Les sales d’exhibició dels museus estan buides i solitàries, tal i com ens mostren alguns memes que circulen per la xarxa, però l’art i la seva interpel·lació emotiva o intel·lectual no s’aturen mai. Us presentem una edició especial de la nostra secció Clàssics Reloaded, en aquesta ocasió dedicada a l’art des de l’aïllament.

Durant aquests dies de confinament la cultura ha esdevingut un recurs preuat per tots els que ens trobem aïllats a casa. Davant de l’adversitat la població està mostrant el seu costat més creatiu i solidari. A les xarxes podem gaudir de la multituds de recursos culturals, entre els quals s’hi han sumat la majoria de museus amb nous continguts especials que ens acosten les seves obres mentre afronten el tancament de les seves seus. Però també hem pogut trobar artistes i iniciatives que s’inspiren en les grans obres d’art per representar les condicions actuals i els sentiments que sorgeixen degut al confinament i  la imposició de la distància social per l’emergència sanitària creada per la pandèmia del covid-19.

Durant aquests dies algunes obres del projecte Espacios Ocultos del pintor i fotògraf José Manuel Ballester han circulat per les xarxes socials perquè exemplifiquen com poques altres la situació actual. Les figures humanes que  protagonitzen algunes de les obres d’art més conegudes desapareixen de la composició del quadre, tot generant una obra on només resta l’espai arquitectònic o paisatgístic. La sensació de buit i soledat creada és desassossegant. On son els humans que normalment habiten aquest planeta?

Als Països Baixos està triomfant Tussen Kunst & Quarantaine (Entre art i quarentena), un repte ideal per fer aquests dies des de casa. Només cal escollir una obra d’art i reproduir-la amb elements quotidians i penjar-la al seu canal d’instagram. Una oportunitat per la creativitat lliure, l’enginy i l’humor que s’atreveix amb obres de Vermeer a Van Gogh, i de natures mortes a L’últim sopar.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Pleerol art in de puurste vorm 🙌🏼 #tussenkunstenquarantaine @nikkiomonnikhof

Una publicación compartida por Tussen Kunst & Quarantaine (@tussenkunstenquarantaine) el

La historiadora de l’art Maria Garganté de la UAB i el professor Manel Trenchs de l’Escola Pia de Mataró han creat un recurs espectacular. El site QuedAR’T a casa és una proposta visual de com la història de l’art ha representat el fet de quedar-se a casa. Hi podem trobar galeries amb més de 500 imatges de caràcter figuratiu que cerquen empatitzar amb la nostra quotidianitat d’aquests dies de tancament. A més ens proposen que, igual que s’ha fet en altres països, ens sumem a l’ART at home Challenge inspirada en la iniciativa neerlandesa, que podeu compartir amb el hashtag #artathomechallenge.

Fa pocs dies el creatiu Tony Conceptfarmer ha iniciat per Yorokobu el projecte col·laboratiu Mándalos a casa, on es mostren algunes de les pintures més famoses buides de gent per tal de conscienciar de la necessitat de confinament.  En el seu instagram anireu trobant obres ben conegudes, en que si feu scroll cap a la dreta podreu enviar els personatges del quadre cap a casa. Que és el que toca!

Per normalitzar l’ús de mascaretes i guants l’estudi cordovès d’arquitectura Poa Estudio ha retocat algunes obres mestres de la història de l’art amb Coronarte. Estan convençuts que l’epidèmia pasarà i fins i tot la Infanta Margarita podrà treure’s la mascareta. Feu-hi una ullada!

L’artista Genevieve Blais reimagina en el seu nou projecte Black Death Plague com serien algunes obres icòniques si es pintessin ara. Ho podeu seguir al seu instagram. Una actualització de la història de l’art als moments d’emergència sanitària actual. Evidentment les mascaretes són omnipresents!

El pintor Dave Pollot es dedica a portar nova vida a l’art d’altres èpoques. Ara podem seguir al seu instagram com les seves obres reflexen el moment actual de confinament mundial, amb la necessitat de mascaretes o les obsessions pels gels desinfectants i el paper higiènic que s’han colat en les seves natures mortes.

El projecte 6 feet covers de l’estudi de Los Angeles Activista, del creatiu espanyol Paco Conde i el creatiu brasiler Beto Fernandez, pretén conscienciar sobre la necessitat de la distància social a través de la reinterpretació a les disposicions actuals de protecció vírica de varies cobertes de discs icònics, com el famós pas de vianants de Abbey Road dels Beatles.

Clàssics Reloaded és una secció anual que inspira el Butlletí de Cultura Digital anualment. Podeu llegir els nostres anteriors reculls dedicats a la observació i reinterpretació contemporània de l’art clàssic aquí:

Clàssics Reloaded: els clàssics estan més vius que mai

Clàssics reloaded: revisitar els clàssics

Clàssics Reloaded: el retorn

Clàssics Reloaded: redescobrint l’art

Clàssics Reloaded

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: