La combinació de la literatura amb els elements tecnològics i digitals que proporcionen la realitat virtual i la realitat augmentada aporten una visió immersiva i emotiva amb la qual experimentar de manera diferent les històries i els personatges dels nostres llibres. Aquest gran potencial també pot ajudar a que els nens a qui els costa més entendre o gaudir de la lectura trobin una forma accessible i interessant per connectar amb els llibres.

La Realitat Augmentada (AR) aplicada als llibres ha estat des de fa uns anys una de les poques aplicacions amb ús comercial d’aquesta tecnologia. Malgrat això, els exemples existents estaven molt centrats en l’educació i la divulgació. Amb l’èxit de Pokemon Go, la multitud de propostes d’ulleres d’AR que aniran arribaran al mercat el proper any o la decidida aposta que Apple ha fet per aquesta tecnologia en els seus últims models d’iPhone i l’ARKit, és evident que la tecnologia del futur és l’AR. Els editors no poden deixar de banda el potencial inherent d’aquesta tecnologia emergent al servei dels més joves i estan arribant al mercat aplicacions de major qualitat i interès creatiu.

Pràcticament tots els nens tenen accés a un telèfon intel·ligent o una tauleta amb càmera i connexió a Internet, així que és senzill configurar un nou model de negoci editorial, on es compri un llibre imprès i posteriorment es descarregui una aplicació gratuïta que disposi d’una gran varietat de continguts addicionals. El llibre en si mateix continua sent el nucli de la experiència de lectura però gràcies a l’app d’AR s’enriqueix amb nous matisos.

La realitat virtual (VR) és l’altra tecnologia emergent que està en plena explosió. Tot i això, l’experiència lectora en aquest mitjà no ha estat gaire tractada, malgrat que poc a poc és possible anar trobant experiències cada cop més interessants que experimenten amb la narrativa i la gran sensació d’immersió en la història que ofereix aquesta tecnologia.

Us presentem a continuació alguns exemples del potencial d’aquestes tecnologies.

Per als més petits

   Mur

Versió interactiva i augmentada del llibre finés A bear called Mur de Kaisa Happonen i Anne Vasko, sobre un ós que estima l’hivern i no té ganes d’hivernar. Aquesta premiada app de 2017 de l’estudi danès Step In Books per nens de 4 a 8 anys està disponible per smartphones i tauletes en català per iOS i Android. Guanyadora del Bologna Ragazzi Digital Award per AR/VR de 2017.

 ibugs iBugs AR

L’app guanyadora del Bologna Ragazzi Digital Award per AR/VR de 2018, iBugs AR de Carlton Books, ens recorda quin és l’origen de l’aplicació d’aquesta tecnologia en el sector editorial, amb exemples com el conegut iDinosaurio de 2013. Una app gratuïta acompanya el llibre divulgatiu i porta a la vida els animals al bell mig de l’habitació.

wuwu.jpg   Wuwu &Co.

Aquesta multipremiada app de 2015 de l’estudi danès Step In Books ofereix una nova experiència lectora. Quan la tauleta està plana funciona com un llibre normal, però quan s’aixeca es converteix en una finestra il·lustrada en 360º que a través de l’ús de sensors permet al petit lector interaccionar amb els animalons d’un bosc que s’enfronten a l’hivern més cru en 2.000 anys. Disponible en diversos idiomes per iOs, Android i Amazon.

 The Boy with His Head Stuck in a Book

Un llibre pop up digital de 2017 per inspirar l’amor pels llibres a nens de 7 a 11 anys. Un noi que odia llegir és arrossegat a la biblioteca on troba un llibre antic i misteriós que l’atrapa dins de les seves pàgines i el catapulta a un món màgic ple de dinosaures, dracs, pirates i fantasmes. En aquest cas el llibre físic està recolzat per l’app del desenvolupador d’AR britànic Zappar per iOS i Android, que permet un seguit d’experiències digitals interaccionant amb el llibre.

oruga My very hungry caterpillar

La premiada app del llibre il·lustrat L’erugueta goluda d’Eric Carle creada per l’estudi StoryToys és una delícia animada interactiva per als més petitons, que podeu veure en aquest video. En ocasió del llançament de l’Apple ARKit han tret al mercat una experiència augmentada que porta al bell mig del món real els personatges del llibre. Disponible en català per iOS.

ulysse.jpg  Ulysse et le Grimoire de l’Univers

Ulysse et le Grimoire de l’Univers, la recent obra de la petita editorial francesa independent Laplikili, és un exemple de com l’app digital pot millorar l’experiència del llibre físic. Un ós panda perdut per l’univers necessita descobrir què diu un llibre màgic en blanc que li ha donat una fada per poder tornar a casa. Gràcies a les opcions que dóna l’app de vídeo, sons, imatges i activitats es va fent avançar la història que presenta el llibre en paper.

peronio  Peronio

Peronio és un llibre pop-up digital de 2015 creat per Renato Klieger i Ovni Studios que ofereix experiències d’AR, un joc hologràfic i una immersió en VR sobre un nen que no sap decidir què vol ser quan sigui gran. Disponible per iOS, Android i Oculus GearVR.

Operation  Morning Nightmare

Operation You, la nova sèrie de llibres en AR i VR per infants de The Quantum Storey Company, va ser una de les apostes exclusives del passat nadal a les cadenes americanes Walmart. El llibre físic convida a baixar una app per iOS i Android per tal de poder gaudir d’experiències en AR i també en VR gràcies a que proporciona un petit visor en cartró.

A casa nostra també podem trobar empreses editorials que han creat continguts originals per AR i VR, com Alicia en el país de las maravillas AR de l’editorial badalonina Paidotribo/Parramon. També els contes protagonitzats pel valent cavaller ARBI d’Iker Burgera per nens de 5 a 10 anys de l’editorial basca ARBI Libros.

Els llibres també poden ser objecte d’adaptacions en VR, com ens ha mostrat l’adaptació immersiva del llibre The Wolves in the Walls de Neil Gaiman i Dave McKean sobre les pors de la Lucy, una nena de 8 anys que escolta molts sorolls cada nit darrera les parets de la seva habitació. Aquesta emotiva història ha estat adaptada per Fable Studios pels responsables del curt de VR guanyador de l’Emmy Henry. El seu primer capítol es va estrenar en el Festival de Sundance de 2018 amb gran èxit. El públic s’insereix en la història interactuant amb la protagonista i s’implica en l’acció i evolució del que es va narrant. Segons les crítiques és l’exemple més brillant de l’aplicació de tècniques narratives en aquest nou mitjà.

Per als més grans

 Chimera Reader

chimera.png

Si us motiva l’aïllament que proporciona la VR, podeu provar a llegir un llibre en la solitud i tranquil·litat de la interface de Chimera Reader en forma de saló biblioteca virtual. Desenvolupat per a Gear VR.

 Madefire Comics

Madefire ha portat un pas més enllà els seus Motion books digitals de còmics i novel·les gràfiques, que incorporaven música, sons i transicions als còmics normals, i ara es poden gaudir en VR gràcies a l’afegit de panoràmiques 360º, moviments 3D, sons i música a les imatges, tot creant sensacions immersives als lectors. Disponible per GearVR. I sembla que no s’aturen investigant les noves narratives pel còmic, doncs recentment han estrenat la pel·lícula Mono per VR en el SWXS i estan treballant amb Magic Leap per crear els primers còmics per realitat mixta.

Joycestick

Els llibres també poden ser font d’inspiració per projectes de VR. Aquest és el cas de Joycestick, una obra acadèmica del Boston College que recrea l’Ulysses, la mítica novel·la de James Joyce. És una gamificació del llibre en 3D immersiu que recrea els  espais reals que apareixen en el llibre, mostra la història i fa interactuar al lector/jugador amb objectes, texts, etc. És un projecte sorgit de les classes de literatura del professor Joseph Nugent. Podeu veure el procés de creació en aquest vídeo.

Masters of the Sun: The Zombie Chronicles

Black Eyed Peas, el grup liderat per will.i.am, acaba de treure al mercat l’app d’AR de la seva recent novel·la gràfica publicada per Marvel Masters of the Sun. MOTS per iOS i Android. Els personatges del còmic s’animen i parlen amb les veus de conegudes celebritats com Jamie Foxx, Queen Latifah, Mary J Blige o Rosario Dawson. El narrador és el legendari Stan Lee i la música de l’oscaritzat Hans Zimmer. Recentment es va presentar a Sundace una versió per VR de MOTS que portarà a un nou nivell la immersió gràfica dels còmics.

Aquest són només els primers passos que els creadors han realitzat emprant aquestes noves tecnologies interactives i immersives. A mesura que la tecnologia avanci i els dispositius es vagin fent més accessibles en preu i qualitat, anirem veient cada cop més exemples que explotin les narratives immersives.

Si voleu experimentar amb altres exemples de literatura digital interactiva podeu fer una ullada a les nostres recomanacions en el post Dia del llibre. Experimentem amb la narrativa.

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: