, un lloc on qualsevol aventura és possible.

 

Bonus track

Per acabar us deixem un extra de nostàlgia amb més intros i sèries que van marcar aquesta època daurada de l’entreteniment infantil i juvenil: Doraemon, Ranma ½, Shin-Chan, Slam Dunk, Keroro.

Judith Trench

%d bloggers like this: