Hem recollit les notícies i els articles del mes d’octubre que no us podeu perdre. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

1⃣▶ El National Theatre de Londres ha posat en circulació unes ulleres que serveixen per poder veure subtitolades les obres de teatre que s’hi representen. La visualització de text és personalitzable: la mida del text, el color, l’orientació i la visualització de fons. La gent que les ha provades diu que són sorprenentment còmodes i que s’adapten a les ulleres normals. El problema a resoldre era sincronitzar els subtítols amb el moment exacte en què els actors diuen el text. Per aconseguir això les ulleres tenen un sistema que detecten la veu dels actors i canvis en la llum d’escena. Cada parell d’ulleres costa 1.050$. La prova la van fer amb un fragment de 15 minuts d’El rei mor d’Ionesco i una taula rodona sobre la tecnologia darrera les ulleres. El National Theatre compta amb 90 ulleres (gratuïtes però que cal reservar abans) i l’objectiu és ajudar les persones amb problemes d’audició, tot i que perquè no poden també apropar-nos al teatre en altres idiomes?

2⃣▶ La Dra Margaret Hamilton ha estat investida Doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Catalunya. Margaret Hamilton, qui va dirigir el desenvolupament del programari de navegació per al Programa Espacial Apollo. Això vol dir que va ser la dona que va portar l’home a la Lluna (i diem volgudament “l’home” ja que cap dona no ha trepitjat la Lluna… encara?). Era la directora de la Divisió d’Enginyeria del Software del Laboratori d’Instrumentació del Massachusetts Institute of Technology (MIT) dels Estats Units, on vadirigir el desenvolupament del programari de navegació per al Programa Espacial Apollo, un programa que va permetre que es resolguessinels problemes en l’ordinador de navegació amb què es van trobar els astronautes de la missió Apollo 11 en el moment de l’allunatge. La complicació del programa es mostra en aquesta fotografia, on apareix Hamilton amb el codi imprés. 

3⃣▶ Al segle 21, que un músic o una cantant mori no és una raó perquè deixi de fer gires. Ja hem vist a Roy Orbison, Whitney Houston i Michael Jackson (o més aviat els seus hologrames) fent actuacions estelars i fins i tot gires. Ara és Amy Winehouse qui farà una gira el 2019, amb una banda i cantants en directe. Els organitzadors són el pare de la Witney, Mitch Winehouse, i la Fundació Amy Winehouse contra els efectes de la droga i l’alcohol entre els joves. La part tecnològica va a càrrec de Base Hologram, empresa que també va fer els hologrames de Maria Callas i Roy Orbison. Aquesta gira mundial vol obtenir fons per a la Fundació. Properament s’anunciaran les dates i els llocs on es podran veure aquests concerts.

4⃣▶ A aquestes alçades deu quedar poca gent que no hagi seguit l’affaire Banksy, però per si de cas us en fem cinc cèntims. Amb motiu de la Frieze Fair de Londres, Sotheby’s va posar a la venda diverses obres d’art, entre elles un quadre que reprodueix una de les obres més famoses de Banksy, Nena amb globus vermell. Just en el moment que la massa va caure per confirmar que el quadre es venia per 1,18 milions d’euros, el quadre va emetre una alarma, el llenç va començar a descendre i va aparèixer per sota del marc, d’on va sortir totalment triturat. El mateix Banksy va penjar la imatge a Instagram amb el comentari “L’impuls de destruir és també un impuls creatiu”, una frase de Picasso. Després de la primera sorpresa i de la perplexitat en el món de l’art (i en el món en general) les notícies han estat controvertides i no se sap si la casa de subhastes estava implicada en l’acció (diuen que sempre ho revisen tot i desmunten els quadres per fer fotografies) o no (també diuen que Banksy mai no participaria en una acció en col·laboració amb una institució que, pel que ha demostrat en d’altres obres, menyspreua). El que sí que està clar és que, tot i que de bon començament semblava que aquesta destrucció treuria valor al quadre, el resultat ha estat el contrari: es diu que l’obra ha augmentat el seu valor en més d’un 50%. La nova obra ha estat re-nomenada com Love is in the bin (L’amor és a la paperera) i Sotheby’s l’ha exposat aquest mes d’octubre, dient que ha estat una obra d’art feta en directe en una subhasta. Mentrestant, Banksy ha penjat un vídeo explicant com fer el marc destructor, en el millor estil DIY!

https://www.instagram.com/p/BomXijJhArX/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 5⃣▶ Un grup de científics ha fet nèixer ratolins de dues ratolines femelles, sense participació de cap ratolí mascle. I no només això. El ratolí nascut sense pare ha estat capaç de tenir els seus propis descendents. Hi ha reproducció asexual en d’altres animals, però mai en mamífers. La dificultat d’aconseguir que les criatures siguin sanes rau en l’empremta genòmica o genètica. Un tema que expliquen aquí. Vol dir això que anem cap a un món on els homes no seran necessaris per a la reproducció de l’espècie?

6⃣▶ Si heu comprat roba per internet, haureu tingut l’experiència de trobar que la peça que tant us agradava en fotografia i que esperàveu amb tantes ganes (i que, potser, havia de fer-vos lluir en alguna ocasió especial) us era massa gran o massa petita o massa gran d’uns llocs i massa petita d’altres. Us sona? Ara estan sortint algunes iniciatives per ajudar-nos a que això no ens passi més i estalviar-nos els tràmits de tornar la roba, i la despesa que això suposa per a les empreses venedores.

D’una banda, l’startup catalana iSize You ha creat una app que us prendrà la mida només amb dues fotografies. L’app, que ha creat l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), està de proves només per iPhone a la web Piacenza.

I per resoldre el mateix problema, una empresa japonesa anomenada Start Today ha dissenyat una peça de roba per poder aconseguir la forma exacta del vostre cos i ser més acurats en les talles de la roba que comprem. El Zozosuit és un vestit de cos sencer negre i ajustat amb 350 marcadors blancs. Aquesta peça, que no es pot portar al carrer si no vols que et confonguin amb Andy Serkis (ja sabeu, l’home darrera Gollum i Cèsar del Planeta dels Simis), l’enviaran de forma gratuïta als compradors, que s’hauran de fer fotos amb el vestit posat. Un algorisme crearà una reproducció 3D de la persona que podrà comprar d’una manera més acurada a la plataforma Zozotown, on hi ha 6.400 marques de roba. El vestit només costa a l’empresa uns 9€, molt més barat que el que costa fer el retorn gratuït dels articles que no ens queden bé.

7⃣▶ La televisió es va adaptant, canviant i provant nous formats, principalment per conquerir i mantenir la gent més jove. Darrerament n’hem tingut dues notícies en aquest sentit. D’una banda, Showtime ha anunciat la col·laboració amb Collider Games per fer un videojoc de Twin Peaks en realitat virtual. David Lynch ha participat també en aquesta producció, que debuta al Festival of Disruption que organitza Lynch, i sembla ser que te lloc a la famosa habitació vermella. Encara no hi ha data de publicació a Steam. De l’altra banda, Netflix ha anunciat un episodi de la cinquena temporada de Black Mirror a l’estil Tria la teva aventura: els espectadors podrem triar com continua l’episodi. Això ja ho han provat amb alguna sèrie infantil. HBO també ho ha fet amb Mosaic (tot i que no ens va arribar l’app que permetia la interacció amb la sèrie). Fox també ha anunciat que col·laborarà amb l’empresa CtrlMovie (responsables de la pel·lícula interactiva Late Shift que vam poder veure i interactuar a la darrera edició de Miniput) per fer una sèrie basada precisament en els llibres Tria la teva aventura.

8⃣▶ Investigadors de la Universitat d’Extremadura estan treballant en una mena de pocions d’invisibilitat. Sí, sembla una pàgina de Harry Potter o de la novel·la L’home invisible d’H.G. Wells però no! La novetat de l’estudi, publicat a la revista Scientific Reports, rau en aconseguir la invisibilitat des de l’interior dels objectes mitjançant un beuratge (i no com en altres estudis anteriors on s’aconseguia la invisibilitat desviant la llum amb materials especials). “Hem utilitzat una altra tècnica, invisibilitat plasmònica, que provoca que de manera conjunta l’objecte i la poció es tornin invisibles”, diuen els investigadors. Per ara només serveix per objectes petits però esperen poder anar-ho desenvolupant.

En paral·lel, i parlant de desaparèixer, al MIT Media Lab estan creant una eina per fer desaparèixer gent i coses des les fotos velles mitjançant intel·ligència artificial. Per ara, els resultats no són molt acurats, però qui sap si finalment podrem esborrar aquells parents amb qui ja no ens parlem de les fotos de família? O el típic senyor de vermell que et destrossa la foto del paisatge japonès?

9⃣▶ El passat mes de juny, Instagram, la xarxa social d’imatges i vídeos, va arribar als mil milions d’usuaris arreu del món. Cada dia s’hi comparteixen 95 milions de fotografies. Instagram és la xarxa dels joves: és la favorita del 76% dels adolescents i la majoria dels seus usuaris tenen entre 18 i 29 anys. Alguns estudis han parlat dels seus perills. L’impacte que en els joves té el fet de pujar fotografies, mostrar el cos i aconseguir “likes” pot ser negatiu i portar a l’obsessió i a desordres mentals en adolescents., segons deia el 2017 un estudi de la Royal Society for Public Health de Londres. Per això, el mateix Instagram ha editat una guia per a pares: Com parlar amb els teus fills sobre Instagram. La podeu llegir aquí o descarregar-la aquí en pdf (en castellà).

seguim amb els joves i les xarxes socials. Un nou estudi posa llum a l’activitat dels adolescents a les xarxes socials a partir de 1100 enquestes a joves entre 13 i 17 anys. Joves que han crescut amb Snapchat i Instagram, un 89% dels quals tenen un smartphone. Els adolescents també parlen de manipulació, suicidi i ciberbullying. L’estudi, fet per una organització americana que s’encarrega de temes de comunicació relacionats amb la societat i més directament amb els nens, dona consells a pares i educadors per detectar i afrontar aquests problemes i situacions complexes o perilloses en els adolescents. Trobareu l’estudi Social Media, Social Life: Teens Reveal Their Experiences (Redes sociales, vida social: los adolescentes revelan sus experiencias) i un resum en castellà aqui.

🔟▶ El passat mes de setembre, Jordi Nopca va publicar aquest article sobre Monstres i herois del fantàstic català. Un repàs als autors catalans del gènere fantàstic d’Ofèlia Dracs a Bel Olid. També s’hi parla de les editorials i les traduccions dels grans autors universals de ciència ficció i fantasia. Un repàs molt interessant d’on de ben segur treureu les propers lectures!

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: