Cada any us preparem un recull amb els vídeos que més ens han agradat durant els últims mesos, seleccionant aquells que destaquen per bellesa, dificultat, enginy, originalitat o innovació tecnològica. Aquí teniu els vídeos que més ens han agradat o sorprès el 2017!!!

Audiovisual. L’ús espectacular del CGI

El curt “Happy Valentine’s Day” és una peça de l’agència Neymarc Visuals que ens explica com la caiguda d’una parella provoca el naixement d’un nou amor entre dos desconeguts. Un curtmetratge amb imatge generada per ordinador i slow motion, filmat en un sol travelling que ens explica la història des del final cap al començament.

Videoclips. De la ja clàssica virgueria tecnològica dels OK Go i un geni com Michael Gondry a l’elègancia de Moderat

Són famosos els videoclips d’OK Go, vídeos que ens fan esclatar el cap, plens de tecnologia i d’efectes, drons, gravetat zero, cintes de córrer, avions…  i dels quals vam fer aquest post recentment. Són els reis de coreografiar les màquines. Per al darrer, Obsession, van crear una paret amb 557 impressores que els fan de fons d’escena amb efectes molt impressionants. Per si algú pateix pel malbaratament de paper, al començament del vídeo expliquen que tot es va reciclar i els beneficis varen ser donats a Greenpeace.

Michel Gondry (en som fans, ja ho sabeu) ha fet aquest genial vídeo per a la campanya de Pandora Sounds Like You. Pandora és un projecte creat l’any 2000 per músics i tecnòlegs amb la intenció de trobar quin era el genoma musical: classificar la música a partir dels seus “gens”. A partir d’aquí, han creat emissores de ràdio personalitzades a internet. Per ara, només són disponibles als Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda. Ara han llençat una nova campanya sota el títol Sounds Like You, on posen l’accent en aquesta personalització de la música. I ho han fet amb un vídeo de Michel Gondry que recrea portades mítiques de la història de la música. Les coneixeu totes????

Com ells mateixos diuen, els millors cineastes del món consideren Vimeo casa seva. I si és així, els millors vídeos amb les històries més artístiques, avantguardistes i immersives en 360º pretenien trobar-se en el nou Vimeo 360. La seva carta de presentació va ser aquest fantàstic videoclip en blanc i negre de Moderat, resultat de la combinació del duet Modeselektor (Gernot Bronsert, Sebastian Szary) i Apparat (Sascha Ring), tots dos projectes alemanys de música electrònica. El vídeo del seu senzill Reminder ens mostra a tres éssers fugint d’una nau espacial. Un clip amb un increïble art visual en blanc i negre i constants referències als videojocs. Fins i tot te una llista de high scores al final!

Arts en viu. De la dansa amb mapping als robots ballarins

El coreògraf Daniil Simkin va presentar el seu treball “Falls the Shadow” al Guggenheim Museum de Nova York. Un treball fet expressament per a l’impressionant espai que només es pot veure des de dalt. Dansa i mapping, imatges digitals que flueixen amb el moviment dels ballarins. Una preciosa creació que val la pena veure en aquest vídeo

Huang Yi és un ballarí taiwanès que a més és enginyer i inventor. I com a clara demostració que l’art i la tecnologia no són disciplines incompatibles (i que no hem de triar entre ser “de ciències” o “de lletres”) Yi va fer un espectacle en un TED Talk on va ballar amb un braç robòtic Kuka una coreografia que ell mateix havia programat. Aquesta actuació de Yi ens recorda que aviat ens trobarem (o ja ens trobem?) robots en parts de la nostra vida que ens semblaven impossibles.

Mappings. De l’interactivitat hipnotitzant de teamLab a Final Fantasy escalant edificis

De l’obra del col·lectiu d’artistes japonesos teamLab us n’hem parlat en diverses ocasions en el blog i el butlletí. Es troben entre els més reconeguts especialistes en viodeomapping i instal·lacions interactives i ens ofereixen un reguitzell constant de projectes únics per la seva delicadesa, fantasia, concepció del color i bellesa que es poden veure en centres d’art de tot el món. “Vortices” és una hipnòtica instal·lació  que resegueix el moviment dels visitants mostrant els fluxes de partícules que generen les forces implicades en el mateix moviment.

Per celebrar el 30è aniversari del videojoc Final Fantasy, el Yokohama Grand Intercontinental Hotel (Japó) s’ha convertit en una enorme pantalla on veure les aventures de la saga. Aquest mapping és només una de les activitats que s’han programat a Yokohama arran d’aquest aniversari. Aquí podeu veure uns quants vídeos del mapping.

Realitat Virtual. La immersió en 3D

Dear Angelica, l’últim projecte que va crear Oculus Studio abans de tancar, és un preciós curt animat amb il·lustracions pintades a mà i narració de Geena Davis i Mae Whitman que es va estrenar a Sundance i vàrem poder explorar en el Sónar+D. Està disponible gratuïtament per Oculus. L’aparició d’aquest curt de 13 minuts va representar un important pas endavant en la narrativa per realitat virtual i la majoria d’experiències estrenades en el gaire bé any i mig posterior a la seva estrena no l’han pogut superar.

Publicitat. De la innovació a través del bluetooth i les bateries elèctriques a la conscienciació sanitària

Durant la campanya nadalenca no ens varem poder resistir als ullets tendres de l’osset panda protagonista d’aquest anunci de la startup californiana Tile perdut al bell mig de la gran ciutat. La campanya, creada per l’agència Deutsch, promociona unes fitxes connectades via bluetooth que a través d’una app permeten localitzar qualsevol cosa que t’importa, ja siguin les claus o l’estimat osset de la petita de la família. No us perdeu el vídeo , inspirat en fets reals!!!

Audi Norway va encarregar a l’artista Anne-Li Karlsson que il·lustrés la visió de la marca de cotxes sobre el futur de la mobilitat urbana a través d’una ciutat 3D. “Electric Story” mostra com la tinta elèctrica pot portar energia a una ciutat feta totalment de paper. L’energia de la ciutat de paper la proporciona l’e-tron, un tipus de bateria que trobarem aviat als cotxes Audi. El vídeo és preciós.

Fumeu? Voleu dir que no hauríeu de deixar-ho? Aquest és el missatge que la farmacèutica sueca Apotek Hjärtat ha volgut compartir amb els ciutadans d’Estocolm amb un anunci interactiu al bell mig de la ciutat que es dedica a tossir sense parar tan aviat com detecta la presència d’algun vianant fumant. Una indirecta ben directa!

Apps. El Shazam de l’art

La nova app Smartify, un identificador d’art de realitat augmentada gratuït disponible per iOS  i Android, ja ha estat adoptat per més de 30 museus i galeries d’art de tot el món, entre els quals podem trobar alguns dels més importants del món, com el Metropolitan de Nova York, l’Ermitage de Sant Petersburg o la National Gallery de Londres. Només cal obrir l’app i alinear l’obra dins del marc de càmera que apareix i la informació sobre la pintura o l’estàtua es mostra en el telèfon. És un sistema ben senzill que permet una ràpida identificació d’obres d’art a la manera de la popular app Shazam per identificar música. Una nova manera de crear experiències no intrusives en els museus  per ajudar a construir noves audiències.

Videojocs. El punt romàntic de les manualitats de cartró

Després d’una gran expectació, Nintendo va presentar Nintendo Labo. Labo és una col·lecció de complements de cartró a la Nintendo Switch que permet jugar d’una altra manera amb la consola portàtil. Mireu el vídeo i veureu tota la seva potencialitat i creativitat! Va ser veure el vídeo i tot el planeta va començar a salivar per conèixer més detalls de la notícia més inesperada i celebrada del món del viodejocs dels últims anys.

Imma Garcia

%d bloggers like this: