El Mobile World Congress ha tornat a la nostra ciutat, un any més. Una fira que provoca molt hype, molts articles, moltes fotos de senyors amb vestit fosc i maleta, molta gent al metro… però realment què s’ha presentat en aquest MWC i com ens afecta al nostre dia a dia? Us hem fet un resum!!!
MWC: hi ha hagut novetats?
Lluny queden les edicions del Mobile en què sortíem carregats de fotos, amb les neurones corrent histèriques o necessitant desfibril·lador de tot el que havíem vist, tot el que ens havia sorprès i totes les possibilitats que se’ns obrien amb el que portaven els estands. Això ha passat a la història. Com em van comentar uns expositors, al Mobile hi havia coses molt importants, que ens afectaran molt, però que no es veuen. Ja no són aparells, siguin telèfons, càmeres, wearables o ossets connectats. El realment important a l’edició d’enguany és el que farà que tot això es connecti.
La sensació, però, és que no hi ha novetats. Hem llegit un munt d’articles buscant què era el que havia sorprès als periodistes del món i la conclusió és que allò que tots els articles parlen com a les tendències d’enguany és el que mateix que ja vam llegir com a tendència l’any passat i l’anterior. La diferència és que aquestes tendències són ara més a prop. Sembla que els canvis que fa anys que s’anuncien es materialitzaran aviat i una nova revolució tecnològica està en marxa, encara que no puguem veure com les diferents peces es van posant al seu lloc. I el que les uneix a totes és, en això coincideix tothom, el 5G.
Què és el 5G i en què ens afectarà
El que corre per sota, el que no veiem però s’apropa com si fos un Mimic al metro, és el 5G. Tothom en parla i per això us ho volem explicar, sobretot per veure com ens afectarà la gent de la cultura. En la definició més senzilla possible, 5G és la cinquena generació de xarxes mòbils, el següent pas de la tecnologia mòbil, el que faran servir els telèfons i les tauletes del futur per a les dades. Compte, com fa bé de recordar-nos el Josep M Ganyet en un molt interessant article, “el 5G és cinquena generació de tecnologia de comunicació sense fils de banda ampla. No és la cinquena generació de mòbils (que ho he llegit en algun diari), de fet el 5G els farà desaparèixer. Les característiques d’aquesta tecnologia la fan diferent de les anteriors generacions; els que en saben diuen que la fan revolucionària al nivell de la impremta, el vapor o l’electricitat.”
Si fem una mica d’història, la primera generació de xarxes mòbils (retroactivament referida com 1G) va sortir al voltant de 1982. Era un sistema totalment analògic el salt a digital quan es va llançar 2G el 1991, que ja permetia la tramesa dades mòbils via GPRS. Aproximadament 10 anys més tard, es van llançar les xarxes 3G, oferint una velocitat de dades encara més ràpida que 2G. Al voltant de 10 anys després d’això, les nostres xarxes LTE actuals són 4G, la quarta generació. I el 5G s’espera aproximadament per 2020, així que continua el ritme de canvi cada 10 anys.
Segons el Llibre Blanc del 5G, les connexions 5G han de basar-se en les millores de l’experiència d’usuari, el rendiment del sistema, una millora dels serveis i una diversificació dels models de negoci. La GSMA, al document Understanding 5G: Perspectives on future technological advancements in mobile, el 5G a més de la possibilitat de ser considerablement més ràpid que les tecnologies existents manté la promesa d’aplicacions amb un alt valor social i econòmic, donant lloc a una societat hiperconectada en què els mòbils tindran un paper cada vegada més important en la vida de les persones. Una barreja de les tecnologies preexistents que cobreixen 2G, 3G, 4G, Wi-Fi i altres per permetre una major cobertura i una major connectivitat que ens aproparà molt a l’Internet of Things (IoT), la connexió amb i entre màquines. Podrem triar amb quins dispositius ens volem connectar (nosaltres i els nostres contactes). Però podrem, per exemple, posar en marxa la rentadora des de l’agenda del mòbil. I evidentment, des dels assistents virtuals, el dia que ens arribin. Els principals fabricants de mòbils com Samsung, fan aliances estratègiques amb operadores per als dispositius per llars intel·ligents: càmeres, endolls, bombetes per controlar la llum, la temperatura o la seguretat. D’això se’n parla fa temps i de fet ja se’n venen, però amb el 5G podrem controlar amb la veu, gràcies a l’assistent virtual, tots aquests dispositius, fer la llista de la compra, canviar la sèrie de Netflix que estem veient, engegar el rentaplats.
El 5G és una tecnologia que encara no està implementada. De fet, sembla ser que el 2019 començaran a veure’s els primers terminals capaços de connectar-se a xarxes El 5G obre possibilitats a somnis de futur com la conducció autònoma (el gran somni dels qui no tenim carnet!)
VR / AR
Ja fa anys que trobem experiències de VR al MWC. I enguany no ha estat l’excepció. Una de les principals atraccions la trobàvem a l’estand de Huawei i era un passeig virtual per la Lluna, Earthlight: Lunar Mission VR. Aquesta experiència de VR multijugador estava desenvolupada per l’empresa xinesa Noitom. A més de poder veure la superfície del satèl·lit, aquesta experiència també permetia recollir roques gràcies a uns guants hàptics. Cada astronauta portava unes ulleres Oculus Rift sense cables i pots veure on són els altres i interactuar gràcies a 16 càmeres i captura de moviment.
https://pbs.twimg.com/media/DW8jtCpXUAAM0-5.jpg
També s’hi van poder veure un joc de futbol amb bambes amb un localitzador per simular els moviments dels peus amb gran accuracy, que ja està sent fent servir per entrenar els jugadors per clubs com el Manchester United, i altres projectes de VR relacionats amb els recentment acabats jocs olímpics d’hivern, un simulador de cirurgia o l’inefable joc de zombies.
La novetat, més enllà dels jocs, va ser que els cascos de VR ja eren autònoms i que alguns dels jocs eren multijugador i es podia veure què feien els companys en temps real.
Telefònica va presentar TV Virtual Experience, el que vam presentar com la televisió del futur. Gràcies a una sala d’estar virtual, fins a 5 persones podran compartir continguts i parlar entre ells en forma d’avatars i gràcies a l’audio 3D.
I on són els mòbils?
Com diuen a The Verge, no només cal explicar què ha passat sinó també què no ha passat. I el que no ha passat han estat les grans presentacions de mòbils, més enllà de Samsung (i de la que ja comença a ser anecdòtica presentació del telèfon retro de Nokia, en aquest cas retornant el que sortia a Matrix). Ni Huawei, ni LG, Motorola o HTC van presentar telèfons sorprenents (o no en van presentar cap, directament), a més de la ja habitual absència d’Apple.
Amb aquest panorama, Samsung va centrar tota l’atenció amb el Galaxy S9 i S9+. A primera vista, els nous telèfons mòbils no es veuen molt diferents dels S8 i els S8 +. El més destacable és la gravació a supercàmera lenta i la càmera a obertura variable per poder fer fotos de millor qualitat. L’altra cosa són els AR emojis, que han rebut molts comentaris per divertits i per inquietants. Permet crear l’avatars d’un mateix a partir del reconeixement facial, que crea una mena de caricatura personalitzable. El que més ens va agradar és la càmera amb realitat augmentada: si enfoquem el cel apareix la informació del temps, si ho fem amb un menjar ens diu les calories, si apuntem un cartell en un idioma estranger ens el tradueix i també explica la història de monuments que enquadrem.
El telèfon més sorprenent va ser el Vivo Apex, un móbil que és tot pantalla, amb una càmera per fer selfies que es desplega com un telescopi. Per ara només és un prototip però algunes fonts en parlen com el futur del disseny en mòbils. I l’Axon M de ZTE, un telèfon amb dues pantalles que quan es desplega pot semblar una tablet o obrir una app a cada pantalla, i que ha estat rebut dures crítiques.
I què més???
La companyia britànica Kino-mo va presentar Hypervsn, un efecte hologràfic realment impressionant. Les imatges es presenten, floten, al mig de l’espai, hologrames 3D de grans dimensions.
Ja us hem dit que el tema dels cotxes connectats ens interessa, i molt! Telefònica ha fet demostracions de conduir el cotxe a distància, Seat ha integrat Shazam als seus cotxes per conèixer quina cançó està sonant només tocant la pantalla, i està integrant la intel·ligència artificial als cotxes. Tot i així, tot el que s’ha presentat queda molt lluny de cotxes com el Tesla.
També hem pogut veure identificació biomètrica, intel·ligència artificial, robots (el ja clàssic i adorable Neo, i Pepper, que també ja és un vell conegut, que funciona com a punt d’informació en diferents establiments), drons, algun wearable per perdre pes (com la diadema Modius o la corda de saltar Tangram Smart Rope), i projectes catalans interessants com el del Centre de Visió per Computador que compta les persones que hi ha en una aglomeració o els miralls intel·ligents de Bismart
Les dones i el MWC
Com diu Genís Roca al seu article sobre antropologia del MWC, els assistents a la fira són bàsicament homes amb vestit fosc que treballen al sector de les telecomunicacions. Es parla d’un 70% d’homes per un 30% de dones a la indústria.Pel que diuen les xifres, cada cop hi ha menys dones que estudien carreres relacionades amb l’STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Per trencar aquesta bretxa de gènere, dues associacions han organitzat activitats de visibilització del paper de les dones en aquest món.
Women in Mobile van organitzar la 4a trobada coincidint amb el MWC, un esdeveniment només per a dones on es va parlar d’intel·ligència artificial. Tal i com es defineixen, “Women in Mobile és una iniciativa amb l’objectiu d’augmentar la visibilitat de les dones en tecnologia, donant suport a les dones per fer seu l’escenari i animant els organitzadors dels esdeveniments a tenir una representació més equilibrada de dones i homes en la seva agenda de ponents. Contribuir a que hi hagi més visibilitat i millors entorns per a les dones per una indústria de tecnologia mòbil basada en el talent, la diversitat i l’equitat.” Per primer cop es va fer el lliurament del Premi Women in Mobile que va ser per Adalab, un projecte d’inserció laboral que forma dones joves amb dificultats d’ocupabilitat perquè esdevinguin professionals líders del món digital.
D’altra banda, la mateixa organització del MWC va llençar l’any passat el programa Women 4 Tech, amb l’objectiu de defensar la diversitat en la indústria de la telefonia mòbil i la tecnologia. A manca de dades de l’edició d’enguany, al 2017 només el 24% dels assistents a alguna de les 13 activitats de Women 4 Tech eren dones. Aquí podeu llegir un resum de com van anar les conferències enguany.
La imatge del MWC 2018
La imatge oficial d’aquesta edició del Mobile World Congress ha estat obra de l’estudi barceloní Brosmind, dels germans Juan i Alejandro Mingarro. El lema era “Creant un futur millor” i els germans Mingarro tenien l’encàrrec de representar els 17 SDG (Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides). Segons expliquen els autors, cada SDG estava format per un personatge gegant que representava la indústria de la telefonia mòbil i que interactuava amb altres personatges que escenificaven els conceptes de cada objectiu. I sempre caminant cap al futur. Els objectius prioritaris enguany eren: educació de qualitat, igualtat de gènere, energies renovables, ocupació digna i creixement econòmic, consum responsable i lluita contra el canvi climàtic.
I què ens depararà l’edició de l’any vinent? Es presentarà el Samsung S10? Nokia recuperarà algun mòbil retro que després no veurem enlloc? Hi haurà més realitat virtual com a entreteniment dels visitants? I sobretot… hi haurà alguna cosa que ens sorprengui de debò? Potser a l’edició del 2020 haurà arribat el 5G i el post resum l’escriurem sense teclat mentre una app meteorològica posa en marxa la rentadora perquè ha passat l’amenaça de pluja i la llista de la compra es posa d’acord amb el super per portar la compra. Mentrestant, continuarem a l’aiguait de com la tecnologia evoluciona per canviar les nostres vides!
Qué buen resumen. Muchas gracias.
Gracias a ti!