Any 2018: els gifs formen part de la nostra manera d’expressar-nos, del nostre discurs. Igual que els mems, els fem servir en tots contextos. És per això que us donem la clau per crear-los!

Amb l’aparició de l’Internet 2.0 va aparèixer també un nou llenguatge, tant lèxic com visual. Per una banda van nèixer expressions com LOL, Trending Topic o Hastag, però també altres noves formes d’expressió de caire visual. Així com emoticones, mems i… gifs. Cada vegada observem a Internet una major tendència cap aquest tipus de llenguatge visual. De fet, podem observar com incrementa el nostre ús de les xarxes socials que versen sobre la imatge i com complementem amb visuals aquelles en què, en un principi, el primordial és el text, com a Twitter.

Per a què em poden ser útils els gifs?

– Captar l’atenció de l’usuari
– Expressar emocions
– Connectar amb l’usuari mitjançant un referent comú
– Crear imatge de marca

Fer gifs pot ser tot un art, alguna vegada us havíem donat algunes eines per crear-los. Fins i tot parlàvem de la seva vessant artística! I fa poc us vam parlar dels mems com a forma d’expressió i les millors eines per crear-los.

🔑 3 coses a tenir en compte abans de començar:

1. L’apropiació d’imatges 

La majoria de gifs que trobem a Internet estan fets a partir d’imatges (sovint, de cares) conegudes. És a dir, que el tot i que estem creant el gif, ens estem apropiant d’unes imatges que ha creat algú altre. Heu de ser conscients que els GIFs poden estar subjectes a propietat intel·lectual.

2. Una única unitat d’idea

De vegades quan creem peces audiovisuals volem complicar-les massa. No cal. Un gif no ha de ser complexe, ha de ser fàcil d’entendre.

3. Soroll

D’acord, els gifs molen molt. I ara que aprendreu a crear-los voldreu inundar les vostres publicacions d’imatges amb moviment, però no cal!

Els gifs funcionen bé perquè criden l’atenció, si ens trobem davant d’un entorn en què n’hi ha per parar un tren no destacarà. I el que pot ser pitjor, pot acabar passant que ens acabi molestant tant de moviment!!

Pàgines on trobar / crear GIFs

Giphy

Giphy és una pàgina molt útil per trobar gifs, però també per crear-los. Parteix d’una base de dades de gifs de creacions dels mateixos usuaris. Introduïnt un terme al motor de cerca pots trobar milers d’imatge en moviment que pots compartir a les xarxes socials, descarregar o incrustar en la teva pàgina web.

Per crear de nou un gif, teniu dues opcions. Podeu pujar a la plataforma un vídeo vostre o bé facilitar un enllaç de Youtube o Vimeo. Una vegada carregat haureu d’escollir la durada del gif i a partir de quin segon voleu que comenci. Més tard, també tindreu l’opció d’afegir text i aplicar algun filtre. Una vegada s’hagi completat el procés, podreu descarregar i/o compartir el vostre gif!

 

Potser us sona Tenor, perquè és la eina des de la qual podem enviar gifs a Whatsapp i a Twitter. El seu funcionament és molt semblant al de Giphy: introdueixes una paraula clau i et mostra tot el contingut que hi està relacionat.

A diferència de Giphy, però, cal que estigueu inscrits a la plataforma per crear un un gif.

Coub – GIFs amb so

Però de tots, el que més ens crida l’atenció és Coub. A diferència dels altres creadors de gifs que us hem ensenyat, aquest integra so! Al feed de Coub trobarem diversos GIFs classificats segons categories. Les que més ens agraden són les d’Art & Design, hi trobareu obres d’art!!!

Us deixem un vídeo explicatiu de com funciona!

Cliqueu a la imatge per poder veure el GIF amb so!

Google Photos

Ah! I per últim! Tots aquells que teniu un dispositiu Android podeu activar la opció que se sincronitzi automàticament la vostra galeria amb Google Photos. De manera automàtica veureu com l’aplicació fa una sèrie de propostes de collages o edició d’imatge a partir de les últimes fotografies que heu fet. I sorpresa…. També crea gifs! L’eina detecta fotografies semblants de la galeria que s’han fet en un curt període de temps i genera imatges en moviment automàticament. Tot i que és una eina molt senzilla, de vegades crea espontàniament gifs força divertits!

També podeu crear manualment el gif a través de l’aplicació. Les altres plataformes que hem mencionat són més completes, però sens dubte que aquesta és la més ràpida per fer gif amb diverses fotos de la galeria!


emsubscriureCrear GIFs nivell avançat 🥇🔝

Vas veure aquest GIF que vam difondre fa unes setmanes? T’ensenyem a fer-lo amb Photoshop!!

⚠💡 Coneixes la diferència entre les capes i els quadres de la línia de temps?

Una capa (columna dreta) és un element que pot tenir una imatge, ja sigui un filtre, una forma geomètrica, text o imatge. Els quadres de temps (barra inferior) mostren un conjunt de capes que acaben conformant una imatge.

Per exemple: la capa de text “Em subscriuré al Butlletí de Cultura Digital” (capa) + la imatge del Bart (capa) creen un nou quadre de temps.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Nota: Per fer aquest GIF vam descarregar primer un altre GIF del Bart Simpson, després vam esborrar el text que hi havia prèviament a la pissarra. Una vegada fet això vam escriure el text “Em subscriuré al Butlletí de Cultura Digital”.

Hem triat fer aquest GIF a partir d’un altre GIF, però es pot fer també a partir d’un vídeo o creant totes les imatges des de zero!!

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: