S’acosta la gran festa del llibre de Sant Jordi i volem convidar-vos a donar voltes per les vostres llibreries de referència i passejar per les parades que omplen els carrers de les nostres ciutats i pobles durant aquests dies consagrats a la literatura per descobrir les novetats editorials o recuperar aquells clàssics que falten a les vostres biblioteques particulars.
Però també us volem proposar un petit tast d’obres literàries que presenten una proposta digital molt interessant que podeu explorar des dels vostres telèfons i tauletes. Us atreviu a descobrir aquest nou tipus de lectura?

Per als més petits

Les obres pels primers lectors són sovint adaptacions de contes il·lustrats o d’obres de prestigi que ofereixen una experiència de lectura diferent a través de l’animació, els efectes de so, la música i una certa interactivitat tàctil amb moviments senzills. Sovint no disposen de text per llegir ni escoltar. Una manera divertida i diferent d’experimentar amb la narrativa.

Resultat d'imatges de Lil' Red   Lil’Red

Una preciosa i senzilla app animada de l’any 2012 creada per l’il·lustrador austriac Brian Main per nens a partir de 2 anys per iOS i Android. Narra la història de la caputxeta vermella de manera animada amb un moviment seqüencial lineal molt fàcil de seguir i interaccions simples pels nens. Destaca en especial l’ús detallista de la música, que acompanya les accions dels personatges de manera perfecte convertint-se en una mena de narrador de la història.

 Resultat d'imatges de mini zoo app   Petting-Zoo

Un petit zoo creat pel reconegut il·lustrador Christoph Nieman per l’estudi Fox&Sheep  per iOS, Android i Amazon. Els seus personatges de traç gruixut interaccionen a través de moviments molt senzills i donen lloc a situacions molt esbojarrades i inesperades. Una proposta molt intuïtiva per acostar els més petits de la casa a les possibilitats de la interactivitat dels nostres dispositius. Del mateix estudi podem trobar per iOS Lucy&Pogo.

spot     Spot

Una petita meravella de David Wiesner per a l’estudi Houghton Mifflin Harcourt per iOS.  Aquesta premiada app de 2015 endinsa el jove lector en un reguitzell de móns originals per explorar i ens els quals endinsar-se cada vegada més i més profundament.

meta    Metamorphabet 

Una altra premiada creació de 2015 per ajudar els nens a aprendre l’alfabet. Quan els usuaris interaccionen amb una lletra aquesta pren vida i es transforma de manera sorprenent. En anglès per iOS, Android i Steam.

oh.png Oh ! The magic drawing

Aquesta aplicació, guanyadora del Bologna Digital Award 2017, és un exemple perfecte de les possibilitats que les apps ofereixen per engrandir l’univers creat en els llibres. Els petits poden jugar amb les visuals formes i personatges creats per Louis Rigaud i Anouck Boisroberten per al llibre pop-up Oh! mon chapeau (Ed.Hélium) o “That’s my hat” (Ed. Thames & Hudson) via web o Android mentre aprenen les formes, els colors i fomenten la seva creativitat. Un element dona lloc a un altre i un canvi de posició de la tauleta canvia també el disseny. Animeu-vos a provar-la, és gratuïta!

sweetDreams512.png  Sweet Dreams Kids

L’estudi català SamiApps està especialitzat en la creació d’apps de lectura animada que ofereixen petites activitats complementàries interactives. Sweet Dreams: Good night books, Sweet Dreams Kids: Good Night lovely Animals, és un petit recull d’històries per acompanyar als nens a l’hora d’anar a dormir. Disponible per iOS i Android.

Per als més grans

Les obres per a lectors més avançats es troben moltes vegades en les fronteres poc definides entre la literatura, la ficció i les mecàniques de joc. Per tal de proporcionar la màxima interactivitat al lector es busca la seva participació activa en el procés de lectura i en el mateix argument de l’obra: és el terreny dels game-books. Fa uns anys ja us varem fer una primera aproximació a aquests tipus de propostes en el post Game-books: narrativa i videojocs, on podeu trobar a més a més altres exemples que han marcat el camí d’aquest gènere.

Altres opcions fan avançar la narrativa a través de la interacció directa textual amb els lectors o bé trobem alguns exemples de videojocs que podem considerar novel·les visuals o videojocs narratius on el que és més rellevant és l’evolució de la història que es narra.

 

80  80 Days

80 Days de Inkle Studios és un clar exemple del que podriem anomenar literatura gamificada o game-book. Aquesta multipremiada producció de 2015, disponible per iOS, Android, SteamAmazon parteix de la història de la coneguda obra de Jules Verne: fer la volta al món en 80 dies amb un pressupost tancat. Ofereix la possibilitat d’escollir el recorregut a l’estil “tria la teva aventura”. En anglès.

 iPoe  iClassics Collection

iPoe, iWilde o iLovecraft són algunes de les obres que l’estudi barceloní iClassics ha creat per acostar les obres d’alguns dels millors autors clàssics al públic digital a través d’unes innovadores experiències interactives amb grans efectes sonors i visuals per iOS, Android i Amazon. Disponible en 4 idiomes.

dead   Deadman Diaries

Diaris d’un mort és una proposta de l’estudi català Cubus Games especialitzat en game-books per iOS i Android. Un thriller neo-noir amb referències al cinema dels germans Coen o Scorsese, on a través del seu diari personal escollim el destí d’un banquer amb deutes de joc.  Hi ha diverses opcions, totes elles il·legals, i possiblement mortals. En català, castellà i anglès. Del mateix estudi podeu trobar The Frankenstein Wars.

lifeline  Lifeline

Exitosa saga sci-fi iniciada el 2015 per l’estudi 3 Minutes Game per iOS, Android i Amazon. Un altre exemple de “tria la teva aventura” on el protagonista, immers en tota classe d’aventures en mons llunyans, demana al lector/jugador escollir què fer a través de converses que simulen el temps real. Inclou versió per Apple Watch. En anglès.

boum   Boum

Una raresa i una delícia per als ulls i les orelles. Aquest premiat conte horitzontal de l’editorial francesa Les Inéditeurs de l’any 2015 amb il·lustracions de l’artista gràfic Mikael Cixous presenta una narrativa fins a cert punt poc interactiva però amb resultats molt originals, amb un missatge implícit sobre el poder de la imaginació sobre la monotonia. Sense text. Disponible per iOS.

Lieve   Lieve Oma

El recent joc narratiu o novel·la visual de Florian Veltman per Windows, MacOS i Linux és un tribut a la seva àvia. Una obra delicada on les converses són el focus central embolcallades en una atmosfera especial.

omj   Old Man’s Journey

Aquest videojoc narratiu de 2017 de l’estudi austríac Broken Rules, recent guanyador del Bologna Ragazzi Digital Award 2018, explora els records d’una vida a través d’un preciós treball artístic i unes intel·ligents mecàniques de joc. La seva atmosfera especial i emotiva el converteix en un commovedor poema visual. Per iOS, AndroidSteam i Nintendo.

 blackbar   Blackbar

Un joc textual de Neven Mrgan i James Moore molt curiós que explora les possibilitats de la interactivitat digital a través d’una narració centrada en els jocs de cerca de paraules. La història està centrada en un futur distòpic on regna l’opressió i la censura. Disponible per iOS i Android.

Device_6   Device 6

El game-book Device 6 de l’estudi suec Simogo s’ha convertit en un clàssic indiscutible des que es va publicar el 2013 en anglès per iOS. Per ajudar a escapar a la seva protagonista Anna, que es desperta en una illa remota sense recordar com hi ha arribat, el text és el motor que guia al jugador a través d’una història d’estètica minimalista, elegant i fins i tot un pèl freda. Del mateix estudi també podeu fer una ullada al misteri de Year Walk per iOS, PC i Nintendo.

flo Florence

Florence és una història interactiva i videojoc que segueix el dia a dia rutinari d’una noia de vint i tants i el seu primer amor. El joc està dividit en 20 capítols que segueixen la seva vida a través de petits texts i puzzles. Obra de Ken Wong, responsable de disseny del preciós joc d’exploració geomètrica surrealista Monument Valley, destaca per la seva estructura narrativa, el seu disseny d’art i una cuidada banda sonora. En anglès per iOS i Android. Una història sobre la vida i l’amor que ens va arribar per l’últim Sant Valentí!

No és la primera vegada que us hem parlat de les diferents propostes que aporten experiències digitals innovadores a la lectura (com podeu veure en el post Literatura enriquida de 2015). Poc a poc han anat apareixen diferents propostes que van experimentant i enriquint aquest segment digital híbrid en el qual és difícil posar fronteres. Estem parlant de llibres, animacions, videojocs… Quin és el límit? No ho sabem pas, simplement és un espai compartit on el que mana és la història i la narrativa emprada, recolzada en les possibilitats cada cop més àmplies de la tecnologia digital. Us convidem a gaudir d’aquestes experiències enriquidores i si descobriu alguna altra que us agradi molt, feu-nos-ho saber!

Ah! I si us interessa la literatura digital us recomanem molt que seguiu Lucas Ramada (EstoNoVadeLibros) a Instagram. No us el perdeu!

Imma Garcia

%d bloggers like this: