Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre aquest mes de març. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

1️⃣ New Story és una ONG de Silicon Valley que construeix habitatges en països en vies de desenvolupament. La seva nova creació pot ser que esdevingui una revolució: una enorme impressora 3D que podrà imprimir una casa de quatre habitacions en menys d’un dia i per menys de 4000$. L’objectiu és construir, a finals d’any, una comunitat de 50 cases al Salvador.

 

2️⃣ Fa un temps us vam explicar com els telèfons mòbils ajudaven els refugiats en la seva duríssima experiència. Ara, l’ONG Metges del Món ha creat l’app Siria, una intel·ligència artificial com les que ja coneixem però que ens porta la vivència de les persones que han hagut de fugir dels seus països per poder continuar vius i de gent en risc d’exclusió. Històries com la de Baker, refugiat que va escapar de la guerra a Síria o la de Fernando, que porta dos anys dormint en un caixer automàtic. Tot i que l’app encara no està disponible, podeu trobar les històries a la pàgina web de Siria.

3️⃣ Zhong Zhong i Hua Hua són els primers primats creats amb tècniques de clonació (similars a les fetes servir per a l’ovella Dolly). Són dos macacos idèntics creats a partir de transferència nuclear de cèl·lules somàtiques (SCNT). Els primats van nèixer a l’Institut de Neurociència de l’Acadèmia Xinesa de la Ciència a Xangai. Aquest naixement ha reobert el debat ètic de si seria possible la clonació humana. Els científics de l’equip afirmen que tècnicament seria possible clonar éssers humans però que no hi ha previsió de fer-ho.

4️⃣Un estudi afirma que Facebook s’està convertint en una xarxa social de gent gran. L’any 2018, 2,2 milions de persones de 12 a 17 anys i 4,5 milions de persones de 18 a 24 anys faran servir Facebook al Regne Unit, 700.000 menys que el 2017, ja que els usuaris més joves són a d’altres serveis com Snapchat , d’acord amb eMarketer. Eln canvi, està previst que tingui 500.000 nous usuaris de més de 55 anys, de manera que hi haurà 6,4 milions d’usuaris habituals de Facebook de 55 a 65 anys.

5️⃣La Xina està convertint-se en una distopia de ciència ficció. Seria divertit si no fos perquè resulta terrible. Han començat amb la proliferació de l’aplicació del reconeixement facial. De vegades en coses tan curioses com el lliurament del paper de vàter als lavabos públics. Si tornes a buscar més abans de 9 minuts et reconeixerà i no te’l proporcionarà. Càmeres muntades al carrer reconeixen els infractors de trànsit i els multen en el moment. Un KFC recomana el menú després d’escanejar la cara i depenent de l’estat d’ànim, sexe i edat. Inquietant pensar quines seran les properes aplicacions…

6️⃣I aquí teniu la propera aplicació, i tornem a parlar de Black Mirror, l’aclamada sèrie de Netflix (qui fa poc van afirmar que “Black Mirror és un documental“). En una decisió que sembla sortida de l’episodi Nosedive, el Consell d’Estat de Xina ha afirmat que els ciutadans amb un baix “Crèdit Social” no tindran accés a avions ni trens. Quan parlen de crèdit social es refereixen a les qualificacions creditícies, financeres, socials, polítiques i legals dels ciutadans, i que delimita (diuen) el nivell de confiança que posseeix una persona. Han començat pels mitjans de transport però realment no sabem quines altres decisions es poden prendre. El govern xinès exigeix als ciutadans tenir instal·lada una aplicació de vigilància en els seus telèfons, i tenen implantades més de 20 milions de càmeres equipades amb intel·ligència artificial.

7️⃣El passat dia 8 de març va ser el Dia Internacional de les Dones. L’11 de febrer es celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència. En tots dos dies es va reivindicar la (minsa) presència de la dona en ciència i tecnologia, i es va comentar que era imprescindible que es visibilitzessin dones que fossin exemples per a les nenes per tal que veiessin les carreres tecnològiques i científiques com a un possible futur. Aquest article de Mashable posa el focus en 7 dones han canviat el curs de la història gràcies als seus descobriments. També recomanem la pel·lícula Hidden Figures sobre el paper de les dones afroamericanes en la cursa de l’espai als anys 60.

8️⃣La intel·ligència artificial podria resoldre un misteri que porta de cap a lingüistes i criptògrafs des de fa més d’un segle. Un equip de científics de la Universitat d’Alberta (Canadà) està aplicant IA per desxifrar el manuscrit Voynich. El manuscrit Voynich és “un llibre il·lustrat misteriós, de continguts desconeguts, escrit en el segle XV per un autor anònim en un alfabet desconegut i un idioma incomprensible, l’anomenat voynichès. Ni criptògrafs ni lingüistes han estat capaços de desxifrar aquest misteriós volum que es conserva a la Universitat de Yale als Estats Units. El primer que ha fet l’equip de la Universitat d’Alberta ha estat intentar desxifrar el voynichès, que sembla que pot ser hebreu antic. Per les primeres frases traduïdes, els estudiosos dedueixen que és un tractat d’herbes. Aquí trobareu tota la història.

9️⃣ El Metropolitan Museum of Art de Nova York (el MET) està pensant en establir un sistema de tarifes relacionat amb la renda del visitant. Així, els ciutadans de Nova York i els estudiants continuaran entrant gratuïtament, i la resta (que fins ara tenien una tarifa que podien pagar o no) pagaran més o menys depenent dels seus ingressos. Això està provocant força controvèrsia, sobretot perquè vol dir que cal anar amb documentació que acrediti on vius (els americans no tenen un DNI) i quant cobres. D’altra banda, un grup anomenat Look At Art. Get Paid proposa que el Museu pagui els visitants representatius de tipologies de no-visitants per tal de tenir-ne els comentaris i veure com poden fer els museus més atractius a aquest públic. Els estudis demostren, diuen els líders d’aquestes propostes de preus esglaonats, que els dies d’entrada gratuïta no porten al museu gent nova, i esperen que si la proposta finalment és acceptada (es farà una consulta oberta) d’altres museus se sumin al sistema de taquilla esglaonada.

🔟 Aquests dies el món ha lamentat la mort d’Stephen Hawking, el gran astrofísic autor d’una gran quantitat de teories i descobriments. I fins i tot després de mort ens sorprèn. S’ha sabut que uns dies abans de morir, Hawking va presentar un document que estableix les bases teòriques que permetrien el descobriment del multivers, l’existència d’universos paral·lels. El document, anomenat “A Smooth Exit from Eternal Inflation”, estableix les matemàtiques necessàries perquè una sonda pugui recollir proves que demostrin l’existència d’altres universos. Thomas Hertog, professor de física coautor del treball amb Hawking, diu que el document vol “transformar la idea d’un multivers en un marc científic comprobable”.

 

Marisol López

 

A %d bloguers els agrada això: