Quantes vegades us heu preguntat si els vostres dispositius electrònics us escolten després que el navegador us mostri anuncis sobre aquella aspiradora que necessiteu i de qual heu parlat? Quantes vegades heu acceptat les cookies d’una pàgina per la urgència de veure el seu contingut? Us heu parat a preguntar-vos perquè teniu aplicacions que us ofereixen contingut variat i infinit, i ho fan de forma gratuïta? 

Tots sabem que Internet actua com a eina i arma a la vegada. Aquest funcionament paradoxal ens permet una llarga llista d’avantatges i també obre la porta a problemes com ara la vulneració de la privacitat. La seguretat informàtica es torna cada vegada més necessària en un panorama de digitalització permanent. Com a usuaris i consumidors d’Internet hem de prendre consciència sobre els drets que tenim. 

Us aportem set consells senzills a tenir en compte per moure-us de forma segura per Internet i per tenir un control actiu de les vostres dades personals i la vostra esfera privada. Recomanacions pràctiques que poden esdevenir hàbits en el vostre dia a dia per a un millor ús dels vostres smartphones i portàtils. També us portem suggeriments sobre l’ús de xarxes socials, necessaris per una bona ciberseguretat. 

Contrasenyes segures 

Un dels processos per augmentar la vostra protecció és el de fer una bona gestió de les contrasenyes. És recomanable no nomès canviar-les de forma periòdica sinó també utilitzar generadors aleatoris per tal d’establir fórmules sòlides. No és segur tenir la mateixa contrasenya per a diferents aplicacions com tampoc utilitzar paraules molt evidents com ara noms propis o dates de naixement. Cal evitar el recordar contrasenya i assegurar el correcte tancament de sessió cada vegada que acabem d’utilitzar un instrument tecnològic. 

Wifi gratis!

Es recomanable anar amb compte amb les connexions gratuïtes que ens ofereixen bars, aeroports i altres espais públics. Pot ser útil per buscar informació o comunicar-nos en algun moment concret però també és una veda oberta a la recol·lecció fraudulenta de les vostres dades personals. Eviteu accedir a les vostres xarxes socials, aplicacions bancàries o correu electrònic mentre estigueu actius a aquest tipus de connexions. Recordeu que cal administrar les operacions privades sempre en àmbits privats. 

Apagada general

Desconnecteu el wifi quan no el necessiteu. És un truc simple i efectiu. D’aquesta manera reduireu el grau d’exposició i en conseqüència la taxa d’infecció als vostres equips. Feu-ho mentre no sou a casa, durant la nit o si esteu fent tasques que no requereixin una connexió a Internet. 

Alerta cookies

Quan us apareix la finestra pop-up que us alerta de les cookies, el més probable és que escolliu l’opció d’acceptar en comptes de la de més informació. Sabeu què esteu acceptant? Les cookies son petits arxius informàtics que es queden registrats als vostre navegador i que obtenen dades sobre la vostra consulta. D’aquesta manera es conforma una senyal que aneu deixant allà on cliqueu acceptar i que serveix per dissenyar un model de publicitat individualitzat. Les dades que es recullen poden anar desde la vostra direcció IP fins a números de telèfon o adreces postals. Es recomana consultar les bases de les polítiques i  considerar si afecten o no a la vostra privacitat per tal d’acceptar-les, bloquejar-les o desactivar-les. 

Actualització del software 

Una altre recomanació pràctica és assegurar les actualitzacions del software dels dispositius, tot i que no és una garantia total de protecció, ja que els sistemes operatius, aplicacions o programes estan subjectes a una certa vulnerabilitat. El vostre equip us avisarà de forma automàtica quan hi ha una actualització disponible. 

Invisibilitat

Una altra bona opció és la deshabilitar el micròfon, la càmera i la ubicació d’aquelles aplicacions que no requereixin aquestes eines. Tant en el cas d’Android com en el d’Apple us podeu dirigir a l’apartat de permisos per veure en quina de les aplicacions estan actius. També podeu anar a la secció d’aplicacions i notificacions i desactivar-los de forma general. Aquestes recomanacions són aplicables tant a smartphones com a portàtils i tauletes tàctils. 

Desafiar l’algoritme

Tota xarxa social, web o entorn digital es regeix a través d’una programació de rutines internes enfocades a aconseguir més i més interaccions dels seus usuaris. El seu objectiu últim és el de refinar una interfície personalitzada per tal de que veieu allò que voleu veure. Els algoritmes funcionen de forma automàtica i moltes vegades s’avançen als nostres desitjos i gustos creant fins i tot de nous. Estan en perpetúa evolució, evaluen tot el rastre que deixem com a internautes i aprofiten aquesta informació que donem de forma gratuïta i constant. Cada programa compta amb la seva selecció d’algoritmes i no som dels tot conscients del seu funcionament integral. Què podem fer contra el mandat d’aquest sistema col·losal d’algoritmes? Aquí algunes petites accions que poden significar una gran canvi si es van sumant. 

Si la vostra dependència de les xarxes socials us ho permet desintal·leu-les durant un període de temps. D’aquesta manera sortireu d’aquest sistema basat en l’intercanvi de les vostres dades per capital. Un altre recurs menys radical és el de desactivar les notificacions del correu o de xarxes socials com ara Instagram i Twitter per tal d’evitar-ne un ús reiterat i deixar una empremta del vostre recorregut. Utilitzar cercadors alternatius que no facin un registre del vostre historial, contrasenyes o qualsevol altre rastre com ara Qwant, DuckDuckGo o Starpage també és una bona opció per evitar l’emmagatzematge de les vostres dades. No feu cas a les recomanacions que apareixen a YouTube o a qualsevol altre web, feu vosaltres mateixos la selecció del contingut a consumir. Podeu utilitzar les extensions que Chrome ofereix per evitar recomanacions preestablertes. Amb aquestes eines potencieu una cerca més conscient. 

Per acabar, posem a la vostra disposició un recull d’informació sobre xarxes socials, protecció, Internet i privacitat. Recursos per tal d’ampliar el coneixement sobre seguretat a la xarxa, entendre el complex escenari digital i els reptes de seguretat que se’n desprenen.

Documentals

Llibres

  • Ciberdiccionario: Conceptos de ciberseguridad en lenguaje #entendible (2015) [Javier Zubieta]
  • Las bases del Big Data (2015) [Rafael Caballero Roldan]
  • Big Data: Atrapando al Consumidor (2017) [Josep Francesc Valls]
  • Ciberseguridad, Ciberespacio y Ciberdelincuencia (2018) [Daniel Fernández Bermejo, Gorgonio Martinez Atienza]
  • La búsqueda del algoritmo: imaginación en la era de la informática (2018) [Ed Finn, Héctor Castells Alvareda]
  • Mundo Orwell. Manual de supervivencia para un mundo hiperconectado (2019) [Ángel Gómez de Ágreda]
  • Guía práctica de ciberseguridad (2019) [Thomson Reuters Arazadi]

 

Judith Trench

%d bloggers like this: