Catalunya s’atura durant unes setmanes, però la cultura no para…. Hem preparat una llista amb continguts digitals del cinema, llibres i audiollibres, música, arts escèniques, videojocs,museus i patrimoni, arts visuals i formació cultural. N’hi ha molts!!!

ACTUALITZAT 26/3/20 20:30
El canal d’instagram La_Cultura_a_Casa dona difusió de les iniciatives culturals que estan sorgint aquests dies per gaudir #laculturaacasa. Seguiu-lo per estar al dia!
També podeu llegir el post Creativitat en el confinament. Iniciatives culturals per gaudir #LaCulturaaCasa i també el que recull propostes per a nenes i nens.

Cinema

El servei de streaming català Filmin i Filmincat ens pot acompanyar moltes hores aquests dies. Fins i tot han preparat un canal especial Cuarentena.

Els usuaris de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya poden accedir de manera gratuïta a l’E-film(que a Catalunya funciona a la mateixa web d’eBiblio), que disposa de 2.500 títols de pel·lícules, curtmetratges, concerts i documentals per visualitzar en línia.

El Repositori Digital de la Filmoteca de Catalunya permet consultar online l’arxiu de premsa, l’arxiu gràfic, revistes especialitzades (1910-1937), novel·les cinematogràfiques, partitures musicals i una selecció dels llegats personals que conserva la institució.

Llibres i audiollibres

eBiblio és un projecte de les Biblioteques de la Generalitat de préstec de llibre electrònic i altres continguts digitals.

La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona permet l’accés a audiollibres amb el carnet de biblioteques.

Amb Libelista pots comprar llibres a partir del seu catàleg digital i anar-los a recollir a la llibreria més propera #buidemlesllibreries.
A iQuiosc.cat trobareu moltes revistes i publicacions periòdiques. Els editors de revistes en català ofereixen els seus continguts de franc a iquiosc.cat durant 1 mes en aquest enllaç amb el codi TARIFAPLANA2020.
A l’espai Gravat en català d’Storytel hi ha audiollibres en català.
A Lektu també trobareu llibres digitals, ecòmics, audiollibres i altres propostes.

Música

Palau Digital és l’extensió virtual de l’oferta del Palau de la Música Catalana. Un espai on podeu trobar amb enregistraments, conferències, masterclasses, etc.

Arte Concert us permet accedir des del nostre país a gran quantitat de concerts de tot tipus o estils, destacant un cicle complet amb les òperes europees més recents com ara la Turandot que va obrir la present temporada del Liceu o el Falstaff de Calixto Bieito.

Digital Concert Hall  és l’arxiu digital de la Filharmònica de Berlín, que compta amb centenars de concerts de l’emblemàtica orquestra i sala de concerts. Serà gratuït fins el 31 de març.
A la plataforma de vídeo sota demanda del Teatro Real My Opera Player trobareu algunes de les produccions més recents del teatre madrileny d’òpera, concerts, dansa o espectacles per infants.
A les llistes de reproducció de Spotify de Catalan Music a Spotify hi podeu trobar els artistes i grups catalans que participen en les fires i festivals més importants: Sónar, Primavera Sound, Womex, Eurosonic, Jazzahead, etc…

Videojocs

Òbviament, els videojocs els podeu jugar des de casa, i a més en format comunitari a distància. Us destaquem els videojocs catalans de què hem parlat al nostre blog, i també els videojocs a què podeu jugar en català.

Aquí trobareu els videojocs catalans que s’han publicat el 2019. També podeu veure els de 2018 i anys anteriors. Ah, i aquí els que hem recollit d’aquest any!

I aquí els videojocs fets a casa nostra als quals podeu jugar en català. Com sempre, si en trobeu a faltar feu-nos-ho saber amb un mail a digital.icec@gencat.cat !!!!

Arts Escèniques

Playtheatres és una plataforma cultural catalana de vídeo sota demanda on podeu trobar obres de teatre, dansa i òpera de companyies com  Tricicle, La Perla 29, T de Teatre, Dagoll Dagom o  Minoria Absoluta.

Alltheater En aquesta plataforma de vídeo sota demanda podeu trobar també obres de teatre d’autor, algunes catalanes, i una selecció que mostra les tendències del teatre més actual.

Teatroteca és un servei gratuït del Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música (CDAEM) que disposa de més de 1.500 gravacions d’obres estrenades a Espanya des dels anys setanta. També podeu veure varies obres en castellà en el canal de YouTube de l’INAEM.
La plataforma de vídeo sota demanda Digital Theatre ens acosta les obres dels millors teatres anglesos (com ara l’Old Vic, la Royal Shakespeare Company, l’Almeida o el Globe). Per si voleu anar practicant el vostre anglès…
Podeu veure teatredansa des de casa amb l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques del Centre de documentació i Museu de les Arts Escèniques (CDMAE) de l’Institut del Teatre.


Museus i patrimoni

Amb l’app Visit Museum pots conèixer el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya des de casa. També inclou audioguies.

Què us sembla visitar virtualment les sales del MNAC? Aprofiteu per fer-hi una bona passejada per la història de l’art català!
El documental interactiu Rere els murs del monestir ens acosta a la història de les dones que han habitat el barceloní Monestir de Pedralbes durant segles.
Podeu fer una ullada a les exposicions en línia del Museu d’Història de Catalunya, que tracten temes com ara la Guerra de Successió, l’edat mitjana, les bruixes o els camps de concentració.
Els fons digitalitzats de la Biblioteca de Catalunya inclouen tota classe d’obres del gran patrimoni cultural que custodia. Hi podem trobar des de llibres, a fotografies, dibuixos, mapes o partitures. Per esmerçar-hi una bona estona.
Arts & Google és un recurs immillorable per gaudir de les millors obres, museus i monuments. Teniu per esmerçar-hi hores i hores via web o app, amb visites virtuals a més de 500 museus. A  més a més hi trobeu exposicions en línia com les del Museu Marítim, el Museu del Disseny, el Museu Episcopal de Vic, el Museu de la Ciència i la Tècnica, el Museu d’Art de Girona, o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
Les apps dels museus són també una opció fantàstica per descobrir els museus des dels nostres mòbils i tauletes: l’app del MACBA, la MAN Virtual desenvolupada per Samsung i el Museo Arqueológico Nacional amb especial intenció didàctica, la innovadora MOMA Audio, plena d’opinions i descripcions visuals, o les complertes apps desenvolupades per Second Canvas de varis museus (mireu el llistat a la seva pàgina web), com ara la del Museo del Prado dedicada a les seves obres mestres, el Giga-Thyssen, el MNAC (que inclou la visita virtual L’evolució de la dona creada pel passat 8 de mar) o el Museu de l’Empordà.
També us podeu baixar DailyArt, una app que us donarà una dosis diària d’història de l’art, amb dades curioses o poc conegudes de coneguts pintors i obres d’art.
Smartify és l’app d’art més descarregada del món. Funciona com una mena de shazam de l’art, perquè a través de la càmara del nostre dispositiu mòbil reconeix l’obra que tenim al davant i ens proporciona informació addicional en forma de text, audio i vídeo. Però és molt més que això. Per als visitants des de casa proporciona històries interessants al voltant de l’art a partir de la ubicació, les preferències personals i l’ús de la Intel·ligència artificial i la realitat augmentada.
Com era caminar per una ciutat ibèrica fa 2.000 anys? Ho podeu descobrir amb Ullastret 3D.
Les webs de molts museus de tot el món permeten fer tours virtuals per les seves sales, descobrir la seva col·lecció o gaudir de tota classe de continguts digitals i didàctics, com ara el Metropolitan Museum, el Louvre, el British Museum, la National Gallery of Art, la Tate, el Prado, el Thyssen, el Reina Sofia (que inclou unes impressionants imatges en alta resolució del Guernica a través del seu projecte Repensar Guernica), el Museo Arqueológico Nacional, la Galleria dels Ufizzi, els Museus Vaticans o l’Hermitage.
Us podeu perdre durant hores explorant Europeana, una plataforma que reuneix treballs de nombrosos museus europeus, que compta amb una secció especial d’exposicions virtuals, dedicades a qüestions com el patrimoni en perill, creada amb motiu de l’incendi de la catedral de Notre-Dame de París.
El portal arquitecturacatalana.cat del COAC és un arxiu digital d’arquitectura catalana moderna i contemporània, creat recentment amb l’objectiu de fer més accessible el patrimoni arquitectònic català tant als arquitectes com a la ciutadania.
La Biblioteca Digital Mundial (World Digital Library, WDL) va ser desenvolupada un equip de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units en col·laboració amb la UNESCO i el recolçament d’institucions associades de molts països, oferint accés a manuscrits, llibres raros, mapes, fotografies i altres documents d’interès cultural.

Arts visuals

Koyac és una plataforma online de venda d’obres d’art on trobareu entre altres obres presentades, algunes provinents de galeries catalanes ben conegudes com la Joan Prats, Polígrafa o Nogueras Blanchard
PUNTO Y RAYA és una plataforma internacional dedicada a la promoció, educació i producció de l’art audiovisual en estat pur: Forma, Color, Moviment i So. PyRTV és un centre d’arxiu i recursos audiovisuals abstractes amb més de mil vídeos, biografies, filmografies i recursos educatius.
Viewing Rooms és la nova iniciativa d’Art Basel, la gran fira internacional del món de l’art. Del 20 al 25 de març les galeries que van veure cancel·lada la seva participació a l’edició de Hong Kong mostraran digitalment les seves obres a col·leccionistes i compradors. Aquesta nova extensió digital tindrà continuïtat i mostrarà continguts curats addicionals o obres que no es mostrin físicament durant la fira.

Formació i coneixement

El Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC organitza semina­ris, tallers, conferències i jornades de treball centrades en temes específics d’interès per a les empreses culturals que podreu veure en el seu canal de Vimeo. Voleu saber més d’accesibilitat, sostenibilitat, tendències digitals, gestió de públics, arts comunitàries, etc?
Les xerrades, articles i conferències del CCCB i el seu CCCB Lab tracten els temes que més interessen a la societat contemporània, així com els temes relacionats amb les exposicions i festivals que acull. Aquí podeu recuperar aquest imperdibles!
Podeu trobar les xerrades, taules rodones i entrevistes dels experts en cultura digital que han donat forma a l’interessant programa del Sónar+D dels últims anys en el seu canal de YouTube.
Les xerrades TED Talks van començar com a conferències al voltant de temes relacionats amb la tecnologia, l’entreteniment i el disseny, tot i que actualment cobreixen qualsevol temàtica en més de 100 idiomes. Un fenomen viral internacional que creu en el poder de les idees per canviar actituds, vides i el món.
En el canal de YouTube de la Fundació Antoni Tàpies podeu gaudir de més de 150 vídeos i de les conferències realitzades en els darrers anys en el Museu amb l’objectiu de millorar la comprensió de l’art i la cultura contemporanis.
Al canal de YouTube de la Sala Beckett hi trobareu una llista de reproducció amb totes les xerrades dels cicles temàtics de pensament i debat dels darrers anys programats per la sala i l’Obrador Internacional de Dramatúrgia. També podeu llegir els tots els números de la seva revista Pausa, revista d’assaig vinculada a l’actualitat i la reflexió teatral.
El Cibernàrium de Barcelona Activa ofereix tota classe de cursos on-line de capacitació digital des del nivell bàsic i inicial, així com recursos didàctics.
Ara seria el moment de fer algun MOOC que mai tens temps per cursar. Hi ha moltes plataformes que n’ofereixen, però us proposem els MOOC de la Universitat Oberta de Catalunya, n’hi ha de diversos àmbits, des de creativitat fins a gamificació. Trobareu els vídeos aquí, a més de conferències i reportatges.

I vosaltres, quines altres propostes ens podeu recomanar?

Marisol López i Imma Garcia