Com ja és tradició del Blog de Cultura Digital, per aquestes dates resseguim la xarxa per escollir els anuncis nadalencs que més ens emocionen i ens agraden per la seva originalitat, ús de tecnologies digitals, narrativa, direcció d’art o una selecció perfecta de música.

Les campanyes que us presentem destaquen per la seva creativitat i cada any alguns d’aquests anuncis es fan un lloc al cor de les redactores del blog. Així que prepareu-vos per una bona dosi de tendresa, sucre i esperit nadalenc. Aquí teniu la nostra selecció d’enguany!!!

Aquest ha estat un any especialment dur per tothom. Una pandèmia inimaginable ha canviat les nostres vides de manera sobtada i ens ha enfrontat a greus problemes de caire social, benestar mental i físic. Les nostres vides han seguit endavant enmig de llargs confinaments, aïllaments, quarantenes, distanciaments físics, pèrdues d’éssers estimats i els intents de recuperar una “nova normalitat” que no serà mai més com la vida que vam deixar enrera fa uns mesos.

Un dels nostres preferits és el de la llibreria Bertrand, a Lisboa, la més antiga del món. Aquesta història sobre la importància de la família i de demostrar l’amor als nostres éssers estimats té la barreja justa de dolçor i d’esperit nadalenc. A més, fa un bonic homenatge a la important tasca que fa el personal sanitari, aquest any més que mai. De llagrimeta.

Les campanyes nadalenques sempre busquen tocar-nos la fibra sensible tractant temes amb els que ens sentim identificats, com la família, la infantesa, la vellesa, la pèrdua, el creixement personal, el talent, la solidaritat o la superació. Tots aquests temes i valors són evidentment molt més presents que mai en les nostres vides i han estat els que centren les obres dels creatius per les grans empreses. El cansament emocional de tots plegats ha portat a molts dels anunciants a no mostrar directament  l’existència del coronavirus tot i destacar els valors socials que ens han acompanyat durant els últims mesos. En canvi en altres ocasions aprofiten per conscienciar, agrair els esforços del sector sanitari i els treballadors essencials. Sense oblidar també aportar en algun cas el sentit de l’humor i la comèdia, que també ens fan molta falta. La recepta per la creació d’aquest potent còctel perfecte comporta a les agències creatives molts mesos de feina, grans dosis de recursos i molta creativitat per afrontar la campanya més important de l’any i que enguany ens acompanya més que mai en el Nadal més diferent de les nostres vides.

Hi ha moltíssim anuncis per mostrar, uns són petites meravelles tècniques i de l’animació, altres tenen grans quantitats d’originalitat o enginy, mentre d’altres ens toquen la fibra sensible. Aquí teniu una nova dosi ben llarga de sucre i creativitat. Com sempre us avisem, aneu preparant els mocadors!

L’anunci dels magatzems londinencs John Lewis és campanya nadalenca més esperada. Després d’anys amb precioses obres de pressupost desorbitat que ens han enamorat, han decidit recolzar la feina dels creatius en moments de gran dificultat pel sector, encarregant l’animació a diferents artistes d’estils ben diferents per parlar de la importància de compartit l’amor i la generositat en el marc de la seva campanya de beneficiència Give a Little Love.

Els confinaments són molt avorrits i el pobre Rufus espera el moment de poder tornar a sortir d’una casa on els humans estan enganxats a les pantalles. Però mentrestat, fa el gos i somia en el paradís caní dels videojocs. La tecnologia ens ha acompanyat i ajudat en aquests mesos complicats, per això Microsoft ha centrat la seva campanya #FindYourJoy en les possibilitats d’entreniment que proporcionen productes com la Xbox.

The show must go on, el gegant Amazon ha creat un dels anuncis més apreciats d’aquest any. Ens mostra la història d’una jove ballarina i els seus esforços per fer front amb tenacitat i l’ajuda de la seva comunitat els desafiaments que ens ha portat aquest any de pandèmia.

L’estrella de l’anunci nadalenc d’aquest any de l’empresa de la poma són el HomePod mini, la Siri i els AirPods. Protagonitzat per la rapera Tierra Whack The magic of mini ens vol recordar com d’important és la música per aixecar els nostres ànims en temps tan difícils com els actuals.

L’esbojarrada creativitat dels més menuts al so de la immortal melodia de “What a wonderful world” ens porta a un optimista nou món amb el lema “Rebuild the World”.

L’entitat financera austríaca Erste Group aposta novament per un curt animat ple de tendresa. El protagonitza l’Edgar, un ancià solitari amb problemes  d’audició  amb problemes per relacionar-se amb la gent, i la Marie, la seva cuidadora.

Els efectes especials són els reis de l’anunci nadalenc de Ikea, on els ingredients dels àpats nadalencs omplen els carrers de les ciutats.

Els sempre estilosos anuncis de Gucci ens retornen aquest any a la moda de fa trenta anys i quelcom que aquest any s’ha extingit: les “dramàtiques” festes nadalenques de la feina. Ens encanta veure els antics PCs que ens semblen ja antediluvians.

Les cadenes de menjar ràpid també intenten destacar entre les campanyes nadalenques. A Portugal McDonald’s ha creat un preciós anunci on un faroner i la seva filla iluminen el Nadal dels seus veins: É sempre possível dar brilho a este Natal.

L’increïble viatge d’un pare per entregar la carta de la seva filla al pare Noel protagonitza l’emotiu anunci de Coca Cola. El veritable regal d’aquest Nadal és poder passar temps amb les persones que més estimem.

El simpàtic Kevin The Carrot d’Aldi torna amb les seves aventures i els seus intents desesperats per tornar a temps per passar el Nadal amb la família. Comptarà amb l’ajuda d’un nou amic, un simpàtic eriçó.

Un avi empra tot el seu enginy per crear un filtre d’unicorn per les seves comunicacions amb la seva neta. Un tendre i divertit anunci d’Orange France.

Les pantalles s’han convertit en els darrers mesos en l’única via de comunicació de molts avis amb els nets. Precisament d’això també ens parla la campanya A Separaçao de NOS Portugal.

Les tradicions nadalenques d’una àvia i la seva neta en companyia del personatge més estimat del món animat creat per Walt Disney ens porten un tendre i emotiu curt amb el que la familia Disney ens felicita les Festes.

Si fem una mirada als anuncis de casa nostra, les empreses llancen missatges d’unió, germanor en la distància, esperit de superació i esperança en uns temps millors. Molta nostàlgia i reconeixement pels sectors que han afrontat en primera persona la pandèmia. És ja una tradició esperar els anuncis de les mateixes empreses de tota, tota, tota la vida amb les que mengem els turrons pels que sempre tornàvem a casa (que aquest any amb el confinament perimetral i les bombolles de convivència). Des de fa uns anys hi ha campanyes que destaquen pel potent missatge que transmeten:

El gran clàssic de cada any és l’anunci de la Loteria. Amb Compartir como siempre, compartir como nunca ens recorda la gran tradició entre els cercles de familiars i amistats properes de compartir la sort dels dècims que canten els nens de San Ildefonso.

 

No podem deixar de mencionar l’anunci de Ruavieja, que torna a emocionar-nos amb el lema Tenemos que vernos más, un curt que ens recorda tot el que ens impedeix veure més als nostres éssers estimats.

 

El Corte Inglés ha tornat a centrar la seva publicitat en els seus elfs i el seu encertat i enganxós jingle “Creo que mi padre es un elfo…”, que per nosaltres s’està convertint en un nou leit-motiv nadalenc al nivell de les famoses Muñecas de Famosa. Amb “La canción de los elfos” ens endinsem literalment en un conte de Nadal. Seguim cantant veient una feina de gran treball visual!

 

L’habitual sentit de l’humor negre dels anuncis de Campofrío ens porta de la mà de la mort a una oda a la vida i ens convida a viure el present. Com sempre, una factura impecable plena de cares conegudes.

Per acabar, us volem desitjar un any nou que serà amb seguretat molt millor que l’any apocalíptic que per fi estem a punt de deixar enrere. Un món que semblava reservat a les pel·lícules de ciència ficció ha esdevingut real i ha canviat les nostres vides de manera inimaginable. Amb l’anhel posat en un futur que comença a aparèixer en un horitzó relativament pròxim, la campanya de H&M ens ajuda a donar per tancat un any que tenim molts ganes que s’acabi, però durant el qual hem après a valorar una pila de coses que abans donàvem per suposades i on no hi paràvem mai atenció. La cantant jamaicana Koffee amb el seu optimista poema ens fa posar la mirada en el futur i l’esperança. Feliç Any Nou!

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: