No estem acostumats a rebre’l per aquestes dates, però ja és aquí. El festival de referència per als amants de la música electrònica i la creació digital, el Sónar, arriba a Barcelona el 18, 19 i 20 de juliol amb la seva 26ª edició.

Paral·lelament a la programació musical, tindrà lloc entre el 17 i 20 de juliol el Sónar+D, el congrés internacional dedicat a la innovació tecnològica i les indústries creatives, que reuneix a pensadors, artistes, músics, tecnòfils creatius, cineastes, dissenyadors, científics, emprenedors, makers i hackers per parlar sobre com està canviant el nostre present i com imaginen el futur. D’entre la programació d’aquest any destaquem algunes conferències i activitats que ens han cridat l’atenció!

A més, com cada any, tant el Sonar com el Sonar+D tenen una important i interessant programació d’artistes, creadors i entitats catalanes. N’hem fet un post específic que podreu trobar aquí. No us ho perdeu. Segur que descobriu molta creativitat que viu a prop de casa vostra!

Un dels punts forts del Sonar+D són les xerrades de grans noms internacionals de la creativitat i la tenologia, que parlaran dels temes que són tendència i que ens modificaran les vides en el futur. Us hem destacats els següent:

  • La creativitat en l’era de la computació quàntica. Les científiques Holly Cummins, Libby Heaney i Artur Garcia Sáez oferiran una sessió divulgativa sobre el complex món de la computació quàntica des del punt de vista de l’art i la creativitat.
  • Tech Giats debate: the future of VR presented by /INSIDERS/. Christina Engebak (The Dream VR), Stephan Baier (Mackevision) i Jeremy Boxer (Sónar+D) debatran sobre el present i futur de la VR.
  • Estem sembrant la por a la intel·ligència artificial?. Taula rodona on experts en l’àmbit de la intel·ligència artificial respondran a preguntes com “són justos els algorismes?”, “pot una màquina ser creativa?” o “la intel·ligència artificial ens farà lliures?”
  • Christian Marclay en conversa amb Nicolas Collins. L’artista visual i sonor Christian Marclay, pioner del turntablisme i del remix, conversarà amb Nicolas Collins, artista, professor i autor del manual essencial per a l’electrònica DIY, Handmade Electronic Music – The Art of Hardware Hacking. Us recordem que fins el 24 de setembre podeu veure una exposició de l’obra de Christian Marclay al MACBA.
  • Estètica Augmentada. Els creadors de Realitat Augmentada, Jesse Damiani, Nancy Baker Cahill i Connie Harrison ens parlaran d’aquest mitjà que a poc a poc va agafant més importància en les arts visuals i que té un potencial similar al de la VR.
  • Quina és la nova realitat de la VR?. Els creadors actuals necessiten trobar noves formes de finançar i distribuir les seves obres en Vr amb l’esperança de transcendir i crear un mercat sostenible per als seus projectes. Els estudis Atlas V i Marshmallow Laser Fest en parlaran al respecte.
  • Andrew Melchior i Robert Del Naja: Connectant música i tecnologia. El grafiter, artista visual i 50% de Massive Attack Robert del Naja i Andrew Melchior, Chief Technology Officer de la banda de Del Naja, parlaran de la connexió entre música i tecnologia i del potencial que queda per descobrir.
  • Les noves fronteres de la computació espacial. L’estudi de videojocs català Nomada Studio i Timoni West (Unity Labs) duran a terme una sessió sobre creació d’experiències immersives a través de la computació espacial, amb VR i AR.
  • Històries de la pròxima internet. Se celebren 50 anys de la primera connexió entre ordinadors, 30 anys de la WWW i 20 de Napster. És un bon moment perquè la periodista especialitzada en ciberseguretat Marta Peirano, la investigadora i activista Xenia Ermoshina, i l’ideòleg “solarpunk” Jay Springett ens parlin de com veuen la xarxa del futur: serà oberta, lliure i sostenible?

factors - Daito Manabe + Satoshi Horii - Sónar+D

També tenen un lloc destacat els workshops, com Intro a l’àudio espaialitzat i realitat augmentada amb Igal Nassima. Aquest workshop està dedicat a l’àudio espacial en experiències VR i AR. S’experimentarà amb diverses eines de creació, manipulació i gravació com Ambisonic o el plugin *Mach1, per tal de combinar-les amb motors de jocs com Unity. D’altres workshops interessants són Intro a l’àudio espaialitzat i realitat augmentada amb Igal Nassima i A.I Singers: entenent xarxes neuronals per a la música per Jules LaPlace. Trobareu informació de tots els workshops aquí.

I la novetat d’enguany són les masterclasses, com  la que donarà Timoni West, directora del grup de recerca XR de Unity Labs, sobre el disseny de creació d’experiències de realitat virtual i mixta. la que parlarà de Maneres de predir el futur amb Tega Brain i Sam Lavigne o la que farà Kyle McDonald sobre els límits del machine learning. Trobareu totes les masterclasses aquí.

A més, enguany (com sempre) seran imperdibles les experiències (visuals, sonores, sensorials) que juguen un paper central en el programa de Sónar+D 2019. Una selecció de peces de realitat virtual i augmentada, instal·lacions, experiències sonores i shows captivadors que no es veuen, es viuen. Entre aquestes destaquem Sonar360º by MEDIAPRO, un espai immersiu dedicat al treball audiovisual fulldome on l’audiència està completament envoltada per imatge i so. També espectacles inclassificables com el que ens portaran Daito Manabe amb el neurocientífic Kamitani Lab: dissonant imaginary, on els senyals del cervell (després de l’anàlisi i descodificació del Dr. Kamitani) són utilitzats per Manabe per crear un espectacle visual i sonor sobre la relació que s’estableix entre música i cervell. Holly Herndon presentarà un show que uneix la veu humana amb la veu no-humana de Spawn, una intel·ligència artificial per a la generació de so i procés vocal.

I per als qui ens agrada la VR, no pot faltar l’Immersive Hub, amb experiències de realitat virtual de Daito Manabe, Laurie Anderson, i el preciós vídeo de Fable Studio Wolves in the Walls:

La intel·ligència artificial és un dels punts centrals dels Sonar+D d’enguany, i en aquest tema s’inscriu també la instal·lació Deep Meditations de Memo Akten. Per a aquest treball, l’artista ha alimentat una xarxa neuronal artificial amb imatges d’internet etiquetades com “everything” i imatges etiquetades amb conceptes com a “univers”, “amor”, “art”, “vida” o “fe”, no obstant això, la xarxa neuronal processa les fotografies únicament en funció del contingut estètic.

I com us dèiem al començament, al següent enllaç hi trobareu tota la informació referent als artistes i ponents catalans que participen en els concerts, conferències, workshops i molt més a l’edició d’enguany del Sónar i Sónar+D.

A %d bloguers els agrada això: