El passat 23 d’octubre els aficionats a la química del planeta van celebra el dia del talp. No ho enteneu, oi? Doncs us explicarem que en anglès, talp es diu MOLE, i el mol és la unitat que s’utilitzada per expressar la quantitat d’una determinada substància al Sistema Internacional d’unitats. El valor del mol s’anomena “nombre d’Avogadro” en honor del seu descobridor, i és 6,02 x 10 23. Per això, el dia del Mol (o del Talp) es celebra el 23 d’octubre de 6:02 a 18:02. Si voleu saber-ne més aquí teniu la web de la Mole Day Foundation. El vau celebrar?


Si sou fans de Batman i de l’univers de Gotham City (nosaltres sí, ho confessem), us agradarà aquesta llista de tots els videojocs de Batman endreçats per ordre cronològic de la història que passa en el joc i de les sagues que fan referència. O sigui, tots els que parteixen dels còmics, els que surten arran de les pel·lícules o de les sèries d’animació… i després els que passen a Arkham o al voltant del Joker o… Els heu jugat tots? Doncs ara teniu l’oportunitat d’acabar l’univers de l’heroi de Gotham en videojocs!
Una compañía ofrece casi 130.000 dólares a la persona que permita que su rostro sea usado en una nueva línea de miles de robots

Geomiq és una companyia britànica d’enginyeria innovadora que acaba de llançar una convocatòria pública per trobar la cara d’un nou robot humanoide, un projecte secret per una tercera empresa de la qual se’n desconeix la identitat, que vol llançar un acompanyant robòtic. Geomiq explica: “Fa unes setmanes ens va contactar una empresa de robòtica que ens va preguntar si podríem ajudar-la en els darrers accessoris d’un robot humanoide d’última generació en el qual treballa. Els detalls del projecte són escassos a causa d’un acord de no divulgació que hem signat amb l’empresa i els seus inversors. L’empresa està buscant un rostre ‘amable i amigable’ que sigui la cara del robot. Això implicarà la reproducció de la cara de la persona seleccionada en milers de robots arreu del món. L’empresa ha acordat una taxa de 100.000 £ per llicenciar els drets de la cara. El propòsit dels robots serà actuar com a “amic virtual” per a gent gran i la producció començarà l’any vinent. Sabem que es tracta d’una sol·licitud única, i que llicenciar la vostra cara pot ser una decisió difícil.” Tot i així, si l’oferta us sembla interessant podeu presentar la vostra candidatura aquí.

Pensàvem que ja ho sabíem tot dels tiranosaures (Tyrannosaurus Rex o T Rex per als amics), però no. Els investigadors del Chicago Field Museum s’han preguntat quina olor devia fer el dinosaure i el món del seu voltant. En aquest museu es pot visitar la Sue, un dels millors exemplars de dinosaure millors conservats. Els tècnics del museu han volgut fer l’experiència el més realista possible i han començat per fer sentir com vibrava el terra quan el tiranousaure s’apropava. I també han treballat amb químics per crear els olors de les plantes que creixien al voltant del depredador, i també olors no tan agradables com l’alè del dinosaure. Van valorar diverses possibilitats i es van quedar amb una que no era la més horrible, amb el comentari: “volem que els visitants se sentin benvinguts a a l’exposició, no que surtin corrents per la pudor”. Cal dir que els tècnics s’havien plantejat reproduir les femtes però finalment ho van descartar (gràcies!).


Si teniu gossos a casa, segur que aquesta idea us agradarà. Aquest adorable robot que veieu a sobre d’aquestes línies és una mascota per a la vostra mascota. Un animal robòtic perquè el vostre gos pugui jugar i no se senti sol mentre sou fora de casa. Es diu Felix & Fido Petbot i és una combinació de robot i aplicació que permet interactuar amb la vostra mascota des de qualsevol lloc. Podeu veure què fa la vostra mascota quan està sola, fer fotos i vídeos i fins i tot parlar-hi, ja que està dotat d’àudio bidireccional. I si la vostra mascota es porta bé, podeu recompensar-la amb la seva llaminadura preferida.
https://youtu.be/MIKt2NdZ_3cI

Parlant de mascotes i altres bitxos, un grup de científics de la Universitat de Richmond, Virgínia (EUA) ha ensenyat unes rates a conduir cotxes. D’acord, són cotxets de la mida de les rates i els condueixen en una pista especial, però és un gran pas en l’estudi de com aprenem i com les condicions neurològiques afecten la capacitat d’aprenentatge. Les rates tenien tres comandaments per anar a la dreta, a l’esquerra o recte, i eren recompensades amb cereals. Els investigadors esperen que això els ajudi a estudiar els efectes de malalties neuropsiquiàtriques com el Parkinson. L’equip ara intentarà entendre com les rates aprenen a conduir, per què això sembla ser que els redueix l’estrès i quines zones cerebrals estan implicades.

https://youtu.be/kVmp0uGtShkOpenAI, una entitat sense ànim de lucre cofundada per Elon Musk, ha penjat un vídeo a la xarxa que ha despertat una gran polèmica. En aquest vídeo, una ma resol un cub de Rubik sense cap altra ajuda. El que expliquen a aquest article de The Next Web és que el més sorprenent no és que una màquina resolgui un cub de Rubik (us recomanem que mireu aquest vídeo en què una altra ho fa en menys d’un segon!!!). De fet, la mà robòtica no “resol” el trencaclosques. Ho fa un algorisme que és qui fa els càlculs matemàtics a partir de les dades del sensor i transmet cada pas a la mà. La mà per ella mateixa només segueix les indicacions. El que realment és sorprenent és que ho fa en condicions adverses i imprevisibles (o sigui, que es dediquen a “emprenyar” mentre està treballant en el cub) i sense que li caigui. Bé, cal dir que l’èxit és d’entre un 60 i un 20%. La polèmica ha sorgit perquè molta premsa va destacar que una ma, sense més, resolia el cub i això no és cert. Però no podem deixar-d’admirar la destresa del robot!

L’empresa especialitzada en intel·ligència artificial Salesforce Research ha presentat el Conditional Transformer Language (CTRL), un sistema capaç d’escriure textos amb el mateix estil que els que se li han introduit per copiar. Això no és tan novedós. Però l’equip de Lawsuit.org, un blog dedicat a temes de legislació nord-americana, ha decidit alimentar aquest generador de textos a base de discursos de Trump. I després ha creat aquest test on es poden llegir 10 textos reals de Trump i 10 generats per CTRL. Només el 40% van encertar quins textos eren de Trump. La valoració positiva que fa la gent de Lawsuit és que la gent que es va equivocar van ser molt conscients del perill dels textos generats per la intel·ligència artificial. Voleu fer la prova?

Fa un temps us vam parlar d’Omar Aqil, un il·lustrador, director d’art i artista digital de Pakistan que reinterpreta les obres de Picasso en 3D. Ara, Aqil ha presentat aquestes peces a París dins la Paris Fashion Week 2019 en una exposició promoguda per la companyia d’ulleres For Art’s Sake. Una bona oportunitat per veure en viu aquestes peces fantàstiques!

https://www.youtube.com/embed/OuEhqHvE1qUMarc Teyssier, investigador i enginyer d’interacció persona- ordinador ha creat Skin-On Interfaces, una funda de pell artificial per a mòbils. La textura és molt realista i altament conductora així que els usuaris poden donar ordres d’entrada a partir de gestos naturals en dispositius sensibles al tacte. La capa superior de la pell artificial està feta amb silicona DragonSkin tintada amb pigments beige abocada en un motlle que li dona una textura similar a la de la pell, mentre que la conductivitat s’ha implementat amb un hardware de codi obert. Ho trobareu millor explicat en la seva web.

Potser teniu un smartphone Xiaomi. No seria d’estranyar! És un dels més venuts. Doncs heu de saber que la marca del vostre mòbil també fa vàters. Com ho llegiu. De fet, és clar, és un vàter intel·ligent  que es pot controlar amb una app (no podia ser menys) que es neteja i desinfecta sol i on pots programar la temperatura del seient. Si voleu fer reformes a casa el podreu trobar aquí!

El dissenyador italià Antonio Vietri ha presentat aquest mes d’octubre les sabates més cares del món:  les “Moon Star Shoes”. Estan fetes amb un taló d’or massís, 30 quirats de diamants i un fragment d’un meteorit trobat a l’Argentina el 1576. Per si us agraden i us les voleu comprar, “només” valen 19,9 milions de dòlars. Sí, heu llegit bé. Vietri és conegut per haver creat el 2017 unes sabates fetes en or de 24 quirats que es lliuraven als compradors en helicòpter i que (fins ara) eren considerades les sabates més cares del món. El que no sabem si seran gaire còmodes…

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: