Portem ja us dies a casa en diferentes modalitats de confinació: en soledat, en parella, i en família amb criatures. La part més jove de la família, tan acostumada a córrer i a no parar, es veu tancada. Aquests dies, la cultura està ocupant un espai important al nostre sofà i també estan sorgint moltes iniciatives per a les criatures. Aquí en teniu unes quantes que anirem actualitzant conforme ens arribi la informació. Si trobeu a faltar alguna activitat (creada especialment per aquests dies de confinament) feu-nos arribar la informació a digital.icec@gencat.cat!

ACTUALITZAT 3/4/20 13:30
Hem creat el canal d’instagram La_Cultura_a_Casa per donar difusió a aquestes activitats i d’altres que aniran sortint. Seguiu-lo per estar al dia!
També podeu llegir el post sobre recursos per gaudir de la cultura sense sortir de casa i el d’iniciatives culturales per gaudir #laculturaacasa
literatura i
revistes
cinema
música
arts escèniques
museus i arts
visuals
altres   

LITERATURA I REVISTES

 

El Conte del coronavirus del metge Víctor Espiga, amb veu de Berta Rubio i il·lustració de Josep Giró, és un relat curt que parla del sentit comú i de la lliçó que donen els més menuts a molts adults aquests dies de confinament. Aquí el podeu veure.
El segell Univers d’Enciclopèdia Catalana regala un conte cada dia mentre duri el confinament a través del seu compte de twitter.
La Fundació Miquel Martí i Pol ha creat un kahoot per a infants i famílies sobre el poeta. El podeu combinar amb l’app i el vídeo animat Primavera del fil. Es pot jugar amb equips o de forma individual aquí.
Cada dia a les 17:30 hores el llibreter de la llibreria Nollegiu explica per Instagram Stories Els contes per telèfon de Gianni Rodari, en ocasió de que el 2020 és l’Any Rodari.
Durant els dies de confinament la llibreria Sendak, especialitzada en literatura infantil i juvenil, en proposa els #ContesperTelegram. Cada dia compartiran al seu canal de Telegram un àudio
Cada dia podeu passar per la web de Cavall Fort on trobareu continguts i materials per a totes les edats per  passar bones estones. Per als mes xics trobareu els audicontes d’El Tatano! I altres materials per a totes edats!
Cada dia Mosaics Llibres ens regala un conte pels més petits a través del seu instagram.
L’editorial infantil i juvenil La Galera ens proposa contes, podcasts i làmines per pintar des del seu compte de twitter.
Cada dia els segells d’Editorial 62 proposen en una secció del seu web #keepreadingacasa activitats i contes pels més petits, que es van prosant diariament en el canal d’instagram de l’editorial Estrella Polar.
En motiu del confinament per coronavirus, el grup de rondallaires Vivim del Cuentu oferixen els #ContesConfinats: cada dia a les 17 hores expliquen un dels seus contes desexplicats en vídeo, una col·lecció d’històries que des de l’any 2013 estan publicant amb l’Editorial Baula.
Entre la seixantena de capçaleres que l’Associació d’Editors de Revistes i Digitals (APPEC) ha posat a l’abast de tothom en seu portal en línia iQuiosc.cat de manera gratuïta durant un mes amb el codi TARIFAPLANA2020 , hi podeu trobar les revistes per petits NamakaPetit SàpiensPiu Piu i Viure en Família.
J.K.Rowlig vol donar un toc de màgia al període de confinament, i per això acaba de crear la web en anglès Harry Potter at Home, on els petits aficionats poden trobar activitats, manualitats o jocs per passar l’estona en el món de Hogwarts.
Counterprint és una petita editorial i distribuïdora anglesa familiar de llibres de disseny. Com a pares amb quitxalla a casa han demanat la col·laboració de varis il·lustradors coneguts i han preparat dos llibres per acolorir molt xulos. Descarregueu-los gratuïtament aquí.

CINEMA

El Festival Animac us porta el cinema a casa: Petit Animac a Casa és una selecció de curtmetratges infantils online, amb propostes per a 3 franges d’edat (+0 anys, +3 anys i +6 anys), per a que gaudiu amb tota la família!
La distribuïdora audiovisual catalana Pack Màgic, especialitzada en cinema infantil, ha ideat un Pack màgic per quedar-se a casa. Cada 48 hores estarà disponible una nova película en el seu canal de YouTube.
La companyia Tombs Creatius ofereix el visionat de més de 80 curtmetratges per a tots els públics, que s’han projectat a la Puck Cinema Caravana al llarg dels seus 10 anys de trajectòria.
La distribuïdora de cinema infantil alternatiu de gran qualitat artística i pedagògica Rita&Luca Films té disponibles sis pel·lícules per als més petits a Filmin Kids i Rakuten TV. També podeu descarregar gratuïtament els materials didàctics de les pel·lícules amb moltíssimes activitats a la seva web.

MÚSICA

El Pot Petit és un dels grups per quitxalla més coneguts de cada nostra. Són molt actius a les xarxes (facebook, twitter i instagram)  i cada dia proposen alguna activitat a través de les seves xarxes. I no us perdeu el seu canal de YouTube, ple de vídeos de les seves cançons.
El grup d’animació Xiula ha creat una cançó i el seu videoclip sobre el Covid19. L’han creat en 24 hores amb les idees i els vídeos dels nens i nenes que aquests dies han d’estar a casa.
Tots els petits de casa són fans de la Dàmaris Gelabert. Cada dimecres a les 18 hores fa un concert especial en streaming en el seu canal de YouTube, que podeu veure aquí. Seguiu el seu facebook per més informació.
Minimúsica ens prepara playlists per a les families que estan a casa aquests dies, perfectes per esmorzar, cuinar o ordenar l’habitació en familia!
Amb #ElLiceuaCasa podeu veure varies òperes de El Petit Liceu creades especialment pels petits de la família: La Petita Flauta Màgica, El Jove Barber de Sevilla, la Ventafocs, Pere i el Llop. Disponibles en el seu canal de YouTube.
#LAuditoriAcasateva ens porta una selecció de concerts per gaudir des del sofà de casa. En el seu canal de YouTube trobem els seus concerts familiars Pica-So, sobre l’univers musical del genial pintor Pablo Picasso per nens a partir de 2 anys; Out of the [cage], per nens de més de 6 anys, sobre l’imaginari artístic de John Cage o Sonets de Joguina per nens a partir d’un any.
L’Orquestra de Cambra de l’Empordà ens proposa el seu espectacle Concerto a Tempo d’Umore, on dotze músics i un director d’orquestra repassen la música d’alguns dels compositors més coneguts amb molt d’humor. El podeu veure a YouTube.
Concert per als més Menuts diumenge 22 de març on-line al canal de Youtube. Sigueu creatius amb els vostres menuts i menudes, i gaudiu de la música!

ARTS ESCÈNIQUES

Davant de la cancel·lació de la 31a edició de La Mostra d’Igualada, el mercat estratègic d’espectacles infantils i juvenils, La Mostra a casa oferirà del divendres 27 al diumenge 29 de març la visualització al seu canal de YouTube de 17 espectacles, 2 espectacles resumits i 24 clips o entrevistes d’algunes de les companyies programades per aquesta edició. Els vídeos es publicaran vídeos segons aquesta graella horària i es mantindran actius durant una setmana. De ben segur això us farà més entretingut el confinament!
Viu el Teatre ofereix per als petits de la casa a partir dels 3 anys l’Alícia de Marta Buchaca que forma part de la programació del Petit Romea (clau per accedir: aliciameravellesmusical). També pels infants de 0 a 4 anys trobareu l’experiència sensorial artística del Pintamúsica (clau: pintamusica), el Cinemúsica (clau: cinemusica) o El pequeño Dalí.
La companyia de dansa Roberto G. Alonso ha compartit els seus encantadors espectacles de dansa familiar en el seu canal de YouTube, on podeu gaudir de Simplicíssimus i Zaquizamí.
Una altra companyia de teatre familiar comparteix teatre pels petits. Teatre Mòbil us proposa la seva obra Cösmix aquí, on gaudireu del viatge esbojarrat de dos còmics de dimensions còsmiques. 
La companyia lleidatana Zum Zum Teatre us proposa la seva obra La gallina dels ous d’or en aquest link, una revisió del clàssic conte amb un final ben diferent.
La Companyia de Comediants La Baldufa ens proposa la seva obra Bye Bye Confetti al seu canal de youtube, un espectacle pallassos extravagants i autèntics amb molt d’humor i amor.
La companyia Lazzigags ha obert al seu canal de YouTube els vídeos d’uns quants dels seus espectacles més coneguts, com La Berta i el seu robot, Tom Sawyer detectiu, Pippi Langstrump, especial 10è aniversari o Sherlock Holmes i el club dels pèl-rojos.
El Sant Andreu Teatre ens proposa espectacles pels més petits els propers caps de setmana. Des del divendres 27 fins el diumenge 29 a les 20 hores podrem gaudir dels musical de La Roda El vestit POP de l’emperador, després que la setmana passada vam veure les titelles de l’espectacle Secret a l’armari de l’Estaquirot Teatre. Seguiu el seu twitter per no perdre-us les properes obres.
Amb L’espectacle continua a Sabadell, l’Ajuntament de la capital vallesana ha recollit moltes propostes de les entitats culturals, grups i companyies professionals o amateurs residents a la ciutat. Pels més petits hi podem trobar espectacles de La Sala Miguel Hernández del seu festival El més Petit de Tots, com la instal·lació Little Night o la dansa de Blink Flash Duncan, o l’espectacle BrodasBros10 anys de la coneguda companyia de hip hop i dansa. Per remenar i triar!
A la Companyia de Teatre Anna Roca els agrada molt explicar històries i volen ajudar als infants aquestes setmanes. Per això cada dia a les 19 hores en el seu canal d’instagram us explicaran un conte i a dormir! També estan penajnt al seu canal de YouTube
L’ONG de pallasos d’hospital Pallapupas s’han vist obligats a aturar les seves actuacions davant nens i nenes hospitalitzats. Però si els vostres petits es posen malalts, no patiu, que han començat l’Operació contagi en el seu canal de YouTube per seguir recolzant els malalts, familiars i sanitaris mentre duri el confinament.
La companyia basca Marie de Jongh, una de les més reputades del país ofereix també poder visionar les seves premiades obres Amour Alabatxo/Querida Hija.
Els Titiriteros de Binéfar transmeten en streaming cada dia a les 10 del matí a través del seu perfil de facebook un petit espectacle que, posteriorment, queda penjat al seu mur, de manera que és recuperable.
La companyia aragonesa Circo la Raspa us proposa la construcció de teatrets i retallables des del seu lloc web.
#LliureAlSo. El Teatre Lliure emetrà en streaming en el seu canal de YouTube el divendres 20, dissabte 21 i diumenge 22 a les 12 hores l’espectacle Renard o el llibre de les bèsties de Ramon Llull amb adaptació i direcció de Marc Rosich, guanyador del Premi Butaca i del Premi de la Crítica al millor espectacle familiar.

MUSEUS I ART

El MOMA de Nova York proposa per petits i grans 12 làmines per acolorir creades especialment per l’artista Louise Lawlers a partir de les seves fotografies. Animen a compartir-les amb el hashtag #DrawingwithMoMA. Us les podeu baixar aquí. També podeu trobar diferents activitats per nens a partir de 6 anys relacionades amb les obres del museu en castellà aquí.
A iniciativa del Museu Marítim i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una dotzena de museus catalans impulsen el #MuseumQuizACasa. De dilluns a divendres teniu una cita de 18.00 h a 22.00 h per participar i respondre les 18 preguntes que us plantegen (temes d’actualitat, cultura popular, arts i curiositats amb especial atenció al patrimoni cultural de cadascun dels museus), en el mínim de temps possible. Cada dia el concurs estarà dedicat a la temàtica específica d’un museu. El cap de setmana estarà dedicat a la modalitat d’adults.
El Museu d’Arqueologia (MAC) us proposa un joc: descobrir els jaciments de la Ruta dels Ibers mentre construïu els seus guerrers. Descarregueu els 17 retallables i cerqueu a quin poble iber pertanyen (ausetans, ceretans, cessetans, … ). El MAC d0Empúries us proposo descobrir el Mite del déu Asclepi, i el seu retallable.
Amb #Miróacasa, els nens i nenes poden conèixer la figura del genial pintor a través d’aquesta iniciativa digital de la Fundació Miró per a tots els públics. Amb Miró en joc trobem un conjunt d’activitats per a nens i nenes.
Troba l’objecte! El Museu del Disseny ens proposa un joc de pistes perquè cada dijous trobeu uns quants objectes que tenen a l’exposició Del Món al Museu, on aquests dies hi podeu passejar virtualment.
Converteix-te en pintor/a i acoloreix el romànic! Treu els colors, pinta les esglésies romàniques de la Vall de Boí i comparteix el resultatDescarrega’t els dibuixos del Centre del Romànic de la Vall de Boí aquí. També les podeu decorar seguint els consells d’aquest vídeo.
El MNAC proposa als nens aquest conte basat en la seva coneguda obra Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem: “La volta al món d’en Pere i en Ramon”. El podeu veure aquí.  També comparteix el pdf del conte La Caperucita encarnada de Perrault il·lustrat Pere Torné Esquius perquè pugueu llegir i pintar les seves làmines. Seguiu el seu hashtag #AmbNens, on cada dia us proposa activitats pels més petits.
El Museu Picasso ens proposa Participa i Juga!, que ofereix a les nenes i als nens un trencaclosques a partir d’un dels quadres que formen la sèrie Las Meninas i  Picasso Memory, un joc de memòria visual basat en algunes de les obres que s’exhibeixen al centre.
La Fundació Tàpies ha preparat pels més petits una col·lecció de fitxes amb activitats per aprendre a observar els objectes i com ho fan les obres del pintor.
El Centre d’Arts Contemporànies de Vic proposa 14 activitats creatives senzilles de realitzar per exprimir la creativitat i imaginació de tots els membres de la família, escollides entre les que realitzen en els tallers de l’ACVic. Esteu preparats per començar?
Aquí podreu trobar un recull amb activitats per infants proposades pels diferents Museos Nacionales. Hi podeu trobar des de bisons per acolorir de jaciment d’Altamira, varis quadres de Sorolla per pintar, receptes del Museo Sefardí o les originals activitats proposades pel Reina Sofia sota el nom de #GiraEnTuCasa. Mentre que el Museu del Prado proposa diferents reptes diaris per jugar en família il·lustrats per Teresa Ballón a #PradoEducación, que podeu trobar aquí. D’altra banda, el Museo Thyssen els últims anys ha desenvolupat Nubla, un projecte que posa en diàleg les arts visuals i els videojocs, disponible per Play Station i Steam.
La Tate Gallery ens proposa moltes i complertes activitats per fer en família. Amb Tate Kids podeu trobar una pila de manualitats i jocs interactius presentats de manera didàctica, visual i clara. No us ho perdeu!
Sota el títol #MeQuedoEnCasa, La Casa Encendida promociona bona part dels seus continguts digitals. Entre altres coses han creat llistes de música a Spotify pels nens i nenes que acostumen a assistir als seus concerts.

ALTRES

Activitum, el portal d’activitats educatives de Catalunya, disposa d’un fantàstic recull de recursos on-line seleccionats per activitats per nens i nenes de tota classe, tant de caire local com internacional. Per triar i remenar!
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, a través del Surt de Recerca per Catalunya, us proposa Can Ciència. Els experiments del confinament perquè les famílies amb fills entre 3 i 17 anys practiquin la ciència a casa seva amb activitats setmanals que disposaran de guies d’experiment i de l’explicació científica adaptades a cada edat.
El CC Convent de Sant Agustí ha creat un casal infantil al seu canal d’instagram Sdia Convent amb el lema: “Juguem, aprenem, ens divertim i compartim”. I en el seu canal MakerConvent cada dos dies proposarà un repte creatiu.
Pere Cornellà i Oriol Ripoll han creat l’app Queda’t i aprèn, un espai on recollir aquelles eines i recursos que poden ser útils en el moment de dissenyar experiències d’aprenentatge en una situació no presencial. Totes les eines que refereixen tenen, com a mínim, una versió gratuïta. Aquesta app per Android estarà en constant actualització.
La Nau Espacial, el centre de Gràcia especialitzat en el treball de l’educació emocional enfocat des del joc, us proposa la creació d’un joc cada dia. Petits astronautes, no us perdeu aquestes activitats en els seus canals d’instagram i facebook.
Ara Criatures us regala una versió descarregable del joc Kidnelis per ajudar a escriure en català, castellà i anglès als nens i nenes més grans de 5 anys, de l’editorial sabadellenca Kidnelis. No deixeu de seguir tot el que proposin des de l’Ara Criatures!
Sapos y princesas ha preparat un recull especial d’activitats per realitzar amb els nens i nenes a casa en aquests dies sense escola: manualitats, experiments, jocs…
Des de Fundesplai volen donar alguns consells pràctics a les famílies i han proposat 21 idees creatives i educatives per fer amb els nens i nenes a casa mentre estiguin les escoles tancades.
L’Abacus us proposa tota classe d’originals manualitats i activitats per fer tota la família. Cada dia trobareu noves idees en el seu compte de twitter.
Per tal de donar suport i facilitar la difícil tasca dels professors enfront de el tancament dels centres escolars, Boolino obre l’accés gratuït a la seva plataforma educativa Fiction Express per alumnes de 10 a 16 anys durant 3 mesos. Cal registrar-se aquí.

 

A %d bloguers els agrada això: