Si penseu en els videoclips més curiosos, complicats i espectaculars que heu vist mai segur que us vindrà al cap algun vídeo dels OK Go. Des del Blog de Cultura Digital us hem anat mostrant cada nova bogeria que aquest grup de pop-rock indie publicava a les xarxes perquè som fans de la seva desbordant creativitat i el genial ús que fan de la combinació d’art amb tecnologia. Fem un repàs a la seva trajectòria i us expliquem les seves últimes novetats, perquè ara podrem fer música i aprendre matemàtiques i física amb els OK Go!

OK Go és un grup americà de música alternativa que inicia la seva llarga trajectòria a finals dels noranta. El grup, però, va començar a destacar uns anys després amb la creació de senzills i originals videoclips amb moviments sincronitzats dels membres del grup que es varen fer enormement virals. Posteriorment la creixent complexitat, originalitat i un punt del “encara més difícil” dels  seus vídeos han col·locat aquesta banda en una posició única, fins el punt de que col·laboren amb reconeguts creadors, grans empreses tecnològiques i empreses multinacionals per aconseguir donar vida a les seves complexes obres d’art. Perquè així és com hem de definir les seves premiades obres audiovisuals, que han arribat fins i tot a formar part d’exposicions en coneguts museus, galeries, festivals audiovisuals i de creativitat i disseny de tot el món.

ok-go.gifLa marca OK Go va lligada als seus espectaculars videoclips, on experimenten amb la imatge, la ciència, la tecnologia i els efectes òptics. Són vídeos que ens fan esclatar el cap, plens de tecnologia i d’efectes, drons, gravetat zero, cintes de córrer, avions… Són els reis de coreografiar les màquines i combinar la tecnologia amb l’art.

Repassem els seus videoclips mítics

El grup ha creat només quatre discos d’estudi, l’últim dels quals data de l’any 2014, però tot i això mantenen una presència periòdica amb els diferents projectes creatius que generen. Del que no hi ha dubte és que, de fet, han nascut per divertir-se davant d’una càmera! Són una font inesgotable d’imaginació i originalitat.

Tot s’inicia el 2006 amb el simple i barat videoclip de “Here It Goes Again”, on els quatre integrants de la banda executen una difícil coreografia sincronitzada entre màquines de gimnàs gravada en una sola seqüència. Un èxit viral amb milions de reproduccions a youtube i guanyador d’un Grammy a millor videoclip.

Després de crear vídeos com el colorista WTF o l’explosiu psicodèlic Invincible, l’any 2010 la banda col·labora amb el col·lectiu artístic tecnològic Synn Labs per crear una gran màquina de Rube Goldberg en el videoclip de “This Too Shall Pass”. Dos mesos de feina i 60 treballadors per aconseguir un espectacular vídeo gravat en el que semblen tres talls. Per saber-ne més podeu explorar aquest plànol interactiu. El tema va tenir una primera versió més senzilla amb la col·laboració d’una banda musical.

Després de crear un vídeo de dansa en gravació continuada stop-motion de 18 hores per “End Love“, treballar amb gossos i aconseguir un nou videoclip viral en una sola seqüència a “White Knuckles” o gravar en col·laboració amb Samsung un stop-motion amb impressions làser sobre més de 2.400 torrades per “Last Leaf“, a finals de 2010 el grup col·labora amb Range Rover per crear un videoclip basat en una passejada musical de 8 hores amb els seus col·legues geolocalitzada i crear així un dels primers exemples d’art geolocalitzat amb l’escriptura del nom OK Go al bell mig de la ciutat de Los Angeles.

Sempre oberts a l’experimentació, “All is not lost” és fruit de la col·laboració l’any 2011 de Google Chrome Japan i la companyia de dansa contemporània Pilobolus. Inicialment només es podia veure per HTLM5 a través de Google Chrome, on s’obrien diferents finestres que multiplicaven els integrants de la banda i els ballarins per fomentar la interactivitat amb l’usuari. També es va crear una versió en 3D. Ara només ens en podem fer una idea través del vídeo penjat a youtube.

El 2012 es fa viral el videoclip del tema “Needing/Getting”. Compta amb la col·laboració de Chevrolet per crear un rally automobilístic dins d’una màquina Rube Goldberg gegant que ocupa dues milles del desert californià. Està integrada per més de 1.000 instruments que “interpreten” la instrumentació del tema en ser interceptats pel Chevy Sonic modificat que condueix el cantant del grup. Una completa frikada.

L’any 2014 arriba el primer videoclip del seu últim àlbum. Per “The Writing’s On the Wall” varen crear uns efectes òptics espectaculars  jugant amb la posició de la càmera i els colors. Podeu veure veure com es van rodar els diferents efectes del videoclip des de diferents posicions en aquesta pàgina interactiva. Simplement una meravella.

“I Won’t Let you Down” es va rodar el 2014 a la Prefactura de Chiba (Japó) en una única presa on el grup balla una coreografia complexa i espectacular amb 2.300 ballarines utilitzant els recents robots uniroda Honda UNI-CUBs. És un dels primers vídeos que mostra les possibilitats dels drons per gravar vistes aèries.

Amb la publicació el 2016 a facebook del videoclip del tema Upside Down & Inside Out, el grup tornava a estar en boca de tothom. És el primer vídeo musical rodat en gravetat zero de la història, gràcies a l’ajut dels avions MDK IL-76 de la companyia russa S7 Airlines, que realitzen vols parabòlics. Van ser necessaris 8 vols que incloïen períodes breus d’ingravidesa de 25 segons. Imperdible el making of, perquè fer una coreografia i petar globos plens de pintura mentre flotes no és precisament senzill!

A finals de 2016 arribava el videoclip del tema “The One Moment” en col·laboració amb l’empresa salinera Morton Salt per la seva campanya “Walk Her Walk“. En aquesta ocasió tenien prou amb la gravació de 4,2 segons per oferir-nos un vídeo de més de quatre minuts. La càmera lenta permet veure que aquests pocs segons donen molt de sí i demostren la gran precisió i enginy demostrats per la banda.

El novembre de 2017 arriba el seu últim clip “Obsession” en col·laboració amb l’empresa paperera Peace A i la ment brillant del creador digital Daito Manabe.  Una paret amb 557 impressores sincronitzades que fan de fons d’escena amb efectes molt impressionants, creant el primer vídeo de mapping de paper.  Per si algú pateix pel malbaratament de paper, al començament del vídeo expliquen que a tot es va reciclar i els beneficis donats a Greenpeace.

El procés de creació i planificació

Quin és el procés d’elaboració d’aquests espectaculars videoclips? Els mateixos Ok Go ho varen explicar fa un any en un TED Talk. Segons el cantant Damian Kurash, director també de molts dels vídeos de la banda, simplement busquen bones idees que sorprenguin.

Molt fàcil de dir, però les seves bones idees comporten una feina prèvia de preparació enorme per tal de tenir-ho tot pensat i planificat per aconseguir gravar els seus vídeos en una sola seqüència. D’això mateix ens varen parlar en el Festival Offf Barcelona d’aquest 2018 els responsables de l’estudi 1stAveMachine, especialitzats en la creació d’originals campanyes comercials i videoclips, que varen estar implicats en la creació del famós vídeo d’il·lusions òptiques “The Writing’s On The Wall”. Per il·lustrar-ho aquí veieu un exemple de com es va planificar:

planokgo

Aprenent matemàtiques amb OK Go

Els OK Go han col·laborat amb la Dra. AnnMarie Thomas del Playful Learning Lab de la University of St. Thomas per desenvolupar eines que ajudin els estudiants a explorar el món que els envolta a través de la música. El resultat presentat el passat mes de març ha estat OK Go Sandbox, un conjunt de materials didàctics per als professors de secundària que explica conceptes de matemàtiques i física a través de la seva aplicació en els videoclips de la banda. Fins i tot han comptat amb la col·laboració de Google, que a través de la seva aplicació d’aprenentatge Science Journal ha desenvolupat eines que ajuden els estudiants a completar diferents activitats a través de cronòmetres, l’ús dels sensors del telèfon per recollir dades, etc.

Per ara s’ofereixen activitats i materials pedagògics relacionats amb tres dels seus videoclips, però segueixen desenvolupant més materials i estan oberts als suggeriments dels professors. A més, podreu trobar la resta dels vídeos musicals del grup i molts making of. Un projecte que converteix l’aprenentatge en una activitat molt més divertida, interactiva i dinàmica!

A fer música amb OK Go!

lambchild.jpg

El recent festival de Tribeca va presentar “Lambchild Superstar: Making Music in the Menagerie of the Holy Cow”, la col·laboració dels OK Go i Damian Kulash amb el reconegut director de videoclips i pioner de la realitat virtual Chris Milk i el seu estudi Within en col·laboració amb Oculus. Aquest esbojarrat projecte de realitat virtual permet experimentar l’alegria de crear música a duo en un entorn màgic ple d’animals diferents, robots i aparells estranys amb els que acabar creant tots plegats una cançó original.

Un exemple més de que els OK Go estan compromesos amb l’experimentació, la tecnologia més recent i la creativitat. El seu nou món virtual tot just inicia el recorregut per festivals internacionals de referència i properament farà parada en el Sónar+D dins del seu apartat Realities+D. Anem agafant tanda!!!

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: