Com ja és tradició del Blog de Cultura Digital, durant les últimes setmanes hem anat resseguint la xarxa per escollir els anuncis nadalencs que mostren una major originalitat, narrativa, ús de tecnologies, direcció d’art i una selecció perfecte de música. La creativitat de les campanyes que us presentem a continuació és digna de destacar i cada any algunes d’aquestes campanyes es fan un forat al cor de les redactores del Butlletí. Així que prepareu-vos per una bona dosi de tendresa, sucre i esperit nadalenc. Aquí teniu la nostra selecció!!!

El que caracteritza tots aquests anuncis és que ens commouen i aconsegueixen tocar-nos la fibra sensible tractant temes amb els que ens sentim identificats, com ara el creixement personal, el talent, la solidaritat, la família o els records de la infantesa. Altres en canvi aprofiten per denunciar i conscienciar al voltant de temes sensibles com els refugiats, la protecció del medi ambient, el bullying o l’addició a les xarxes socials. Sense oblidar el sentit de l’humor i la comèdia. Totes aquestes campanyes basen la seva narrativa en un perfecte tractament de les emocions, que barregen amb una gran creativitat per deixar-nos petites meravelles. Cal recordar que per algunes empreses la campanya nadalenca és la més important de l’any i això es reflexa en la qualitat i l’elevat pressupost de les obres que arriben a les nostres pantalles.

Enguany per aclamació popular hem escollit aquest tendre anunci animat de l’empresa bancària austríaca Erste Group. “What would Christmas be without love?” ens narra la història d’un petit eriçó que no podia tenir amics perquè acabava punxant a tothom. Una preciosa història que en poc més d’un minut ens parla de l’amistat, la tolerància, la protecció, l’amor i el respecte pels altres que ha donat la volta al món a través de les xarxes socials.

Aquests són els altres anuncis que ens han meravellat amb les històries narrades i la tècnica emprada i ens han posat molt difícil escollir quin era el millor anunci d’aquest any. Quina hauria estat la vostra opció preferida?


El nou anunci d’Apple presenta per primera vegada un curt animat de gran qualitat a l’estil Pixar amb pinzellades de Wes Anderson. “Share Your Gifts” ens presenta la Sofia, una adolescent plena de creativitat que passa el temps enganxada al seu MacBook (l’únic product placement de la marca per una vegada) però no s’atreveix a compartir el seu talent. No us perdeu el makig-of per descobrir com varen construir els escenaris reals i com els van integrar amb animació generada per ordinador. La música és obra de la jove cantant de 16 anys Billie Eilish en col·laboració amb Finneas O’Connell, que van crear amb un Mac i un iPhone tal i com expliquen en aquest vídeo.

El dur anunci del Comitè Internacional de la Creu Roja (ICRC) és diferent a l’imaginari popular nadalenc. Per denunciar i fer-nos recordar que en el món hi ha milions de persones en països en guerra afrontant el perill a casa seva, així com milers de desplaçats o refugiats, un Pare Noel esgotat intenta arribar fins a una nena en zona de guerra. Lamentablement fins i tot per a ell és impossible reunir una nena amb els seus pares. Colpidor!

L’anunci més esperat de la temporada nadalenca és el que cada any prepara els grans magatzems londinencs John Lewis. Aquest any la seva campanya, amb un pressupost de 8 milions, és “The Boy and the Piano” on fa un viatge per la vida de Sir Elton John fins la seva infantesa amb la música de la seva mítica cançó “Your Song”. El hype que es crea és tan gran que molts anuncis aprofiten per riure-se’n. La sarcàstica campanya britànica de Twitter #NotARetailStore ens presenta un senyor americà anomenat John Lewis i titular del compte @johnlewis, on amb molt d’humor i santa paciència contesta missatges adreçats al seu homònim londinenc.

“The Big Night” és la campanya de Nadal de Sainsbury’s, on 59 nens anglesos entre 6 i 11 anys disfressats creen una gran escena nadalenca sobre l’escenari de l’escola al so del tema dels New Radicals “You Get What You Give” davant dels seus al·lucinats (i reals) pares. Si us sembla que heu vist quelcom semblant és que recordeu el vídeo de John Lewis d’aquest inici de curs escolar amb el “Bohemian Rhapsody” de Queen. Una curiosa coincidència de temàtica malgrat el llarg període de producció que pot arribar a allargar-se a un any i els enormes pressupostos. No us podeu perdre les delirants disfresses dels nens amb motius nadalencs, fixeu-vos en el making-of!

Hi ha moltíssim anuncis per mostrar, uns són petites meravelles tècniques o estètiques mentre d’altres de tan emocionals són directament de mocador per com arriben a tocar-nos la fibra sensible. Aquí teniu més dosis de sucre i creativitat:

L’última campanya de Greenpeace a França aprofita la temàtica nadalenca per conscienciar sobre els perills de la contaminació atmosfèrica per la nostra salut. Una petita meravella animada en stopmotion dirigida per Anna Mantzaris.


La cadena sueca de ferreteries Clas Ohlson ha convertit l’estrès nadalenc en el protagonista de la seva brutalment honesta campanya de Nadal protagonitzada per la voràgine de les Festes i un seguit de desastres encadenats. Us avisem de que no podreu evitar enamorar-vos del tendre osset víctima d’una baralla entre compradors i se us escaparà el riure amb l’ovelleta xuclada per l’aspirador. Ups!

Un vell conegut torna a acompanyar-nos el Nadal. El simpàtic Kevin the Carrot dels supermercats Aldi anglesos torna a protagonitzar per tercer any diversos curts on s’ha d’enfrontar al seu gran arxienemic: la pèrfida xirivia Pascual. Un conte de fades amb un protagonista carismàtic.

Un altre retrobament. Els encantadors ossets de l’aeroport de Heathrow tornen a viatjar per estar amb els seus éssers estimats. Recordeu quan els varem conèixer fa un parell d’anys?

Voleu riure una mica? Aquest divertit anunci d’una cadena de supermercats suïssa segueix un atribolat elf que es troba amb el seu pitjor malson fet realitat: un nen l’ha escollit com el seu regal de Nadal i l’ha demanat al Pare Noel. Aconseguirà evitar el desastre?

Una mica d’estil i elegància també és necessària per Nadal. Burberry ha creat un esteticista anunci en col·laboració amb l’artista i fotògraf Juno Calypso protagonitzat per elegants estrelles britàniques al so de la coneguda nadala original ucraïnesa “The Carol of the Bells”

Air New Zealand, l’aerolínia famosa pels seus originals anuncis, congrega un consell internacional de nens que volen evitar que el Pare Noel els inclogui en la seva llista negra de nens que s’han portat malament. Ho aconseguiran?

La BBC paralitza el temps per aconseguir que una mare engolida per la feina pugui passar una estona amb el seu fill adolescent. Per recordar que cal passar temps de qualitat amb la família!

No us heu trobat cantussejant pel mig del carrer això de: “Sabes que mi padre és un elfo…” . L’anunci creat per l’agència Sra. Rushmore per El Corte Inglés està protagonitzat per un nen que creu que el seu pare és un elf que ajuda al Pare Noel, i esdevé un homenatge als treballadors dels grans magatzems per ajudar a mantenir viva la il·lusió en aquestes èpoques de l’any. L’encertat i enganxós jingle de l’anunci ha estat creat per l’estudi barceloní Trafalgar13 Music House.


El gran clàssic de cada any és l’anunci de la Loteria, seguit de ben a la vora per les nines de Famosa i els torrons que tornen a casa. Sense arribar al carisma del famós calb de la loteria o a l’obra mestra que va ser en Justino, aquest any Contrapunto BBDO fa que entrem en un bucle on el dia del sorteig de Nadal es repeteix un dia rere l’altre a l’estil “Atrapat en el temps” amb el lema dels últims anys “El millor premi és compartir-lo”.

No podem deixar de mencionar l’anunci de Ruavieja (que us expliquem més extensament en el Fresh&freak especial Nadal). Tothom parla d’aquest anunci que porta la barbaritat de més de 12 milions de visualitzacions fins al punt que s’ha fet viral a nivell internacional. Creat per Leo Burnett, creadors del premiadíssim “Justino” de la Loteria, és un anunci que ha calat profundament en l’audiència.

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: