Tomb Rider, World of Warcraft, Prince of Persia o Detectiu Pikachu són alguns dels videojocs que durant els últims anys han vist com es feien adaptacions cinematogràfiques dels seus personatges i històries. Amb més o menys èxit, i més o menys encert, és una fórmula que segueix funcionant des que el 1993 s’estrenés la primera pel·lícula live-action basada en un videojoc, Super Mario Bros. De tota manera, també s’han fet produccions que, sense estar basades en videojocs reals, tenien una trama principal relacionada amb aquest món virtual. Us n’hem recollit vuit títols, tant clàssics com actuals, perquè en feu un cop d’ull!

READY PLAYER ONE

La combinació entre Steven Spielberg i ciència-ficció sempre ha estat sinònim d’èxit, i Ready Player One no n’és una excepció. En un futur distòpic, la gent s’endinsa al món virtual d’OASIS amb l’objectiu de fugir de la trista realitat que es viu fora. La meta del protagonista és trobar les claus que duen a la recompensa final de mig bilió de dòlars i el control d’OASIS. Més enllà de la bona crítica rebuda, és una pel·lícula per a tota la família amb referents a videojocs i la cultura popular des dels anys 70 fins a l’actualitat.

JUMANJI: Welcome to the jungle

Qui no recorda la pel·lícula de 1995 on uns joves troben un estrany joc de taula que convertirà la seva ciutat en una selva plena de perills i aventures? Doncs bé, el 2017 se’n va fer una readaptació, però en aquest cas els protagonistes entren dins d’un videojoc ambientat en una jungla de la qual han d’escapar superant una sèrie de reptes a manera de missions, com si fossin pantalles del videojoc. Si us agrada, us informem que se n’espera una segona part a finals de 2019.

PIXELS

Uns extraterrestres envaeixen la Terra en malinterpretar les màquines recreatives com a una declaració de guerra, i utilitzen els personatges dels jocs com el Pac-Man o el Donkey Kong per atacar. Uns, ja adults, jugadors de videojocs seran els encarregats de salvar el món. No us enganyarem, la recepció no va ser gaire bona i gaudeix d’un pobre 16% d’aprovació al web de crítiques Rotten Tomatoes, però a tots aquells que els mogui la nostàlgia i vulguin passar una estona entretinguda els recomanem aquesta divertida pel·lícula replena de referents als videojocs dels anys 80.

WRECK-IT RALPH

En el camp de l’animació també tenim algun exemple que utilitza els videojocs com a fil conductor de la trama. En aquest cas, en un local de màquines recreatives, trobem en Ralph, el personatge dolent d’un videojoc, però que vol ser l’heroi per una vegada. En Ralph s’escaparà del seu joc a la recerca de noves aventures acompanyat d’una nova amiga, la Vanellope. Recentment se n’ha estrenat la segona part, seguint el mateix toc d’humor i nostàlgia pels videojocs clàssics, però aquest cop s’endinsen a l’infinit món d’Internet.

SCOTT PILGRM VS. THE WORLD

L’Scott, un jove enamorat, haurà de derrotar les exparelles de la Ramona Flowers si vol sortir amb ella. Cada parella representa un repte que haurà de superar el protagonista abans d’arribar al Final Boss. Humor, música rock i batalles èpiques estan assegurades en aquesta adaptació cinematogràfica de 2010, força aconseguida, de la sèrie de còmics del canadenc Brian Lee O’Maley.

STAY ALIVE

No us preocupeu, amants del gènere de terror. També hem pensat en vosaltres. Tot i no ser una gran pel·lícula i no esdevenir un blockbuster, la premissa d’STAY ALIVE és força interessant. Què pot ser més immersiu que experimentar el mateix que el personatge del videojoc al qual estàs jugant? En aquest cas, un noi comença a jugar a un joc en estat beta ,i després de perdre la partida al morir el seu avatar, mor de la mateixa manera. En descobrir-ho, els seus amics intentaran esbrinar què està passant per tal de no patir el mateix fatídic final.

TRON

Per acabar, com no podia ser d’una altra forma, us recomanem dos clàssics dels 80 que no poden faltar en aquesta llista. Per la seva banda, TRON va ser tot un fenomen en el seu moment i la fama ha perdurat al llarg dels anys convertint-la en una pel·lícula de culte. En Kevin Flynn, un programador que treballa en un local de màquines recreatives, és introduït dins d’un malvat ordinador i, per escapar-ne, haurà de comptar amb l’ajuda de Tron, un programa de seguretat. El 2010 se’n va fer una seqüela, Tron Legacy.

WAR GAMES

Finalment, no ens podíem deixar aquesta petita joia del cinema de ciència-ficció i intriga de l’any 1983. En David és un jove hacker que, de manera accidental, s’introdueix en el sistema informàtic del Departament de Defensa americà, activant un protocol d’atac nuclear contra la Unió Soviètica. En David i els seus amics hauran de vèncer a l’ordinador amb l’objectiu d’evitar una tercera guerra mundial. Jocs de guerra va ser una de les pel·lícules pioneres en mostrar la primitiva Internet o la figura del hacker informàtic.

Bola extra: PLAYTEST de Black Mirror

Tot i no ser una pel·lícula, hem vist necessari afegir el segon episodi de la tercera temporada de Black Mirror. En aquest capítol antològic (és una història  que funciona per si sola, no cal haver vist la sèrie per entendre l’argument), un jove necessitat d’ingressos extra s’apunta a una prova d’un nou videojoc de terror de realitat virtual. No entrarem a desvelar més detalls, però si heu vist algun capítol d’aquesta sèrie, sabreu que mai res és el que sembla i les sorpreses i girs estan assegurats.

 

 

Marcel Gómez Macià

Sobre aquest tema també podeu llegir l’article De la pantalla petita a la gran pantalla: videojocs al cinema!!!

%d bloggers like this: