Una bona manera de saber què ens ha motivat, preocupat, inquietat, interessat durant l’any que ha acabat és veure quines han estat les cerques que hem fet, els vídeos que hem vist, la música que hem escoltat, i com han evolucionat les xarxes socials. Us fem un repàs de totes aquestes dades que, d’alguna manera, són un mirall de qui som.

Google

Google ha fet el seu ja tradicional vídeo que resumeix les cerques de l’any en només dos minuts. No us sorprendrà saber que enguany el vídeo (i les cerques) tornen a girar a l’entorn del coronavirus i les seves conseqüències, els transtorns que ens ha comportat i les malalties mentals que per fi ja no s’amaguen, les vacunes i la resiliència, el retorn a concerts i teatres, el reconeixement de qui som i com de diverses som, lluites per la terra i contra les discriminacions… i sobretot, l’alegria de tornar a trobar-nos.

Google també crea una pàgina on pots navegar pel més buscat cada mes de l’any, des de la manoples de Bernie Sanders a la separació de Daft Punk i informacions sobre volcans. Aquí trobareu, a més, les cerques que han estat tendència a l’estat espanyol.

TikTok

Ara per ara no deu quedar ningú que llegeixi aquest blog i no sàpiga què és TikTok. S’autodefineixen com “un lloc únic on es desenvolupa la cultura i on la creativitat no té límits”. El 2021, més de mil milions de persones van entrar a la plataforma per entretenir-se, divertir-se, inspirar-se, descobrir coses noves i sobretot compartir la seva creativitat amb els altres. “2021 ha estat un any de connexió i hem vist la gent de TikTok riure junts, entretenir-se, iniciar fenòmens culturals i ensenyar-nos coses noves: ha estat increïble veure la profunditat de l’entreteniment i la creativitat d’aquesta comunitat, i estem encantats de celebrar totes les formes en què ens hem unit aquest any a TikTok” , assegura Vanessa Pappas, Directora d’Operacions de la xarxa.

@tiktok Join us as we celebrate the trends, moments and movements that made 2021-of-a-kind. Thank you for being part of the #YearOnTikTok ♬ Year On TikTok 2021 – TikTok

Un dels casos curiosos va ser l’escocès Nathan Evans i su tema Wallerman, una versió a capella d’un tema mariner, un sea shanty del segle XIX, que ha tingut milions de visionats i moltes versions acústiques, instrumentals i fins i tot esportives a la Bundesliga. També músics com Diplo o Mark Ronson n’han fet una versió.

@nathanevanss The Wellerman. #seashanty #sea #shanty #viral #singing #acoustic #pirate #new #original #fyp #foryou #foryoupage #singer #scottishsinger #scottish ♬ Wellerman – Sea Shanty – Nathan Evans

Spotify

Com diuen a Spotify, “si el 2020 va ser l’any que va donar la volta al món, el 2021 va ser l’any en què ens vam acostumar a veure les coses a l’inrevés”. Com cada any, van llençar el 2021 Wrapped amb els millors artistes, àlbums, cançons, podcasts i més a partir de les escoltes de les 381 milions que a tot el món van escoltar i descobrir àudios durant l’any. L’estrella del reggaeton de Puerto Rico Bad Bunny ha estat l’artista més reproduït al món a Spotify amb més de 9.100 milions de reproduccions, i això sense haver tret cap nou àlbum aquest. El segueixen Taylor Swift i BTS, el grup de K-Pop.

També com cada any, Spotify va fer arribar a cada subscriptor el seu Wrapped 2021 personalitzat amb les cançons que cada un ha escoltat més durant l’any. I enguany, hi ha novetats! També amb teves cançons preferides es pots veure una pel·lícula que, diuen, parla de cada un, fan una àura d’audio amb en funció dels estats d’ànim que aquestes cançons exposen i han fet un joc interactiu relacionat amb les escoltes anuals on fan preguntes sobre els temes musicals.

Twitter

També Twitter ha tret el seu recopilatori #OnlyOnTwitter. Segons la xarxa social, 2021 ha estat l’any de l’emoció, de la màgia i de l’humor. “Aquest any hem compartit emocions, buscat suport a la comunitat, viralitzat descobriments i fet unes quantes rialles”. Les notícies més humanes són les que han estat més virals. El tuit amb més likes va tenir lloc a començaments d’any i va ser el primer tuit de Joe Biden com a President dels EUA, seguit per un selfie del líder del grup de K-Pop BTS. En canvi, els tuits amb més RT són més seriosos i els moviments socials van dominar la conversa. El tuit més retuitejat és també del grup BTS. En un moment d’augment dels crims d’odi contra els asiàtics, BTS va fer ús de la seva influència i el seu gran nombre de seguidors per compartir un missatge potent amb l’etiqueta #StopAsianHate. #BTS també va ser l’etiqueta principal de 2021. Aqui podreu veure els tuits amb més influència a l’estat espanyol #SoloenTwitter.

YouTube

Un altre clàssic de cada any era el Youtube Rewind, el resum que YouTube feia dels vídeos més vistos. Però oficialment a causa de la pandèmia, i més probablement a causa de les crítiques que rebia cada any, el 2020 aquest vídeo ja no va arribar als nostres ordinadors i enguany ja directament han anunciat que aquest resum s’ha “discontinuat”. De fet ni es pot trobar una llista del més vist a nivell mudial. Així que us us expliquem que als EUA el vídeo més vist va ser un repte del youtuber Mr Beast que es va tancar en un taüt durant 50 hores, experiència que ha estat vista més de 150 milions de vegades. També Mr Beast és el youtuber amb més seguidors de 2021, amb més de 87 milions de subscriptors.

Però si el que volem saber és quin és el vídeo amb més visionats de la història, no us sorprendrà saber que és Baby Shark (oi que ara esteu cantant l’enganxosa cançoneta?). S’ha vist (i escoltat!) gairebé 10 mil milions de vegades des de juny de 2016! Pel que fa a l’estat espanyol, el vídeo que ha tingut més visionats, més de 8 milions, ha estat la visita que va fer Ibai Llanos de la seva nova casa a Cerdanyola del Vallès.

Gifs

També Giphy ha tret la llista dels gifs més cercats i utilitzats durant 2021. Enguany han fet una correcció de la llista per posar també cerques menys corrents, menys òbvies. Com ells mateixos diuen, si no fos així només sortiren els Happy Birthday i Good Morning! La cultura pop entra amb força al primer lloc de la llista, ja que el gif més utilitzat de 2021 és el d’Stanley Hudson, de la sèrie The Office, avorrit a la temporada 5. També el canal d’aquesta sèrie ha estat el més popular de l’any.

Season 5 Reaction GIF by The Office - Find & Share on GIPHY

En el top de gifs trobem el Pikachu trist i la picada d’ull de l’Agnes de WandaVision.

Sad Lonely GIF by Pokémon - Find & Share on GIPHY
Marvel Studios Reaction GIF by Disney+ - Find & Share on GIPHY

Un minut a Internet

I encara que no és ben bé un resum de l’any, sí que ens serveix per prendre el pols a les xarxes i en general a Internet. Com cada any Domo ha fet un estudi sobre el volum, la velocitat i la varietat de dades generades i distribuïdes per Internet, i ens explica què ha passat en un minut en cada una de les xarxes socials, plataformes i webs més populars.

Data Never Sleeps 9.0

 

Marisol López

%d bloggers like this: