A hores d’ara tothom sap què són les fake news, notícies elaborades amb informació falsa i difoses a través de mitjans de comunicació tradicionals o xarxes socials. Molts consideren responsable a les noves plataformes digitals de la propagació d’aquest tipus de notícies, però la veritat és que les fake news existeixen des de fa segles. De fet l’existència de les xarxes socials han servit de plataforma perquè es creïn perfils destinats a desemmascarar les mentides que es publiquen en els mitjans i que corren per Internet. Aquí us deixem els millors on podeu consultar:

Verificat és la primera plataforma de ‘fact-checking’ de Catalunya,  un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que vol combatre la desinformació. Inspirada en l’International Fact-Checking Network, treballen amb una metodologia clara i transparent, ajudant-se del periodisme de dades i la tecnologia per oferir una plataforma amb un accent 100% català, feta des de i sobre Catalunya.
Maldito Bulo és una de les eines de Maldita.es, un web dirigit per periodistes que s’encarreguen de desmentir tota mena de fake news publicades a mitjans de comunicació o xarxes socials. El seu perfil de Twitter compta amb gairebé 250 mil seguidors.
Resultat d'imatges per a "verne el pais"Bulos Internet és la secció del suplement Verne del diari El País encarregada d’identificar i desmentir noticies falses i informacions que s’han convertit en virals a les xarxes socials.
WikiTribune, impulsat per Jimmy Whale un dels cofundadors de Wikipedia, és un projecte d’edició col·laborativa entre periodistes professionals i periodistes ciutadans que aposta per oferir informació contrastada, revisada i validada per experts de la informació. L’organització es finança a través de donacions.

 

Salud sin Bulos és una iniciativa de l’agència de comunicació COM SALUD en col·laboració amb l’Associació d’Investigadors a eSalud amb l’objectiu de combatre les notícies falses sobre salut i contribuir d’aquesta manera a la distribució d’informació veraç i fiable a la xarxa.
Fake News Detector és una extensió pels navegadors Firefox i Chrome que permet detectar notícies falses i reportar-les als teus perfils de xarxes socials i desacreditar la informació no veraç. Accedeix al web de Fake News Detector aquí.

 

A %d bloguers els agrada això: