Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

 
Heu tingut un tamagotchi? Segur que en algun moment (ai…) s’ha mort, oi? Un moment trist. Això li va passar a Dmitry Morozov i va decidir que no volia que li passés mai més. Així que va construir Umbilical Digital, un aparell dissenyat per cobrir totes les necessitats de Tamagotchi i mantenir-lo viu infinitament. Aquest aparell, que alguns diuen que te una similitud a la màquina de Matrix, està connectat a un Arduino programat amb uns algoritmes que premen els botons quan cal per alimentar aquests bitxets virtuals. D’acord, això no serveix per gaire i no ens canviarà la vida, però no trobeu l’estructura molt bonica i la història dels tamagotchis eternament vius, fins i tot més enllà de nosaltres mateixos, tota una metàfora del segle 21?

La realitat augmentada s’està desenvolupant a tota velocitat. En paral·lel, la indústria de l’entreteniment ha passat per les pel·lícules 3D i fins i tot les 4D. Només era qüestió de temps que tot es trobés i acabéssim veient pel·lícules en AR. Bé, la veritat és que encara no hi ha pel·lícules en AR ni sabem exactament com seran, però el desenvolupador Abhishek Singh‏ ha fet aquest vídeo on la nena de The Ring surt del pou directa al menjador de casa i ens persegueix pels passadissos. Terrorífic!!!!

A l’Índia s’ha detectat el primer cas d’addicció a Netflix del món. Un jove aturat de Bangalore de 26 anys estava connectat cada dia set hores a la plataforma, i això ha durat sis mesos. Aquest visionat intensiu li ha causat fatiga visual, cansament i transtorns de la son. Ara és a una clínica de l’Institut Nacional de Salut Mental i Neurociència de Bangalore, un centre de rehabilitació d’alcohol, drogues i addiccions tecnològiques. Sembla ser que el pacient (no n’ha trascendit el nom) mirava Netflix com  una forma de fugir de la realitat.

Anthony Howe és un escultor nordamericà, especialitzat en esculptures cinètiques que es mouen amb el vent fent formes  hipnòtiques que semblen d’un altre món. Les seves escultures són a diversos països del món. Aquest estiu n’han instal·lat aquesta que us mostrem, anomenada Fern Pull or Shidahiku a Washington, a prop del National Stadium. Podeu veure més obra a la seva web.

Resultado de imagen de furrion prosthesis exo-bionics 2018

Això que veieu és un exoesquelet dissenyat per fer curses. Creats per l’empresa Furrion Prosthesis, formen part de la iniciativa Exo-Bionics, centrada en el desenvolupament de plataformes de mobilitat exo-biónica d’alt rendiment. Aquestes màquines amplifiquen els moviments del pilot i són les primeres del seu tipus al món. Si heu vist Pacific Rim, tot això us sonarà una mica, oi? Només que aquests meques no volen lluitar. Són màquines esportives, que han de ser operades per atletes i construïdes per competir.

https://twitter.com/elonmusk/status/1053390822991790083/photo/1

A hores d’ara ja coneixem Elon Musk, la seva part bona i la no tan bona, i com li agrada de fer anuncis bomba a twitter. Aquests dies s’ha fet viral a les xarxes socials una notícia que deia que el milionari havia comprat el superexitós videojoc Fortnite… per tancar-lo!!!! El tuit anava signat per Mike Murphy, un periodista de Quartz que fa un gran seguiment dels moviments de Musk. El propi Elon Musk va tuitejar la notícia amb un comentari: “Ho havia de fer. De res.” Finalment tot era una broma!

Sí, ho sabem. Us hem parlat molts cops de Boston Dynamics, l’empresa que fa els robots més avançats (i de vegades esfereïdors) i que s’assemblen tant als que surten a Black Mirror. Però és que realment l’empresa no para de publicar imatges de les seves creacions. Ara, ho ha fet amb una intenció més divertida. La setmana passada van publicar un video del seu gos robot “SpotMini” ballant l'”Uptown Funk” de Mark Ronson i Bruno Mars. Robots funkies? Veurem discos de robots, o l’SpotMini trencant la pista al Sonar?

https://tecnologia.mediatelecom.com.mx/wp-content/uploads/2018/10/mediatelecom_mobilimb_jb151018.gif

Això que veieu a la imatge és el Magic Limb, un complement al mòbil que fa el que veieu: toca, acarona… i fa caminar el mòbil per sobre la taula. L’ha creat Marc Teyssier, investigador de l’escola d’enginyeria de Telecom Paristech. Amb aquest dit vol fer més humana la comunicació per mòbil, ja que Teyssier afirma que en la comunicació cara a cara ens toquem quan parlem i vol substituir això en les converses amb mòbil. La veritat és que la majoria de la gent ho troba esfereïdor. No us perdeu el video on es veu tot el que fa!

Hem dubtat de posar aquesta notícia en aquest apartat, on sempre hi ha coses curioses i que intentem que siguin sorprenents i divertides. Aquesta no ho és gens, de divertida. L’Institut Nacional de Medicina dels Estats Units ha declarat unes 250 morts entre 2011 i 2017 per selfies extremes. Això vol dir gent que ha mort mentre s’intentava fer una selfie en un lloc especialment perillós. Fa pocs dies, una dona portuguesa va morir a Panamà quan va caure d’un pis 22 mentre es feia una foto al balcó. Això ja no és una excepció, sinó un cas més d’aquesta obsessió per tenir les fotografies més perilloses. En aquest vídeo en podeu veure unes quantes, i podreu veure com no val la pena morir per tenir una imatge final.

El Vaticà vol arribar a un públic més jove i acostumat als videojocs. I per apropar-s’hi ha llençat un joc a imatge i semblança de Pokémon Go. El joc es diu Follow JC Go! i en comptes de pokémons s’han de buscar personatges de la Bíblia per la ciutat. El joc es free to play i els jugadors poden muntar els seus eTeams (que vol dir evangelization teams). El primer jugador va ser el Papa. El podreu trobar per Android i iPhone. Tot i que les valoracions són baixes, els comentaris són impagables, com el que diu “Esta app hizo que siguiese los caminos de Dios y hise mucho deporte al ritmo de una sabrosona cansion” (sic). Ja ens explicareu si el proveu!

Fa 20 anys que es va publicar Mezzanine, l’àlbum de Massive Attack que va ser pioner per ser el rimer que es va reproduir gratuïtament online. Per celebrar aquest aniversari, Massive Attack ha anunciat un esprai amb un milió de còpies de l’ADN del disc. “Les quatre bases de l’ADN (adenina, citosina, guanina i timina) estan codificades en àudio digital binari”, diu el membre de la banda i artista Robert Del Naja. “Si es ruixés una paret i després es raspés es podria tornar a reproduir l’àlbum… si s’hagués creat un reproductor adequat.” Robert Grass i Reinhard Heckel, de l’ETH de Zurich, van fer servir tècniques químiques per convertir l’àudio digital en un codi quaternari, tot i que l’ADN resultant no conté informació genètica. Podreu llegir més informació en aquest article.

La pantalla que los sujetos emisores del experimento veían

Tres persones han jugat a Tetris només amb la seva ment. És màgia? És bruixeria? No. És tecnologia, que és el que ens agrada aquí. Aquestes tres persones estaven connectades mitjançant una interfície cerebral en un experiment de la Universitat de Washington. Cal dir que la versió de Tetris a que van jugar (la que veieu a la imatge) és molt bàsica, però bé, els participants movien les peces sense comandaments ni botons ni joysticks. Dos dels participants pensaven què volien que el tercer fes amb la peça i li enviaven mentalment l’ordre, mentre el tercer la movia mirant a una banda o una altra de la pantalla. Us ho expliquen millor en aquest article!

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: