Què és immersió? Què és imprescindible en una experiència virtual? Aquestes i altres qüestions són les que han conduit l’esdeveniment Voices of Sónar+D a Londres.

Per segon any consecutiu, Sonar+D i la cadena hotelera ME by Melià s’han associat per oferir una sèrie d’esdeveniments informals per a professionals de la comunitat creativa. Sota el títol “Voices of Sónar+D for Me by Meliá” aquests esdeveniments comissionats per Sónar+D debaten el paper dels artistes en els processos d’innovació. La qüestió que va donar el tret de sortida va ser si els artistes són els nous intèrprets de la innovació i, alhora, com la creativitat ha esdevingut un fet clau per a sectors econòmics i socials. Així, les diferents sessions han donat veu a artistes que estan transformant el mercat de les experiències en els últims temps.

L’esdeveniment, que va tenir lloc el passat 8 de maig al ME Londres, va consistir en una reflexió entorn el concepte d’immersió i la seva implicació en el fet creatiu com a motor de la innovació i el disseny de continguts. Per tal d’abordar aquests temes, la sessió va consistir en una conversa entre José Luis de Vicente, comissari de Sónar+D, i Robin McNicholas, Fundador i Director Creatiu de l’aclamat estudi britànic de creació de contingut experiencial per a instal·lacions, realitat virtual i performance, Marshmallow Laser Feast.

Jose Luis de Vicente i Robin McNicholas a Voices of Sonar+D a Londres

Davant d’una audiència de més de cinquanta professionals, els dos ponents van exposar els seus projectes a mode de context per després endinsar-se a debatre què és immersió quan es parla d’instal·lacions o realitat virtual. El disseny d’experiències està transformant la idea que tenim de continguts com exposicions, instal·lacions, cinema o concerts i ara el mitjà es considera part inseparable del producte. Cada cop són més els sentits que entren en joc de les experiències immersives, on a l’igual que la virtualitat, la realitat també hi juga un paper imprescindible. En la conversa, Robert McNicholas va explicar que està desenvolupant experiències basades en tècniques narratives multi-sensorials amb el projecte Sweet Dreams, que relaciona de forma pionera la realitat virtual, la performance i la gastronomia. Aquest nou treball, del qual s’ha estrenat un teaser al Sundance Film Festival, vol fer experimentar el fet culinari a través de la realitat virtual. Segons McNicholas, l’èxit del disseny d’experiències es basa en tres pilars: el directe, la multi-sensorialitat i l’story-telling immersiu.

Un cop acabada la conversa, els assistents vam poder viure en exclusiva la instal·lació immersiva Deep Meditations dissenyada per l’artista visual Memo Akten que podrem veure a la propera edició del Sónar a Barcelona. Aquesta és una instal·lació multi canal, on a través del vídeo es mostren unes imatges que canvien lentament a partir del ritme de sons meditatius. Els participants són convidats a seure o estirar-se a terra i contemplar el prisma vertical on es projecten les imatges captades d’internet a través d’algoritmes aleatoris de cerca de paraules com “Love”, “Home”, “Faith” o “Beauty”. Deep Meditations convida a la introspecció i a l’observació conscient del món. Aquest treball ha estat triat per l’equip del Sónar+D per tractar dos dels temes en què es centrarà la propera edició: el disseny d’experiències com a llenguatge creatiu per excel·lència i la intel·ligència artificial com a eina de creació.


Aquest ha estat un esdeveniment de cohesió de la comunitat creativa per debatre conceptes que són ara transversals al món de la innovació, la creativitat i la tecnologia. L’acte ha acabat donant espai a una trobada de networking informal al bar, on la música techno ha estat la protagonista.

 

 

Sílvia Lily Forner

 

 

A %d bloguers els agrada això: