Com tots els novembres des de fa vuit anys, el festival MIRA (aka Digital Arts Festival) fa ploure sobre Barcelona una estimulant programació de concerts, instal·lacions i conferències sobre art i tecnologia d’avantguarda. Amb una mirada àmplia sobre què és la cultura digital i amb un sincer esperit interdisciplinari, el festival ens ha portat sempre espectacles provocadors i fascinants, tan apropiats per a l’alliberament hedonista com per a la reflexió profunda i el gaudiment estètic.

Tot i que l’oferta musical del MIRA 2018 és de primer nivell (ja t’avancem que encontraràs almenys al 20% del Blog de Cultura Digital ballant entre espasmes a l’actuació de l’Yves Tumor i levitant 5 cm. sobre el terra al concert de Tangerine Dream) i, potser, sigui la cara més visible del festival, permeteu-nos destacar també altres activitats i seccions de l’esdeveniment. Els espectacles audiovisuals a la dome, a l’escenari 3D Sound Room i a la resta d’espais de Fabra i Coats seran testimoni d’algunes de les activitats relacionades amb la cultura digital més interessant de tot el 2018.

Per a aquesta edició, el festival ha comissariat dues instal·lacions artístiques de gran format creades exclusivament per al MIRA. En Nick Verstand, en col·laboració amb el tecnòleg Salvador Breed, comissionen la instal·lació IMAGINARY LIMIT, una peça que investiga la nostra relació amb l’espai mitjançant la percepció de la llum i el so. La instal·lació crea il·lusions òptiques amb la llum dels làsers i distorsiona la percepció sonora de l’espectador gràcies a la multiplicitat dels altaveus repartits per tot l’espai.

Pel seu costat, l’artista new media Guillaume Marmin presentarà Licht, mehr Licht!, una instal·lació immersiva en forma de túnel que convida l’espectador a experimentar el moment abans de morir gràcies a el moviment de les llums, que dibuixen formes hipnòtiques, i al so minimalista de la peça.

MIRA-2017-Sábado-Essaie-Pas-Foto-3-M63C2069

El 3D Sound Room, l’escenari inaugurat la passada edició i que està dedicat al so multidimensional i a la tecnologia auditiva immersiva, comptarà amb una programació fonamentalment orientada a la música electrònica de ball (Tapan, banda de Belgrad que barreja jazz balcànic amb música electrònica industrial; el productor i DJ alemany Wolf Müller i el bateria Niklas Wandt; el Christian Len, meitat del duo de rock experimental Za!), però us recomanen que intenteu no perdre-us la instal·lació sonora 3D del Julien Bayle, STRUCTURE, un sistema de so i llum abstracte i minimalista que evoluciona de textures de baixa freqüència a sons aguts.

David-OReilly-540x320

La MIRA Dome, la cúpula 360º dedicada a projectes immersius en format fulldome, acollirà un bon nombre d’activitats; entre elles Antarctic Takt, un show audiovisual creat per la músic russa Dasha Rush en col·laboració amb l’artista visual Stanislav Glazov i que tindrà al MIRA la seva estrena mundial.

MIRA Dome comptarà també amb la projecció de quatre peces de vídeoart en format 360º:

  1. Extraordinary Alien, de la Fatima Al Qadiri. Una peça que pretén crear ambients extraterrestres amb l’objectiu de ressaltar qualitats de ciència ficció en els objectes terrenals.
  2. Eye of the Dream, del David O’Reilly. Conegut per ser el creador dels videojocs Everything i Mountain, presenta dues peces que exploren la geometria fractal.
  3. Contemporary Hardcore, de Konx-om-Pax. Una peça que s’estrenarà en MIRA 2018 i que està inspirada en l’ambient matutí hardcore i en les empremtes del deliri de la nit anterior.
  4. Spectrum of the Coral, de Fragmatista. Un espai immersiu, des d’un món surreal de paisatges digitalitzats, on l’artista experimenta amb escànners 3D i escultures VR en temps real.

A més a més, en aquest espai es celebraran també dos tallers. El primer, The mastery of immersion, enfocat a la creació de contingut narratiu per a fulldome 360º i a la introducció i aplicació del programari Smode Studio, una eina que permet treballar de manera àgil gràcies a la seva arquitectura. El segon serà una classe magistral sobre la creació de contingut per a domes 360º amb un enfocament en la narrativa visual. Comptarà amb diversos exemples d’storytelling i les diferents possibilitats per transformar-ho en una experiència immersiva de la mà de l’artista visual i músic Konx-om-Pax i de  José Valiña, director creatiu d’Eyesberg Studio.

Entre les activitats destacades trobem també el debut com a directora de la rapera i cantant nord-americana Brooke Candy, que presentarà una pel·lícula en col·laboració amb el portal PornHub. Aquesta pel·lícula porno, amb el nom I Love You, tracta de l’empoderament, la diversitat i l’alliberament sexual. La peça estarà acompanyada de retallades de la producció i preses inèdites.

Pel que fa a les xerrades, sota el títol THE SEARCH FOR (modern) PLEASURE, les tres conferències de MIRA 2018 exploraran diferents projectes sobre la noció del plaer dins de l’era digital i l’art com a catalitzador d’experiències hedonistes. L’artista i programadora americana Claire Tolan parlarà de la seva trajectòria en l’exploració sonora de l’ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) -un neologisme que fa referència a un fenomen de la cibercultura caracteritzat per experimentar una plaent sensació corporal com a resposta a diversos estímuls visuals i auditius- i del seu projecte The State of Shüsh. L’artista multidisciplinar Filip Custic conversarà sobre la seva metodologia i visió de l’art, sobre l’hedonisme tecnològic, l’anàlisi del plaer universal i de la seva relació amb les plataformes digitals. Mentre, el col·lectiu d’artistes Keiken oferirà una conferència immersiva amb so, accions performatives i projeccions de treballs digitals i de vídeo en 3D.

Acompanyant a aquest cercle de conferències (i sota el mateix títol), es podrà gaudir d’una exposició que inclourà obres de vídeoart, projeccions amb so immersiu, quadres virtuals, GIF art, vídeo, performances (físiques i online), escultures i un curtmetratge d’animació. L’exposició comptarà amb obres de la Claire Tolan i de la Kirsten Lepore, directora de cinema i animació, que exploren també l’ASMR.

 

 

Pablo Algaba

A %d bloguers els agrada això: