Escriptors com H. G. Wells o Enrique Gaspar Rimbau van plantar la llavor del que més endavant es convertiria en una de les temàtiques del cinema de ciència ficció més importants, els viatges en el temps. Us recomanem algunes pel·lícules imprescindibles sobre viatges temporals!

Durant dècades, la ciència-ficció s’ha nodrit de la possibilitat de viatjar a un altre moment del temps, tant del passat com del futur. Des que el 1887 es publiqués “El anacronópete” d’Enrique Gaspar y Rimbau, la primera obra literària on apareix una màquina del temps, i posteriorment H. G. Wells publiqués la mundialment coneguda novel·la “La màquina del temps”, aquest gènere fantàstic ha presentat infinitat d’històries relacionades amb els viatges temporals i els ha dut a la pantalla gran. L’equip de cultura digital ha fet un repàs a les pel·lícules que utilitzen aquest recurs i n’hem seleccionat 10, algunes d’icòniques i altres de més recents, però que mereixen una menció. Aquí les tenim!

Atrapat en el temps

Phil Connors (Bill Murray) és un home del temps arrogant que, com cada any, assisteix el 2 de febrer a a Punxsutawney un petit poble de Pennsilvània, per cobrir el dia de la marmota, una tradició que revela quants dies més d’hivern queden. Després de quedar-se atrapat al poble a causa d’una tempesta de neu, es desperta el mateix 2 febrer. Com si es tractés del mite de Sísif, cada dia comença en el mateix punt, es desperta el matí del dia de la marmota i així la vida li dona una nova oportunitat per ser millor persona.

Looper

Bruces Willis i Joseph Gordon-Levitt protagonitzen aquest thriller futurista on el crim organitzat utilitza els viatges en el temps per enviar al passat assassins professionals,  els loopers, perquè matin allà a aquelles persones a les quals volen assassinar. La trama es complica quan un d’aquests sicaris rep l’encàrrec d’acabar amb el seu jo del futur.

La màquina del temps

Tant l’original de 1960 com la versió del 2002 estan basades en la novel·la de H. G. Wells, però presenten certes diferències. Els puristes es quedaran amb la versió dels 60, on un científic de finals del segle XIX construeix una màquina del temps que li permet viatjar al futur. Pel camí viu un bon grapat d’aventures fins a arribar a l’any 802.701, on el món és força diferent al del seu present. La versió de 2002 té un toc més Hollywoodenc i això es veu traduït amb alguns canvis en el guió respecte a la novel·la i la pel·lícula original.

Codi font

Com si es tractés d’Atrapat en el temps, Codi font és un suspens on, gràcies a un programa del govern dels Estats Units, el protagonista, un exsoldat nord-americà, reviu els mateixos 8 minuts dins d’un tren que està a punt de ser víctima d’un atac terrorista amb bomba. Aquests 8 minuts abans de l’explosió que viu una vegada i una altra li permeten esbrinar qui hi ha darrere de l’atemptat.

Terminator

En un futur dominat per les màquines, John Connor és el líder dels rebels que lluiten contra la tirania de les màquines que els esclavitzen. Per tal de guanyar, les màquines envien al passat a un robot assassí, Terminator, per tal de matar la mare de John, Sarah Connor. La segona part de la saga, considera la millor de totes, recupera al personatge de Terminator, però aquesta vegada estarà al bàndol dels bons i intentarà salvar la vida de Sarah i John Connor de les mans d’un robot millor que ell, el T-1000.

La casa del llac

Sandra Bullock i Keanu Reeves protagonitzen aquesta història romàntica on el recurs del viatge en el temps s’utilitza a través de la bústia d’una casa. Els dos protagonistes, que viuen a la mateixa casa amb 2 anys de diferència es comunicaran entre ells a través de cartes que dipositen a la seva bústia. Ell, que viu en el passat, no sap on estarà en el futur per poder veure-la a ella, i ella, en el passat, encara no el coneix a ell.

El final del compte enrere

Als anys 80, un modern portaavions que navega per les costes de Hawaii es troba, de cop i volta, enmig d’una tempesta elèctrica. En sortir-ne, després de la confusió, s’adonen que han anat a parar al 7 de desembre de 1941, el dia del bombardeig a la base naval de Pearl Harbour per part de la Marina Imperial Japonesa. En aquest moment, el vaixell haurà de decidir si atura l’atac utilitzant la seva superioritat armamentista, o deixa que els fets succeeixin tal com explica la història.

12 Monkeys

En un futur distòpic, una epidèmia ha acabat amb gran part de la població mundial i els supervivents s’han refugiat en comunitats subterrànies. Un presoner s’ofereix com a voluntari per viatjar enrere en el temps i buscar a una organització anomenada “12 Monkeys”, relacionada amb el virus, i intentarà trobar una mostra perquè se’n pugui elaborar un antídot.

Retorn al futur

Probablement una de les sagues més icòniques dels anys 80 i del cinema de ciència-ficció de la història. Retorn al futur explica la història de Marty McFly i el doctor Emmett Brown, qui construeix una màquina del temps en un cotxe. Marty, al llarg de la saga, viatjarà endavant i enrere en el temps per tal de mantenir l’equilibri en el seu present.

Project Almanac

Amb una clara referència a Retorn al futur en el mateix nom de la pel·lícula, en aquest cas uns joves descobreixen uns plans secrets per fer una màquina del temps. Pel seu compte, la construiran i la utilitzaran en benefici propi, viatjant al passat per intentar solucionar errors o viure experiències noves, conduint-los a situacions de perill que arriben a alterar el futur.

Bola extra

Les pel·lícules que hem recomanat a aquesta llista són, en general, considerades clàssics o com a mínim, produccions amb certa bona crítica. Però volem tancar la llista amb dues recomanacions que han passat més desapercebudes a la història del cinema, ja sigui pel seu to despreocupat o per ser considerades produccions de sèrie B.

Black Knight

Protagonitzada pel còmic Martin Lawrence, Black Knight ens mostra les aventures d’un treballador de manteniment d’un parc d’atraccions ambientat a l’edat mitjana. Després de caure en un fossat del parc, reapareix a l’Anglaterra del segle XIV. El seu estil urbà no deixarà indiferent a cap habitant del poblat, que ràpidament el convertiran en el cavaller capaç de destronar al malvat rei.

Das Jesus Video

Producció alemanya que aquí ens va arribar com a “L’enigma de Jerusalem”. Parteix de la interessant premissa on un arqueòleg, que està buscant la tomba de Jesús, es topa amb un esquelet d’uns 2000 anys d’antiguitat, però al seu costat també troba el llibre d’instruccions d’una videocàmera. L’única raó possible és que algú del futur ha viatjat al passat per intentar gravar a Jesús.

 

 

 

Marcel Gómez Macià

A %d bloguers els agrada això: