Diuen que Sant Agustí va deixar per a la posteritat la següent sentència: “El món és un llibre i aquells que no viatgen només llegeixen una pàgina”. En aquest article us proposem autoimposar-nos aquesta directriu i fer un viatge a alguns dels centres de Cultura Digital del món que, amb els accents propis de cadascun d’ells, són referència internacional i un mirall per inspirar-nos a casa nostra de cara al futur. El viatge us el proposem endreçat de més proper a més llunyà. Ens acompanyeu?

A 967 quilòmetres: Milà (Itàlia) i el MEET Digital Culture Center

Projecte en marxa des del 2018 impulsat per la Fundació Cariplo i que té el seu punt de partida en el projecte Meet the Media Guru, comunitat organitzadora d’esdeveniments en l’àmbit de la cultura digital a Itàlia. Sota el lema “Humans MEET Digital” el MEET pretén ser un lloc físic i alhora virtual de debat i trobada al voltant de l’art i la cultura des de la seva dimensió digital.

L’espai compta amb 1.500m2 al cèntric número 2 de la Via Veneto de la ciutat llombarda. Malgrat que us recomanem la visita presencial, al següent enllaç podeu accedir a la visita virtual i interactiva al centre.

Podeu ampliar la informació i accedir al seu calendari d’esdeveniments a la seva web però us avancem que aquí trobareu propostes en format d’exposicions, experiències immersives, esdeveniments de diferents tipus i fins i tot cessió d’espais per a la creació i edició audiovisual.

A 1.037 quilòmetres: Paris (França) i la Gaîté Lyrique

L’Ajuntament de París és l’impulsor de la Gaîte Lyrique, un equipament públic que es defineix com el lloc de la cultura i la creativitat post-internet, i que ocupa els espais de l’antic Théâtre de la Gaîté Lyrique situat al molt cèntric 3r arrondissement de la capital francesa, concretament al número 3 de rue Papin.

L’equip dinamitzador del nou centre no va esperar a la finalització de les obres d’adequació de la infraestructura per començar la seva activitat, cap allà el 2002. Aquesta activitat s’ha centrat des d’aleshores en explotar els seus espais amb més de 1.000 esdeveniments l’any consistents en exposicions de gran format, festivals ubicats al centre, espais per a projectes immersius, laboratoris de creació, democratització de la cultura digital amb activitats dirigides a infants i joves, formació, restauració, botiga i música en viu. Teniu propostes de tot tipus i fins a finals del mes de març aquí.

A 1.197 quilòmetres: Karlsruhe (Alemanya) i el ZKM

El ZKM (Zentrum für Kunst un Medien) de Karlsruhe inicia la seva activitat l’any 1989 impulsat per l’Ajuntament i el land de Baden Württenberg amb la voluntat de donar continuïtat a les arts clàssiques en l’era digital. El Centre -sovint anomenat electronic Bauhaus– és la materialització d’un projecte gestat tres anys abans de la seva inauguració per un equip heterogeni de professionals i artistes. Al 97 s’inaugura la nova seu del ZKM a la Lorenzstraße 19, antiga fàbrica d’armament. Des d’aleshores allà coincideixen l’Institue for Visual Media, l’Institute for Music and Acoustics i dos anys més tard la University of Art and Design of Karlsruhe HfG i el Museu of Contemporary Art.

A la web del Centre podeu trobar la seva programació tant per dates com per àmbits temàtics (música, perfomances, audiovisual, teatre, conferències, festivals, etc). A banda de la programació el centre acull exposicions i esdeveniments, és la ubicació de col·lecció i arxius, hi ha activitat de recerca, producció i educació i també es promou la creació mitjançant laboratoris.

A 1.476 quilòmetres: Rotterdam (Països Baixos) i el V2_

El V2 _Lab for the Unstable Media acull propostes on s’imbriquen art i tecnologia. El seu origen potser és el més romàntic de tots els centres: parteix d’un col·lectiu d’artistes que ocupen un edifici i entre els anys 1981 i 1986 hi duen activitats artístiques variades i organitzen concerts, performances, experiments audiovisuals, etc. L’any 1987 elaboren el “Manifest for Unstable Media” i evolucionen cap a un centre d’art i tecnologia digital ―vídeos interactius, instal·lacions sonores, experimentació amb robots. El projecte evoluciona, esdevenen una organització professional i es traslladen a la nova i actual seu situada al centre de Rotterdam.

Des d’aleshores se centren en la interacció entre art, tecnologia i societat i continuen impulsant trobades, workshops, presentacions, projectes i publicacions.

A 1.620 quilòmetres: Linz (Àustria) i l’Ars Electronica Center

Al bell mig de la ciutat de Linz trobem l’Ars-Electronica-Straße. Allà és on s’ubica l’Ars Electronica Center – Museum of the Future. Aquest espai ha centrat la seva activitat sobre un únic eix gravitatori: la reflexió entorn les implicacions de les noves tecnologies digitals en la societat actual. L’origen del centre està vinculat a un festival d’arts electròniques la primera edició del qual es va celebrar l’any 1979 i que encara avui és referent internacional en l’abordatge de les arts digitals.

El centre actual s’inaugura l’any 1996 i allà podreu trobar des de l’European Platform for Digital Humanism, programes d’innovació per a professionals i empreses, programes d’innovació per a estudiants, el propi centre d’Arts amb exposicions i tallers i, finalment, laboratoris de creació.

Al seu web podeu accedir a molt material especialment editat pel format Ars Electrònica Home Delivery així que podeu gaudir de molts continguts des del sofà de casa!

A 2.875 quilòmetres: Bergen (Noruega) i el BEK

Ja a una distància considerable de casa nostra i a la capital dels fiords noruecs trobem el BEK – Bergen Senter for Elektronisk Kunst, un centre de propostes multidisciplinàries que és la referència de la subcultura local com a centre artístic autoorganitzat (empata en orígens romàntics amb el V2!) que amb el pas dels anys i la col·laboració de les institucions es converteix en l’actual centre BEK on s’encadena l’oferta de cursos, workshops, programes de residència artística, programes de suport a projectes i artistes, etc.

El més destacat i característic de la seva activitat respecte la resta de centres és la feina d’assessorament sobre art i tecnologia que procuren a persones, organitzacions i institucions.

A 5.901 quilòmetres: Mont-real (Quebec, Canadà) i l’Elektra

Creuem, ara ja sí, l’Atlàntic i anem al Quebec per trobar l’Elektra, un centre nascut com a festival internacional d’art digital impulsat per l’Association pour la création et la recherche électroacoustiques du Québec. D’aquest festival primigeni, l’ACREQ ha impulsat, encara, tres festivals més: el MIAN (International Marketplace for Digital Art) i el BIAN (International Digital Art Biennal). La consolidació del projecte de l’associació inclou una galeria d’art centrada exclusivament en l’art digital contemporani que mira d’estrènyer llaços entre el Quebec i França a través d’iniciatives com l’Elektra Showcase. Doneu un cop d’ull al seu web i gaudiu de les propostes a distància!

A 9.488 quilòmetres: Ciutat de Mèxic (Mèxic) i el Centro de Cultura Digital

El nostre viatge havia d’acabar i ho farem per la porta gran. A gairebé 10.000 quilòmetres de la Plaça Catalunya de Barcelona trobem el Centro de Cultura Digital de CDMX. Centre obert des del 2012 que es caracteritza per orientar les seves propostes amb la voluntat d’atraure al gran públic per debatre i reflexionar sobre com impacta la tecnologia digital en la societat i el món contemporani.

Situat sota l’Estela de Luz, un monòlit de 100 metres d’alçada erigit en commemoració del bicentenari de la independència del país, acull tot tipus de propostes de portes obertes: tallers vinculats a la digitalització, programa de projeccions, concerts, conferències, exposicions i tota una agenda d’activitats adreçades a nens, nenes i famílies.

Si entreu al web correu el risc de perdre-us entre l’agenda d’activitats, els recursos disponibles sobre històries, podcast i literatura i les propostes experiencials relacionades amb la immersió tecnològica i digital.

 

Ara que, parafrasejant i manipulant a Sant Agustí, ja hem voltat pel món i hem llegit vàries pàgines més, mirarem d’enriquir la primera, la nostra.

 

Dani Gimeno

%d bloggers like this: