El podcast és un format cada vegada més popular, i que poc a poc va prenent protagonisme en un món cada vegada més digital, on el consumidor vol poder escollir com, on i quan consumir contingut.

La paraula podcast és el resultat de combinar les sigles “pod”, de play on demand (reproducció sota demanda) amb broadcast (emissió) en anglès. Aquest format sonor, que té els seus orígens en la ràdio, és cada dia més popular: requereix poca inversió tècnica, i per tant és fàcil de produir. A més, com que la majoria de podcasts van començar en format indie autoproduït, el podcast té una llibertat creativa i editorial que la ràdio tradicional no permet. Amb això, i en un món on la digitalització i la segmentació de continguts son imparables, el podcast s’erigeix com un dels formats d’àudio del futur.

Els podcasts es poden escoltar per internet, en plataformes especialitzades i en algunes ràdios. L’oient pot escollir quan i on escoltar els seus podcasts preferits. L’oferta és rica i variada, i podem escoltar des de podcasts fets a casa fins a projectes produïts amb molts més mitjans. Sigui com sigui, el podcast encara manté un esperit més lliure, de xerrada informal, que fa que el faci més proper als oients, que se senten part de la conversa.

A Catalunya, es considera que el primer podcast en català va ser un programa d’onze minuts publicat el 2004 per Pau Oliva. Avui, aquest àudio és impossible de trobar, però des d’aleshores el format no ha fet més que créixer. En xifres que recullen audiències de tot l’Estat, el consum ha crescut un 100% en quatre anys fins a arribar a gairebé un milió d’oients al dia a finals de setembre. Coincidint amb el confinament del març de 2020, les xifres van ser encara més notòries: les audiències de podcasts van créixer un 25%.

En plena efervescència del format, des de l’Àrea de Cultura Digita hem creat un línia de subvencions per a la creació de podcasts culturals en català i occità. La línia, que s’obrirà el 6 d’abril, vol donar suport a la creació de nous podcasts, o ajudar a la contiuïtat de projectes ja existents, per fer créixer i potenciar un format que cada vegada té més oients. L’ajut és per a podcasts de temàtica cultural (que parlin de l’audiovisual, les arts escèniques, la música, el llibre, els videojocs o la relació de l’art i la cultura amb la tecnologia i la innovació). També hi podran optar els podcasts de ficció narrativa. 

Si fa un any, en aquest article, us explicàvem què és el podcast i us donavem algunes claus per conèixer més a fons el fenomen, ara us presentem alguns podcasts en català que parlen sobre la cultura i les seves diferents disciplines des de diferents punts de vista i mirades diverses.

AUDIOVISUAL 

 • Cinestèsia és un podcast en valencià que parla de l’actualitat del món del cinema i les sèries, i que combina informació amb entrevistes i reportatges. El condueixen Pablo Plaza i Lluís Campello. 
 • Ningú no és perfecte és un programa de cinema i sèries on s’hi duen a terme ressenyes de pel·lícules o sèries, però també monogràfics especials, entrevistes i anàlisis de productes de gènere. L’equip està format per Ignasi Arbat, Aram Bonmatí, Jacint Casademont i Marta Sanz.
 • Trajecte Final  és un podcast de Fantasia i Ciència Ficció sobre sèries, pel·lícules, videojocs i altres disciplines. Dirigit per David Ramos, Guillem Bruguera, Guillem H. Pongiluppi, Pep Almuzara i Xavier Rubio, un grup d’amics que comparteixen la passió per aquestes dues temàtiques.

ARTS ESCÈNIQUES 

 • El Zoo de Vidre. El Zoo de Vidre és el podcast sobre teatre i arts escèniques per al Temps de les Arts. A cada episodi, el crític Andreu Gomila entrevista diferents personalitats del món de l’espectacle en un to informal i proper. 

MÚSICA 

 • Fans de l’Alcover Moll. En aquest podcast musical, Martí Sales analitza les lletres de diferents cançons de gèneres variats amb la col·laboració de diferents convidats. Un podast sorprenent i divertit, on escoltarem i entendrem les cançons d’una manera diferent, descobrint tots els matisos i missatges que havíem passat per alt. 
 • L’orella furtiva – Mar Medinyà parla amb mirada jove, fresca I feminista de la música clàssica. Un podcast en format breu per despertar la curiositat i l’interès per la música 
 • La Guàrdia és un podcast on es parla de música de manera desenfadada, sense filtres ni etiquetes. Conduït per Ignasi Estivill, Marc Ferrer i Jan Romaní.

LLIBRE 

 • Les coses fonamentals la llibretera Marina Porras fa servir la literatura per tal de retratar l’entorn català i totes les actituds i tendències que se’n deriven, sobretot a través d’entrevistes o de debats reduïts. 
 • Faves tendes és el suplement literari de Núvol, ara també en format podcast, on setmanalment s’hi poden escoltar les novetats del suplement.
 • L’illa de Maians és el podcast de literatura i pensament de la llibreria Ona, que dirigeix i presenta el filòsof i músic Bernat Dedéu. Cada capítol parla d’un llibre o d’un autor al voltant del qual gita la conversa, es debat i es comparteixen idees. 

VIDEOJOCS 

 • Freaks and Bits és un podcast que vol acostar la cultura audiovisual a casa. Pau Aguilar, Pau Sabés, Magí Barneda i Nestor Sard analitzen i disseccionen videojocs, pel·lícules i sèries d’actualitat o que encara no s’hagin estrenat.
 • La culpa és dels videojocs, un podcast informal on es parla de l’actualitat del món dels videojocs.
 • Cinc minuts més és el podcast mensual en català sobre videojocs realitzat per membres de les comunitats Gaming.cat, Nintenhype.cat, Xboxers catalans, Catalunya Playstation i CATCOM, entre d’altres. 

FICCIÓ NARRATIVA  

 • Berícid Sulfúric és un podcast de ficció narrativa, que neix de la voluntat del seu equip (professionals de la comunicació, el teatre, la ràdio i el doblatge) de reivindicar la paròdia com a gènere, la radioficció com a format i el podcast com a mitjà. Cada capítol és una nova història, completament diferent de l’anterior, i gairebé sempre en clau humorística. Hi ha una nova naració el primer diluns de cada més. 

A més dels podcasts temàtics, us recomanem altres podcasts més generalistes on també es parla de temes relacionats amb la cultura:

 • L’autoestopista és un podcast sobre art i cultura dirigit pel poeta i periodista Esteve Plantada per al Temps de les Arts.
 • Gent de Merda La Clàudia Rius, la Paula Carreras, la Rita Roig I l’Ofèlia Carbonell són les creadores i conductors d’aquest podcast, on a través de les entrevistes a diferents personalitats del món de la cultura, plantegen temes d’actualitat i parlen dels dil·lemes i les preocupacions de (sobretot però no només) la generació millennial.
 • Coses Modernes és un podcast presentat per Bruna Autet, Elena Roig i Olímpia Solà, on es parla d’arquitectura, però també de llibres, artistes, i dels interessos comuns de la generació més jove, que troba en el podcast una manera d’expressar la seva visió del món. 
 • Les Golfes és un podcast independent, conduït per les periodistes Anna Pazos i Júlia Bacardit, on durant una hora mantenen una conversa desenfadada i informal entre dues amigues que parlen de sèries, llibres, i temes que els hi interessen.
 • Dones i cultura és un podcast a d’actualitat i d’humor per debatre sobre la realitat cultural amb una perspectiva de gènere, visibilitzar les reivindicacions que es fan des del feminisme en l’àmbit de la cultura, construir col·lectivament els principis d’una cultura feminista i donar a conèixer el col·lectiu Dones i Cultura.

 

Adriana Todó

A %d bloguers els agrada això: