Des dels primers passos de la indústria dels grans parcs temàtics, tots els actors del sector han competit en un eix de coordenades molt concret: intentar abraçar les últimes novetats tecnològiques abans que ningú. Per descomptat, moltes vegades l’objectiu últim ha estat engreixar el compte de beneficis. Però, com a resultat d’aquest esforç, molts parcs d’atraccions han dibuixat (i estan dibuixant) poc a poc nostre futur.

Explica el seu germà, Roy, que fins el dia de la seva mort, el Walt Disney va estar treballant en l’EPCOT (sigles que corresponen a Experimental Prototype Community of Tomorrow), la seva utopia urbanística basada en les teories del fundador del moviment de la ciutat jardí Ebenezer Howard i la seva experiència de disseny i construcció de quatre pavellons per a la Fira Mundial de Nova York de 1964. El creador del Mickey Mouse va consagrar els seus últims anys a aixecar el somni d’un futur racionalista, amb una visió optimista de l’avanç científic-tècnic en un parcel·la de 113m² propera a Orlando, Florida, però la seva mort als 65 anys va truncar aquest projecte.

EPCOT es va fer realitat, però no com l’ambiciosa ciutat planificada que Disney havia somniat, sinó como Tomorrowland, una secció dins de la seva cadena de parcs temàtics. No obstant això, Disneyland portava des de la seva mateixa concepció la inquietud per avançar-se al futur a pur cop de tecnologia: va ser pioner en la introducció d’animatrònics, millores en el transport públic o hologrames i realitat augmentada. Molts parcs temàtics segueixen avui aquest mateix camí. Us convidem a fer un ràpid repàs a les últimes tendències tecnològiques amb les que estan treballant ara els grans actors del sector:

Hologrames

Des de primitives projeccions i jocs de miralls a les mansions del terrors, els hologrames han evolucionat fins aconseguir els efectes sorprenents que ofereixen ara per ara, per exemple, l’atracció Escape From Gringotts, a la zona dels Universal Studios dedicada al món de Harry Potter. Durant l’espera per pujar a una muntanya russa que ens transporta en vagoneta per les entranyes del banc màgic, podem passejar pel hall de l’edifici mentre observem treballar els elfs hologràfics en les seves tasques burocràtiques del dia a dia.

Moving Theatres

La idea d’arribar a on les multisales de centre comercial no poden ni somniar sempre ha estat present als parcs temàtics. Des de produccions exclusives (recordem Captain Eo, aquell curt dirigit pel Francis Ford Coppola i protagonitzat per un Michael Jackson en el cim de la seva popularitat i que només podia ser vist a Disneyland) fins a cinemes amb trucs tecnològics incorporats com el 4D, les grans novetats del cinema mainstream projectat van provar-se abans als parcs temàtics. L’ultima tendència és la dels flying theatres, auditoris amb una platea mòbil en 360º i inclinació, amb pantalles IMAX de qualitat 8K que poden rotar per revelar un espai on actors reals interactuen amb un escenari que complementa la història mostrada en les pantalles i en mappings. Potser complicat d’explicar, però molt senzill d’entendre mirant el següent vídeo.

Realitat Augmentada

En la actualitat, els parcs estan experimentant en diverses àrees amb tecnologia de realitat augmentada. El cas més senzill és el de convertir l’espai físic del parc en taulers per jocs de tresure hunter com The Battle of Cedar Point o Kim Possible’s World Showcase, dues propostes molt properes a Pokémon Go, però els resultats més cridaners ens els trobem en la tecnologia que fan servir pantalles d’AR de gran escala per fer-les servir com miralls digitals on els visitants es poden veure a ells mateixos al costat de personatges i criatures virtuals, com és el cas d’aquesta instal·lació als Universal Studios d’Orlando basada en Jurassic Park.

Realitat Virtual

La tendència de les atraccions durant la dècada dels 2000 va respondre a la màxima de “quant més gran, millor”, però en els últims anys, quan les muntanyes russes, tobogans i loopings van començar a apropar-se als límits de les possibilitats de l’enginyeria, el matrimoni amb la realitat virtual va aconseguir afegir un plus a l’experiència. La VR enganya amb facilitat el cervell i permet una major immersió. A més, és més barata i ràpid d’actualitzar; qualsevol atracció passada de moda es pot revigoritzar si la fiquem dins d’un món virtual de batalles espacials o, com en el vídeo següent del Kraken Unleash del SeaWorld d’Orlando, un descens a les profunditats marines.

Robots

És possible que Westworld et sembli una fantasia sense connexió amb la realitat, però, si ho pensem, es tracta de la sublimació d’un desig codificat en l’ADN tant dels amos dels parcs temàtics (la idea distòpica de més robots = menys empleats) com del públic general, sempre fascinat amb la possibilitat d’interactuar amb vides artificials. Potser el Huis Ten Bosch sigui el parc més avançant en aquest sentit. Es tracta d’un parc situat a la badia d’Omura, en la prefectura de Nagasaki, que imita una ciutat holandesa del segle XVIII. La seva particularitat? Que els seus hotels i restaurants estan regentats per robots. Robots recepcionistes, robots cuiners, robots transportistes i robots cambrers.

Wearables

En els darrers anys la tendència és que dispositius com wristband o qualsevol altre wearable substitueixi no només els tiquets o el diner en metàl·lic dins dels parcs, sinó també per interactuar amb l’escenari (per exemple, controlar les llums o els dolls d’aigua d’una font) o, més pràctic, fer-los servir per a la gestió de cues, permetent al visitant fer cua virtual mentre gaudeix d’altres àrees o atraccions, rebent una notificació directament al canell quan arribi el seu torn. En aquest vídeo es pot veure com funciona la MagicBand que fa servir Disney als seus parcs.

Pablo Algaba

%d bloggers like this: