Un altre febrer tornem a portar-vos el tradicional Classics Reloaded, on us mostrem com les grans obres d’art del passat són una contínua font d’inspiració per als artistes actuals. Les reinterpretacions són variades, des de simples i bells homenatges als grans artistes a punyents crítiques a la realitat de la nostra societat a nivell ètic, tecnològic o polític. Els clàssics un cop més interpreten el nostre present i el nostre futur!

La cantant xinesa Jane Zhang es converteix en la protagonista dels móns representats en les obres mestres d’alguns dels artistes més coneguts del cànon occidental. A través d’espectaculars efectes visuals 3D, les icòniques obres de Hopper, Van Gogh, Vermeer, Seurat, Munch, Dalí, Escher o Dalí prenen vida en el videoclip del seu tema Dust My Shoulders Off.

La campanya Primavera / Estiu 2018 de la marca de luxe Gucci va viatjar a través del temps per desenvolupar un projecte que barreja referències antigues i futuristes. Una campanya publicitària poc convencional on Gucci va col·laborar amb l’artista i il·lustrador barceloní Ignasi Monreal, que va crear una sèrie de pintures i murals inspirats en obres d’art clàssiques, com ara el Jardí de les Delícies del Bosch o l’Ofèlia de Millais, on apareixien els dissenys de la col·lecció creats pel dissenyador Alessandro Michele. El podeu veure en aquest vídeo mostrant  de manera ben immersiva la campanya #GucciHallucination.

Un adorable cupido s’escapa del quadre de La Festa de Venus de Rubens i decideix passar una estona ben juganera donant voltes per una habitació plena d’obres d’art d’estil flamenc. Però no és una habitació qualsevol, és una instal·lació de mini-mapping de la companyia belga Skull Mapping en el cor de l’aeroport de Brussel·les, comisionada per l’agència oficial de turisme VisitFlanders.

La sèrie de pintures Monumental Nobodies de l’artista australià Matthew Quick presenta imatges d’escultures famoses que integren elements que fan referència a la cultura pop i a la vandalització de les obres d’art. Una reflexió al voltant de la destrucció de l’art o la necessitat de deixar una petjada, una marca de la nostra existència.

El projecte Mind over matter de l’artista holandesa Suzanne Jongmans s’inspira en el Renaixement donant al plàstic el màxim protagonisme. Les protagonistes de les seves obres, basades en grans mestres com Jan van Eyck o Rembrandt, vesteixen complicats vestits i ornaments creats amb residus de plàstic d’embalar per cridar l’atenció sobre els problemes ambientals i el reciclatge.

El dissenyador brassiler Rodrigo Pinheiro(Pasteinplace) és un veritable artista del collage que reviu les icones de la pintura clàssica en contextos contemporanis amb una visió molt propera al món més fashion.

L’artista xipriota Hayati  té una imaginació desbordada que crea un univers propi on barreja algunes de les pintures clàssiques més conegudes amb personatges de la cultura pop i escenes de la vida quotidiana d’avui en dia. No us perdeu el seu instagram!

El fotoperiodista hongarès Marton Nemenyi es va preguntar com seria si els protagonistes d’algunes de les pintures més famoses de la història assistissin a festivals de música. Hi encaixerien? Sembla ben bé que l’Adam de Michelangelo es troba en el seu element descansant entre concerts amb una birra a la mà…

I si els protagonistes de cèlebres obres d’art decidissin fer-se un selfie?  Els personatges de Classicool de Dito von Tiese abandonen la seva posició distant en els quadres clàssics per sortir literalment de les teles i fer-se un autoretrat a la manera dels impostats selfies actuals. Aquesta impostura permet una brillant, irònica i sorprenent reflexió al voltant dels cànons visuals de les xarxes socials i la societat digital.

La sèrie The Erasures de l’artista americà Shawn Huckins,utilitza l’eina d’esborrar de l’Adobe Photoshop per denúnciar la situació política i social nordamericana més recent. Les obres d’art més icòniques de l’època de la Revolució Americana s’esvaeixen per efecte de Photoshop per denunciar com segles de protecció de la democràcia i dels principis ètics de la societat americana s’estan erosionant en l’època de Trump. Si no es té prou cura, quedarà cap cultura per protegir?

Per acabar, us recomanem que feu una ullada a l’instagram de The Canvas Project de l’artista brasiler Gabriel Nardelli Araújo, que allibera les figures d’obres clàssiques i les insereix en un univers totalment contemporani.

Si us heu quedat amb ganes de més clàssics, no us perdeu les nostres anteriors edicions dels Classics Relaoaded, aquíaquí i aquí.

Imma Garcia

%d bloggers like this: