Molts dels personatges que han marcat generacions passades i continuant fent-ho amb les actuals, com Spider-Man, Hulk, Iron Man, Thor o Els 4 Fantàstics s’acomiaden de qui va ser el seu pare: Stanley Martin Lieber, més conegut com Stan Lee

L’escriptor i creador de la majoria dels grans superherois de Marvel Comics va morir el 12 de novembre a l’edat de 95 anys a Los Angeles (EEUU). Stan, que somiava amb ser escriptor de novel·les quan era jove, va acabar per ser reconegut com el director de la prestigiosa Marvel Comics arribant a fer la competència als herois del moment, Batman i Superman, i ser pioner a l’hora de introduir aspectes quotidians dins dels còmics de superherois i escollir escenaris verídics, com Nova York, on passarien totes les aventures; Spider-Man és un clar referent en aquests termes. Molt s’ha escrit sobre Stan Lee i la seva gran importància en la història dels còmics actuals, així que no entrarem més a fons en aquesta vessant de la seva biografia.

Hi ha una peculiaritat d’Stan Lee que ha originat una gran onada de seguidors i curiosos: els seus cameos. Portava gairebé 70 anys apareixent a moltes de les obres protagonitzades pels seus personatges, sobretot, com no, els còmics, però també a les adaptacions cinematogràfiques d’aquests còmics. A hores d’ara ja era una tradició entre els fans buscar a cada nova entrega d’una pel·lícula Marvel a partir d’un personatge de Stan Lee el moment en què el creador apareixia amb una petita frase. El nostre estimat Mr Lee apareix a totes i cada una de les pel·lícules Marvel des de The Trial of the Incredible Hulk l’any 1989. Podríem dir que Stan Lee era l’Alfred Hitchcock del segle XX (parlant de cameos, és clar!). 

Però els cameos de Stan Lee no acaben aquí. Hi ha altres formats on han passat més desapercebuts, els d’una industria on ell va veure potencial des de un principi per atrapar aficionats: Els VIDEOJOCS! 

A principis dels anys 80 Stan va quedar meravellat amb el videojoc Spider-Man de Parker Bros per la consola Atari 2600 i va participar activament en la seva promoció. A partir d’aquest moment és va apuntar al carro dels videojocs i va deixar veure la seva presència en molts dels grans títols que tenen un superheroi de protagonista. Nosaltres, com no, hem escollit i mostrat aquells que ens han semblat més divertits:  

Spider-Man (2000) i Spider-Man 2: Enter Electro (2001)

En aquests jocs Stan Lee només ens va delectar amb la seva veu, i no vam poder gaudir de la seva presència, però escoltar-lo narrant les aventures del nostre amic i veí Spider-Man dins les dues entregues basades en la sèrie animada ens va encantar igualment.      

Marvel: Ultimate Alliance 2 (2009)

Aquí ens trobem amb el primer cameo presencial de Stanley dins de un videojoc, interpretant al Senador Lieber de Nova York (no es casualitat el cognom), on va compartir pantalla amb moltes de les seves creacions. 

Dead Rising 2 (2010)

Inesperadament, Stan Lee va fer un cameo a la famosa franquícia de zombies Dead Rising, que poc té de relació amb Marvel. Tenien alguna picabaralla amb Stan com per introduir-lo en un món post-apocalíptic?

The Amazing Spider-Man (2012)

El millor cameo dins dels videojocs sense dubte. Si vols veure al senyor Stan saltant de sostre en sostre amb acrobàcies al més pur estil Spider-Man aquest és el teu joc.   

LEGO Marvel Super Heroes 1 i 2 (2013-17) i LEGO Marvel’s Avengers (2016)

Si, efectivament, Stan Lee té fins i tot una versió de LEGO.  En les diverses entregues de videojocs LEGO protagonitzats per els herois i heroïnes de Marvel, Stan ha aprofitat per fer-se un lloc dins l’equip i lluitar conjuntament amb els seus “fills” per salvar el món. 

The Amazing Spider-Man 2 (2014) 

La segona entrega del videojoc The Amazing Spider-Man no ens va permetre ficar-nos en la pell de Stan Lee (una pena, la veritat), però el seu cameo no podia faltar, i en aquest cas és posa en el paper del propietari de la botiga de còmics que Peter Parker sol visitar. 

Spider-Man (2018)

Finalment, el llistat dels cameos als videojocs de Stan Lee va acabar amb la seva petita aparició a l’últim videojoc del noi aràcnid, emocionant-nos a tots amb la seva frase que ara té més sentit que mai, sonant a comiat per a la parella formada per Peter Parker i Mery Jane.    

Les aparicions estel·lars de Stan Lee ja són llegenda i no son pocs els projectes i companyies que han volgut comptar amb ell i la seva presencia alegre i entranyable. Ha aparegut allà on menys t’ho esperes: a la sèrie Muppet Babies envoltat de teranyines, a la pel·lícula el Diari de la Princesa 2 coquetejant amb Julie Andrews, a Big Bang Theory coneixent a Sheldon Cooper, venent Hot Dogs a Phineas i Ferb, i per suposat a la sèrie reina dels cameos, The Simpsons. Fins i tot la competència, DC, ha comptat algún cop amb la seva participació!

Ningú vol deixar de veure a Stan Lee a les nostres pantalles, provocant la nostra tristesa en cada nou visionat de Marvel sense veure la seva intervenció, però encara hi ha lloc per els seus cameos: sempre pot fer alguna de les seves aparicions dins la nostra memòria. 

EXCELSIOR STAN LEE!

Sergi Palomo

A %d bloguers els agrada això: