Durant dècades, la ràdio ha estat un dels mitjans de comunicació més utilitzats i valorats. Ja sigui al cotxe, a la feina o a casa, ens ha acompanyat amb les seves seleccions musicals, butlletins d’informació i programes d’entreteniment. Però en els darrers anys estem vivint un canvi de paradigma: els consumidors podem i volem escollir què escoltem, quan ho volem escoltar i on ho volem escoltar. El podcàsting ens està donant la solució, i ens ofereix un contingut que s’adapta als nostres gustos a la perfecció.

Els conceptes “iPod” i “broadcast” es van unir l’any 2004 per crear un fenomen que actualment uneix a milions de seguidors arreu del món. El podcàsting és la nova ràdio, que dia a dia atrau a més gent, ja sigui per escoltar-la, com per crear els seus propis continguts.

Es tracta d’un fenomen que ha fet tornar a la gent jove a l’entreteniment sonor, ja que s’adapta a la perfecció als hàbits de consum actuals. Els formats de podcast que podem trobar actualment són molt similars als programes de ràdio tradicional, però el fet de poder escoltar-los en qualsevol moment i des de qualsevol lloc és el que els fa guanyar-se al nou públic.

Per la banda dels creadors, el podcast també suposa un mitjà molt atractiu per comunicar els seus temes preferits i parlar d’allò que els inquieta i els interessa amb el to que consideren millor per al seu públic. Tot i que és necessària una petita inversió, posar-s’hi no suposa tenir grans coneixements tècnics i és una molt bona forma posar-se davant del micròfon (i les càmeres). I diem càmeres perquè existeixen alguns podcasts que aprofiten la gravació dels seus episodis o programes per a enregistrar-los en vídeo i poder penjar-lo a les xarxes, fet que ajuda a la seva difusió. A part d’això, el material necessari es limita a micròfons, auriculars, una taula de mescles, un software d’edició com l’Audacity (aquest és gratuït) i un lloc on penjar l’arxiu, ja sigui un hòsting personal com una plataforma com iVoox, que permet pujar i compartir els teus programes.

Trobareu molta informació i tutorials sobre com fer un podcast. Us deixem un parell que us poden ajudar a fer les primeres passes:

La veritat és que és un format tan lliure que el mateix concepte de podcast es difumina i pot representar moltes maneres de fer i distribuir. Podem considerar com a tals els programes de ràdio i televisió convencionals que es pengen a la xarxa en format d’arxiu d’àudio per a ser descarregats i consumits quan es vulgui. Però també ho són els programes enregistrats des d’una ràdio local o un estudi privat i que, directament, es pengen a plataformes com Spotify, YouTube, l’esmentat iVoox o pàgines web personals.

Que aquest format està creixent es demostra quan l’EGM el te en compte quan estudia els oients de ràdio. En el corresponent al segon semestre de 2019, un 30% dels internautes escoltaven podcasts, 10 punts més que el 2017, quan es van començar a estudiar aquestes escoltes.

Aquesta llibertat a l’hora de compartir el contingut ofereix moltes possibilitats als creadors, però dificulta la cerca per part dels oients. És per això que és important la feina que realitzen portals com Podcasts.cat, compartint i recomanant podcasts catalans. Però també és necessari el bon rotllo que hi ha entre programes, ja que ells mateixos poden ser els seus mateixos prescriptors.

Aquí teniu alguns podcasts catalans sobre cultura i tecnologia no lligats a cap emissora de ràdio. Que en gaudiu!

5 minuts més
Videojocs
En veu alta
Literatura
Hypecast
Nintendo català

La culpa és dels videojocs
Videojocs

Freaks and Bits
Sèries, cinema i videojocs

Mossega la poma
Tecnologia i ciència

Hipòtesi KaplanHipòtesi Kaplan
Cinema de gènere
La Universitat InvisibleLa Universitat Invisible
Cinema, TV, videojocs i literatura
Trajecte final
Fantasia i ciència ficció
Fans de l’Alcover Moll
Música i cultura

Dones i cultura
Cultura i gènere

Torre de Control
Magazine cultural

Aquests només són alguns exemples que hem escollit per a vosaltres, però estem segurs que n’hi ha molts més. Si en coneixeu, digueu-nos-ho i els afegirem a la llista!

 

 

 

Marcel Gómez Macià

A %d bloguers els agrada això: