Acaba un any estrany, dur i complicat. Gràcies per acompanyar-nos en aquest any especial!
L’equip de Cultura Digital us volem agrair el vostre afecte recuperant els posts que més us han agradat d’aquest darrer 2020. Bones festes i feliç 2021!
Les sales d’exhibició dels museus estan buides i solitàries, tal i com ens mostren alguns memes que circulen per la xarxa, però l’art i la seva interpel·lació emotiva o intel·lectual no s’aturen mai. Us presentem una edició especial de la nostra secció Clàssics Reloaded, en aquesta ocasió dedicada a l’art des de l’aïllament.
Els artistes i la tecnologia són dos dels àmbits que tenen un major potencial per ajudar a donar visibilitat a una de les problemàtiques més importants per la societat: el deteriorament del medi ambient i la necessitat d’un acord i determinació global urgent, per aminorar el canvi climàtic que ja està afectant la nostra societat de manera irreversible.
Ha mort l’art digital? O ha mort el que coneixíem fins ara com a art digital per renéixer en una nova forma? O cal redefinir els canals, el paper de les pantalles? Com conviuen el 2D i el 3D, el món real i el metavers? Tot això i molt més van posar sobre la taula el director executiu del festival OFFF Pep Salazar i la visualista Alba G. Corral.
Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides. En aquest any en que tot el planeta està confinat a casa o amb mesures de distanciament social, us proposem una ullada a la creativitat més original relacionada amb el Covid-19, el virus que entre tots plegats estem intentant superar.
Utilitzem el nostre temps de mil maneres per passar els dies d’obligat aïllament a les nostres llars. Però de vegades simplement ens volem abstreure de tot plegat i deixar volar el pensament lluny de totes les notícies i l’angoixa que aquesta situació inèdita ens causa. Per alguns seria un moment zen i de meditació, però per nosaltres, el que ha arribat és el moment de PROCRASTINAR sense remordiments!!!!
Les vistes impressionants i els racons ocults que s’amaguen pel territori català han començat a ser descoberts per les productores cinematogràfiques i les noves plataformes digitals. En els últims anys, amb l’expansió de les sèries, llocs tan emblemàtics com la Catedral de Girona o el Parc Güell s’han convertit en escenaris dels nous mons creats per guionistes de ciència-ficció d’arreu. Us deixem un recull de les millors sèries internacionals gravades a casa nostra!
Mart és cada dia més a prop. No, no patiu, no s’està movent de la seva òrbita. Som nosaltres que ens hi apropem. De fet, la cultura ja fa molts anys que es mira Mart de ben a prop, que s’inspira en el planeta vermell per crear i per imaginar mons, relacions, futurs. Hem demanat a una sèrie d’especialistes que ens recomanin propostes culturals i artístiques amb Mart com a protagonista perquè ens hi puguem apropar també d’aquesta forma. Aquí teniu les seves recomanacions en cinema, literatura, música, còmic, sèries de televisió, videojocs i arts visuals!!!
Durant dècades, la ràdio ha estat un dels mitjans de comunicació més utilitzats i valorats. Ja sigui al cotxe, a la feina o a casa, ens ha acompanyat amb les seves seleccions musicals, butlletins d’informació i programes d’entreteniment. Però en els darrers anys estem vivint un canvi de paradigma: els consumidors podem i volem escollir què escoltem, quan ho volem escoltar i on ho volem escoltar. El podcàsting ens està donant la solució, i ens ofereix un contingut que s’adapta als nostres gustos a la perfecció.
Ja has vist el catàleg complet de totes les plataformes digitals i estàs fart de fer scrolling per Instagram i Twitter? Des de Cultura Digital et proposem aprendre les llengües creades de les teves novel·les, sèries i pel·lícules preferides durant aquests dies de confinament!
Actituds i activitats que volem canviar i que a començaments d’any tenim ben clar que si ens ho proposem podrem cumplir. Però, ai, generalment al cap d’un (curt) temps ho deixem estar i oblidem en un calaix la llista de bons propòsits. La tecnologia i les apps et poden ajudar a mantenir aquests bon propòsits durant molt de temps!
Siri, Alexa, Cortana formen part, cada dia més de les nostres vides. Ajudants (i gairebé amigues) que ens faciliten la vida només demanant què necessitem o què ens han de recordar. Però per ara, comunicar-nos amb elles en català és poc menys que impossible. Per parlar d’aquest tema, dels reptes que implica i de quines accions es preparen per solventar-lo, es va celebrar la Jornada sobre assistents de veu i llengua catalana. Us expliquem què s’hi va dir!
I finalment, els posts que realment han estat els més vistos de l’any. I és que aquest any va estar marcat pels mesos de confinament, on van aparèixer un munt d’iniciatives per continuar gaudint de la cultura des de casa. Vam preparar una sèrie de posts per passar aquell temps complicat i fer-lo més interessant, divertit, creatiu i cultural.
El Blog de Cultura Digital de l‘Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) és un espai obert de reflexió i conversa al voltant de totes les formes que adopta, ha adoptat i adoptarà el món de la cultura digital, tant a l’escenari internacional com a les seves manifestacions al territori català.
L’any 2014 Varvara&Mar van crear una obra dedicada als Castellers. The highest human tower convidava els visitants a formar part d’una torre que, al final de l’exhibició, comptava amb 3.000 persones i feia 4’5 km d’alçada.
Un cop més, els artistes van demostrar que els mitjans digitals ens permeten assolir reptes impensables.
L’artista Joana Moll presenta una instal·lació que es diu “Carbolytics” sobre l’impacte energètic de les cookies publicitàries en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center.
Els artistes Does Work, Goretex Dealer i Laura Rigau i Yessi Perse presentaran tres peces audiovisuals creades especialment per les set pantalles de l’Stage+D
L’estudi Hamill Industries presentarà un show que combina dansa i intel·ligència artificial, i a més realitzaran el disseny visual de la conferència del científic Michel André, especialitzat en bioacústica, que dirigeix el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques a Vilanova i la Geltrú.
Gris narra sense diàlegs però amb fantàstiques imatges la història d’una noia que està passant per un moment de dol després d’una experiència traumàtica.
Al principi, tot és blanc i negre, però a mesura que va superant obstacles, es van recuperant els colors del món i de la seva vida.
La banda sonora, del grup barceloní Berlinist, també pren molta importància en la narrativa i en l’extraordinària capacitat que té el vídeojoc per generar sentiments i emocions.