Si us agraden les plantes i us agrada muntar Legos, aquesta proposta us encantarà. D’una banda podeu comprar el kit per fer un Bonsai en una nova visió de la tradició japonesa centenària. I de l’altra la del ram de flors amb roses, margarides, roselles i tulipes. Cadascuna inclou gairebé 1.000 peces i instruccions per convertir-les en el vostre propi arranjament. Molt bonics, i segur que els podeu barrejar amb els vostres Lego preferits!

Lego Ideas proposa als usuaris que presentin projecte de conjunts Lego. Aquells que agraden més poden arribar a ser fets realitat. Aquest serà el cas d’aquest conjunt de la Nit Estelada de Van Gogh, presentat pel fan legotruman, que ha rebut més de 10.000 vots i per tant serà realitat ben aviat. El conjunt donarà una visió 3D amb arquitectura en primer pla i profunditats de la lluna, estrelles i núvols al fons i estarà fet de 1.552 peces. I també hi haurà la minifigureta de Van Gogh pintant!


La Universitat de Maryland ha creat el material que veieu en la imatge. No és gaire impressionant, no? Un altre tipus de vidre? Us sorprendrà saber que està fet de fusta. En comparació amb el vidre, la fusta té una conductivitat tèrmica inferior i és més lleugera, més forta i més respectuosa amb el medi ambient. Amb les finestres fetes de fusta transparent en comptes de vidre, un edifici necessitaria menys energia per escalfar-se i refredar-se.Darrerament s’està parlant de la construcció de gratacels fets completament de fusta. A més, per no haver de talar boscos, recentment els científics han descobert una tècnica per cultivar fusta en laboratori.

Des del començament de la pandèmia, un dels complements que han esdevingut habituals han estat les mascaretes. Amb el resultat que cada dia en fem servir 6.800 milions. Investigadors de la Universitat RMIT de Melbourne, Austràlia, han publicat un estudi on presenten un nou material fet a partir de màscares triturades a les quals se’ls afegeix formigó reciclat fet amb material de rebuig d’edificis enderrocats. El nou material podria millorar la resistència, la ductilitat i la flexibilitat de les carreteres. En un informe, l’Onu va qualificar el creixement de màscares d’un sol ús com a “problema tòxic” i va estimar que el 75% de les màscares usades i altres residus relacionats amb la pandèmia acabaran als abocadors o als oceans.

Per promocionar la sortida de la nova XBox Serie X, l’equip d’Xbox Canada ha creat una escultura de gel de la consola, incloent-hi el comandament. La Xbox gelada va ser tallada en un gran cub de gel i va mesurar gairebé un metre d’alçada i pesant més de 90 kg. En l’escultura van reproduir detalls fidells a la màquina real, com els ventiladors superiors, les connexions per als cables, la ranura per als discos i fins i tot el botó ON amb el logo de la XBox a la cantonada superior esquerra. El mateix podem dir del comandament, amb els botons corresponents. Fa una partideta?
Us sembla que perdeu molt de temps a Instagram i que teniu els vostres amics una mica abandonats? Això mateix pensava Tim Strother, un programador de Seattle. I per això va crear Call Your Friends, un servei que té com a únic objectiu fomentar les relacions. Enumereu les persones amb qui voleu contactar la freqüència amb què voleu contactar-hi, i l’app us enviarà missatges de text que us motivaran a fer les trucades. Un cop hagueu connectat s’envia una confirmació a l’app i aquesta reinicia el compte enrere fins que torna a avisar de la següent trucada. Només avisa d’un contacte a la vegada i els va situant un darrere l’altre seguint un algoritme que situa els contactes en un sistema d’òrbites. Provem a trucar-nos més?
En el 2020 Game tienes que esperar a que acabe la cuarentena para seguir adelante
El 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia, a més dels grans incendis a Austràlia, les eleccions americanes i altres desastres. Max Garkavyy ha llançat 2020 Game. El joc comença en un idíl·lic 2019 amb ocellets cantant i Peer Gynt com a banda sonora. Però arriba 2020 i comencen els incendis a Austràlia dels quals has de fugir i salvar els koales. Un rat-penat et sobrevola mentre arriba la Covid-19. A partir d’aquí comences a jugar amb mascareta i has d’evitar els virus mentre intentes comprar el màxim de paper higiènic al super per passar la quarentena. Mentre vas pel carrer has d’anar amb compte que no t’aixafin les accions que es desplomen des del cel. Frases com “estàs mutejat”, record a George Floyd, eleccions americanes, Tik Tok.. un joc que es passa en cinc minuts però és molt divertit i un curiós resum de l’any.

Coca-Cola ha presentat el primer prototip d’ampolla de paper. L’envàs està fet de paper amb un folre de plàstic reciclable i la tapa està fabricada amb PET reciclat al 100%. En definitiva, l’objectiu de la companyia és produir una ampolla que es pugui reciclar com a paper. Està previst que es llenci com a prova el segon trimestre del 2021 a Hongria i començaran amb la línia de begudes vegetals AdeZ. Aquest projecte forma part de l’objectiu de la companyia d’aconseguir un món sense residus que afirma que tots els seus envasos es reciclaran o es reutilitzaran el 2030.


La San Francisco Symphony és una orquestra fundada el 1911, amb una gran història al darrera però famosa també per les seves col·laboracions amb grups de rock com Metallica. Enguany ha renovat la seva imatge a partir d’un llenguatge tipogràfic que uneix el passat amb el futur. I amb aquesta mirada cap al futur, l’agència Collins, responsable d’aquest rebranding, ha creat una tipografia, Symphosizer, que vol que sigui la veu del missatge. I així és: si entreu a la seva web us trobareu un editor de text. Allà podeu escriure el que vulgueu i a partir d’aquí triar el color de la font, el color del fons, obrir el micròfon… i veureu com les lletres ballen amb la vostra veu o amb la música que entra pel micròfon. Una font variable que reacciona al so!!

Blob Opera
és una divertida aplicació web que ens permet crear una cançó d’òpera en un moment i sense tenir ni idea de música ni de composició. Es tracta d’una aplicació web experimental desenvolupada per David Li en col·laboració amb Google Arts and Culture. És tan senzill com moure un dels quatre colorits personatges que veieu aquí dalt i començarà a cantar. Els altres tres seguiran la seva tonada amb les veus corresponents. Podeu anar fent proves fins que tingueu la composició que us agradi, i després gravar-la i compartir-la.El projecte parteix d’un model d’aprenentatge automàtic (machine learning) a partir de les veus de quatre cantants d’òpera: el tenor Christian Joel, el baix Frederick Tong, la mezzosoprano Joanna Gamble i la soprano Olivia Doutney, que van gravar 16 hores de cant. A l’experiment no se senten les seves veus, sinó que són el resultat del que el machine learning ha après sobre com sona el cant d’òpera. Al vídeo els podreu veure versionant Bohemian Rapsody. Jugueu i divertiu-vos!

L’amor també pot sorgir a Animal Crossing, un dels nostres jocs preferits, com ja sabeu. Steve Brown (que viu a Utah) i Shayla Jhonson (d’Indiana). El que ha estat el joc més venut durant la pandèmia (i de fet el joc més venut al Japó a la història) està anant més enllà de la pantalla. Steve i Shayla van coincidir en un grup de Facebook sobre el joc i es van acabar trobant a l’illa d’Steve, on van intercanviar bens i van fer una volta. Aquesta trobada es va convertit en una amistat primer només dins el joc amb visites a les illes mútues, després trucades telefòniques i finalment van iniciar una relació a distància. que va passar al món real via trucades. Finalment, Steve va viatjar a Indiana a conèixer Shayla i proposar-li matrimoni.

Segurament ja l’haureu vist però no podem no posar aquest vídeo al Fresc&Freak. I és que és essència pura d’aquesta secció. Per si de cas no sabeu de què va, us en fem un resum. L’advocat Rod Ponton es va presentar al jutjat virtual del districte 394 de Texas amb un filtre de gatets activat. La cara de la pantalla movia els ulls i els llavis estaven sincronitzats amb el que deia, però en comptes d’una cara humana el que es podia veure era un adorable gatet. Es veu el jutge Roy B. Ferguson afirmant sense immutar-se: “Sr. Ponton, crec que teniu activat un filtre a la configuració del vostre vídeo”. I el pobre advocat respon que sí, que estan intentant treure’l. I amb veu trista afirma “No sóc un gat”.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: