El passat mes de febrer Poblenou es va il·luminar. Durant el cap de setmana del 16 al 18 els carrers de Barcelona es van transformar en una trobada en què la llum, la innovació, l’arquitectura i l’experimentació van ser les protagonistes.

“Quan es fa de nit, una nova Barcelona brilla gràcies al talent dels artistes d’arreu i dels estudiants de la nostra ciutat que dominen el poder transformador de la llum”.

Enguany, el festival de llum ha deixat d’il·luminar els carrers de Ciutat Vella per enlluernar els del barri de Poblenou, un entorn industrial que pretén convertir-se en el districte clau per establir ponts entre creació, cultura, tecnologia i innovació de la ciutat.

L’espai no podia ser més adequat. Les àmplies vies de Poblenou han permès doblar els espectacles respecte l’any passat i han deixat espai pel passeig i la inspiració que ens va acompanyar en una cita onírica durant el cap de setmana.

Alguns dels projectes de Llum BCN són fruit de les principals escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona com ETSAB, ELISAVA, School of Architecture (UIC), BRAC (Facultat de Belles Arts UB), ESDAP, UPC School – CCCB, ESAD, Bau, ETSALS,  IAAC, EINA, IED Barcelona i UPC Master Lighting Design.

No tots els artistes van ser nacionals. Enguany, el Llum Bcn 2018 ha convidat a Monique Savoie, fundadora de la Sociéte des Arts Technologiques (Mont-real), una fundació que treballa amb l’art i les noves tecnologies i que actualment és un dels principals referents en l’art digital a escala mundial. En aquest article del Núvol trobareu més informació sobre qui és Monique Savoie!

L’equip de Cultura Digital no ens ho vam voler perdre i, tenint en compte que Llum BCN 2018 va programar fins a quaranta propostes, hem decidit seleccionar-ne una cadascú. Aquí les teniu!


bCCI11052017

Convidada especial
La recomanació de la Cristina:  

Llums silvestres. School of Architecture, UIC Barcelona

La transformació de l’espai que va realitzar la School of Architecture (UIC Barcelona) va aconseguir representar de manera molt concreta la caòtica vegetació que trobaries en un bosc o en una zona verda desorganitzada. Mitjançant bombetes de llum blava disposades en altures diferents i música que recreava sons de la natura, tot aquell que entrava es trobava immers en una experiència que estimulava tots els sentits. Seria interessant tornar a realitzar aquest treball en una àrea de dimensions encara majors per aconseguir aïllar-se totalment del ambient de la ciutat.

Imatge: Quique García / EFE

 


ImmaLa recomanació de l’Imma:

Beyond, Playmodes
Una instal·lació que et posava davant d’un túnel metàl·lic recobert de leds en una sala del Museu del Disseny  A partir del silenci i la foscor ens endinsàvem en el túnel mentre els leds cobraven vida i en els altaveus sonava una música electrònica intensa i vibrant. Mentre anàvem avançant les ones lumíniques i sonores passaven pel nostre costat i et senties com si estiguessis al bell mig d’una obra d’art alhora que en un concert experimental en el Sónar. Una col·lisió entre les forces oposades de la foscor i la llum, de l’interior i l’exterior. Un gran viatge ple d’energia de l’empresa catalana Playmodes!!!La recomanació de la Marisol: 

Axioma, Onionlab

Un espectacle de mapping 3D estereoscòpic de l’empresa catalana Onionlab, on cada ull veia una imatge lleugerament diferent en situació i color i per tant calia dur unes ulleres especials per poder veure la projecció en 3D. La projecció es feia sobre la façana interior de la UPF, de manera que el pati interior estava pleníssim de gent que veia sorpresa com de la façana sortien cubs que els queien a sobre. Espectacle amb cossos geomètrics però amb una certa narrativa que embolcallava l’espectador. Màgic i evocador, amb una estètica clàssica i tecnologia del futur.

Imatge: ONIONLAB


Captura de pantalla 2017-12-18 a les 19.49.52La recomanació de la Marta:

Llacuna, ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Engenieria de Barcelona (Premi a la millor instal·lació)

D’una banda Poblenou, el centre industrial per excel·lència de Barcelona. Per una altra la Llacuna que fa uns anys era al mateix espai on ara s’aixequen fàbriques i naus industrials. En la proposta Llacuna,  d’ELISAVA ambdós espais es posen d’acord per coincidir en un de sol.  Tot baixant les escales que condueixen a la Universitat Pompeu Fabra ens submergim en una instal·lació de llum immersiva que recrea l’aigua del passat pantanós de Poblenou.

Imatge: ELISAVA


Captura de pantalla 2017-12-18 a les 19.49.31 copiaLa recomanació del Pablo

Flota…dos. David Moreno & Cia. Centre Comercial Glòries

En ocasions, l’estructura oscil·lava amb tanta violència que podies assegurar que tot s’enfonsaria. No obstant això, dins del piano de cua situat en vertical i elevat vuit metres sobre el sòl, la ballarina Cristina Calleja executava els seus moviments i cops de ritme amb fermesa. Flota…dos es tracta d’una història naïf sobre l’amor romàntic feta amb música, visuals i una coreografia que anava des de la delicadesa fins a la exuberància circense. En un festival eminentment digital, l’obra de David Moreno reivindicava les possibilitats d’això realment tangible en combinació amb tècniques expressives basades en llums i projeccions.

 

 

Més imatges del Llum BCN…

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: