2018 ha estat un any fantàstic per els videojocs. Si, ja sabem que sempre es diu el mateix, però és cert! Aquest any ens ha deixat alguns títols molt importants, jocs que han estat un èxit de vendes i fenòmens que han marcat fortament a la indústria. Voleu saber-ne més? Anem a fer un repàs als videojocs del 2018!

1.- Si haguéssim d’escollir la paraula que ha marcat els videojocs aquest 2018 no hi ha dubte que seria Fortnite. Encara que el joc va ser llançat el 2017, no va fer el boom fins l’any passat i tan gran va ser l’impacte que la quantitat d’usuaris a dia d’avui continua escalant fins arribar a uns números espectaculars. Moltes desenvolupadores han vist aquest fenomen com una oportunitat de fer negoci: ara tothom vol tenir el seu propi Battle Royal. Sabem que Fortnite no és l’inventor d’aquest mode de joc (ja abans altres com Minecraft o PUBG portaven temps treballant-hi), però sí és cert que el videojoc d’Epic Games ha marcat el camí a un nombre enorme de videojocs que s’han unit al carro, fins i tot alguns grans títols com Call of Duty: Black Ops IV, Battlefield V o Red Dead Redemption 2 Online.

2.- Sony, com ja ens té acostumats, ha gaudit d’un 2018 molt reeixit però no en tots els aspectes. El seu èxit han estat les entregues exclusives, que han resultat espectaculars i han marcat, en aquest sentit, una de les seves millors temporades. Un exemple son els fantàstics Detroit: Become Human, Spider-Man o el guardonat com a millor joc del any pels GOTY: God of War. A nivell de proposta de futur i projectes de hardware no han donat la mateixa sensació. PlayStation Plus continua sent una font de critiques negatives i el llançament de la PlayStation Classic ha decebut a gairebé tothom tant pel seu rendiment com per la poc encertada selecció de jocs.

3.- El 2017 va ser un molt bon any per a Nintendo gràcies al llançament de la seva nova consola Nintendo Switch i els jocs Super Mario Odyssey i el que va ser el joc de l’any The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Tan bo va ser el 2017 que el 2018 s’ho van prendre amb calma i van esperar fins els darrers mesos de l’any per treure els títols més important de la temporada. Parlem de Pokémon Let’s Go Pikachu i Eevee, una aposta de Nintendo que barreja els jocs de la popular saga amb l’aplicació mòbil Pokémon Go. El nou videojoc no ha deixat indiferent a ningú i ha separat a tots els fans de Pokémon entre aquells a qui els ha semblat una gran proposta i els qui des de un principi van creure que aquesta manera de atreure jugadors, barrejant-se amb l’app en AR, no era l’encertada, que es perdia l’essència dels jocs de Pokémon. Però sens dubte el títol de Nintendo que més ha funcionat aquest any i que ha acabat de consolidar la Nintendo Switch ha estat l’esperat Super Smash Bros Ultimate, un homenatge a tota la història de l’empresa en un joc de lluita on participen 70 jugadors sense comptar els DLC que arribaran properament.

4.- La nostàlgia està de moda. Ja fa anys que veiem en altres sectors, com el cinema, que al públic li agrada tornar a gaudir de les velles perles dels anys 80 o 90, i si a més els han fet un rentat de cara millor. Amb els videojocs està passant el mateix. Durant el 2018, a més de la ja esmentada PlayStation Classic, s’han anat llençant les anomenades consoles “mini”, noves versions més petites amb els videojocs que han marcat la infància a més d’una generació, com la Neo Geo Minio SNES Mini. Aquest fenomen també és veu reflectit en alguns videojocs que tornen en forma de remake o reboot com Spyro Reignited Trilogy o Shadow of the Colossus. Propostes molt encertades per a la indústria, tant perquè grans videojocs no caiguin en l’oblit com perque les noves generacions coneguin els títols que han fet història.

5.- La nominació de Celeste com a millor videojoc de l’any a la gala dels GOTY és una demostració més de que la indústria independent de videojocs cada cop és més important. Aquest any hem tingut un catàleg indie molt important amb unes critiques realment bones. Entre ells trobem Into the Breach, un joc d’estratègia per torns amb una gran dificultat, l’experiència de supervivència i exploració Subnautica o l’aposta per la realitat virtual que poc a poc va escalant de Moss. A casa nostra també hem trobat grans aportacions indies com el preciós GRIS de Nomada Studio. Aquí podeu veure els videojocs catalans que s’han anat editant el 2018.

6.- Aquest 2018 Microsoft ha assentat les bases del que està preparant, com vam poder veure a l’espectacular presentació durant l’E3, on feia una mirada per sobre del que arribarà properament, o com denota la compra de petites empreses desenvolupadores amb gran potencial. La consola Xbox One X, la plataforma Xbox Game Pass, l’oportunitat de poder jugar al mateix videojoc en consola o PC amb Play Anywhere o l’anunci de l’arribada de Project X Cloud també han estat una gran ajuda per re-enfortir l’empresa i deixar entreveure un horitzó optimista. El seu treball més important el 2018 ha estat un joc d’una de les sagues de conducció més populars: el sempre meravellós Forza Horizon 4. Tot i així, no tot ha estat un camí de roses per Microsoft, que tanca 2018 amb alguna taca com l’esperadíssim Sea of Thieves, un projecte que havia aixecat moltes esperances i expectació i que finalment no ha tingut l’èxit previst.

7.- Per últim, acabarem amb el que ha estat, probablement, el videojoc més important de la generació: Red Dead Redemption 2. Quan Rockstar (creadora d’altres grans èxits com la franquícia GTA) vol fer un llançament salta l’alarma de tot el mercat de videojocs: el gran interès està assegurat i les altres desenvolupadores intentaran evitar que els seus jocs quedin amagats sota l’ombra d’aquest gran esdeveniment. Solució? Intentar retardar o avançar altres llançaments i deixar el nou videojoc de caire western solet a les prestatgeries. Penseu que exagerem? Us ho demostrem. En 8 dies Red Dead Redemption 2 ja havia venut 17 milions de còpies en tot el món, més que la primera entrega en 8 anys!

 

 

 

Sergi Palomo

A %d bloguers els agrada això: