Les sèries estan reflectint la vida en temps de pandèmia. La realitat fa un salt a la ficció, guionistes i sanitaris s’alien per tal de crear relats versemblants que narrin els estralls d’aquests moments històrics. Repassem produccions que veuen les trames impregnades de gel hidroalcohòlic i mascaretes, personatges adoptant nous hàbits i respectant la distància social.

L’audiovisual s’ha alçat com a gegant de l’entreteniment durant els últims anys. El context de la pandèmia consolida l’evidència d’un consum diari i massiu de ficcions disponibles a les diferents plataformes d’streaming, sobretot durant els mesos de confinament. L’objectiu era el d’escapar del flux d’informació relacionat amb la COVID-19 i oblidar per uns minuts la crisi sanitària mundial, protagonista absoluta de tots els mitjans.

South Park

El passat 30 de setembre, amb l’estrena als Estats Units de The Pandemic Special de la sèrie animada South Park notem un rellevant canvi d’actitud envers el nou escenari. Va ser un episodi d’una hora, el primer que es feia a la sèrie, i en la línia que s’espera dels protagonistes de South Park satiritza aspectes de la resposta del COVID-19 per part del govern dels Estats Units, el mal ús de les mascaretes, els disturbis racials, la sinofòbia…

Anatomia de Grey

Grey’s Anatomy insertarà en el devenir habitual de la sèrie les conseqüències de la pandèmia per a pacients i metges del Grey Sloan Memorial Hospital en la seva 17a temporada. La producció d’ABC recollirà el testimoni i la tasca dels treballadors essencials i els dedicarà els episodis. La gravació dels últims capítols de la sèrie es va veure també interrompuda per l’arribada del coronavirus i es va reprendre el passat 8 de setembre amb la reescriptura de les futures trames. S’estrenarà el 12 de novembre als EUA.

El context posa de manifest la capacitat d’adaptació que han de tenir guionistes i showrunners com ara Krista Vernoff, que explica al podcast Top 5 de The Hollywood Reporter com aquest homenatge pretén allunyar-se d’un plantejament fatalista. L’escenari de la pandèmia s’entrellaçarà de forma espontània amb els diferents plots de la sèrie. Per exemple, alguns personatges conviuran junts durant la quarantena i d’altres veuran el seu desenvolupament professional trastocat pels creixents contagis. D’altra banda també es vol recollir el testimoni humà d’aquells pacients infectats.

This is us

El drama familiar romàntic This is Us també opta per escenificar el desajust social que ha provocat la pandèmia. Els Pearson, nucli familiar que protagonitza la sèrie, es veuran sotmesos durant la cinquena temporada als canvis que comporta l’emergència sanitària i econòmica. El passat març la producció de la nova temporada es va veure pausada pel creixent nombre de contagis. L’especial que durarà dues hores i s’estrenarà als EUA el 27 d’octubre, plantejarà un cop més la situació en la que ens trobem tots.

El creador de la popular sèrie Dan Fogelman va confirmar a Deadline Contenders que el coronavirus s’infiltrarà en el dia a dia de la família en aquesta nova tanda d’episodis, però no farà variar el final que els guionistes tenien pensat. En el primer trailer promocional podem veure una recopilació d’imatges on dos dels personatges principals, Kevin i Randall, porten una mascareta per tal de protegir-se contra el virus.

The Good Doctor

També podrem veure com es ressent el sistema sanitari de la ficció proposada a The Good Doctor. El 12 d’octubre es va emetre el vídeo promocional de la nova entrega on podem observar al protagonista encarnat per Freddie Highmore immers en plena batalla contra el virus. El personatge parla amb la seva parella mitjançant una pantalla i fa un ús reiterat de la mascareta. La quarta temporada començarà el 2 de novembre als EUA, amb un programa especial doble que relatarà les peripècies dins del San José St. Bonaventure Hospital.

El creador de la sèrie produïda per ABC, David Shore, apunta en declaracions a Entertainment Weekly la impossibilitat de no parlar d’un drama mèdic com el que estem vivint. Després d’haver dubtat sobre una possible reacció adversa d’un públic que vol precisament escapar de la realitat a través de la ficció, aposta per un enfocament realista i un relat d’històries molt personals.

Cuéntame cómo pasó

Aquest és el cas de sèries com Cuéntame cómo pasó. La longeva producció de Grupo Ganga pretén fer un salt temporal fins a 2021 per mostrar a una societat adaptada a l’emergència mèdica. Es tractarà doncs del primer flashforward que mostrarà la ciutat de Madrid en plena pandèmia. El capítol, encara sense data d’estrena, formarà part de la temporada 21 on participaran part dels cèlebres personatges que ara es troben a l’any 1992.

El coordinador de guió, Joaquim Oristrell, adelanta en una entrevista per a Bluper el risc que comporta fer aquest canvi narratiu desprès d’anys de prolongar un exercici de nostàlgia que revisa els esdeveniments més importants per a la societat espanyola. Es tractarà d’una llicència excepcional per explicar un moment sense precedents, que se sumarà als més de 370 capítols de la mítica sèrie.

New Amsterdam

La tercera temporada de New Amsterdam s’inaugurarà amb un capítol dedicat a l’emergència sanitària i les seves conseqüències relatades per exemple a través de la frustració del personal de l’hospital públic fictici més antic dels Estats Units. La sèrie està inspirada en l’autobiografia del director de l’Hospital Bellevue, Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital. La producció va frenar de manera abrupta la seva activitat després que un dels membres del repartiment, Daniel Dae Kim, donés positiu al test per COVID-19. Es preveu l’estrena durant el mes de novembre.

Durant la segona temporada del drama mèdic es va produir l’anul·lació del capítol que primer havien titulat Pandemic i desprès Our doors are always open i que s’havia d’emetre el 7 d’abril. La trama girava al voltant d’una epidèmia de grip que sometia la ciutat de Nova York i els creadors van decidir no emetre l’episodi per la coincidència amb la realitat.

Family Guy

La ficció animada Family Guy va proposar durant la quarantena un fals podcast paral·lel a la sèrie. L’objectiu era entretenir i educar els oients durant els llargs dies d’aïllament. En aquest àudio podem escoltar als personatges de Stewie i Brian Griffin, interpretats pel creador de la sèrie Seth MacFarlane, discutint sobre la recent pandèmia mundial. L’humor àcid característic de la sèrie es barreja amb un missatge de conscienciació i una crida a la responsabilitat envers la crisi sanitària. Els personatges també aprofiten la plataforma per fer recomanacions sobre les famoses mesures de prevenció per evitar contagis.

La iniciativa està disponible al perfil d’Instagram de MacFarlane en anglès, té una durada de cinc minuts i de moment es l’única entrega d’aquest format.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seth MacFarlane (@macfarlaneseth) on

 

 

Judith Trench

%d bloggers like this: