Tots coneixem les típiques pel·lícules nadalenques, Love Actually, Nightmare Before Christmas, Elf, I’ts a Wonderful Life, Gremlins, Home Alone, Polar Express, The Grinch, vistes més d’una i de dues vegades. Però i si existís una cara B del gènere nadalenc?

Perquè no deixar aparcada la tradició i abraçar propostes frikis igualment divertides i curioses? Us proposem aquestes cinc rareses del cinema de Nadal, pel·lícules novedoses i no convencionals que podeu gaudir i compartir durant les múltiples festivitats que tot just arriben. Les tardes mandroses i les sobretaules eternes poden tornar-se entretingudes amb aquestes peces atípiques que nos us deixaran indiferents. Marcians, escenaris apocalíptics i robots per posar-se en sintonia amb l’esperit nadalenc i acompanyar els torrons, els regals i les disputes familiars.

Black Mirror: White Christmas

Aquest especial de Nadal completa la segona temporada de l’aplaudida sèrie distópica Black Mirror. L’episodi titolat White Christmas és va emetre l’any 2014 i ens relata tres històries diferenciades i unides per l’habitual toc perturbador i la presència fosca d’una tecnologia que s’escapa de les mans dels protagonistes. Alguns d’aquests dispositius ens són familiars ja que apareixen en capítols anteriors. Ens situem en una cabana enmig d’un no res nevat on en Matt i en Joe, dos companys de feina poc avinguts decideixen celebrar un forçat àpat nadalenc. Els dos s’expliquen experiències passades que conformen aquests tres relats i que canviaran la percepció dels protagonistes. Aquesta entrega està disponible a Netflix juntament amb la resta de les cinc temporades i l’especial interactiu anomenat Bandersnatch.

Santa Claus Conquers the Marcians

La pel·lícula de 1964, Santa Claus Conquers the Marcians, segueix la premissa del es tan dolent que es bo. El seu baix pressupost, el guió estrambòtic i l’abús del cartró pedra la converteixen en una cinta de culte. La història ens explica el viatge cap al planeta Terra que fan els marcians per tal de sequestrar a l’entranyable Pare Noel, el qual coneixen a través dels programes de televisió que consumeixen. Tot per aixecar la moral dels seus petits descendents. La tecnologia extraterrestre àmpliament superior que proposa la ficció xoca amb una posada en escena rudimentària i kitsch. També cal destacar la conjunció del món emocional vinculat als humans amb el distanciament fred de les criatures còsmiques. Es un bon moment doncs per veure la que es considerada la pitjor pel·lícula nadalenca de la història, disponible a la plataforma Filmin.

Rare Exports: A Christmas Tale

Trobem al catàleg de Prime Video de Amazon Rare Exports: A Christmas Tale de l’any 2010. La trama ens endinsa en les investigacions arqueològiques d’un grup d’habitants de la província Finlandesa Lapland. Aquests intenten desentrontollar el misteri d’una sèrie d’esdeveniments relacionats amb la presència d’un ésser no humà. El director i guionista d’aquesta fàbula híbrida és Jalmari Helander, qui ens proposa dosis de terror i pinzellades d’humor en un escenari nadalenc. Definitivament la pel·lícula no deixa en bon lloc al Pare Noel, el qual se’ns presenta amb un posat i unes intencions allunyades de la bondat i simpatía que normalment el caracteritzen. La qualitat tècnica de la cinta i la seva narrativa original han brindat a aquesta peça un bon grapat de crítiques aduladores i els guardons de millors pel·lícula, direcció i fotografia pel Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de Sitges.

Jingle Jangle: A Christimas Journey

La cinta produïda durant aquest 2020 i disponible a la plataforma de streaming Netflix, resulta una proposta family friendly que aposta per presentar un món ple de màgia, números musicals i un prototip de robot adorable. La pel·lícula ens narra les dificultats de Jeronicus per salvar la seva botiga de joguines de les mans del seu malvat aprenent Gustafon. El protagonista comptarà amb l’ajuda de la seva neta i la invenció que ella mateixa ha creat, el robot Buddy 3000. Dues hores d’espectacle visual carregat d’engranatges, marionetes mecàniques, escenografies pomposes i vestimentes d’època introduïdes a través d’una trama lluminosa i plena de positivisme. Trobem similituds estètiques i narratives amb altres pel·lícules com ara Mr. Magorium’s Wonder Emporium (2007) i Hugo (2011).

Alien Xmas

Aquesta breu producció de Netflix de 2020 ens porta entreteniment per a totes les edats en format stop-motion. La cinta no arriba a la hora de metratge i ens presenta al petit alienígena batejat com a X que desenvolupa el rol d’heroi quan els seus iguals s’entesten a robar la gravetat de la Terra. Robots, pistoles lasser, moltes naus espacials i un disseny de personatges cute, sumen a la trama ensucrada un toc friki, còmic i tendre. La història es basa en el conte infantil homònim de l’any 2015, ideat pels germans Stephen, Charles i Edward Chiodo, els mateix trio que realitza la versió animada estrenada el passat mes de novembre. Resulta una pla perfecte per a tots els públics que pot agradar tant a grans com a petits.

 

Judith Trench

%d bloggers like this: