Després de suspendre el programa de l’edició passada, el novembre va tornar a la capital garrotxina Lluèrnia, el festival del foc i de la llum. Més de 50 instal·lacions i noves rutes que, des de la posta de sol fins a la mitjanit, van tornar a il·luminar la ciutat d’Olot.

Artistes i professionals de diferents àmbits, juntament amb els alumnes de l’Escola d’Art de Catalunya i dels instituts i escoles de la Garrotxa, van presentar obres creatives i efímeres que desprenien la intel·ligència i perspicàcia amb què havien estat ideades.

Algunes eren simples espectacles visuals, i d’altres manifestaven problemàtiques com la contaminació en el món animal o les ombres i les llums que es troben pel camí els adolescents.

La ruta de llum baixava des del volcà Montsacopa fins al Riu Fluvià, conservant sempre l’esperit volcànic amb la força i la calidesa que aquest es pot representar.

Com expressa la mateixa organització, “Volem que carrers i places acullin la imaginació, la reivindicació, la festa, la poesia, la música, l’art… Amb una nova llum volem ensenyar i descobrir indrets amagats, passadissos secrets, carrerons oblidats, bufadors, focs, follets i volcans adormits”.

Si ens endinsem en les il·luminacions que van poder contemplar els centenars de visitants que omplien la ciutat d’Olot, trobem a les graderes del Volcà Montsacopa un caminet amb més de 13.000 punts de llum química, representant un camp de roselles. Una composició delicada i impactant a la vegada.

Sfera és una de les instal·lacions que no va passar desapercebuda. Situada al mig de la plaça de Braus d’Olot, 317 bombetes subjectades en tubs metàl·lics formaven mitja esfera de 5 metres. Una plataforma circular de més de mil miralls, reflectia la seva llum i enganyava als ulls dels espectadors, donant la sensació d’estar veient una esfera completa.

Cada una de les bombetes s’anava il·luminant en sintonia a la música que ressonava per la plaça. Els autors Xevi Bayona i Alex Posada, expliquen que la música es va compondre amb programari generatiu fet a mida i algorismes matemàtics que generen efectes en temps real.

A la Plaça Campdenmàs, AOAPIX va voler recrear una instal·lació per fer viatjar en el temps aquells que la miraven. Una catifa que envoltava la plaça de llumetes i globus blancs i que donava pas a uns cavallets que giraven amb la seva llum captivadora. L’espectacle visual era increïble. L’ambició de la composició era fer retornar aquella màgia de les fires que “amb un punt de llum agosarat i insolent, trenquen amb la foscor del dia a dia”.

Tota una experiència sensorial que captiva a qui en formar part i convida a tots aquells que no van poder veure encesa la flama de la ciutat i totes les seves representacions, a venir pels volts d’Olot l’any que ve.

Per més informació, podeu consultar a la pàgina oficial de Lluèrnia.

 

 

Clàudia Coll

A %d bloguers els agrada això: