El temps de confinament ens ha impedit desplaçar-nos per gaudir de la cultura, i tampoc no poden els seus creadors mostrar-nos-la en directe. El sector cultural està fent una demostració de creativitat i imaginació, mostra del molt que els importa la connexió amb el públic i el fet de continuar transmetent i compartint el seu treball. Us fem arribar les iniciatives culturals que han sortit aquests darrers dies, i anirem actualitzant aquest post. Si trobeu a faltar alguna activitat (creada especialment per aquests dies de confinament) feu-nos arribar la informació a digital.icec@gencat.cat!

Hem creat el canal d’instagram La_Cultura_a_Casa per donar difusió a aquestes activitats i d’altres que aniran sortint. Seguiu-lo per estar al dia!
També podeu llegir el post sobre recursos per gaudir de la cultura sense sortir de casa i el que recull propostes per a nenes i nens.
música
arts escèniques
literatura i
còmics
cinema i sèries
museus i arts
visuals
videojocs   
altres   

MÚSICA

El festival de cançó d’autor Barnasants va poder celebrar una part dels concerts de la seva 25a edició i ha reprogramat algunes de les suspeses. Però el trobeu a faltar, entreu al YouTube del festival i gaudiu de 200 fragments de concerts de les diferents edicions del Barnasants.
L’Agència Catalana de la Joventut i el Palau Robert han creat el festival virtual #ClotildeActua. Aquestes sessions musicals, amb la col·laboració de diverses emissores,  pretenen promoure actituds positives en els joves i trencar l’aïllament. La primera, divendres 3 i amb l’emissora Flaixbac, comptarà amb la participació de noms destacats de l’escena musical catalana com Lildami, Suu, Blaumut, Stay Homa, Nil Moliner o Miki Nuñez, i es podrà seguir de les 18 a les 20 hores al canal de YouTube de l’emissora.
El festival Strenes fa una activitat especial el proper dissabte 4 a les 18h. Un programa en directe presentat per Maria Xinxó amb entrevistes i actuacions musicals que emetran des de la seva web http://www.festivalstrenes.cat
La productora musical OUT· ha posat en marxa IN·SIDE, cicle de vídeos de músiques aïllades. Ha encarregat a diversos artistes de músiques inusuals, confinats a les seves cases o als seus estudis a causa de la crisi de la COVID-19, la realització de diverses propostes per ser difoses tant a través del web com de les xarxes socials d’OUT· i han destinat part del pressupost dels projectes de la temporada a realitzar els encàrrecs als artistes d’IN·SIDE. Cada dissabte a les seves xarxes i a la web.
16 dels artistes que van participar al festival Yo me quedo en casa han gravat la cançó Yo me quedo en casa, escrita per Adrià Salas de La Pegatina, i amb la participació entre d’altres de Alvaro Soler, Arnau Griso, Carlos Sadness i de La Pegatina, De forma voluntària i col·laborativa, cada artista ha gravat la seva part de la cançó i del vídeo des de casa seva. Podeu veure el vídeo aquí!
El Festival Vida posa en marxa el Vida at Home amb els artistes que actuaran al festival aquest estiu. A partir del 19 i cada dia a les 19:00h s’aniran publicant a través de les xarxes socials un seguit de càpsules gravades: micro-concerts, sessions, o simplement missatges d’ànims des de les seves cases. Clara Peya,  Enric Montefusco, DJ Maadraassoo, Meritxell Neddermann, The New Raemon, Núria Graham, Paula Valls, Rey Lobo, Sam Berridge, Tversky i més artistes per confirmar que anireu veient al seu Instagram.
Els components del grup Sopa de Cabra, han trobat la manera de mantenir-se actius i de fer que aquest confinament passi el més ràpid possible per a tothom. I per això, entre en Gerard Quintana i en Thió han pensat que podrien parlar en directe del seu disc La Gran Onada cançó per cançó, desglossant el disc, cada tarda a les 18:00h en directe per Instagram, on podru preguntar per les històries que hi ha darrere les cançons.
El Concurs Internacional de Música Maria Canals ha estat aplaçat, però a la vegada han posat en marxa el concurs Tu hi toques des de casa? Qui hi vulgui participar ha d’enviar un vídeo abans del 25 de maig tocant des de casa
Esperanzah! a casa és un festival solidari, inclusiu i agraït. A les xarxes socials del @festivalesperanzah aniran informant de la programació tant de concerts com de xerrades. Si voleu participar-hi podeu enviar la proposta aquí.
Encara quedaven uns dies de Festival Tradicionàrius. Per això i per ajudar a passar el confinament a casa, des del CAT- Centre Artesà Tradicionàrius han creat l’ESTRADIVIRUS, contagi folk contra la pandèmia. A la web trobareu continguts i recursos per a omplir amb música folk les llargues hores de confinament. Amb novetats diàries que també podeu seguir a les seves xarxes socials @tradicionarius
Cada dia a les 18h podrem gaudir de mitja hora en directe amb diversos intèrprets del LIFE Victoria, el Lied Festival Victoria de los Ángeles. Cada setmana s’anunciaran nous artistes al twitter de LIFE Victoria fins que, de nou, els puguem gaudir en directe!!!
A l’agenda de Barcelona Clàssica trobareu moltes de les iniciatives que estan sortint en el camp de la música clàssica. Una agenda que es va actualitzant cada dia!
Nitsa ens acompanya a casa amb Nitsa Mix, una sèrie de dj sets en què les cares habituals de la casa i alguns convidats oferiran sessions allunyades del que que habitualment sona als clubs, rebuscant en les seves col·leccions o donant altres punts de vista musicals o temàtics. Aquestes sessions seran diàries de 19h a 21h al canal 2 de Ràdio Primavera Sound i després quedaran disponibles al Soundcloud.
Amb la intenció d’apropar l’òpera a les cases el Gran Teatre del Liceu habilita un ampli contingut audiovisual amb alguns dels èxits de les darreres temporades sota el lema #ElLiceuaCasa. Comencen amb Norma i Rigoletto que estaran disponibles de forma gratuïta a la plataforma My Opera Player amb el codi OperaEnCasa.
L’Auditori de Barcelona ha creat L’Auditori a casa teva, un espai al seu web amb continguts audiovisuals representatius de tota l’activitat de la casa. Una sel·lecció de concerts íntegres que s’anirà ampliant durant els propers dies i que ens permetran reviure moments espectaculars. Aquesta iniciativa se suma a d’altres com la Coronalist de L’Auditori, amb totes les músiques que haurien d’haver sonat a L’Auditori i no sentirem degut a les cancel·lacions de concerts, o el vídeo per a rentar-se les mans a ritme de la Cinquena de Beethoven. A més a més,
La discogràfica catalana BCore obre el seu Bandcamp i posa tot el seu catàleg en descàrrega lliure. Joan Colomo, Madee, The Unfinished Sympathy, The New Raemon i molt més.
Des de l’Orquestra Camera Musicae – CM han preparat una programació molt especial per tal que des de casa es pugui gaudir de la temporada. Publicaran una selecció dels seus millors moments al seu canal de YouTube perquè la música simfònica es coli a totes les cases.
El Social Distancing Festival és una comunitat online d’artistes creada per mostrar el treball de molts artistes d’arreu del món que s’han vist afectats per la necessitat de distanciament social que s’ha produït a causa de la propagació del Coronavirus (COVID-19). Vol ajudar a ensenyar al món treballs i projectes cancel·lats, crear un sentiment de comunitat artistica i mantenir la relació entre artistes que puguinc ompartir treballs. Iniciativa d’un artista que ha patit la cancel·lació del seu musical, no us perdeu la web!
Els Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès comparteixen 8 òperes de producció pròpia del circuit Òpera Catalunya, que podeu veure aquí. També podeu descobrir les playlists creades pels mateixos músics de l’orquestra amb les obres que es tocaran durant la present temporada de l’orquestra.
Des de les Cases de la Música proposen el #confinamusic. Que tothom qui toqui un instrument ho faci cada dia a les 19h des del balcó o finestra perquè la resta de veïnat pugui escoltar i tothom sentir-se acompanyades per la música.
Des de divendres 20 a diumenge 22, 35 artistes han participat a l’Enclaustrats Fest, una iniciativa musical impulsada pels artistes Shad Demn i Anser 001. La programació i més informació al seu canal d’instagram.
Una cinquantena d’artistes independents comparteixen la seva música en streaming des del lloc on les creen: la seva habitació. El Cuarentena Fest comença el dilluns 16 de març.
Un dels altres festivals online és el Mantita Fest, que s’allargarà fins dissabte 21 i compta amb una quarentena de cantautors i cantautores d’arreu del territori. Cada dia a les 20:05 al seu Instagram.

Festival de música #YoMeQuedoEnCasaFestival. “De casa dels teus artistes preferits directament a la teva”. Tots els concerts en directe en els seus perfils. Ho podeu seguir aquí i també han fet una playlist d’Spotify.
Molts artistes coneguts estan fent streaming de recitals des de casa seva a través de les seves xarxes socials. Aquest és el cas dels divos de l’òpera Joyce DiDonato i Piotr Beczala que van interpretar fragments de Werther des de la casa novaiorquesa de la diva americana en directe, i que podeu recuperar en el seu facebook, mentre que artistes espanyols ben coneguts que han cancel·lat concerts també han fet directes, com Javier Ruibal, a través del seu instagram, o Alejandro Sanz, amb la seva iniciativa #LaGiraSeQuedaEnCasa a youtube, que podeu veure aquí.
Fins al 4’abril la plataforma on-line Tots Sants estrenarà cada dia un vídeo en directe d’alguns dels artistes més rellevants del jazz de Barcelona. Els vídeos, fins ara inèdits, es publicaran diàriament al canal Youtube i al web de Tots Sants.

ARTS ESCÈNIQUES

El dramaturg Jordi Casanovas ha proposat #CoronaVirusPlays: Escriure monòlegs, de màxim 3 minuts de durada, sobre el que senten, viuen o pateixen en aquests moments d’incertesa, quarentena i confinament, i penjar-los a twitter amb el hashtag #coronavirusplays. Actrius i actors descarreguen els textos, els treballen i interpreten davant la càmera, webcam, el mòbil, etc. i ho pengen amb l’etiqueta #coronavirusplays.
Tricicle ha anunciat que cada dimecres a les 20h penjarà al seu canal de YouTube una de les seves obres, que només es podrà veure llavors. Van començar amb SIT. Seguiu el seu compte de twitter per conèixer les properes propostes!
El grup Focus ha posat en marxa la iniciativa #Teatreacasa, i ofereix continguts teatrals online de forma gratuïta per tal que tothom qui ho desitgi pugui seguir gaudint-ne de les arts escèniques. Focus vol fer arribar les seves produccions teatrals amb les millors condicions possibles tot i ser conscients que res no pot substituir el teatre en viu. Hi podeu trobar obres com El fantasma de Canterville i Adossats.
La Sala Flyhard se suma a la iniciativa de #TeatreAlSofà. Els dilluns obriran al seu canal de VIMEO algunes produccions de la Sala Flyhard dels últims anys, entre elles Tortugues o La Pols. Cada obra estarà oberta una setmana. No us les perdeu!
Amb The Show Must Go On el Teatre Lliure proposa un seguit de continguts teatrals accessibles des de les seves xarxes socials (youtube, twitter i instagram). #LliureAlSofà permetrà visionar dues obres teatrals a YouTube: ja hem vist Hamlet amb Pol López, del 26 al 29 podrem veure Jane Eyre amb Ariadna Gil. #TeatreAlFil és un fil de twitter on difondran els textos de diverses peces breus de l’espectacle Clàssics desgenerats, una proposta que aborda obres clàssiques sota la perspectiva de gènere. I #15dies15anècdotes en què publicaran cada dia al seu canal d’Instagram imatges de quinze espectacle emblemàtics i les seves anècdotes, amb l’objectiu de rememorar la història del Teatre.
El Teatre Akademia també ens porta el teatre a casa. Visiteu l’escenari virtual del #Tak i gaudeix de muntatges i peces curtes, càpsules d’artistes i col·laboradors del teatre enregistrades des de casa… i molt més, a les seves xarxes. #aKadèmiaaKsa
El Mercat de les Flors obre les portes dels seus arxius per continuar oferint dansa. Propostes variades  configuren #NoEtDesballis, un programa amb diferents ofertes: espectacles sencers de Mal Pelo, Baró d’Evel, Israel Galván, Sol Picó… i també retrats coreogràfics realitzats per Núria Olivé-Bellés. Tot això i més a la web del Mercat de les Flors.
El Festival Temporada Alta ens proposa #AntivirusTA, on coneguts artistes vinculats al festival, com ara Vicky Peña, Pere Arquillué, Francesc Orella o Sol Picó, han gravat píndoles per a l’ocasió que s’aniran publicant en el seu canal de Youtube.
En col·laboració amb l’editorial Arola el TNC ens proposa #elTNCaCasa, pel qual es dona accés a la seva biblioteca virtual amb 60 llibres de textos teatrals, que pots trobar aquí. Cada setmana es proposarà un text per llegir i tindrà lloc una trobada virtual amb l’autor i el director de l’obra que es podrà seguir a l’Instagram Live del TNC.
Amb #LaTronoACasa la sala tarragonina cada cap de setmana ofereix alguna de les seves produccions, com Lord_K, Killer o Els tres aniversaris en els horaris habituals de la Sala Trono divendres i dissabte a les 20:30 hores i els diumenges a les 18:30 hores. A partir d’aquests moments les obres restaran disponibles en el seu canal de Youtube al mateix horari de sem
Trobeu a faltar el teatre? No sou els únics! A Olot han demanat a la Tena Busquets, directora de l’Area d’Arts Escèniques d’Olot Cultura, que ens recomani quatre espectacles per veure còmodament des de casa. Aquí teniu la tria i els enllaços.
La companyia La Calòrica comparteix les gravacions en el seu canal de Vimeo d’alguns dels seus celebrats espectacles que fins ara no es podien veure en obert: Fairfly, L’Editto Bulgaro, Bluf, La nau dels bojos o El fenòmen de les feines de merda.
Per alleugerir l’espera fins que puguem tornar a omplir entre totes els teatres, la companyia La Ruta 40 comparteix els seus vídeos en el seu canal de Vimeo de molts dels seus coneguts espectacles: Una lluita constant, Cúbit, El llarg dinar de nadal, Reiseführer o El balneari.
Seguint amb les companyies independents de El Col·lectiu, LAminimAL també ha compartit en el seu canal de vimeo la seva trilogia: El suïcidi de l’elefant hipotecat, La supervivència de les lluernes i Apocalyse Uploaded.
Si us agrada el circ, l’Ateneu de 9Barris anirà obrint aquests dies el seu arxiu on line, i es podrà trobar en el seu canal de vimeo els Combinats de Circ o els recents Circ d’hivern Garbuix, Invisibles o Nu, que tracten temes com la fugida i les relacions humanes.
L’actriu Gemma Brió ha compartit el vídeo d’una funció del potent i commovedor muntatge de la seva obra Llibert.
La companyia A trois teatre també ha penjat el vídeo de la seva obra Ricard de 3r, la història d’en Ricard, un adolescent tímid i introspectiu que passa hores tancat al garatge de casa seva, alimentant la quotidianitat que ell percep com a excloent, hostil i depriment.
La directora Carla Rovira comparteix a través de YouTube el seu muntatge Màtria, una reivindicació de la memòria familiar que s’erigeix contra la política de l’oblit.
L’actor Jordi Martinez ha compartit el vídeo de l’obra Rhum de l’enyorat Monti, per portar-vos uns quants somriures amb la tendresa i sensibilitat de la història d’aquests pallassos.
Molts d’aquests continguts han estat proposats a través del fil de Teatre Barcelona #TeatrealSofa. El degoteig de companyies que s’animen a compartir les seves gravacions és constant. Així que no deixeu de fer una ullada al que s’ha penjat recentment!
El clown Guillem Albà interactuarà a través del seu canal d’Instagram cada dia a les 18:03h amb entrevistes a diferents artistes, música en directe, secció de manualitats, cuina i jocs. Seguiu-lo aquí.
La companyia madrilenya La Joven comparteix en el seu canal de YouTube els seus muntatges de Playoff de Marta Buchaca, La edad de la ira de Nando López o Fortunata y Benito de Laila Ripoll.
El Teatre Principal de Mallorca posa en marxa noves iniciatives per apropar les arts escèniques al públic en temps d’emergència. #teatredecontencioIB, petits monòlegs dels dramaturgs illencs seguint la proposta #CoronaVirusPlays, Àries des del balcó” i espectacles en obert amb el #ElPrincipalacasa en el seu canal de YouTube! Seguiu-los al seu web.
El Teatre-Circ Rosa Raluy porta el circ a casa el diumenge 22 a través de les xarxes socials. Podeu trobar la informació al seu compte de twitter.
La revista Teatralnet emetrà en obert i en alta definició l’espectacle Nit de musicals: Flor de nit en concert, la primera producció col·laborativa que va donar lloc a l’actual Nit de Musicals del Grec. L’emissió s’obrirà a les 16:00 hores del dissabte 28 de març i es tancarà a les 23:30 hores del diumenge 29 des del canal de YouTube de Teatralnet, on també es podran trobar altres continguts audiovisuals relacionats (making-of’s, entrevistes, etc.)

LITERATURA I CÒMICS

La cooperativa de cultura Som* i l’agència Mortensen han posat en marxa la campanya Llibreries Obertes per donar suport a les llibreries per superar aquests moments de crisi i perquè, un cop finalitzat el període de confinament, puguin tornar a aixecar la persiana. La campanya incentiva la compra de llibres per avançat, a través del web LlibreriesObertes.cat, de manera que s’aconsegueixen fons per contribuir a mantenir les llibreries obertes. Els llibres adquirits pels lectors/es seran lliurats de mans del seu llibreter/a un cop pugui tornar a obrir.
L’editorial Norma posa en marxa #LeyendoNorma, una sèrie d’activitats, clubs de lectura, avenços de llibres… relacionats amb el món del còmic que podreu seguir al seu compte de twitter.

El Grup Enciclopèdia regalarà cada dia un conte començant amb Ciutat oblidada de Xavier Bosch, inclòs en el recull de contes Barcelona Suites, primer llibre del segell @universllibres.
La Fundació Miquel Martí i Pol ha creat un kahoot per a infants i famílies sobre el poeta. El podeu combinar amb l’app i el vídeo animat Primavera del fil. Es pot jugar amb equips o de forma individual aquí.
La llibreria Nollegiu tanca però continuen organitzant activitats perquè el confinament sigui més suportable. Cada dia a les 17:30h per Instagram Stories, els contes per telèfon de Gianni Rodari seran explicats, que no llegits, pel llibreter de la Nollegiu. Trobareu totes les activitats al seu canal de twitter i al d’Instagram.
Poeta de guàrdia. Cada dia de confinament, un poema escrit expressament per a l’ocasió. El primer dia va ser @joseppedrals. Va continuar @itramselas recitant La lliçó més important en dues parts. Seguiu aquesta iniciativa en aquest canal de twitter.
L’escriptor Javier Pérez Andújar ha començat a publicar al diari Avui el fulletó diari El dies rabiosos de l’Òscar Ideesnoires ambientat en els dies que estem vivint.  El podeu seguir aquí.
L’editorial Blackie Books crea el projecte Casa Blackie, on alliberarà llibres en pdf. Han començat per Instrumental de James Rhodes que es pot descarregar en aquest enllaç. El llibre va acompanyat d’aquesta playlist perquè l’experiència sigui més completa. I aviat, més llibres!!! Ah, Blackie Books també ha posat en marxa el Club de Lectura en Pijama, des del seu instagram.
El Grup 62 també vol continuar acompanyant-nos aquests dies i per això han posat en marxa tota una sèrie de continguts i activitats perquè en puguem gaudir des de casa. Comencen per alliberar tota una sèrie de novel·les en pdf de Ferran Torrent, Carme Riera, Jaume Cabré o les històries de Geronimo Stilton. Però també contacontes, xerrades i molt més al seu web.
Els autors i l’equip Anagrama es sumem a #YoMeQuedoEnCasaLeyendo compartint lectura. Podeu comprar de forma gratuïta cinc llibres del seu catàleg a les principals botigues d’ebooks. Més informació a la seva web.
Random House, a través de tots els seus segells editorials i amb la col·laboració dels seus autors, proposa una agenda d’activitats a través de les seves xarxes socials. Propostes per a adults i nens com presentacions de llibres i trobades virtuals, i també per a nenes i nens amb autores i autors comentant els seus llibres i parlant amb els fans, descarregables, contes, cuina… Tot actualitzat al seu web.
Roca Editorial regala la versió digital de 14 de les seves novel·les, amb autors com Noah Gordon o Pilar Tena. Trobareu la informació de com descarregar-los al seu blog.
Planeta de Libros està organitzant un munt d’activitats amb escriptores i escriptors des de casa seva. Lectures, podcasts, kits per a les criatures, i cada dijous un escriptor o escriptora comença una història perquè a casa puguem acabar-la. Moltes activitats que podeu seguir al seu compte de twitter.
La pàgina web de Rakuten Kobo recull totes aquestes ofertes i altres que us poden ser interessants de llibres que les editorials han posat a disposició de la gent de forma gratuïta. També hi trobareu recursos per als més petits.
La llibreria La Carbonera mantè el #RudaFemFest amb converses, vermuts i presentacions de llibres de temàtica feminista, que es podran veure online al seu canal de YouTube. També organitza clubs de lectura com un de contes de Mercè Rodoreda. Podreu conèixer les properes activitats al seu twitter i, encara millor, subscriure-us a les alertes del seu YouTube per estar al dia!
Autors i autores de còmic han alliberat les seves creacions i les han posat a disposició de tota aquella gent confinada a casa. Hi ha molts noms que trobareu en aquest article.
S’ha creat la plataforma Llibretersacasa on cada dia llibreters i llibreteres de tot Catalunya recomanen llibres per llegir aquests dies.
Lletra UOC ha celebrat la desena edició del Dia de la #poesiacatalana a internet. #Desdecasa, durant tot el dia 17 de març, van compartir versos en forma de text, imatge, àudio o vídeo que podeu recuperar amb l’etiqueta #poesiacatalana.

CINEMA I SÈRIES

El Festival de Cinema Fantàstic de Sitges no canvia les seves dates habituals d’octubre. Però ells també volen fer-nos més curt aquest temps de confinament i per això presenten Sitges Countdown: cada dia publiquen un curtmetratge al seu canal de YouTube. Estigueu atents al seu twitter per saber quin és el proper!
Cinesa i l’ESCAC han organitzat els #EncuentrosHomeStage, unes trobades digitals per donar a conèixer les diferents professions que s’emmarquen en la indústria cinematogràfica. Hi participaran professionals com el supervisor de VFX, Lluís Castells (‘Anacleto agent secret’, ‘Lo imposible’, ‘EVA’), el dissenyador de so Marc Bech (‘Llar’, ‘Superlópez’, ‘Jurassic World: el regne caigut’) o la directora de cinema Marta Díaz de Lopez Díaz (‘estimada confraria’). Les entrevistes s’allotjaran al canal de Youtube de Cinesa i seran accessibles des de les xarxes socials d’ambdues entitats.
La gent d’El Rotllo d’en Roig organitzen El Rotllo d’Estar per Casa, un concurs de curtmetratges confinats d’un màxim de 2 minuts que han d’incloure uns conceptes claus determinats. Podeu presentar les vostres creacions del 3 al 10 d’abril! més informació al seu web 
El D’A 2020 no s’ajorna ni es cancel·la: es celebrarà online amb la col·laboració de Filmin les dates previstes, del 30 d’abril al 10 de maig, i presentarà una selecció d’algunes de les 100 pel·lícules que s’havien programat per a la desena edició. Més informació al seu web.
El Zoom Festival, el Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, convoca el Premi a la Millor Creació Audiovisual del Confinament, un guardó que vol fer aflorar el talent audiovisual en una situació d’excepcionalitat, fent un reconeixement a les creacions audiovisuals de qualitat que estan sorgint a les xarxes com a conseqüència de la crisis sanitària de la Covid-19.
A Contracorriente Films presenta la plataforma salavirtualdecine.com, habilitada específicament perquè el públic des dels seus dispositius mòbils, Smart TV i de forma online pugui veure les properes estrenes en les setmanes de quarantena
Dies estranys. Així es podria definir aquesta última setmana. Mentre intentem aterrar i aclimatar-nos a una situació excepcional, a Filmin han creat un canal dedicat a aquests moments, Cuarentena, amb pel·lícules especialment triades per al moment. Hi podeu accedir clicant aquí.
La Filmoteca de Catalunya ha posat en marxa la pàgina Recursos cinematogràfics contra el Covid 19, on podreu trobar films en domini public i un repositori amb 50.000 items que inclouen col.leccions de revistes de cinema anteriors a la guerra civil, fotos, cartells, etc.
Adolescents iCat, el programa audiovisual de la generació més jove, ha estrenat Confinats, una sèrie d’Adolescents i Catalunya Ràdio, en què cada dia es podrà saber com viuen el confinament a casa seva joves d’arreu del país. Què fan? Com ho porten? Tenen por? Seguiu-lo a YouTube!
Pau Escribano i Ann Perelló han posat en marxa la webserie 2021 amb la següent premisa: Els nostres jos del futur porten un any confinats i ens envien missatges de com ha estat aquest any i què han fet per, com diuen ells, “no tornar-se cucus”. Ham la col·laboració de molts amics, penjaran els episodis en aquest canal de YouTube.
Els Cinemes Renoir han posat en marxa aquesta setmana el #FestivalRenoirChaplin. Set pel·lícules, una per a cada dia de la setmana, de el gran Charles Chaplin. Totes elles es poden veure legalment en línia des de la seva web i de manera gratuïta. Gaudiu el cinema!
Aquesta setmana, #feslindie des del sofà amb el canal @AmericanaBcn de @Filmin. Amb Greatest Hits com “Closet Monster”, “Tyrel”, “Lucky”, “Dear White People” i “The Kings of Summer”, entre molts altres. +info
Àngel Sala, director del Festival Internacional de Cinema de Sitges: Des d’aquí desitjo força i ànim a tothom en aquesta difícil situació. I ho faré comentant les meves visionats en aquest període de reclusió casolana que prometo seran variats i basats en pel·lícules pendents, revisió de clàssics, rareses, sèries i les obligades grindhouse nights. Seguiu-lo aquí.
Movistar ofereix els vuit canals de Movistar + Lite gratis fins al 30 d’abril i incrementa la seva oferta de continguts infantils ara que les escoles de gran part de país estan tancades. Aquí ho trobareu.
El periodista i cineasta Albert Lloreta està fent fils de recomanació de vídeos, sèries, llistes de reproduccions i canals de Youtube per veure des de casa, en català i per un públic tant infantil com adult.
El Most Festival també vol col·laborar amb què el confinament no sigui un avorriment. I per això ens porta cinema del vi a casa! 🎥🍷🍇 📅 Cada dia proposen un dels treballs que han marcat els 9 anys del festival. Seguiu-los a twitter.
El Pandemia Short Film Festival accepta propostes de curtmetratges de temàtica apocalíptica o post apocalíptica fins el 24 de març. Els 15 curts seleccionats es penjaran en el canal de youtube d’aquest festival creat per El Chico Morera i competiran pel guardó al millor curt atorgat per un jurat de professionals coneguts com Borja Crespo o Koldo Serra.

MUSEUS I ART

El Covid Art Museum (CAM) és una galeria virtual per donar visibilitat a totes les creacions que la quarantena està inspirant. Impulsada per tres creatius barcelonins, reben una cinquantena de propostes diàries i en van a buscar d’altres d’artistes internacionals que consideren essencials per al museu. Les recullen a través de l’etiqueta #CovidArtMuseum
El MACBA ha obert un munt d’iniciatives per aquest confinament: han obert un diari de confinament, han posat online les seves publicacions, receptes de confinament, recorreguts, en especial recorreguts sonors, la Ràdio Web MACBA i moltes més iniciatives que trobareu al seu web.
Aquests dies podeu fer una visita virtual en 360º del Pavelló Mies van der Rohe, obra simbòlica del Moviment Modern. Va ser projectat per Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich com a pavelló nacional d’Alemanya per a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Aquesta visita virtual ens permet visualitzar tots els seus racons acompanyats d’explicacions clares i completes sobre els orígens i la reconstrucció de l’obra, els materials usats i la seva procedència, o els elements que trobem a l’interior, com l’escultura de Georg Kolbe o les cadires batejades amb el nom de Barcelona.
El Museu Europeu d’Art Modern ha organitzat una exposició virtual d’obres que representin el confinament, detalls del dia a dia que estem vivint i que mostrin escenes i emocions que reconeixem del que ara és la nostra quotidianitat. L’exposició està formada per obres absolutament realistes d’artistes figuratius internacionals
CaixaForum impulsa la Setmana del Surrealisme, i publica a Internet, durant set dies, continguts relacionats amb una de les mostres que tenia actualment en cartell i que s’ha hagut d’aturar a causa de la pandèmia,  Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924-2020.
La Fundació Suñol posa en marxa #ArtacasaSuñolSoler, una proposta educativa al voltant de diverses obres de la Col·lecció Josep Suñol, ideada per fer-les a casa sols o amb tota la família. A l’apartat “Activitats online” presenten una selecció de continguts vinculats a la història de la galeria, com material videogràfic, itineraris visuals per exposicions o recórrer en vídeo la que fou residència de Josep Suñol, ideada específicament per Josep Lluís Sert com una casa-museu. No us la perdeu amb tota la família! #laculturaacasa
El Museu Episcopal de Vic posa en marxa #elMevACasa. Cada dia continguts especials començant per un recorregut virtual en 360 graus. Ho podeu veure a la web museuepiscopalvic.com i totes les novetats al seu compte de twitter.
La Fundació Vila Casas ha posat en marxa el projecte #LaVilaCasasACasa, amb càpsules per donar veu a artistes com Albert Serra o Antoni Llena, entrevistes, catàlegs online i visita virtual a l’exposició de la jove fotògrafa Andrea Torres Balaguer, a més d’activitats familiars per compartir a casa. No us ho perdeu!
L’Associació de Museòlegs de Catalunya comença una sèrie de piulades amb recomanacions sobre museus i cultura des de casa, per fer més lleugers els dies de confinament. També esperen les vostres propostes al seu canal de twitter!!!!
La Casa Vicens, l’equipament de Gaudí al barri de Gràcia de Barcelona, ha començat el joc #quédateencasavicens, que es podrà seguir des del perfil d’instagram de l’equipament.
A causa del tancament temporal de la galeria pel COVID-19, la Galeria Richard Vanderaa presenta a partir del 16 de març la seva primera exposició exclusivament virtual a través d’Instagram, dedicada als treballs geomètric/conceptuals dels anys setanta de l’artista Carles Pujol, títulada Carles Pujol, sense espai referent (també) al títol de l’exposició homònima celebrada al Palau de Virreina de Barcelona el 1991.
Art Basel serà per primer cop una fira virtual, i la Galeria Mayoral participarà en aquestes Online Viewing Rooms amb una selecció d’obres de Fernando Zóbel.
La Galeria ProjecteSD us convidar a fer un recorregut virtual a l’exposició col·lectiva Borrowed Space and Regular Features. En aquest enllaç podreu gaudir d’una visita comentada de 12 minuts al voltant de les obres dels set artistes que participen a la mostra.
Diverses galeries d’art han comunicat el tancament, però que tot i així a les seves webs hi ha informació de les exposicions. Podeu consultar l’exposició Les llums de la memòria de Coia Ibàñez Ferrater a la Galeria Anquins, l’exposició Borrowed Spaces- Regular Features de ProjecteSD i l’exposició Dystopian Landscape de Cesc Abad a  web i a l’Instagram de la Galeria Victor Lope Arte Contemporáneo.
Catalonia Sacra proposa claus en què fixar-se a l’hora de visitar una #església. Petits apunts i notes interpretatives que presentaran en diferents piulades al seu compte de twitter i que podeu seguir també al seu web.
Davant el tancament dels museus, el compte de twitter La Cultura Social recull aquelles iniciatives online organitzades per aquests centres i les etiquetes amb les quals es pot seguir l’activitat. Trobareu la informació en el seu canal de twitter.
La revista ARTSÍ fa una cria a artistes que vulguin mostrar, aquests dies, la seva obra online. Demanen enviar propostes a revistaartsi@gmail.com que aniran penjant al seu compte d’Instagram.
El Museu de la Mediterrània presenta la seva proposta de conferències, audiovisuals, catàlegs, àudios, vídeos, llibres,… molt de contingut a l’abast i gratuït a través de la seva pàgina web

VIDEOJOCS

L’equip d’AppNormals allibera cada dia codis per jugar al seu videojoc Stay, una aventura conversacional on conversem amb Quinn, que ha quedat tancat a una habitació fosca on no hi ha res més que un ordinador. Ell té una necessitat desesperada d’ajuda i som l’única esperança de sortir d’aquest lloc i descobrir qui hi ha darrere del seu segrest.
L’estudi de videojocs Jandusoft també ha alliberat 2500 codis de Steam per jugar al 19 jocs. Cal entrar al seu canal de Discord i allà trobareu les instruccions.

Women in Games estan organitzant entre el 18 i el 29 activitats online sobre videojocs (streaming, tallers, conferències sobre desenvolupament, cursos…) i busquen dones que vulguin col·laborar. Inscripció aquí

ALTRES

Els COVTalks es defineixen com a “xerrades en confinament per a ments inquietes” amb l’objectiu de crear una xarxa de coneixement que ens serveixi com a finestra a nous projectes i noves visions des del sofà de casa. Entre aquestes xerrades, algunes al voltant del món cultural, com castellers, escriptores i gestores culturals.
L’OFFF, el Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny Digital de Barcelona, posa en marxa OFFF GOES ON per mantenir la creativitat i agrair el recolzament a la comunitat OFFF. A través d’Instagram, el festival publica cada dimarts i divendres a les 19h els vídeos inspiracionals i motivadors creats des de casa per artistes que han participat o participaran en la propera edició de l’OFFF o de l’OFFF on Tour.
Sharify, l’app que informa sobre els esdeveniments en viu a les ciutats i els geolocalitza, ara ho fa amb les iniciatives que s’estan fent des de casa. Podeu veure els plans #joemquedoacasa a l’app!
Virus Popular és una plataforma que crea i comparteix continguts diversos entorn de la cultura popular i el món de la tradició a través de la xarxa. Cada dia a les 22 h, Virus Popular ofereix una conversa en streaming a través del seu canal de Youtube, on després aquest contingut queda disponible per al seu visionat.
L’emissora de ràdio iCat posa en marxa el nou programa “iCat a casa” per per donar sortida a la informació relacionada amb el sector cultural davant la crisi del coronavirus i, alhora, per promoure el consum cultural des de casa. “iCat a casa“, que dirigirà el periodista Albert Miralles, s’emetrà de dilluns a divendres a les 9 h del matí i es reemetrà a les 18 h, i tindrà una durada d’una hora.
Al Convent de Sant Agustí volen que aprofitem aquests dies a casa per observar com funcionen les coses i activar la part més creativa de la ment. I per això ens animen a fer alguns makerreptes que aniran compartint a l’instagram de @makerconvent. Makers a casa!
L’Institut de Cultura d’Olot ha engegat la campanya Olot Cultura a casa amb diferents propostes culturals com l’Hora del Conte on Lola Arqué explicarà el conte en vídeo des de casa, pensant en els lectors més petits, o le conservador dels Museus d’Olot, Xevi Roura, que explica els fons dels cartells modernistes de Cigarrillos París que es conserven al Museu de la Garrotxa. Tot això i molt més aquí.
L’Institut d’Humanitats de Barcelona proposa un passeig per l’#ArxiuIHB on es poden recuperar vídeos i podcasts dels seus cursos. Un fons que s’ampliarà aquests dies amb continguts i playlists temàtiques. El trobareu a instituthumanitats.org/ca/multimedia.
Per tal de donar suport i facilitar la difícil tasca dels professors enfront de el tancament dels centres escolars, Boolino obre l’accés gratuït a la seva plataforma educativa Fiction Express per alumnes de 10 a 16 anys durant 3 mesos. Cal registrar-se a https://cat.fictionexpress.com/coronavirus.
Els 25 auditoris europeus que formen part de la xarxa ECHO han impulsat el projecte Music of the day from Europe’s Concert Halls, on emeten de forma simultània i sincronitzada un concert diari a través dels seus respectius comptes de Facebook. Seguiu cada vespre en els comptes L’Auditori o del Palau de la Música.
La Berliner Philharmoniker ofereix l’accés gratuït a tots els concerts i pel·lícules del Digital Concert Hall amb el codi BERLINPHIL (canviar-ho abans del 31 de març). Aquí ho podeu fer.
MET Opera de Nova York també ha cancel·lat les seves representacions, però a partir del dilluns 16 de març oferirà a través del seu servei d’òpera on demand obres gravades en HD gratuïtament, com ara Carmen, La Boheme, Il Trovatore… que estaran disponibles durant 20 hores cadascuna. Més info aquí.
Les actuacions de Staatsoper Unter den Linden de Berlín estan cancel·lades. La representació de Carmen, amb Michael Fabiano i Anita Rachvelishvili, dirigits per Daniel Baremboin, s’enviarà en directe a la ràdio rbbKultur i es podrà veure a la televisió de rbb. S’informarà sobre altres propostes digitals en aquesta pàgina.  Mentre que la Bayerische Staats Oper oferirà streamings alternatius dels concerts programats en el seu canal Staatsoper.tv.
El projecte Opera Vision de streaming d’òperes en viu de diferents teatres europeus, organitza a partir del 19 de març un Festival Mozart amb Così Fan Tutte o Don Giovanni. També estan disponibles altres emissions anteriors.
Babelia, el suplement cultural d’El País, ha començat un projecte per contemplar cada dia una una obra que es pot visitar a la xarxa. La primera, ‘Prometeu’, el quadre del mestre flamenc Rubens, és una metàfora contra la resignació.
El canal de twitter d’Historia National Geographic està creant fils de tuits al voltant del món de l’art. Aquí en teniu un!
La gran pinacoteca madrilenya ha posat en marxa El Prado contigo, on a més de posar en relleu la gran quantitat de contingut digital i recursos educatius de la seva web ens ofereix directes en les seves xarxes socials (twitter, instagram i facebook) per presentar la seva col·lecció amb especialistes i altres espais i activitats menys conegudes. Mireu els vídeos aquí i aquí!
Sota el títol #MeQuedoEnCasa, La Casa Encendida promociona bona part dels seus continguts digitals. Entre altres coses han creat llistes de música a Spotify pels nens i nenes que acostumen a assistir als seus concerts i com alternativa al cancel·lat Festival La Radio Encendida 2020 que organitza amb Radio 3, es poden escoltar a les actuacions de més de 100 bandes que hi han actuat aquí.
Museum Computer Network – MCN llança el #musetech challenge: construir la llista més completa de museus / visites virtuals, col·leccions en línia i portals culturals per ajudar els educadors a tenir recursos i compartir cultura a nivell mundial. Una molt bona llista que va creixent aquí.

 

A %d bloguers els agrada això: