Ciència-ficció i Catalunya? És clar que sí! Ja sabeu que la fantasia i la ciència-ficció formen part fonamental del nostre blog. Així que us hem portat una llista amb 10 produccions catalanes de ciència-ficció dels darrers 10 anys. Esperem que us agradin!

Eva (2011)

Sorgit d’un projecte de l’ESCAC, EVA ens situa en un futur no molt llunyà on els humans conviuen amb els robots. Àlex és un enginyer cibernètic que torna a casa després que li encarreguin crear un nen robot. Durant el retrobament amb la seva família establirà una relació molt propera amb la filla del seu germà i la seva dona, una enigmàtica nena que durà al protagonista cap a un sorprenent final.

El Hoyo (2019)

Ha estat la guanyadora a millor pel·lícula del festival de Sitges d’aquest any. El Hoyo, coproduïda per l’empresa catalana Mr Miyagi Films, ens recorda a la desconcertant Cube (1998) de Vicenzo Natali, pel que fa a l’escenografia. A cavall entre la ciència-ficció i el thriller, els protagonistes formen part d’un experiment on estan atrapats en unes habitacions superposades en diversos nivells. Una plataforma amb menjar va baixant pis per pis deixant les restes de les habitacions superiors.

Paradise Hills (2019)

Una família adinerada envia la seva filla a un internat en una illa remota que educa a joves perquè siguin dones perfectes. Un cop allà, l’Uma descobrirà que hi passen algunes coses estranyes. Paradise Hills és una producció catalana que compta amb un repartiment d’allò més internacional i femení, i va ser una de les pel·lícules més destacades del festival de Sitges d’enguany.

Si no t’hagués conegut (2018)

No tot són pel·lícules en aquest llistat. En aquesta sèrie trobem a un home de mitjana edat casat i amb dos fills a qui tot li va bé, fins que un dia provoca un accident de manera involuntària que farà que la seva vida faci un gir de 180 graus. L’aparició d’una misteriosa anciana li retornarà les ganes de viure. Aquesta producció va ser emesa per TV3, però actualment la podeu trobar a Netflix.

La pell freda (2017)

Com no podia ser d’una altra manera, La pell freda també va ser una de les produccions catalanes més aclamades del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. En aquesta cinta, dos homes que viuen en un far d’una illa perduda en mig de l’oceà s’hauran de protegir dels atacs d’unes misterioses criatures marines.

La reina dels llangardaixos (2019)

Tot i que encara està pendent de ser estrenada als cinemes, La reina dels llangardaixos ja ha estat presentada a alguns festivals i ha guanyat algun premi. Gravada en 8 mm, ens mostra la relació amorosa entre una humana i un extraterrestre que han deixat abandonat a la Terra. Segurament una de les propostes més irreverents i sorprenents d’aquest llistat.

Un monstre em ve a veure (2016)

Connor, un nen solitari de 12 anys, haurà de fer-se càrrec de la seva mare malalta de càncer. Per ajudar-lo a superar les seves pors i dificultats un monstre es farà amic seu. Un monstre em ve a veure és una de les pel·lícules més premiades als Gaudí i als Goya, entre altres nominacions i premis internacionals.

Segon origen (2015)

Segon origen és l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de Manuel de Pedrolo El mecanoscrit del segon origen. Explica la història de dos supervivents d’un holocaust extraterrestre que ha arrasat amb gairebé tota la humanitat. La parella protagonista, tot i la seva joventut, tindran la responsabilitat de protegir la cultura i l’espècie humana.

Durante la tormenta (2018)

Una estranya interferència fa que una dona viatgi enrere en el temps i salvi la vida d’un nen. En tornar al seu present s’adona que el seu gest ha canviat la seva realitat i la seva filla mai ha arribat a néixer i el seu marit no la coneix. En aquest punt, la protagonista haurà d’esbrinar quina és la peça que ho ha canviat tot.

Zero (2014)

Després de guanyar a la secció de curtmetratges al Festival de Venècia, David Victori va aconseguir presentar la seva sèrie de curts Zero produïts per Ridley Scott i Michael Fassbender. La premissa d’on parteix és, què passaria si la gravetat desaparegués de manera intermitent i progressiva?

Esperem que us interessin i si trobeu a faltar alguna, feu-nos-ho saber. Aquesta llista hauria estat impossible sense el gran coneixement i l’ajut de les companyes de l’Àrea de l’Audiovisual de l’ICEC. Mil gràcies!!!!

 

 

 

Marcel Gómez Macià

A %d bloguers els agrada això: