Hem recollit les notícies i els articles del mes de març que no us podeu perdre. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

1⃣▶ Març ha estat el mes en què Google ha revolucionat el món dels videojocs. A la conferència de desenvolupadors GDC ha anunciat Stadia, una plataforma per jugar a videojocs en streaming a través del navegador Chrome des de qualsevol dispositiu. Només caldrà obrir YouTube, trobar el vídeo del joc i prémer el botó “jugar”. A més, inclourà una funcionalitat anomenada Style Transfer ML que facilitarà la implementació de canvis visuals als videojocs en el moment gràcies al machine learning. Si dubteu de si es podran jugar jocs amb molts gràfics o si anirà lent, només cal dir que la velocitat de processament de gràfics d’Stadia serà de 10.7 teraflops, molt més ràpida que els 4.2 teraflops de PlayStation Pro o els 6 teraflops de la Xbox One X. També arribarà un comandament específic, tot i que es podrà jugar amb els de la PlayStation. I a més de ser una plataforma, també creen un estudi de desenvolupament, Stadia Games and Entertainment, liderat per la Jade Raymond, una de les cocreadoras de la franquícia Assassin’s Creed i productora a Ubisoft. Stadia estarà disponible aquest 2019 als Estats Units, Canadà, Regne Unit i Europa.

2⃣▶ Recordeu que a l’escola ens ensenyaven el nom dels planetes del Sistema Solar per ordre? Aquella llista deia: “Mercuri, Venus, Terra…” i per tant afirmava que Venus era el nostre planeta més proper. Ara uns científics han descobert que això no és així, i que el planeta més proper a la Terra és Mercuri. L’afirmació es basa en el fet que fins ara es calculaven les distàncies entre planetes amb una mitjana, ja que no totes les òrbites planetàries estan sempre a la mateixa distància. Van crear la simulació que veieu sota aquest text i van descobrir, oh sorpresa, que Mercuri era el planeta més proper a la Terra durant el màxim de temps, de mitjana. Haurem de canviar l’ordre en què diem la llista de planetes?

3⃣▶ Segons aquest article de Josep Lluís Micó a La Vanguardia, hi ha una tendència al sector musical: les cançons són cada vegada més curtes. La causa sembla ser que rau en plataformes com Apple Music i Spotify. Primer, perquè els artistes cobren per cada reproducció (i per tant, a més reproduccions més ingressos) i després perquè han detectat que els temes molt llargs poden cansar l’oient i fer-lo canviar. Segons la llista Billboard Hot 100 dels Estats Units, la mitjana de durada dels hits ha caigut dels tres minuts i cinquanta segons en 2013 als tres minuts i mig el 2018. El 6% d’aquests èxits és de dos minuts i mig o menys.

4⃣▶ Periódicament arriben notícies de jocs i reptes que poden portar al suïcidi. Ara es parla del Momo Challenge, un repte on es demana a nens i joves que contactin un personatge de ficció, el Momo, i que facin una sèrie d’accions perilloses. Una persona anònima demana als nens que participin en els seus desafiaments, que poden anar des de veure una pel·lícula de terror o anar a dormir tard fins a autolesionar-se i suïcidar-se. Als nens se’ls demana que es filmin i enviïn els clips a Momo, que respon enviant el següent repte. Alguns vídeos del Momo apareixen a YouTube a nens que busquen, per exemple, vídeos de la Peppa Pig, deixant-los espantats. Algunes escoles del Regne Unit han publicat avisos sobre Momo durant les últimes setmanes per proporcionar consells als pares. Tot i que no hi ha certeses de morts o danys físics relacionats amb aquest repte, alguns mitjans de comunicació de SudAmèrica van relacionar l’any passat algunes mortes infantils amb el Momo, i enguany la policia d’Irlanda del Nord l’ha descrit com un “joc de suïcidi adreçat als nostres fills”. La imatge de Momo prové d’una escultura creada per l’artista Keisuke Aisawa i presentada en una fira d’art de Toquio. Davant l’onada de crítiques, l’artista ha afirmat que ha destruït la peça. Momo és una llegenda urbanda més, un altre exemple d’històries creepypasta de què us vam parlar en aquest post. “Els nens poden estar tranquils. Momo està mort, ja no existeix i la maledicció ha desaparegut, va afirmar Aisawa.

Captura De Pantalla 2019 març 14 A Les 16 50 465⃣▶ El 14 de març es celebra el dia del número Pi. La raó? En el format americà de datació és el 3/14. Per si no recordeu les classes de mates, π és una constant que relaciona el diàmetre de la circumferència amb la longitud del seu perímetre. Enguany, Emma Haruka Iwao, una de les investigadores de Google, ha trencat el rècord de càlcul de dígits de π usant Google Cloud: ha calculat 31.415.926.535.897 dígits de π. Després d’això van actuar l’API de Google amb aquestes dades i amb aquesta API un altre empleat de Google, Mathias Paumgarten, ha creat una eina que crea peces d’art a partir dels dígits de Pi. A Pi Day Celebration pot crear 31.4 bilions de peces d’art gràfic úniques basades en els dígits de Pi. Volen veure com funciona? Doncs entreu a la web, poseu un número i creeu la vostra pròpia peça, que podreu compartir en xarxes.

6⃣▶ BrainNet és un projecte de la Cornell University que permet connectar diversos cervells i  resoldre problemes conjuntament. I a més permet fer-ho d’una manera no invasiva, és a dir, amb una connexió només a la superfície. Això es fa combinant dues tècniques. Es fa una pregunta i mitjançant un electroencefalograma es reben els senyals d’un dels cervells. I després l’estimulació magnètica transcranials envia la informació a l’altre cervell. El funcionament es pot veure en l’esquema que il·lustra aquesta notícia. Per ara la prova que s’ha fet ha estat jugar al Tetris entre tres cervells, com veieu no una solució de problemes molt complexos. Tot i així, obre tot un munt de possibilitats a treballar en la connexió entre cervells.

7⃣▶ Aquest març ha fet un any de l’escàndol de Facebook amb Cambridge Analytica. Us el recordem. Cambridge Analytica era una consultora especialitzada en campanyes electorals. Mitjançat un suposat test de personalitat (tipus “descobreix quin personatge ets” o similar) van tenir accés a la informació de 87 milions de perfils a Facebook. I a partir d’aquí van segmentar-los i van distribuir missatges per beneficiar, entre d’altres, la campanya presidencial de Donald Trump i la del Brexit. Christopher Wylie, l’enginyers de dades darrera aquestes campanyes, ho va destapar a diversos mitjans. Aquest escàndol ens va fer estar més atents quan donem consentiment a l’ús de les nostres dades, i va acabar amb el tancament de Cambridge Analytica, Zuckerberg testificant i tothom rebent centenars de mails per demanar el consentiment a tenir bases de dades. Facebook continua generant alarmant notícies sobre filtracions de dades i centenars d’altres empreses continuen treballant amb la mateixa tècnica de Cambridge Analytica.

8⃣▶ Després del Mobile World Congress es parla que el 2019 serà l’any dels telèfon estranys. Aquesta idea es basa en alguns dels mòbils que s’hi van presentar, amb particularitats diferents del que estem acostumats, però no per això més bonics o més pràctics. Primer hi ha el LG G8 que es desbloqueja no amb el dit, no amb la cara, sinó amb les venes del palmell de la mà. Més curiós encara és el Nubia. Hi ha un debat de si és un telèfon o un smartwatch, i és que el defineixen com un telèfon que portes posat al canell. La pantalla és molt més gran que la d’un rellotge intel·ligent, fa fotos i te altres funcionalitats de telèfon mòbil. L’Energizer PowerMax K18 Pop és un telèfon que presumeix de bateria: en mode stand-by pot durar 50 dies sense necessitat de carregar-lo! Clar que fa el triple d’ample d’un smartphone normal. I el Nokia PureView 9, amb 5 càmeres fotogràfiques que permeten fer fotos amb molta millor il·luminació. A més d’aquests, ens trobem els plegables, que vam poder veure però no tocar al MWC: el Samsung Galaxy X i el Huawei Mate X. Veurem si algun d’aquests realment arriba a arrassar al mercat!!!

9⃣▶ Ha arribat a Barcelona l’exposició multisensorial Meet Vincent van Gogh“, l’única experiència de Van Gogh creada pel grup de experts del Museu Van Gogh d’Amsterdam. Una carpa al Port Vell de 1.500 m² amb una col·lecció sobre la vida de l’artista. Inclou projeccions, reproduccions, sons, i escenes muntades a partir de quadres, cartes personals, la seva vida privada i els pensaments de Van Gogh. L’objectiu és que el públic se senti part del quadre. Aquesta exposició va guanyar el premi ‘Immersive Touring Museum Exhibit’ el 2017. Aquesta exposició està adaptada a totes les edats amb audioguies diferents per a nens i adults. Estarà oberta fins el 2 de juny.

🔟▶ S’apropa Sant Jordi, el dia del llibre, de la rosa… i de l’amor. T’han trencat el cor? Hi ha algunes apps que et poden ajudar. Onward Breakup Concierge et fa plans perquè tornis a començar (des d’assessorament nutricional a plans financers), Mend es descriu com “entrenador personal de trencaments”, i Breakup Boss ofereix xerrades per ajudar-te a superar el tràngol. En coneixes alguna? Esperem que mai les hagis de fer servir!

 

 

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: