El dia 13 de juny comença la 25ª edició del festival Sónar. Cada any ens fixem en la programació de Sónar+D, la part del festival que focalitza en la innovació tecnològica i la creativitat.

Cada any ens agrada fer un recull amb les propostes relacionades amb el món de la cultura digital. Aquesta vegada us les hem separat en quatre grans blocs: arts visuals, audiovisual, arts escèniques i videojocs.

 

ARTS VISUALS

AUDIOVISUAL

 • Poètica computacional per Zach Lieberman
 • Botó d’emergència: Com la tecnologia pot ajudar a la migració
 • L’Estètica Neuronal per Gene Kogan
 • Una visió 360º sobre el medi immersiu
 • The Zero Gravity Band
 • Aliens Nosaltres/Ells
 • Sónar Calling GJ273b Control Room by ABSOLUT
 • Creative Technologies Café
 • LOST per Ulf Langheinrich
 • INTERFERENCE by Synthestruct
 • Rone per Lester Francois
 • Keeping creativity in Broadcast R&D
 • Una visió 360º sobre el medi immersiu
 • Felix and Paul studios, cinc anys de realitat virtual cinematogràfica i el futur de la narració immersiva
 • Sociéte des Arts Technologiques Films Selection
 • Barcelona Fulldome Creators
 • Royal College of Art Fulldome Research Group Selection
 • Odyssey VR per Josh Gonsalves
 • Fire Escape per Navid Khonsari, Vassiliki
 • Khonsari, Andrés Pérez-Duarte, Sam Butin
 • Battlescar per Martín Allais i Nico Casavecchia
 • Dinner Party per Charlotte Stoudt, Laura Wexler i Angel Manuel Soto
 • Into the Now per Michael Muller
 • Hold the World, creada per Factory 42
 • Take Every Wave per Elijah Allan-Blitz i Tarik Benbrahim

ARTS ESCÈNIQUES

VIDEOJOCS

 • Nelly Ben Hayoun, dissenyant l’impossible
 • LOST per Ulf Langheinrich
 • Visions de com la AR i la VR afectaran la nostra vida en el futur.
 • Poetica computacional per Zach Lieberman
 • Una visió 360º sobre el medi immersiu
 • Fire Escape per Navid Khonsari, Vassiliki Khonsari, Andrés Pérez-Duarte, Sam Butin

 

ARTS VISUALS    

Poètica computacional per Zach Lieberman

Zach Lieberman parlarà de la seva pràctica artística, de la seva experiència d’una dècada treballant amb col·laboradors diferents i de les seves recerques de realitat augmentada, noves eines de dibuix i joc interactiu. També tocarà temes com construir comunitat i l’educació presentant projectes com openFrameworks i School for Poetic Computation, una escola experimental que ha posat en marxa. També donarà detalls sobre canvis recents en la seva pràctica artística, com fer esbossos diaris i les seves sessions de “oficina oberta” per parlar amb el públic, i com això ha impactat el seu treball i la seva visió del món.

Zach Lieberman és un artista, professor i programador creatiu amb un simple objectiu: sorprendre a la gent. En el seu treball crea performances i instal·lacions que prenen els gestos humans i els amplifica de diferents maneres– com per exemple– fent dibuixos que prenen vida, imaginant com seria la veu si la poguéssim veure o transformant les siluetes de la gent en música.

Dimecres 13 | 11:30 – 12:10 | Stage+D(P4 Level 1)

Botó d’emergència: Com la tecnologia pot ajudar a la migració

Dos realitzadors de documentals amb experiència en en zones frontereres, un laboratori que investiga la mobilitat contemporània, i una artista que investiga el costat polític d’internet i les seves comunitats, s’endinsaran en com la tecnologia pot ajudar als processos migratoris. En el context actual de la crisi de refugiats i migrants que tots els dies creuen fronteres en diferents punts del món, telèfons mòbils, xarxes alternatives, chatbots, poesia, i plataformes de xat; es poden convertir en potents eines per ajudar a persones en situació d’emergència.

Amb: Mohamed Jabaly, Brigitte Scheffer, mobilitylab i Joana Moll

Dimecres 13 12:30 – 13:20 Stage+D(P4 Level 1)

L’Estètica Neuronal per Gene Kogan

Artista i programador, Gene Kogan apropa el machine learning al gran públic a través de conferències i workshops a mig camí entre l’art i la informàtica; amb exemples en viu que sorprenen l’audiència. Té interès pel software com a mitjà d’expressió artística i col·labora amb nombrosos projectes open source (com llibreries per openFrameworks o per a kinect), a més ha iniciat ml4a, un llibre gratuït i col·laboratiu sobre el machine learning per artistes.

Dimecres 13 | 12:30 – 13:10 | Stage+D (P4 Level 1)

Una visió 360º sobre el medi immersiu

L’audiovisual immersiu en els seus diferents formats (vídeo 360, fulldome, realitat virtual…) està canviant la manera de produir (i viure) experiències audiovisuals. Canvia totalment el punt de vista de l’espectador i el posa al centre, embolicant-lo completament en imatge i so; canvia l’enfocament del creador, ja que les regles lineals de la narrativa audiovisual deixen de tenir sentit; i canvia la percepció de l’espai, ja que la imatge distorsiona distorsiona totalment la seva grandària, forma i límits.

Els artistes Joanie Lemercier i Pablo Valbuena, i el creador d’efectes visuals Sergi Sagues conversaran amb Lalin Akalan, comissària de Sónar+D Istanbul sobre aquests mitjans emergents que li estan donant la volta (literalment) a la creació audiovisual.

Dimecres 13 | 18:00 – 19:00 | Stage+D (P4 Level 1)

The Zero Gravity Band

The Zero Gravity Band, una instal·lació immersiva de so i llum 360º que intenta induir sensacions de gravetat zero i una exposició de prototips i instruments dissenyats per crear arts plàstiques i música en condicions de gravetat zero i vestits intel·ligents espacials.

Hem entrat en una nova era de l’exploració espacial en la qual els humans passaran anys fora de la Terra en expedicions cap a altres planetes. Com canviarà l’art i la seva percepció quan no estem retinguts a les lleis físiques que el planeta Terra ens imposa?

El projecte artístico-científic The Zero Gravity Band pretén reflexionar sobre com la producció artística i la percepció estètica es veuen influïdes per les forces gravitatòries del planeta Terra; investigar i dissenyar vestits intel·ligents espacials i prototips i instruments per a la realització de creacions artístiques en condicions de gravetat zero i, finalment, produir una creació sonora-lumínica que es presentarà en un dome d’11 metres de diàmetre, que té unes característiques de so 360º úniques.

Amb aquesta creació immersiva, els seus ideòlegs, l’artista i investigador Albert Barqué-Duran i el productor i Dj Marc Marzenit, pretenen induir al públic sensacions similars a les que es tenen fora del planeta Terra en situació de gravetat zero. L’experimentació per a la realització d’aquest projecte s’ha fet en un vol parabòlic.

Dimecres 13 | 10:00 19:30 | (P5 – Level 0)
Dijous 14 | 10:00 21:00 | (P5 – Level 0)
Divendres 15 | 10:00 21:00 | (P5 – Level 0)
Dissabte 16 | 13:00 21:00 | (P5 – Level 0)

Aliens Nosaltres/Ells

Charles Lindsay, director del programa de residències artístiques SETI AIR i Jon Jenkins, investigador de la NASA a les missions Kepler i TESS (projectes que busquen planetes semblants a la Terra fora del sistema solar).

Presentaran projectes creats a SETI AIR, com SOMNIUM, un dispositiu que sonifica dades extretes del telescopi de la Missió Kepler, i explicaran que passa en aquest moment quant a la cerca d’exoplanetes, així com el paper que jugaran els artistes pel que fa a facilitar la comunicació quan s’estableixi el contacte.

Aquesta sessió estarà moderada per Adam Katz, director creatiu de l’agència Imprint Projects, i fins fa poc, organitzador del festival de música i tecnologia Moogfest (EUA)

Dijous 14 | 11:30 – 12:10 | Stage+D (P4 Level 1)

Sónar Calling GJ273b Control Room by ABSOLUT

Un espai dissenyat per a descobrir els aspectes físics i cientìfics del viatge de 12,4 anys llum fins a l’exoplaneta Luyten b.

Una instal·lació de format artístic en la qual les icòniques llums de Sónar Calling GJ273b i la projecció a gran escala de paisatges evocadors de Tromsø submergeixen el visitant en l’atmosfera d’un dels projectes més ambiciosos de la història del festival.

A l’entrada de la instal·lació, uns vídeos explicaran com es van dur a terme les dues transmissions de música, a partir d’entrevista als més de 30 artistes involucrats i els científics que han fet possible els enviaments, sons i descripcions de les obres enviades, així com el contingut científic de les transmissions.

Dijous 14 | 13:00 – 21:00 | P2 – Level 0
Divendres 15 | 13:00 – 21:00 | P2 – Level 0
Dissabte 16 | 13:00 – 21:00 | P2 – Level 0

Creative Technologies Café

Artistes visuals, creadors d’universos gràfics, dissenyadors d’experiències interactives i immersives, visualistes… Les etiquetes es queden curtes per definir la seva feina. Alguns dels artistes visuals més sol·licitats del moment expliquen els engranatges del seu treball, descobreixen processos i eines comunes (o divergents) i ens submergeixen en les entranyes de la creació digital actual.

Participen en la sessió els artistes visuals Tom Scholefield (konx-om-pax), Nazare Soares, Pablo Valbuena i Sean Caruso. Modera la sessió, Irma Vilà.

Divendres 15 | 15:30 – 16:20 | Stage+D (P4 Level 1)

LOST per Ulf Langheinrich

Lost és una peça immersiva que juga amb la percepció. Explora el potencial que té el format dome per donar-nos la impressió que els seus límits es cancel·len, utilitzant l’arquitectura esfèrica per introduir-nos en un viatge interior. La complexitat dels patrons de llum estableixen un diàleg amb la foscor total, creant així un camp al·lucinogen que envaeix els sentits dels espectadors.

Ulf Langheinrich, mestre de la performance immersiva, va formar part del duet Granular Synthesis. Músic, pintor i fotògraf, els seus projectes creen espais màgics que juguen amb la percepció per portar a l’espectador a un estat de meditació profunda.

Dijous 14 | 19:00 – 20:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 19:00 – 20:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 19:00 – 20:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

INTERFERENCE by Synthestruct

Durada: 20 – 30 mins

La performance audiovisual Interference se serveix de la complexa bellesa de les ones interactuant amb la matèria física per generar visuals immersius en viu. Les vibracions del so es transformen en ones il·luminades i coreografiadas en temps real per donar forma a patrons visuals dinàmics. Interference fon l’estudi de la mecànica d’ones i la cimática amb l’estructura musical i l’estètica visual en una experiència fulldome de 360º.

Synthestruct és l’àlies de l’artista d’Orlando Ginger Leigh. En el seu treball uneix elements de la ciència, les matemàtiques, l’acústica i el llenguatge visual i els dóna forma a través d’instal·lacions interactives i performances audiovisuals en viu.

Dijous 14 | 20:30 – 21:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 20:30 – 21:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 20:30 – 21:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

Rone per Lester Francois

Un retrat del creador d’street art australià Rone, reconegut pels seus impressionants retrats de cares femenines en gran format, que adornen espais a punt de desaparéixer. Les seves obres són una crítica a la gentrificació i al domini masculí en el món del street art.

Aquesta galeria virtual i interactiva porta el món de Rone a l’espectador, apropant-lo a la seva filosofia vital i artística, entrant al seu estudi i seguint-lo a alguns llocs rarament explorats on treballa: una fàbrica de paper abandonada, un edifici a punt de ser enderrocat o un teatre que cau a trossos.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Tornar amunt  

ARTS ESCÈNIQUES    

Nelly Ben Hayoun, dissenyant l’impossible

El treball de la doctora Nelly Ben Hayoun es troba en el punt en què es creuen la ciència, el teatre, la política i el disseny. El treball d’aquesta dissenyadora d’experiències i realitzadora francesa té múltiples dimensions i una missió: sembrar el caos des del seu estudi NBH Studios. És la fundadora i directora de la International Space Orchestra (la primera orquestra formada per científics i astronautes de la NASA); i ha fundat la University of the Underground, un programa educatiu cultural gratuït que vol fomentar mètodes de treball poc convencionals i fer tremolar els fonaments acadèmics.

Els seus “bolos” professionals són tan variats com nombrosos: dissenya experiències per empreses com WeTransfer i institucions com el SETI (institut per la recerca d’intel·ligència extraterresre); és consellera al Virtual Reality Labs de les Nacions Unides, directora de recerca a A/D/O (institució que explora el futur del disseny) i és membre del consell d’AIGA (American Institute for Graphic Arts).

Divendres 15 | 13:50 – 14:30 | Stage+D (P4 Level 1)

LOST per Ulf Langheinrich

Lost és una peça immersiva que juga amb la percepció. Explora el potencial que té el format dome per donar-nos la impressió que els seus límits es cancel·len, utilitzant l’arquitectura esfèrica per introduir-nos en un viatge interior. La complexitat dels patrons de llum estableixen un diàleg amb la foscor total, creant així un camp al·lucinogen que envaeix els sentits dels espectadors.

Ulf Langheinrich, mestre de la performance immersiva, va formar part del duet Granular Synthesis. Músic, pintor i fotògraf, els seus projectes creen espais màgics que juguen amb la percepció per portar a l’espectador a un estat de meditació profunda.

Dijous 14 | 19:00 – 20:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 19:00 – 20:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 19:00 – 20:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

Tornar amunt  

 

AUDIOVISUAL  

Keeping creativity in Broadcast R&D

La televisió i la ràdio es mouen ja gairebé d’una manera definitiva de les freqüències de l’espectre radioelèctric tradicionals i es desenvolupen amb formes pròpies més enllà de l’àudio o el vídeo i busquen noves maneres d’interacció amb el públic.

La BBC és una de les plataformes de referència com a mitjà de comunicació públic que mira al futur, i ho fa des d’un laboratori del departament d’R+D anomenat BBC R+D’s Internet Research and Future Services. Un equip multidisciplinari on hi ha tecnòlegs, dissenyadors, periodistes i productors. La seva tasca és investigar, imaginar i prototipar productes, serveis i contiguts que la BBC pugui posar en marxa en un futur de 5 a 10 anys vista.

Explicaran com es treballa imaginant els mitjans del futur, dos dels desenvolupadors d’aquest departament: Tim Cowlishaw, tecnòleg i investigador que treballa amb àudio, música, machine learning i programació neurolingüística; i Jakub Fiala, tecnòleg creatiu especialitzat en sistemes generatius, machine learning i web interactiva.

Dimecres 13 | 13:30 – 14:10 Stage+D | (P4 Level 1)

Una visió 360º sobre el medi immersiu

L’audiovisual immersiu en els seus diferents formats (vídeo 360, fulldome, realitat virtual…) està canviant la manera de produir (i viure) experiències audiovisuals. Canvia totalment el punt de vista de l’espectador i el posa al centre, embolicant-lo completament en imatge i so; canvia l’enfocament del creador, ja que les regles lineals de la narrativa audiovisual deixen de tenir sentit; i canvia la percepció de l’espai, ja que la imatge distorsiona distorsiona totalment la seva grandària, forma i límits.

Els artistes Joanie Lemercier i Pablo Valbuena, i el creador d’efectes visuals Sergi Sagues conversaran amb Lalin Akalan, comissària de Sónar+D Istanbul sobre aquests mitjans emergents que li estan donant la volta (literalment) a la creació audiovisual.

Dimecres 13 | 18:00 – 19:00 | Stage+D (P4 Level 1)

Felix and Paul studios, cinc anys de realitat virtual cinematogràfica i el futur de la narració immersiva

El 50% del cèlebre estudi Felix and Paul és Paul Raphaël, un artista visual que suma l’storytelling cinemàtic amb els efectes visuals i la tecnologia. Juntament amb Felix Lajeunesse ha creat films en 3D i instal·lacions de gran format que han girat al voltant del món sencer.

Aquest artista visual i realitzador de Mont-real ha estat dues vegades guardonat amb un Emmy. Ha dirigit experiències de realitat virtual de molts gèneres diferents: col·laboracions amb els expresidents Barack Obama i Bill Clinton, amb Lebron James, Reese Witherspoon i Laura Dern amb la 20th Century Fox; i més recentment amb Wes Anderson, el Cirque du Soleil, Universal Pictures amb Jurassic World, Jeff Goldblum amb Funny or Die i amb la NASA i Space X.

Ha estat inclòs, a més, en prestigioses llistes de personalitats creatives: Daring 25 (Condé Nast), 30 Execs to Watch (Variety) i la llista Creativity 50 (AdAge).

Han passat cinc anys des que Félix Lajeunesse i Paul Raphäel van crear els estudis Félix & Paul per començar a explorar la narració d’històries de realitat virtual cinematogràfica. Un dinosaure, dos presidents, alguns gossos en stop-motion, i més tard, un llançament de coets espacials. En aquesta conversa amb Jeremy Boxer, comissari de VR de Sónar+D, Paul revisarà el viatge que va emprendre a l’estudi el 2013 i reflexionarà sobre les lliçons apreses, els reptes que estan per venir i el potencial narratiu d’històries immersives en els pròxims cinc anys.

Divendres 15 | 16:30 – 17:10 | Stage+D (P4 Level 1)

Sociéte des Arts Technologiques Short Films Selection

Dark Matter | Visuals Diagraf (Patrick Trudeau) | Àudio per Orbital Mechanics (Patrick Trudeau) | 7:44 minuts
Paisatge tridimensional que inclou sistemes de partícules i simulacions fluides amb l’espai negatiu com a motiu

Memoire Concrète | Visuals:Baron Lanteigne | Audio: RXX | Additional Modelling per Ganesh Baron Aloir | 2:30min
Memoire Concrète transports us into a surrealistic future where the physical nature of this technology is now a symbolic vestige of the past.

Transparent Machines | Artista: Beeple | 1:30 min
Transparent Machine és una adaptació en 360º d’un film prèviament dirigit per Beeple que explora les contradiccions que existeixen en les nostres accions i creences sobre la transparència.

Visit | Visuals per Sean Caruso | Audio: Mourad Bncr | 4:30
Visit és una experiència narrativa que barreja disseny orgànic amb diferents tècniques d’animació per a un viatge interestel·lar on col·lisionen els paisatges sonors introspectius, els elements lovecraftians i les textures visuals abstractes.

Dijous 14 | 13:00 – 13:30 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 16:00 – 16:30 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dijous 14 | 16:00 – 16:30 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 13:00 – 13:30 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 13:00 – 13:30 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 16:00 – 16:30 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

Société des Arts Technologiques Long Films Selection

Indivisible | Artistas: Teo Zamudio and Milo Reinhardt | 4:17
Inspirado por diferentes experiencias de realidad virtual, aumentada y mixta, la obra explora cuestiones existenciales sobre la rápida evolución de la tecnología digital.

Nascent | Audio: Vergil Sharkya | Video Push 1 Stop | 20 min.
Esta obra inmersiva combina la performance y la espacialización audiovisual donde la imagen emerge de la energía cinética de los gestos musicales de la pieza.

Cage | Artista:Petr Rimsky | 25 min.
Film de animación inspirado por la obra maestra de Jack London El Vagabundo de las Estrellas. Durante los ocho años de cárcel en la prisión estatal de San Quintín, el profesor Darrel Standing, consigue escapar del horror de la prisión recluyéndose en sueños que trascienden las profundidades de la consciencia.

Dijous 14 | 14:00 – 15:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 17:00 – 18:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 17:00 – 18:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dijous 14 | 17:00 – 18:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 14:00 – 15:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dijous 14 | 16:00 – 15:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

Barcelona Fulldome Creators

Axioma | Onionlab | España 2018 | 9.20 min
Axioma és un viatge fascinant a través de diferents etapes dimensionals, formes i transformacions geomètriques. La seva versió mapping s’ha projectat en nombroses façanes en festivals de tot el món, i ara, la seva versió fulldome es presenta per primer cop a Sónar+D.

Beta 2.1.20 | Eyesberg Studio | Espanya 2017 | 11.00 min
L’obra ens situa en un futur en què la producció en cadena de robots ja és una realitat i on tot està automatitzat. Entrarem en la fàbrica on es crea la nova sèrie de robots Beta 2.1.20, un dels quals presenta una anomalia. La intel·ligència artificial avança fora del nostre control i vivim el despertar d’un nou ésser. Un ésser que pot sentir, imaginar i crear. Una història inspirada en el treball d’Isaac Asimov que ens fa reflexionar sobre què és la vida intel·ligent.

Sacred Geometry + Fuga | Darklight Studio, VJ Eletroiman, VJ Vigas, Homem Gaiola | Espanya / Brasil 2018
A Sacred Geometry + Fuga es desenvolupa el concepte de l’energia de la naturalesa. La geometria sagrada com una ciència matemàtica que explica les relacions intrínseques entre l’ésser humà i el seu entorn, o sigui, la naturalesa i l’univers en què viu. Formes orgàniques i circulars ballen en l’espai construint una narrativa geomètrica amb imatges i simbologies sagrades.

Dijous 14 | 13:30 – 14:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dijous 14 | 16:30 – 17:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 16:30 – 17:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 16:30 – 17:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dissabte 16 | 13:30 – 14:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

Royal College of Art Fulldome Research Group Selection

Apeiron | Kelly Spanou | UK 2015 | 02.49 min
Hyperspace 2 | Robert Walker | UK 2016 | 02.37
Visions of Paradise | Alice Kilkenny | UK 2016 | 3.09
Cycles | Juliette Poggi | UK 2017 | 2.47
Anthozoa | Kim Yip Tong, Silvana Lautier | UK 2017 | 02.09 min
Apparition | Olivia Sullivan | UK 2018 | 04.03
The Light of Home | Michaela French | UK 2016
Artificial Day Rhythm | Daria Jelonek | UK 02.54
Circus of Anxiety | Emily Briseden-Waters, Llisa J. Burgess | UK 2017 | 4:18
Love Town | Mike Wyeld | UK 2017 | 03.27
Disorder | Peggy James Sugden | UK 2016 | 2.00
RhyThm Walk | Anna Dakin | UK 2016 | 4.27
Sonar | Kelly Spanou | UK 2016 | 3:13
Black Pond | Created by Tongzhou You | UK 2018 | 3.00
Lucient Matter | Rose Leahy, Kim Yip Tong, Sylvana Lautier | UK 2016 | 4.36
Learning to Fly | Petra Sohnius, Kumi Oda | UK 2018 | 5.00
Into the Sublim | Alice Kilkenny | UK 2017 | 5.00
FDRG Showreel 2016 | RCA Fulldome Research Group | UK 2017 | 3.29.

Dimecres 13 | 15:00 – 16:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Dijous 14 | 15:00 – 16:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)
Divendres 15 | 15:00 – 16:00 | Sonar360º by Mediapro (P2 – Level 0)

Micro Giants per Yifu Zhou

Micro Giants és una història sobre animals i plantes en un micro ecosistema explicada amb detalls vius i disseny exquisit. Aquesta experiència VR dona a l’espectador una perspectiva sense precedents sobre la vida dels insectes. Quan els participants s’endinsen en el micro món, experimenten com les flors diminutes i els petits insectes del món real, es converteixen en arbres gegantescos i bèsties enormes.

Micro Giants revela el món secret que s’amaga en els boscos i sota l’herba, vivament representat a través de disseny d’imatge digital i animació 360º

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Odyssey VR per Josh Gonsalves

Director: Josh Gonsalves | Canadà 2018 | Música: Tycho

Una aventura èpica a través de l’espai i del temps inspirada per l’obra d’Stanley Kubrick 2001: Una odissea en el espai.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Fire Escape per Navid Khonsari, Vassiliki Khonsari, Andrés Pérez-Duarte, Sam Butin

Creado per Félix & Navid Khonsari, Vassiliki Khonsari, Andrés Pérez-Duarte, Sam Butin | EEUU 2018

Aquest és el primer episodi de la sèrie interactiva de VR, Fire Escape. Aquest thriller interactiu convida a l’usuari a fer un cop d’ull dins de les vides privades de vuit novaiorquesos diversos a través de l’escala d’incendis, on les sospites i els enganys es despleguen en temps real. Ambientada en el panorama fosc de la gentrificación en el Brooklyn contemporani, Fire Escape retrata un grup d’inquilins sense drets que no tarden a enredar-se en un reguitzell d’assassinats i foscos misteris.

La banda sonora d’aquesta experiència compta amb les aportacions de ASMR Darling, Ethan Rains, Edward Jackson, Michelle Lukes, Olivia Preciado, Tanya Henderson, Giselle Gilbert i Todd Soley.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Battlescar per Martín Allais i Nico Casavecchia

Directors: Martín Allais, Nico Casavecchia | Producció: Atlas V en coproducció amb 1STAveMachine, Fauns i Arte France en associació amb Kaleidoscope | Disseny de so i música: Antfood | EUA 2018

Battlescar segueix durant un any a Lupe, una americana-portorriquenya que habitava en el Nova York de finals dels 70. El film utilitza el diari manuscrit de Lupe per guiar-nos a través de les seves experiències durant el 1978, quan coneix a Debbie, una altra jove fugada de casa seva.

Debbie introduirà a Lupe en l’escena punk del Bowery i l’exposarà als mons secrets del Lower East Side de final dels 70. Battlescar és un drama de la majoria d’edat que investiga el tema de la identitat a través de l’ús de l’animació i la immersió en la realitat virtual.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Dinner Party per Charlotte Stoudt, Laura Wexler i Angel Manuel Soto

Directors: Charlotte Stoudt, Laura Wexler, Angel Manuel Soto | Producció: Skybound Entertainment and RYOT Films en associació amb Telexist | EUA 2017

Dinner Party explica la increïble història de Betty i Barney Hill, una parella interracial que va informar de la primera abducció extraterrestre a Amèrica al 1961. Per recuperar els records de la seva inexplicable experiència, els Hill se sotmeten a hipnosis i decideixen escoltar l’enregistrament de la seva sessió durant un sopar, i el que senten els pot canviar la vida per sempre.

El pilot d’aquesta sèrie està creat per Charlotte Stoudt (Homeland), Laura Wexler (Fire in a Canebrake: The Last Mass Lynching in America) i Angel Manuel Soto (Bashir’s Dream, La Granja), i està protagonitzat per Malcolm Barrett (Preacher, Timeless) i Sarah Sokolovic (Big Little Lies, Homeland).

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Into the Now per Michael Muller

Director: Michael Muller | EUA 2018

Into the Now ofereix una mirada única sobre els nostres oceans i les criatures que viuen en ells; des de la varietat de canvis als quals s’enfronten, fins a la captura en imatge dels esdeveniments més espectaculars de la vida marina.

La història està explicada a través de l’experiència personal del seu director, Michael Muller, qui ha superat el seu profund temor als taurons, aprenent a submergir-se entre ells sense protecció i sense gàbia.

La peça toca temes sobre canvi climàtic, pol·lució o pesca intensiva, al mateix temps que serveix com a peça educativa que acosta al públic l’experiència de submergir-se en l’oceà a través de la realitat virtual.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Hold the World, creada per Factory 42

Hold the World | Creada per Factory 42 | Regne Unit 2018 | Música: Jessica Dannheisser

Hold the World proporciona l’oportunitat única de tenir una audiència personal amb el més famós divulgador d’història natural: Sir David Attenborough. L’experiència ens trasllada del confort de la nostra llar al Museu d’història natural de Londres, on es poden tocar espècimens estranys de la seva cèlebre col·lecció i explorar les àrees que normalment estan tancades al públic.

És una producció de Factory 42 per encàrrec de Sky.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Take Every Wave per Elijah Allan-Blitz i Tarik Benbrahim

Created by Elijah Allan-Blitz and Tarik Benbrahim, USA 2017

Laird Hamilton, és un surfista veterà que als seus 53 anys encara segueix en actiu i en excel·lent forma física. Aquesta experiència ens trasllada a la què és (diuen) l’ona més gran del món a Chicama, Perú, on Laird i els seus companys persegueixen ones de tres metres d’alt per un quilòmetre i mig de llarg; i creuar l’ona, és una travessia de sis minuts de durada. En Take every Wave, seguim a Laird Hamilton en un viatge sorprenent, on aquest surfista hawaià, després tants anys encara segueix trobant maneres innovadores d’experimentar l’oceà.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

Tornar amunt  

 

VIDEOJOCS  

Visions de com la AR i la VR afectaran la nostra vida en el futur.

La VR, la AR i totes les realitats híbrides que hi ha enmig no són certament noves, però les aplicacions i el contingut emergeixen amb força quan la tecnologia està preparada, i resulta que la VR i la AR ho estan, i estan obrint tot un món de possibilitats que van més enllà de l’art d’explicar històries. El potencial d’aquests mitjans dispara el desenvolupament tecnològic i troba noves maneres en les quals l’usuari pot interactuar amb les capes virtuals, però també amb el món real i altres usuaris. Apareixen noves oportunitats de negoci i nous perfils professionals a mesura que les aplicacions, la creació de continguts i el desenvolupament tecnològic van demanant habilitats i coneixements específics. És encara aviat, però la AR, la VR, i les realitats mixtes estan ja dibuixant com seran les nostres vides en el futur.

En aquesta sessió participaran Lila Pla Alemany, responsable de AR i VR de Google i la futurista Monika Bielskyte, Actuarà de moderadora l’emprenedora i especialista en innovació Michelle Greenwald.

Dimecres 13 | 10:30 – 11:10 | Stage+D (P4 Level 1)

Poetica computacional per Zach Lieberman

Zach Lieberman parlarà de la seva pràctica artística, de la seva experiència d’una dècada treballant amb col·laboradors diferents i de les seves recerques de realitat augmentada, noves eines de dibuix i joc interactiu. També tocarà temes com construir comunitat i l’educació presentant projectes com openFrameworks i School for Poetic Computation, una escola experimental que ha posat en marxa. També donarà detalls sobre canvis recents en la seva pràctica artística, com fer esbossos diaris i les seves sessions de “oficina oberta” per parlar amb el públic, i com això ha impactat el seu treball i la seva visió del món.

Zach Lieberman és un artista, professor i programador creatiu amb un simple objectiu: sorprendre a la gent. En el seu treball crea performances i instal·lacions que prenen els gestos humans i els amplifica de diferents maneres– com per exemple– fent dibuixos que prenen vida, imaginant com seria la veu si la poguéssim veure o transformant les siluetes de la gent en música.

Dimecres 13 | 11:30 – 12:10 | Stage+D (P4 Level 1)

Una visió 360º sobre el medi immersiu

L’audiovisual immersiu en els seus diferents formats (vídeo 360, fulldome, realitat virtual…) està canviant la manera de produir (i viure) experiències audiovisuals. Canvia totalment el punt de vista de l’espectador i el posa al centre, embolicant-lo completament en imatge i so; canvia l’enfocament del creador, ja que les regles lineals de la narrativa audiovisual deixen de tenir sentit; i canvia la percepció de l’espai, ja que la imatge distorsiona distorsiona totalment la seva grandària, forma i límits.

Els artistes Joanie Lemercier i Pablo Valbuena, i el creador d’efectes visuals Sergi Sagues conversaran amb Lalin Akalan, comissària de Sónar+D Istanbul sobre aquests mitjans emergents que li estan donant la volta (literalment) a la creació audiovisual.

Dimecres 13 | 18:00 – 19:00 | Stage+D (P4 Level 1)

Fire Escape per Navid Khonsari, Vassiliki Khonsari, Andrés Pérez-Duarte, Sam Butin

Creado per Félix & Navid Khonsari, Vassiliki Khonsari, Andrés Pérez-Duarte, Sam Butin | EEUU 2018

Aquest és el primer episodi de la sèrie interactiva de VR, Fire Escape. Aquest thriller interactiu convida a l’usuari a fer un cop d’ull dins de les vides privades de vuit novaiorquesos diversos a través de l’escala d’incendis, on les sospites i els enganys es despleguen en temps real. Ambientada en el panorama fosc de la gentrificación en el Brooklyn contemporani, Fire Escape retrata un grup d’inquilins sense drets que no tarden a enredar-se en un reguitzell d’assassinats i foscos misteris.

La banda sonora d’aquesta experiència compta amb les aportacions de ASMR Darling, Ethan Rains, Edward Jackson, Michelle Lukes, Olivia Preciado, Tanya Henderson, Giselle Gilbert i Todd Soley.

Durant tota la fira Realities+D (P5 Level 3)

A %d bloguers els agrada això: