El dia 30 de novembre tindrà lloc la segona edició del Memefest, una celebració d’aquesta forma de comunicació popular, lliure i incontrolable on figures destacades de l’humor i la creació digital reflexionen sobre com riem i ens comuniquem avui. Les organitzadores del Memefest ens expliquen què són els mems i perquè no heu de faltar en aquesta festa!

Els Mems són objectes digitals que combinen una imatge que ressignifiquen amb un text en lletra impact valent-se de l’humor. Sorgits en entorns digitals, s’han universalitzat gràcies a les xarxes socials i els telèfons mòbils. Avui dia ja no només són imatges, són una forma de comunicar-nos: en el context comunicatiu actual, tan hiperconnectat, tot s’ha “memetitzat”: com parlem, las frases que diem,  com riem i com ens comuniquem. Frases, videos, gifs, imatges retocades ja formen part d’aquest folklore digital.

Els mems són la base de la cultura digital: impliquen mescla, remescla, viralitat, creació de comunitat, Internet lliure… i ens fan riure, la pràctica més necessària aquests dies. Són una forma d’expressió popular immediata, eficaç, ràpida i perenne… de la xarxa passen al carrer (últimament hem vist pancartes de manifestacions fent al·lusions a temes que han passat a Twitter) i del carrer a la xarxa.

Els mems generen comunitat, ens uneixen, utilitzant el riure com a catarsi col.lectiva i comunitària. I és que els mems són populars. Construir una broma, un mem, és a l’abast de tothom (un altra cosa és que faci gràcia després) i és molt alliberador. Trobem un bon exemple en els mems sobre la feina, les desgràcies de ser freelance o de fer feines creatives.

Els mems són una forma de comunicació política, neixen en moments de crisi, quan la política oficial no dona resposta a la gent. Són un crit de protesta, un antídot a la correcció i al políticament correcte, el comunicat oficial, les paraules mesurades. El mem és com una escopinada. Hem vist com els sectors més conservadors utilitzen mems, estratègies de comunicació i símbols pop per disseminar la seva ideologia de manera massiva i eficaç. Quan algú aixeca la veu per denunciar aquests discursos el titllen de «dolgudet» i defensen la seva «incorrecció política». Vivim en una època de conflicte de relats i els mems són eines molt eficaces per generar contrarrelat i invalidar o qüestionar ràpidament el relat oficial. Trobem exemples recents en les mobilitzacions del 14 octubre, les eleccions generals, o altres més històrics com el 15M, Occupy Wall Street o el Hijo de la Tomassa. Molts mems s’ha generat en moments de conflicte o trauma col.lectiu. Un gran exemple és tota la resposta que va generar el mem amb que VOX es va presentar a les eleccions espanyoles de maig 2019: VOX blanquejava el seu discurs i la comunitat LGTBI li va donar la volta adoptant Gaysper com a icona del moviment.

I és que els mems formen part del nostre dia a dia i han transformat la forma en què ens relacionem i opinem en públic, conformant tot un nou folklore digital. El Memefest (que tindrà lloc dissabte 30 de novembre al CCCB) és una celebració d’aquesta forma de comunicació popular, lliure i incontrolable on figures destacades de l’humor i la creació digital com Mockudramas (Pol Mallafré)Roberta VázquezRocío QuillahuamanLaura Tabarés (La Pícara Justina)Kike GarciaChenta Tsai (Putochinomaricón)Proyecto UNACharlie PeeJoel DíazRaquel HervásJoan FerrúsSOSUN.dancealbertsanchez.es, el de Cornellà reflexionen sobre com riem i ens comuniquem avui.

 

Un article de Filles D’Internet.

 

Vols saber més de mems? Vols saber com fer-ne? Mira’t aquests dos posts: El mem com a forma d’expressió i
L’art dels mems: secret per utilitzar-los, eines per crear-los

A %d bloguers els agrada això: