Ja has vist el catàleg complet de totes les plataformes digitals i estàs fart de fer scrolling per Instagram i Twitter? Des de Cultura Digital et proposem aprendre les llengües creades de les teves novel·les, sèries i pel·lícules preferides durant aquests dies de confinament!

Des de fa dècades escriptors i creadors de sèries i pel·lícules s’han dedicat a crear nous llenguatges i idiomes per enriquir les seves obres i els universos que les componen. Avui us portem els exemples més coneguts:

Quenya (Èlfic) – El Senyor dels Anells 

Tothom coneix J.R.R. Tolkien per ser el creador d’El hòbbit i El Senyor dels Anells, però el que no tothom sap és que Tolkien a més d’escriptor era filòleg. Els seus coneixements acadèmics li van permetre crear fins a quinze nous idiomes que va introduir a les seves obres, entre ells, el Quenya.

El Quenya és considerada la llengua dels elfs i per crear-la Tolkien es va inspirar en el finès i el llatí. Dins l’univers de la Terra Mitjana, aquesta és la llengua mare d’on sorgeixen tots els dialectes èlfics i que ha deixat de ser utilitzada per la població durant la Tercera Edat i només utilitzada com a llengua d’estudi, com ho és el llatí en els nostres temps. La gent de la Terra Mitjana feia servir normalment el sindarin, un altre llenguatge èlfic creat per Tolkien.

Aquí trobareu algunes frases en Quenya i la seva normativa fonètica i aquí un curs gratuït per aprendre l’idioma.

quenya_namarie

Començament del poema Namárië (Adéu), el text més llarg existent en quenya. Traducció: Oh! com or cauen les fulles en el vent, / llargs anys incomptables com les ales dels arbres!

Dothraki  – Joc de Trons 

Tot i el final controvertit, molts fans continuen considerant Joc de Trons com una de les millors sèries de la història. És per això que no hi podien faltar les llengües inventades a la saga Cançó de gel i de foc.

L’idioma més desenvolupat a les novel·les i a la sèrie és el Dothraki, parlada pel poble conegut amb el mateix nom. George R.R Martin a l’hora de crear l’idioma es va inspirar en el rus, el turc, l’estonià, l’inuktitut,-la llengua dels esquimals- i el suahili. I David J. Peterson, membre de la Societat per a la Creació d’Idiomes, va ser qui va desenvolupar-ne la gramàtica i la fonètica de l’idioma.

Aquí us deixem un vídeo on David J. Paterson explica el procés per crear un idioma com el Dothraki.

Klingon – Star Trek   

El Klingon, llengua vernacla de la raça klingon dins l’univers d’Star Trek, va ser desenvolupada per Marx Okrand després de l’encàrrec dels estudis Paramount Pictures. El va dissenyar alternant l’ordre comú de les paraules, és a dir, situant el subjecte a final de frase, amb l’objectiu d’aconseguir un resultat menys intuïtiu i més alienígena. Com a curiositat, sent com és una llengua d’una raça guerrera te diverses paraules que signifiquen “lluitar”, moltes que refereixen a armament… i una gran quantitat d’insults!

El mateix Okrand va crear The Klingon Dictionary, un diccionari on es pot trobar una descripció de l’idioma, la seva gramàtica i fonètica. De fet, el poder i la rellevància del Klingon ha estat tal que fins i tot se n’han fet traduccions d’obres clàssiques en aquesta llengua inventada, com Hamlet o Molt soroll per no res.

Per si us animeu us deixem el primer vídeo d’una playlist per aprendre l’idioma Klingon.

Na’vi – Avatar  

Segur que heu vist Avatar, i si recordeu, una de les trames principals era integrar el protagonista dins el poble Na’vi. És per això que l’aprenentatge de la llengua hi jugava una peça clau.

Amb l’inici de la producció de la pel·lícula, el director, James Cameron, va posar-se en contacte amb el professor i doctor en lingüística Paul Frommer per crear conjuntament l’idioma de la tribu. L’objectiu del director era que els actors poguessin pronunciar els diàlegs alhora que es pogués diferenciar de les llengües que ja existeixen.

Fins a avui dia el Na’vi té més de 2260 paraules i continua expandint-se, ja que molts fans de la pel·lícula en creen de nous i Frommer s’encarrega d’aprovar-los i introduir-los.

Us deixem un vídeo de Paul Frommer explicant com parlar Na’vi

 

Coneixeu altres idiomes creats en pel·lícules, novel·les o sèries? Aprendreu aquests dies a parlar èlfic o dothraki? Feu-nos-ho saber als comentaris!

 

 

Maria Vidal

%d bloggers like this: