Us portem un especial nadalenc del nostre Fresc & Freak, la nostra secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

Aquest any podeu felicitar les Festes amb unes postals co-creades per una intel·ligència artificial i il·lustrades per artistes reals. Aquest projecte sorgeix de la companyia creativa londinenca especialitzada en innovació R/GAHappy Holid.ai vol mostrar com el treball conjunt d’humans i tecnologia pot obrir noves possibilitats creatives.

La IA va ser alimentada amb centenars de cançons de nadal i felicitacions nadalenques per tal de que pogués escriure’n de noves. Aquest algoritme és una Xarxa Neuronal Recurrent (RNN), un programa que aprèn amb el temps a reconèixer patrons dins de les dades d’origen. Posteriorment es van escollir les millors idees de la IA i es va demanar a diversos artistes interpretar-les segons l’estil de cadascun. El resultat s’ha posat a la venda amb finalitats solidaries i s’han exhaurit ràpidament.

La felicitació nadalenca del gran estudi de disseny Pentagram arriba de la mà del seu reconegut col·laborador artista en disseny sonor Yuri Suzuki, que ha creat un experiència gens convencional que permet crear música a partir dels gestos de la cara. La web interactiva Face the music empra reconeixement facial per convertir la cara en un instrument, i es pot crear tota classe de música de diferents gèneres només amb gestos com obrir o tancar la boca, aixecar una cella, etc. Un petit divertiment que utilitza eines digitals avançades i amb el que podem experimentar nosaltres mateixos o simplement riure amb els vídeos que protagonitza el mateix Yuri.

L’artista grafiter Banksy ha pintat un graffiti de temàtica nadalenca per denunciar la situació de les persones sense sostre. Dos rens que, en comptes de tirar del trineu del Pare Noel, estan ancorats en un banc del carrer Vyse de Birmingham on viu el sense sostre Ryan. Per emfatitzar la qüestió, en el vídeo que ha pujat el mateix artista a Instagram sona la melancòlica cançó I’ll be home for Christmas popularitzada per Bing Crosby, ara interpretada per Joy Williams.

Spotify s’ha unit a la cantant Mariah Carey per crear donar la benvinguda al Nadal i crear una playlist especial encapçalada pel seu ja clàssic tema All I Want For Christmas Is You. Entre els temes de la llista trobem altres cançons de la glamourosa diva i artistes com Bing Crosby o Jackson 5. Aquí teniu la llista perfecta per les sobretaules nadalenques.

Katy Perry va publicar fa un any un tema nadalenc titulat Cozy Little Christmas en exclusiva pels serveis de streaming d’Amazon Music. Aquest any torna a insistir en la cançó, creant un vídeo oficial ben estrafolari i original. A la Katy se li en va la mà amb el ponx en aquest videoclip superacolorit durant una festa superhortera acompanyada per uns quants animalets de pelutx animats…

Ben estrany… però segur que entre neules i polvorons us animarà el dia!

La nadala dels anys vuitanta més coneguda és la inevitable Last Christmas de Wham! Aquest any no podem escapar-nos de tornar a tenir-la de banda sonora de les nostres festes nadalenques, però com a mínim podem submergir-nos en els impossibles looks de l’època amb la remasterització en 4K del videoclip, i veure per primera vegada en alta definició un joveníssim George Michael.

Per aprendre a desconnectar del mòbil i les xarxes de manera que puguem dedicar tota la nostra atenció a la família en aquestes dates especials, o bé per bregar amb l’estrès de les trobades familiars, Suchard ha trobat una solució: el mindfulness nadalenc. Per això ha creat tres àudios que es poden escoltar al seu canal de YouTube que contenen tres curtes sessions de meditació. Si malgrat això, seguiu estressats amb tota voràgine nadalenca, us hem preparat un recull d’apps que us ajudin a preparar el Nadal.

Pavofrío vol empoderar les dones durant aquestes festes, i ha pensat en com sobreviure a les trobades familiars i les impertinents preguntes incòmodes amb les que les bombardegen. Des de les tafaneres preguntes sobre nuvis, parelles i possibles casaments, passant per la intenció de tenir o no tenir fills, fins al famós “Se’t passarà l’arròs”, obtenen resposta amb la col·lecció de samarretes que la marca ha creat per respondre directament de manera irònica i sarcàstica aquestes preguntes inoportunes. Les ZAS¡CAmisetas! es poden aconseguir a través de les xarxes socials de la marca, i segurament donaran peu a grans zasques durant aquest Nadal.

La cadena canadenca Boston Pizza vol promocionar la seva temàtica Christmas Pizza que incorpora gall d’indi com a ingredient estrella. Per això ha creat una nadala anomenada Chorus of the Pizza, basada en una coneguda melodia nadalenca Carol of the bells, i una capsa de pizza per servir-la que quan s’obre fa sonar la melodia de la nadala. La caixa funciona amb un sensor de llum, com si fos una targeta de felicitació musical. Nosaltres en volem una!!!!

No oblidem que en un parell de dies arriba la pel·lícula més esperada de l’any. Rise of Skywalker tanca l’última trilogia de la saga Star Wars. Aquest gran esdeveniment planetari ens porta una encantadora campanya de temàtica social nadalenca des de Filipines que s’ha convertit en un tot èxit viral. La companyia de telefonia Globe Telecom ha encarregat un original anunci protagonitzat per uns nens que, emprant els seus propis recursos, la inventiva i l’ajuda dels seus veïns, creen una experiència audiovisual de Star Wars amb efectes especials per una amiga diferent. Un missatge de superació, diversitat i integració immillorable.

Les festes nadalenques van associades al fred i l’hivern. Com molts no tenim llar de foc al costat de la qual menjar les neules i els torrons, us portem un simulador de foc digital per les vostres televisions intel·ligents. Només cal que us connecteu al Rainforest Fire Channel i disposareu d’un bon grapat de flames. Però lamentablement estareu connectant-vos en directe amb els focs que estan cremant a l’Amazònia en temps real. Una campanya demolidora per obrir consciències de The Amazon Rainforest Conservancy (ARC).

Us desitgem unes Bones Festes i que gaudiu de la tecnologia digital en la seva bona mesura!!! Recordeu que els nous gadgets que compreu (ei, mireu les nostres recomanacions de regals techies originals aquí!) han d’integrar-se adequadament a les vostres vides, no abuseu de la tecnologia i eviteu convertir-vos en un Crazy Santa Claus, com el d’aquest esbojarrat anunci:

Imma Garcia

%d bloggers like this: