Estem en plena època estiuenca i ja tenim les vacances a tocar. Si sou com nosaltres i ja esteu pensant en posar el cartell de fora de l’oficina, omplir la maleta i marxar a descobrir món us volem fer unes quantes recomanacions perque no trobeu a faltar la vostra dosis habitual de cultura digital.

I pels que es queden a casa o als que encara us falta per marxar de vacances us recordem també el que podeu veure a tocar de casa durant aquest estiu.

Què ens portarà el futur?

És encertada la visió que tenim del futur? Què defineix a les noves generacions tecnològiques i quin és el paper de les dones en aquest món hipertecnològic i interconectat?

The Future Starts Herefuture_about_self.jpgVictoria & Royal Museum (Londres, UK) – Fins el 4 de novembre

100 projectes que estan configurant el món del demà: l’internet de les coses, fonts d’energia, canvi climàtic, intel·ligència artificial, robots, cotxes autònoms, feminisme, crionització… L’exposició mostra les tecnologies emergents, com afectaran les nostres vides en un futur pròxim i quines opcions tenim, com a ciutadans, per influir en el seu desenvolupament.

I Was Raised on the Internetgeneration_1Museum of Contemporary Art (Chicago, USA) – Fins el 14 d’octubre

I Was Raised on the Internet analitza l’impacte d’internet en el món contemporani. Les maneres d’interactuar entre nosaltres s’han desplaçat des de l’àmbit personal a gran ventall d’interaccions que permet la naturalesa connectada dels dispositius a Internet, incloent-hi aplicacions mòbils, plataformes de xarxes socials i grans cercadors que s’han convertit en eines d’ús diari en tots els àmbits de la vida. En resposta a això, noves formes d’art busquen mostrar què és ser un millennial i com és crear art per la web.

One Hand ClappingGuggenheim (Nova York, EEUU) – Fins el 21 d’octubre

Cinc artistes xinesos exploren com la globalització afecta a la nostra comprensió del futur,  a través de l’ús de diferents tècniques, que van des des de pintura a l’oli a la realitat virtual.

Open Space 2018: in transitionNTT InterCommunication Center (Tokyo, Japó) – Fins el 10 març 2019

Open Space es centra en les tecnologies actuals que es troben en constant evolució i mostra obres d’art que representen visions futures de la humanitat en el context d’aquest continu estat de tecnologia en transició. Una ocasió per reflexionar sobre l’evolució dels mitjans de comunicació, els problemes de la societat contemporània, les perspectives de futur i les  noves sensibilitats i estètiques.

Las chicas somos guerreras… y también ingenieras (y científicas, tecnólogas, matemáticas…). Museo Nacional de Ciencias Naturales (Madrid) – Fins el 30 de setembre

Si viatgeu amb les vostres filles a Madrid, hi ha una petita exposició del Proyecto Hypatia, per fomentar les professions científiques i tecnològiques (STEM) entre les nenes. Una bona acció que cal recolzar.

Els artistes que més ens agraden. Els nostres “must”

Ho sabeu… Hi ha alguns artistes que ens encanten i no podem evitar-ho. En som grans fans!

TeamLab

Us n’hem parlat varies vegades d’aquest col·lectiu artístic tecnològic japonès. De fet, va ser el detonant de que decidíssim agafar les maletes, i aprofitant que hi havia varies exposicions de cultura digital a París, passéssim un cap de setmana ben intensiu a la ciutat del Sena, que us vam explicar en aquest post. Les instal·lacions de TeamLab són absolutament espectaculars, cal veure les seves grans instal·lacions interactives. Una total i absoluta meravella.

Tenen una capacitat de treball enorme i és possible veure la seva feina per tot arreu, en especial en el seu país d’origen, Japó. Fa poques setmanes varen obrir el seu primer Digital Art Museum, amb l’exposició permanent Borderless en el Mori Building de Tokyo. Les properes setmanes també es podran veure boscos i cascades amb un toc màgic digital amb A Forest Where Gods Live a la prefactura de Saga o el festival de llums de Tadasi no Mori a Kyoto.

A Singapur podeu veure les instal·lacions interactives permanents Story of the forest  en el  National Museum i Future world a l’Art Science Museum.  A Europa podem veure Au-delà des limites a La Villette (Paris) fins el 9 de setembre i també participaran en la inauguració del nou museu de Helsinki Amos Rex amb Massless, que es podrà visitar del 30 d’agost al 6 de gener de l’any vinent.

Ryoji Ikeda

L’artista audiovisual japonès Ryoji Ikeda és un dels grans referents de la creació audiovisual generada a partir d’algoritmes. Nosaltres varem poder veure dos dels seus últims treballs en la nostra recent escapada parisenca: la instal·lació data.tron a l’exposició Artistes&Robots que va tancar recentment les seves portes en el Grand Palais (la instal·lació es podrà veure a Roma, Itàlia a partir del 28 de setembre) i Continum, que es pot veure al Centre Pompidou de Paris fins el 27 d’agost. Mentre que Micro-macro es pot veure a Sydney (Austràlia) fins el 29 de juliol.

Björk

Si us vareu quedar amb les ganes de visitar Björk Digital en el CCCB, podeu recuperar l’exposició de la nostra gran musa creativa en el CINART de Mexico DF abans del 27 de juliol. Si us la vareu perdre en concert en el passat Primavera Sound, la cantant segueix amb el seu tour Utopia.

Hatsune Miku

La nostra diva virtual està de gira per Nord-Amèrica. Després d’actuar a NY el dia 14 de juliol, actuarà a Mèxico DF el dijous 19 de juliol. Si us quedeu amb les ganes, aquest desembre farà els seus primers concerts a Europa.

Una mirada a l’art digital

Una exploració de l’art digital, des dels seus orígens fins a la creació més contemporània en exposicions i alguns dels festivals més interessants de creació digital contemporània.

Coder le monde. Centre Pompidou (Paris, França) – Fins el 27 de juliol

Coder le monde és una exposició molt interessant i didàctica que situa l’evolució de l’art a partir de l’aparició de l’ordinador a través de l’observació d’obres de diferents àmbits (literatura, arquitectura i disseny, moviment i dansa, música, art algorítmic). Us en varem parlar en un recent post.

Art in Motion. 100 Masterpieces with and through MediaZKM (Karlsruhe, Alemanya) – Fins el 10 febrer 2019

Art in Motion mostra el desenvolupament de les arts audiovisuals, presentant obres pioneres que utilitzen dispositius tècnics: des de la fotografia fins a la cinematografia i l’art sonor, el teatre de màquines i projeccions, l’art radiofònic i televisiu, el vídeo artístic i les pràctiques artístiques en xarxa i col·laboratives de les últimes dècades.

Pendoran Vinci: Art and Artificial Intelligence TodayNRW Forum (Düseldorf, Alemanya) – Fins el 19 d’agost

Pendoran Vinci és una exposició que examina l’estat de desenvolupament de les AI, que ja són d’ús corrent en la nostra societat encara que no en som gaire conscients, i com ens afecten en el nostre dia a dia. Les instal·lacions dels artistes reflecteixen les interaccions humanes amb les AI i questiona els seus efectes en el nostre comportament, les estructures socials o els costums.

Stop and Go – The Art of Animated GifsAksioma. Institute for Contemporary Art (Ljubljana,Eslovenia) – Fins el 19 d’agostScorpion-Dagger1

Una original proposta que explora l’ús artístic dels GIF animats, presentant un panorama ampli i diversificat amb les obres de nou dels artistes que es troben entre els més famosos d’aquest gènere que s’ha convertit en un genuí fenomen dels nostres temps marcats per internet.

Auto-màticArts Sant Mònica (Barcelona) – Fins el 2 de setembre

Una exposició que tracta els límits i potencials del dibuix generatiu a través de les dades i mitjançant algoritmes matemàtics i operacions mecàniques; i que planteja preguntes sobre l’automatització, la reproductibilitat i el paper de tot allò arbitrari o accidental com a font d’experimentació creativa.

Ars Electronica FestivalLinz (Àustria) – Del 6 a 10 setembre

Ars Electronica és el gran festival europeu de la cultura digital.  Un punt de trobada de les ments creatives de l’art, la ciència i la tecnologia que aquest any reflexionaran al voltant del tema “Error: The art of imperfection” envoltats de més de 500 esdeveniments programats, entre presentacions, concerts i funcions durant 5 dies. A banda, durant tot l’any podeu visitar l’Ars Electronica Centre i les seves exposicions. No us perdeu l’espectacular espai Deep Space 8K!

International Digital Art Biennial – BIANArsenal Art Contemporain (Montreal, Canadà) – Fins el 5 d’agost

Cada juny el festival Elektra explora la diversitat de les pràctiques artístiques digitals,  posant especial èmfasi en l’audiovisual i la robòtica. Mentre que amb caràcter biennal trobem el BIAN, una gran exposició que es focalitza en l’art contemporani digital i que aquest any té Alemanya com a país convidat.

The Gray Area FestivalSan Francisco, EEUU – Del 26 a 29 juliol

Gran festival, amb un important apartat de conferències, que pretén oferir a través de l’art i la tecnologia una comprensió més profunda del moment present i albirar els camins i les oportunitats que se’ns obren per  endavant. Destaca per la continuada recerca de l’apliació de l’art i la tecnologia a les pràctiques cíviques, educatives, empresarials i socials.

The lab at Panorama FestivalNova York, EEUU –  Del 27 a 29 juliol

The lab és l’apartat tecnològic de Panorama, un dels grans festival musicals de l’estiu novaiorquès i que està organitzat pels responsables del l’enormement influent festival  Coachella. Presenta en un espai imersiu les instal·lacions interactives de cinc artistes locals.

Genius Loci Weimar. Weimar, Alemanya – Del 10 al 12 d’agost

Festival de videomapping amb projeccions en façanes de la històrica ciutat de Weimar. Els projectes són escollits a través d’un concurs internacional. Finalitza amb un simposi internacional sobre art projectat adreçat a dissenyadors de videomapping, videoartistes, arquitectes o músics.

SIGGRAPHVancouver, Canadà – Del 12 al 15 d’agot

SIGGRAPH és la gran fira mundial pels professionals de la imatge digital generada per ordinador i la tecnologia interactiva. Un gran espai expositiu i un enorme i variat conjunt de panels de conferències amb els màxims experts en temes que van de l’animació a la realitat virtual i augmentada.

Eufònic. Terres de l’Ebre – Del 30 d’agost al 2 setembre

Eufònic és un festival al voltant de les arts sonores i visuals, presentant actuacions audiovisuals, tallers, instal·lacions en espais museístics, accions sonores, activitats per al públic familiar i concerts en espais singulars. La singularitat del paisatge del Delta de l’Ebre en particular és l’element vertebrador i diferencial del festival, convertint Eufònic en una experiència sonora i visual ancorada en el paisatge. Les instal·lacions artístiques s’inauguraran a partir del dijous 23 d’agost.

TodaysArtDen Haag, Holanda – Del 21 a 23 setembre

TodaysArt és un gran festival que omple la ciutat holandesa d’exposicions i instal·lacions d’art digital, concerts de música electrònica, conferències…

Mercè Arts de CarrerBarcelona – Del 21 al 24 setembre

L’estiu barceloní s’acaba amb les Festes de la Mercè. Des de fa uns anys el MAC omple el Parc de la Ciutadella i altres parts de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i una programació especial de videomappings i instal·lacions digitals que no ens podem perdre.

Aquelles boges màquines

Seran els nostres futurs companys de viatge i han arribat a les nostres vides per quedar-s’hi. Els coneixem prou? 

Wind Walkers: Theo Jansen’s StrandbeestsArtScience Museum (Singapur) – Fins el 30 de setembre

Recordeu les obres cinètiques de Theo Jansen? Les seves obres marines són una encarnació de l’art, la ciència i l’enginyeria. Ara mateix han arribat a la costa de Singapur.

No Spectators: The Art of Burning ManSmithsonian (Washington, EEUU) – Fins el 21 de gener de 2019

No Spectators Una mostra de les grans instal·lacions que cada any es planten al mig del desert de Nevada durant el festival Burning Man. Instal·lacions artístiques experimentals, innovadores i diferents, que també han coquetejat amb les noves tecnologies.

Robots. Els humans i les màquinesCosmocaixa (Barcelona) – Fins el 19 de gener

Aquesta didàctica exposició, que varem veure la passada tardor al Parque de las Ciencias de Granada, arriba a la nostra ciutat aquest estiu. Els humans hem anat desenvolupat màquines de tota mena que ens han permès dur a terme tasques abans impensables. I des de fa temps, una idea ens ronda: crear un ésser humà artificial, un somni que sempre ha captivat la nostra imaginació. Avui, les màquines ens envolten i fins i tot són dins nostre. Ens arribarem a fusionar mai amb elles? Serem cíborgs en el futur? Compartirem el món amb robots que s’assemblin a nosaltres en el més mínim detall? Més que predir què passarà exactament, l’exposició Robots. Els humans i les màquines reflexiona sobre una emocionant relació que no sabem fins on arribarà. A més a més el mes de novembre la Universitat Pompeu Fabra acollirà l’Artificial Intelligence International Conference.

Hello, Robot. Design between Human and MachineGerberweg Museum (Winterthur, Suïssa) – Fins el 4 de novembre

Aquesta exposició produïda pel Vitra Design Museum està en tour i el 2019 aterrarà a Lisboa i Sant Sebastià. Aquest estiu la podreu veure a Winthertur, Suïssa. L’exposició posa el focus en el boom actual de les màquines. Planteja la nostra relació, sovint ambivalent, amb les noves tecnologies i les oportunitats i els reptes a què ens enfrontem com a individus i com a societat. A més, examina les qüestions ètiques i polítiques plantejades pels avenços tecnològics actuals en robòtica, i també ens enfronta amb les contradiccions que freqüentment resideixen en les respostes a aquestes preguntes. D’aquesta exposició ens en va parlar en Jan De Coster en la passada edició del festival Offf, fundador de l’estudi belga Slightly Overdone Robots, doncs el seu robot Robin està lluny de casa de tour amb l’expo.

Passió pels Videojocs

Si no podeu estar-vos de jugar de vacances…

GamesconKoelnmesse (Colònia, Alemanya) – Del 22 al 25 d’agost

Pels professionals del món del videojocs l’estiu està marcat per la Gamescon, la fira europea més important del sector. S’hi presenten les últimes novetats en oci interactiu i el públic en general pot provar els jocs que arribaran els propers mesos al mercat. Números gegantins per una gran fira amb més de 350.000 visitants i 30.000 professionals inscrits. També inclou un gran festival musical al bell mig de la ciutat.

GamesmaniaGlasgow Science Centre (Glasgow, UK) – Fins el 16 de juliol

Gamesmania ofereix explorar les últimes quatre dècades de videojocs jugant amb consoles i arcades d’època. Una oportunitat única per provar videojocs mítics (Halo, Mario, Minecraft, Pong, Sonic…) en ordinadors, controladors i joysticks rars i obsolets.

Videogames: Design/Play/Disrupt. Victoria&Albert Museum (Londres, UK) – A partir del 2 de setembre fins el 24 de febrer 2019

Explora el disseny i la cultura dels videojocs contemporanis. L’exposició Videogames també farà èmfasi en el treball de disseny, incloent el concepte d’art i els prototips, que es presentaran al costat d’instal·lacions immersives i interactives a gran escala.

Coneixeu algun altre esdeveniment digital interessant que tingui lloc aquest estiu? Digueu-nos-ho i l’afegirem al nostre recull!

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: