Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

 

https://mymodernmet.com/marta-minujin-parthenon-books-documenta/

Tatsuo Horiuchi és un japonès que fa obres com la que veieu aquí dalt… amb Excel. Sí, com ho llegiu. Quan es va jubilar va decidir, com tanta gent quan es jubila, que volia provar a crear imatges, però els pinzells i la pintura no li acabaven de fer el pas. I va descubrir que es podien fer creacions tan complexes i precioses com la que encapçala aquestes línies. Això és un full de càlcul com els que obriu i potinegeu cada dia. En aquest vídeo podeu veure una mica més de la seva obra i de com ho fa. I si teniu ganes de fer proves, aquí teniu un manual que ha fet amb instruccions bàsiques. Més informació en aquest article de Yorokobu.

Fa uns dies, l’empresa especialitzada en robòtica Boston Dynamics va penjar imatges del seu gos androide, anomenat ‘SpotMini’. Unes imatges que van aterrir molta gent. El robot és una mena de gos que aconsegueix obrir una porta tirant del mànec. Fins aquí tot bé. El que sorprèn més és el moment (us faig spoiler però mireu el vídeo perquè val la pena) en que es posa a un costat per deixar passar primer un altre robot que no te aquesta capacitat d’obrir portes. Les imatges han recordat molt el capítol de Black Mirror de la darrera temporada Metalhead, on uns gossos robots persegueixen sense aturador els lladres d’un magatzem. Des de Netflix ja han afirmat “Black Mirror és un documental“. Mireu en aquest vídeo l’Spot Mini en acció i compareu!

I parlant de Boston Robotics, ja sabem que han fabricat diversos robots i pengen vídeos provant com són de forts i estables. Per fer aquestes proves, els ataquen sense pietat. Per això l’any passat es va crear la campanya #RobotLivesMatter, amb un vídeo on es veuen tots aquests atacs. I en paral·lel a això, investigadors de Naver Labs, KAIST i la Universitat Nacional de Seül a Corea del Sud han creat Shelly, una tortuga que està dissenyada per ensenyar als nens a no maltractar els robots.

Shelly te un cap i quatre extremitats que poden retreure dins de la closca, amb LEDs i sensors que permeten detectar els cops. Quan s’espanta, canvia de color i es retira a la seva closca. Els nens aprenen que si donen cops a Shelly es molesta i s’amaga. L’experiència ha demostrat que les reaccions de Shelly redueixen l’abús que el robot rep quan els nens s’enfaden.

Hem de lamentar la mort del gran científic Stephen Hawking. Tot i ser un dels grans noms en la física teòrica i de l’astrofísica del segle XXI, Hawking sempre va tenir molt bon humor. Com ell afirmava, la vida seria tràgica si no fos tan divertida. El científic, que va destacar per la seva teoria del Big Bang, i va participar en programes de televisió com Big Bang Theory, els Simpson, Futurama i Star Trek. Aquí teniu un resum de les seves principals teories.

Andrew Yang és un emprenedor americà, fundador de l’ONG Venture for America, que vol revitalitzar les ciutats americanes mitjançant l’emprenedoria. Però no és per això que el portem a aquesta pàgina. Yang ha anunciat que es presentarà com a candidat a la presidència dels Estats Units d’Amèrica el 2020 amb una campanya on anuncia que salvarà Amèrica dels robots. Sota l’eslògan Humanity First, Yang denuncia l’amenaça de la intel·ligència artificial, explica com les noves tecnologies estan esborrant milions de llocs de treball davant dels nostres ulls i per què necessitem per posar primer a la humanitat. La veritat és que, vista la història del país, encara el veurem a la Casa Blanca!

Elon Musk és un personatge controvertit, un milionari que ens vol portar a colonitzar Mart (us en vam parlar fa un temps), conduir cotxes autònoms i canviar les nostres fonts d’energia per plaques solars i super bateries. Una de les seves frases és “Penso que la gent normal pot triar fer coses extraordinàries”. No se si us permetrà fer coses extraordinàries o no, però ho podeu intentar amb aquestes caretes que han creat la gent d’Elon Mask, quatre models amb diferents expressions. Si us la poseu, feu-vos una foto i compartiu-la a les xarxes amb l’etiqueta #elonmask.

I parlant de conquerir l’espai, l’startup nord-americana de tecnologia espacial Orion Span ha presentat l’estació Aurora, un hotel de luxe que orbitarà la Terra i que allotjarà turistes a partir de 2021. Frank Bunger, CEO i cofundador d’Orion Span, vol que sigui una experiència accessible a tothom però ara per ara es parla d’un cost de 9,5 milions de dòlars per 12 dies d’estada a 322 quilòmetres sobre de la Terra. L’hotel consistirà en un cilindre a l’interior d’un coet i pot allotjar quatre convidats a la vegada, a més de dos membres de la tripulació, antics astronautes. Comencem a estalviar!

Fa uns dies, Àlex Gutiérrez va entrevista la robot Sophia. Els resultats d’una entrevista humà-robot són curioses, tot i l’edició que el mateix Àlex reconeix haver hagut de fer per donar una certa verosimilitud a la conversa. Tot i així, us recomanem la lectura de les opinions i reflexions de la robot en un moment en què la intel·ligència artificial està ocupant llocs creixents a les nostres vides. Will Smith fa poc va intentar lligar-se-la en una entrevista i la reacció de la robot va ser molt divertida.

Continuem amb el tema de la IA. S’estan difonent les primeres informacions (i suposicions) sobre la segona temporada de Westworld, la sèrie d’HBO sobre un parc temàtic ambientat en el temps de la conquesta de l’Oest, on els visitants poden fer el que vulguin amb els habitants-robots. Mentre veiem si aquesta segona temporada cobreix les expectatives que s’han creat, WBGames llançarà el proper mes d’abril el videojoc Westworld per a mòbil. Allà tindrem el paper d’un empleat de Delos i podrem controlar Westworld, mantenir l’ordre, crear nous “amfitrions” i jugar també com a visitants.

 

 

 

 

 

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: