Gràcies per seguir-nos un any més! L’equip de Cultura Digital us volem agrair el vostre afecte recuperant els posts que més us han agradat d’aquest darrer 2019. Bones festes i feliç 2020!

Salut i cultura digital!

1. Ciència ficció catalana per llegir a l’estiu

Què millor que deixar anar la imaginació per móns estranys i realitats distòpiques, històries i éssers fantàstics, futurs possibles o terribles… i creats a Catalunya! Hem preguntat a Twitter i la xarxa ens ha portat un munt de propostes que us relacionem. Esperem que us agradin!

2. Experiències!!! Volem experiències!!!

Els nostres hàbits quan fem una sortida cultural estan canviant. Anar a un lloc i només mirar… se’ns queda curt. Volem alguna cosa més. I els museus estan responent. Experiències! Experiències! El públic vol experiències!!!

3. Videojocs en català

Hem recopilat els videojocs que es poden jugar en català, tant els que el tenen com a opció com aquelles traduccions fetes per amants dels videojocs. Ens ajudeu a fer créixer la llista? Si trobeu algun a faltar, escriviu-nos a digital.icec@gencat.cat!

El post preferit de la Marisol…

Dansa i tecnologia: una mirada als nostres escenaris. Els últims mesos hem pogut veure en els escenaris de casa nostra algunes de les coreografies digitals més interessants de l’actualitat. Ara que els carrers i sales de Barcelona i varies ciutats metropolitanes s’han omplert de dansa gràcies a la Quinzena Metropolitana, fem una mirada a tot el que hem pogut veure.

4. La presència catalana al Sónar i Sónar+D 2019

Un any més, una gran representació catalana va estar present entre els ponents i artistes del Sónar i Sónar+D. Us hem recollit tota la presència catalana tant als concerts com a xerrades, formacions i startups. El Sónar parla català!

5. Bytes i creadors pel medi ambient

Els artistes i la tecnologia són dos dels àmbits que tenen un major potencial per ajudar a donar visibilitat a una de les problemàtiques més importants per la societat: el deteriorament del medi ambient i la necessitat d’un acord i determinació global urgent, per aminorar el canvi climàtic que ja està afectant la nostra societat de manera irreversible.

6. Mercat de l’art i tecnologia: Quines són les últimes tendències?

Com cada any arriba a la ciutat Talking Galleries, la cita imprescindible per galeristes i professionals de l’art. I, és clar, les noves tecnologies hi van tenir un espai de debat i reflexió. Com impacta la tecnologia a l’art? Quines són les tendències que estan canviant el mercat de l’art? La Jia Jia Fei ens ho va explicar

El post preferit d’en Marcel…

El futur de l’storytelling: noves maneres de comunicar-nos. Internet i les noves tecnologies han aportat una nova manera d’explicar històries. Snapchat i els seus filtres, YouTube, Instagram i les seves stories, el límit de caràcters de Twitter, els vídeos en directe a les xarxes socials i, fins i tot, els drons i els pals selfie… Totes aquestes plataformes i eines han canviat la manera en què ens comuniquem i, per tant, la manera en què comuniquem el món que ens envolta.

7. QWERTY, QWERTZ, AZERTY: coneixes tots els tipus de teclats?

Això que esteu llegint ho hem escrit amb un teclat. Si ho compartiu, haureu de fer servir també un teclat. I veureu que les tecles (siguin físiques o virtuals) estan situades en llocs concrets: la q a dalt a l’esquerra i el guionet a baix a la dreta. Però sabeu que aquesta disposició no és l’única existent, ni és igual arreu? Llegiu, llegiu!

8. Què tenen en comú les princeses de gel i els robots?

Ja des de l’època barroca, l’òpera sempre ha estat molt lligada a la tecnologia. Segles després, podem trobar a les òperes tecnologia puntera per continuar mantenint aquesta mirada d’”obra d’art total” com deia Wagner.

9. En què somien els algorismes?

La creativitat és una de les qualitats que defineixen als ésser humans. La capacitat de compondre, escriure o pintar ens ha fet creure fins ara que els humans érem únics, però les prestacions cada dia més avançades de la intel·ligència artificial ho estan posant ara mateix en dubte. Analitzem la presència i la participació dels algorismes en el fet artístic.

El post preferit de l’Imma…

Creepypasta: les llegendes urbanes que neixen a les xarxes. El que coneixem com les llegendes urbanes de tota la vida, actualment han assolit un nivell molt més global gràcies a internet, on les històries són explicades per algú anònim amb un nickname estrafolari en un fòrum qualsevol de la xarxa on es reuneixen tot tipus de personatges per penjar mems. Parlem dels creepypasta!

10. Vols saber què és el videoart? Dos esdeveniments a Barcelona te’l porten a casa

Aquesta tardor ha arribat carregada de videoart, una disciplina artística que heu tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà gràcies a dos esdeveniments que han tingut lloc a la ciutat: el festival LOOP Barcelona i l’exposició de Bill Viola, Miralls de l’invisible.

11. S’apaguen els llums, s’encén Lluèrnia

“Deixeu-vos seduir per la màgia de les flames, encanteu-vos davant les llums i les ombres, gaudiu dels colors de la tardor, escalfeu-vos vora el foc i sentiu-vos ben a prop d’aquells que, al voltant d’una foguera, van descobrir l’emoció de la festa.” Deixeu-vos seduir pel Lluèrnia!

12. Sónar+D 2019: una crònica personal

Amb la quantitat d’activitats que oferia el Sónar+D era pràcticament impossible veure-ho tot. Per això, hem demanat a alguns membres de l’equip de l’ICEC que van assistir al festival que ens destaquin una de les moltes activitats on van assistir.

A %d bloguers els agrada això: