Hem recollit les notícies i els articles del mes de novembre que no us podeu perdre. Poseu-vos al dia en 10 minuts!

1⃣▶ Si seguiu aquest blog ja sabreu que ens interessa molt l’evolució de la intel·ligència artificial i les seves aplicacions en el nostre dia a dia. Una de les darreres aplicacions (i no precisament la més legítima) és el vishing, la suplantació de la veu. La paraula mateixa ja ho indica, contracció de voice physhing, la suplantació de la identitat amb finalitats fraudulentes. Us preguntareu si és fàcil aplicar aquesta tècnica. Tal com estan passant amb els deepfakes (els muntatges hiperrealistes en vídeo), per poder fer aquesta suplantació cal tenir prou mostres d’àudio que permetin recrear la persona que es vol suplantar o imitar, i per això és comú que només es facin amb personatges populars, com actors o polítics. Tot i així, ja existeix un programari, Lyrebird, que permet generar veu sintètica a partir d’una petita mostra de pocs minuts d’àudio. Amb aquesta aplicació, el periodista Ashlee Vance va xerrar amb la seva mare, que no va distingir que parlava amb un ordinador i no amb el seu fill.

Però també s’està intentant crear eines per detectar el vishing. Són els anomenats ASV (Automatic Speaker Verification). Google va alliberar recentment un conjunt de dades amb parla sintetitzada perquè els investigadors aconsegueixin millorar la detecció de les falsificacions. Es treballa pensant que properament qualsevol smartphone vindrà de sèrie amb detectors de vishing entre els seus sistemes de seguretat.

Com sempre, la ciència ficció obre el camí i aquí tenim a Terminator enganyant (en aquest cas, amb intenció protectora) la mare adoptiva de John Connor:

2⃣▶ Una mica més d’intel·ligència artificial. El cert és que sovint no tenim clar si del que estem parlant és o no IA. Què és IA exactament? En el sentit més ampli, AI es refereix a màquines que poden aprendre, raonar i actuar per elles mateixes, prendre les seves pròpies decisions quan s’enfronten a noves situacions. La gran majoria dels avenços i aplicacions de la IA fan referència a una categoria d’algorismes coneguts com a aprenentatge automàtic, que troben patrons en quantitats massives de dades i utilitzen aquests patrons per fer prediccions com les llistes de Spotify o què dieu a Siri. Com dia l’altre dia en una xerrada Josep Lluis Arcos, investigador del CSIC, en el seu moment una màquina que feia multiplicacions es va pensar que tenia intel·ligència, però avui dia ningú diria això d’una calculadora. Per aclarir què és i què no la intel·ligència artificial, Karen Hao, enginyera i redactora del MIT Technology Review, ha fet aquest diagrama de flux que ens permetrà respondre a les preguntes per arribar la conclusió de si alguna acció és o no IA. Què us sembla?

3⃣▶ La companyia de seguretat informàtica Panda Security ha fet una enquesta a pares i mares de l’estat espanyol sobre l’ús que els seus fills fan dels telèfons mòbils. El resultat és que semblen més relaxats del que els titulars ens volen pensar: a un 23% els sembla que fer-lo servir més de dues hores diàries no és preocupant, a un 31% els importa poc o molt poc el que fan els seus fills amb el mòbil, i de fet un 67% no sap què fan els seus fills amb l’aparell. Un 18% pensa que sí que són addictes al mòbil. Podeu llegir les conclusions de l’enquesta aquí.

4⃣▶ Si vau veure i us va interessar Bandersnatch, l’episodi interactiu de Black Mirror, us agradarà saber que ara YouTube també ha llançat la seva primera pel·lícula interactiva, A Heist with Markiplie. Filmat en primera persona, durant el visionat ens trobarem amb punts de decisió que determinaran com acaba la pel·lícula. La pel·lícula la protagonitza Markiplier, àlies de YouTube de Mark Edward Fischbach (Honolulu, Hawai, 28 de juny de 1989). El famós youtuber comentarista de videojocs (24,7 milions de subscriptors) ja havia fet un episodi interactiu (A Date With Markiplier) però aquest és el primer produït dins el programa YouTube Originals.

La pel·lícula és una història de ficció on Markiplier entra en un museu per robar una antiga caixa de contingut desconegut. L’espectador viu la història a través dels ulls del seu ajudant. Hi ha 31 possibles finals i les circumstàncies i la naturalesa de la història, així com el contingut de la caixa i les identitats d’alguns personatges, canvien radicalment en un final o un altre.

De fet, la pel·lícula sencera la formen 61 vídeos. Al final de cada vídeo, Markiplier ofereix dues opcions perquè l’espectador decideixi. Fent clic a una de les opcions s’accedeix a un dels altres vídeos, on no es pot arribar directament des de YouTube,  només avançant en la narració.

5⃣▶ Voleu saber com sona Mart? O el camp magnètic de la Terra quan és colpejat per una tempesta solar? El cert és que l’espai ens porta sons i són interessants i inquietants alhora.

El mòdul de descens robòtic InSight de la NASA ja fa un any que és a Mart estudiant diferents aspectes del planeta. Utilitza un sismòmetre especialitzat que ha mesurat més de 100 tremolors. Amb això, la NASA ha penjat dues pistes d’àudio d’aquests sismes que van tenir lloc el 22 de maig i el 25 de juliol, amb unes magnituts de 3,7 i 3,3 respectivament.

D’altra banda, un estudi l’Agència Espacial Europea (ESA) publicat a Geophysical Research Letters ens ha portat els registres de les freqüències generades quan una tempesta solar topa amb el camp magnètic de la Terra. Cada vegada que el Sol té una erupció, expulsa partícules carregades elèctricament que acaben arribant al nostre planeta. Quan fan contacte amb el camp magnètic de la Terra en l’etapa coneguda com “pre-xoc”, que es dóna a l’aconseguir la primera regió de camp magnètic, aquesta col·lisió de partícules provoca l’alliberament d’ones magnètiques complexes que emeten un so summament peculiar i que ara ha estat gravat.

6⃣▶ Elon Musk ha presentat una altra de les creacions de la seva empresa Tesla (nom posat en homenatge d’un altre personatge que participa d’aquest post!). Aquesta vegada ha estat un cotxe tipus pick-up, que no trobem per les nostres terres però molt comú als Estats Units. La CyberTruck te un disseny molt diferent als cotxes o les furgonetes que estem acostumats a veure: disseny angular, exoesquelet d’acer laminat i vidres blindats (que es van trencar el dia de la presentació pública, perquè veieu que aquestes coses no només us passen a vosaltres!). També te una coberta de lona i capacitat per a sis passatgers. La mala notícia és que la producció començarà a finals de 2021. La bona, que costarà menys de 40.000$. En uns dies ja se n’han fet 146.000 reserves.

7⃣▶ Promobot és una empresa russa que ha començat a vendre robots androides. El més curiós és que els compradors poden demanar que el robots que compren s’assembli a una persona real. Els Robo-C no poden caminar, però el coll i el tors tenen tres graus de moviment. La cara té 18 parts mòbils que permeten al robot produir 600 microexpressions, i la seva IA té 100.000 mòduls de parla.

Aleksei Iuzhakov, president del Consell d’Administració de Promobot, afirma que “tothom podrà ordenar un robot amb qualsevol aspecte, per a ús professional o personal. Imagineu una rèplica de Michael Jordan venent sabatilles de bàsquet o a William Shakespeare llegint els seus propis textos en un museu.” Un dels primers projectes és un robot clon d’Albert Einstein per a una exposició de robots.

8⃣▶ Sabeu qui va ser Nikola Tesla, qui dona nom a l’empresa d’Elon Musk? Un inventor i enginyer austrohongarès nascut el 1856 guanyador del premi Nobel de Física, compartit amb Edison (amb qui va tenir grans diferències) i creador de la teoria del corrent altern a electricitat. Us recomanem molt que busqueu més informació d’aquest gran creador, i trobareu coses com que va avançar invencions que es produirien molts anys més tard.

En una entrevista amb John B. Kennedy el 1926 a la revista Colliers, Tesla afirmava: “La connexió sense fils aconseguirà un contacte més estret mitjançant la transmissió d’intel·ligència, el transport dels nostres cossos i materials i la transmissió d’energia. Quan s’apliqui perfectament, tota la terra es convertirà en l’enorme cervell que en realitat és, totes les partícules part d’un tot real. Podrem comunicar-nos a l’instant, sense que importi la distància. És més, a través de la televisió i la telefonia ens podrem veure i escoltar-nos els uns als altres de manera perfecta com si fóssim cara a cara, malgrat que hi hagi milers de quilòmetres de distància, i els instruments a través dels quals podrem fer-ho seran increïblement simples en comparaició amb el nostre telèfon actual. Podrem portar-ne un a la butxaca de l’armilla. Podrem presenciar i escoltar grans esdeveniments -la presa de posessió d’un president, una final esportiva de nivell mundial, els estralls d’un terratrèmol o el terror d’una batalla – com si hi fóssim”. Va preveure el seu futur en el qual estem vivint. També hi parlava en la mateixa entrevista de com la tecnologia acabaria amb la fam i les desigualtats, i com s’acabaria amb la desigualtat de les dones.

9⃣▶Per primera vegada, científics de l’Escola de Medicina de la universitat de Maryland han posat humans en estat d’animació suspesa. Això vol dir que s’alenteixen els processos vitals (la respiració, els batecs del cor, i altres funcions involuntàries) per mitjans externs sense arribar a la mort. L’animació suspesa (nom oficial emergency preservation and resuscitation, EPR) consisteix en refredar ràpidament el cos d’un pacient fins a deu a 15 graus centígrads substituint la seva sang per una solució de sal freda. Això alenteix l’activitat cerebral, que pràcticament s’atura, i dona als metges dues hores coma màxim per realitzar les cirurgies necessàries abans de tornar a escalfar el cos i reprendre l’activitat cerebral. Per ara, només sabem que han fet l’experiment, però no els resultats, que diuen que faran públics al llarg de 2020. Els metges afirmen que no estan desenvolupant aquesta tècnica per fer possibles els viatges a l’espai sinó per salvar vides, però el cert és que fins ara l’animació suspesa formava part de la ciència ficció!

🔟▶ Aquest mes de novembre, hem pogut veure diversos programes amb presència dels videojocs a TV3. Aquí us deixem tres reportatges diaris que es van poder veure a la secció Els Diners del Telenotícies Nit, sobre diferents aspectes del sector: oportunitats laborals, emprenedoria i incubadoresvideojocs i dones. I en aquest episodi de Revolució 4.0 podem veure el Simon Lee (a partir del minut 8,44) explicant-nos el seu dia a dia i ensenyant-nos el Canòdrom i les empreses de videojocs que hi treballen, a més de participants de la darrera edició de la incubadora Gamebcn. A més, si us fixeu bé ens hi podreu veure també a les signatures d’aquest blog!

 

 

 

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: