Fa uns dies us vam presentar les darreres novetats del MWC 2018, posant especialment la mirada en el 5G i com ens canviarà la vida. Ara us portem una altra mirada personal sobre què s’hi va presentar i quines en seran les repercussions en les nostres vides. Ens acompanyeu en aquesta visita al Mobile World Congress???

Big Data? Oh… això és tan 2016… Ara toca AI

Doncs si, el big data ha passat de moda, com a mínim al MWC. En realitat l’està fent servir tothom, però ja no és una novetat. Es dona per fet que tothom està recollint muntanyes de dades i ara el que mola és fer-les servir. Per a què? Doncs per exemple per la paraula sexy de l’any: AI, Intel·ligència Artificial. I qui ho fa servir? Doncs per exemple, Amazon, entre d’altres coses pel seu sistema Alexa, com va explicar en una breu conferència Max Amordeluso. Alexa és un sistema d’assistent virtual (heu vist Her?) que Amazon està intentant que arribi literalment a tothom, sigui via altaveu, sigui via smartphone o sigui a través de qualsevol dispositiu que tingui un micròfon i un altaveu, i s’hi vulgui connectar. Han obert un SDK per a programadors i marques, que ara poden generar Skills: petits (o grans) mòduls de preguntes-respostes o d’accions. Què significa tot això? Que estan intentant crear un nou canal mundial, a través de la veu, on podràs canviar la peli de Netflix que mires sense tocar el comandament, demanar una pizza, fer la compra al súper, o preguntar què pretenia Andy Warhol amb el quadre de les sopes Campbell. Això últim ho dic perquè el Moma de NY ja ha fet un pilot d’assistent al visitant del museu.

Evidenment aquest servei es va fent cada cop més llest i va millorant amb cada pregunta-resposta. Jo no sé vosaltres… però a mi em fa una mica de por, sobretot si hem vist pels passadissos del MWC…

… Els robots. OMG, we are all going to die…

Si els vídeos de Boston Dynamics us fan recordar 2001 i Black Mirror… al MWC hi havia una bona pila de robots. Alguns més o menys humanoides, somrients perquè et confiis, però els de Cloudminds no tenien carcasa i es veia el mecanisme en funcionament mentre seguien persones per entregar-los-hi una pesada caixa. Literalment Terminator versió 1.0. I a sobre estan connectats per 5G. We are all going to die…

Més enllà de la seva futura funció de dominar la terra, també vam veure aplicacions actuals reals de robots per a gent relativament normal. Per exemple els Artibo, un joc per nens de cubs programables amb els que es poden construir robots, que, oh quina sorpresa, també tenen AI. Un mòdul té càmara, l’altre motor, l’altre micròfon i altaveu…

Són una monada i no dubto que poden despertar unes quantes ments infantils brillants.

I un altre exemple de robots de veritat són els Cobotta, braços mecànics suaus i precisos, programables en qualsevol acció. Al saló en teníen 9 en línia que muntaven totes les peces d’un bolígraf, hi marcaven el teu nom i te’l donaven. Com una cadena de muntatge de fàbrica de cotxes japonesa però a escala domèstica.

3D per a tots

A la base de moltes de les tecnologies que utilizarem en els propers anys hi ha l’escaneig de l’espai tridimensional que tenim al voltant. I en aquest sector el progrés és exponencial en els últims mesos. Càlculs que necessitaven supercomputadores ara són efectuats per un simple smartphone, com els dispositius de gama alta de Sony, que poden utilitzar el 3D creator, una app que escaneja objectes en temps real. Us ho juro.

El sistema és el mateix d’alguns escàners professionals i és capaç d’escanejar cares o objectes petits amb una rapidesa sorprenent. La qualitat evidentment és limitada, però atenció, si la imatge escanejada es processa 10 minuts al núvol (servidors de Sony) l’escaneig que et torna és sorprenentment bó. I es poden pujar directament a Facebook i Sketchfab.

I és important aquest avenç en el reconeixement de l’entorn tridimensional? Doncs és bàsic per exemple per als nous dispositius de…

… Realitat Virtual

Els dispositius “antics”, és a dir, de l’any passat, les ulleres de plàstic aquestes on es posa el mòbil per veure pel·lícules en 360 ja no criden l’atenció de ningú. Ara, o hi ha una bona experiència al darrera o la gent ni se les mira.

Tres estands van destacar. El d’HTC Vive presentava les noves Vive Pro, amb pantalles de més resolució, en les que gairebé no es veuen els píxels, i ara amb transmissió sense fils. Una canya. I també les noves Vive Focus, la mateixa qualitat d’imatge de les Pro en un dispositiu autònom, sense ordinador, i que s’ubica en l’espai gracies a que (ho heu endevinat) escaneja l’espai tridimensional que té al voltant. Evidentment té menys capacitat de processat que un ordinador i per tant hi haurà amb experiències més simples, però igualment és un aparell que marcarà camí. De moment només es ven a Xina.

Tant a HTC com en un estand del 4YFN vàrem veure instal·lacions multijugadors, les vàrem provar i realment és un altre nivell: col·laborar dintre del joc li dona encara més realisme. Però el súmmum era a l’estand de Korea Telecom, multijugador i a sobre les dades arribaven per 5G! És a dir, realitat virtual, que necessita una extrema rapidesa en la tramesa de dades per evitar el mareigm directa d’Internet. Imagineu en pocs anys jocs massius tipus League of Legends amb milions de persones connectades en VR a tot el món simultàniament. Sword Art Online està aquí mateix.

And the winner is… LED!

El MWC és també un aparador de tecnologies de presentació. I aquest any l’Oscar se l’emporten les pantalles LED, fins i tot per passar Powerpoints, res de projectors, pantalla gegant de LED. I en totes les configuracions: cubs, puzles, amb plafons en moviment, en anelles circulars, integrades dintre d’una arquitectura simulada, com si fossin finestres (fantàstic estand de Nokia), en tres pantalles fent una sala immersiva… Avui dia si no tens una pantalla de LED no ets ningú.

Ni hao ma?

Quants idiomes es parlen al MWC? Un centenar? Doncs un gadget encantador pot ajudar als qui no els dominen tots: el Travis, un traductor en temps real de més de 80 d’idiomes.

I un últim gadget, Braibook. Un dispositiu e-reader que tradueix textos a llenguatge Braille. Se li poden carregar fitxers de text i pdfs. Un nou món de possibilitats per a invidents.

Bonus tracks

Vam veure moltes altres coses divertides o interessants, com les pantalles transparents, o l’envejable projector domèstic de Mi (ex Xiaomi) o un increiblement estètic video a l’estand de Seat, o els drons… milers de propostes diferents en un saló que va començar pels mòbils (cada cop menys interessants, la veritat) i que en aquests moments és un saló que el que fa és un escaneig de les entranyes del món digital.

 

 

Albert Sierra

 

 

A %d bloguers els agrada això: